title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)



Stirile Zilei

Vineri, 21 decembrie 2001

Regele Mihai a primit titlul de Cetatean de Onoare al AraduluiIeri, consilierii municipali au avut parte de un moment istoric. La ora 15,00, sedinta CLM s-a intrerupt pentru ca a venit un oaspete de seama: MS Regele Mihai I al Romaniei, insotit de Regina Ana si Altetele Lor Principesa Margareta si Principele Radu. MS Mihai I a primit titlul de Cetatean de Onoare al Aradului si Cheia Orasului, distinctii pe care consilierii locali le-au aprobat in luna aprilie a acestui an. Sala Festiva a Palatului Administrativ a devenit neincapatoare pentru multimea de oficialitati, dar si cetateni care au dorit sa fie aproape de Familia Regala. Majestatea Sa a fost intampinata de primarul Dorel Popa, iar la intrarea in Palatul Administrativ, tineri costumati in Mos Craciun au interpretat "O, ce veste minunata" la instrumente de suflat. O data intrati in sala de sedinte a CLM, corul Facultatii de Teologie a interpretat "Cu noi este D-zeu". In prezidiu au luat loc, alaturi de Majestatea Sa Mihai I si de Familia Regala, Episcopul PS Timotei Seviciu, impreuna cu oficialitatile Aradului. Cuvantul de deschidere i-a apartinut primarului Dorel Popa care, vizibil emotanat, a spus ca "asa a harazit Dumnezeu, ca eu sa conduc orasul, pentru o vreme, tocmai in aceste momente emotionante." Apoi, Popa i-a inmanat Regelui titlul de Cetatean de Onoare, o placheta si Cheia Orasului. Majestatea Sa a vorbit din inima, spunand doar ca multumeste din suflet pentru distinctia primita si doreste aradenilor Sarbatori Fericite. In continuare, a luat cuvantul PS Timotei, care a spus ca "este un moment istoric, care se petrece la cateva zile dupa ce am serbat Ziua Nationala a Romaniei, acum, cand evocam Revolutia. Toate acestea se impletesc fericit cu sarbatorile crestine. Titlul este un semn de cinstire din partea cetatenilor Aradului. D-zeu sa va rasplateasca virtutile inchinate tarii si Bisericii!", Dintre picanteriile momentului, se poate spune ca Adrian Muresan, consilier al PRM, a parasit sala in timpul acestei festivitati, iar primarul Popa a incalcat de cateva ori protocolul, adresandu-i-se Majestatii Sale cu "dumneavoastra". Initiatorul intregii actiuni a fost consilierul Tiberiu Dekany, conducator al asociatiei "Amicii Regelui Mihai" Arad.
CJAS Arad sustine construirea unui ultramodern centru medicalIn acest sfarsit de an, Casa de Asigurari de Sanatate Arad a tinut sa dea o veste buna aradenilor. Conform celor declarate de directorul institutiei, Gheorghe Domsa, anul viitor vor incepe lucrarile de construire a unui centre medical ultramodern. La inceputul acestei saptamani, o delegatie a Casei de Asigurari de Sanatate Arad, s-a deplasat in Capitala de unde a obtinut o finantare in valoare de cateva milioane de dolari. Casa Nationala de Sanatate si-a dat girul, sustinand atat finaciar, cat si logistic, materializarea acestui centru. "Pot sa afirm faptul ca in acest domeniu de activitate, noi am semnat cel mai important program din Romania. Conform planului, acest centru medical va fi cel mai mare din tara si va fi dotat cu cele mai moderne si performante aparaturi. Vor putea apela la serviciile specialistilor angajati aici si persoane care vin din afara judetului Arad. Important este sa aiba asigurarile medicale platite la zi" a declarat Gheorghe Domsa. Medicii care vor fi angajati, unii dintre ei fiind chiar tineri absolventi de facultate, vor beneficia de o specializare de trei luni de zile in strainatate.
Autocarul din Moldova a fost oprit la Nadlac..."Turistii" aveau toti vize eliberate de Ambasada Austriei la Bucuresti
Ieri dimineata, la Punctul de Frontiera Nadlac, s-au prezentat pentru iesirea din tara, 46 de cetateni romani, imbarcati intr-un autocar inchiriat de o firma din Bucuresti. La controlul de frontiera, in urma studiului documentelor de calatorie s-a constatat ca toate persoanele aveau aplicate vize valabile pentru spatiul Schengen, eliberate de Ambasada Austriei la Bucuresti. De asemenea, s-a constatat ca aceste persoane care doreau sa ajunga in Occident, nu indeplineau conditiile prevazute de O.U.G 144/2001, respectiv bilet de calatorie dus-intors, vaucher sau suma minima in valuta, necesare pentru a putea calatori in strainatate. Fiind intrebati asupra scopului calatoriei lor, cetatenii au declarat ca sunt doar simpli turisti care doresc sa viziteze bisericile ortodoxe din Viena. Vizele, dupa spusele lor, au fost obtinute in baza unei invitatii din partea Bisericii romane din Viena. S-a stabilit totodata ca persoanele, care provin din mai multe judete ale tarii, sunt in mare majoritate someri, care au rude in diferite tari din spatiul Schengen. Romanii au declarat ca au platit pentru obtinerea acestor vize sume cuprinse intre 200 si 1650 de USD. Unii dintre ei vroiau chiar sa ajunga in Italia, unde intentionau sa-si caute un loc de munca. Persoanelor care calatoreau in autocar nu li s-a permis iesirea din tara. Se continua cercetarile pentru identificarea celor care au intermediat includerea in invitatie a persoanelor care au platit sume de bani pentru acest lucru.
Clasele de la Liceul "Vasile Goldis" au fost impodobite de CraciunElevii Liceului "Vasile Goldis" au fost provocati de directiunea scolii la un concurs inedit. Toate clasele si-au impodobit salile de curs, astfel incat ultima saptamana de scoala sa se petreaca in spiritul Craciunului. Aceste activitati s-au desfasurat dupa ore, neafectand astfel activitatea scolara. Elevii s-au intrecut in a amenaja cat mai original clasele, in care isi desavarsesc educatia, unii dintre ei dovedind reale aptitudini in domeniul designului ambiental. S-au folosit de crengute de brad, lumanari, hartie colorata, globuri, etc. Nu a scapat nedecorata nici tabla pe care apareau diverse reprezentari ale Mosului. Din pacate, acestea s-au dovedit a fi efemere, deoarece profesorii nu puteau alatura carului tras de reni, integrale, fractii sau analize sintactice. Castigatorii concursului au fost desemnati bobocii clasei a IX-a, care au primit din partea directiunii un premiu de 400.000 de lei. Concursul se afla la cea de-a II-a editie, iar conducerea unitatii are de gand sa impamanteneasca aceasta manifestare si sa o transforme in traditie.
Florin Didilescu a fost apreciat si in Franta...Ca profesorul Florin Didilescu a efectuat un sejur de cateva ziile in Franta am anuntat inca de cand era doar un proiect. Ca fost consilier al Ministerului Culturii el a fost invitat la Nantes, la dezbaterile organizate de ministerele Culturii si Educatiei din Franta sub genericul "Villes, education, culture" unde urma sa aiba un schimb de exerienta cu colegi din intreaga Europa. Ca actual director al Bibliotecii "A.D. Xenopol", el si-a prelungit voiajul cu o zi, prin vizita pe care a efectuat-o la institutia, similara celei pe care o conduce, din Strasbourg. Ecourile acestei deplasari le avem acum, la o zi de la reintoarcerea lui Didilescu la Arad, din presa frantuzeasca in care i s-au acordat spatii destul de ample. Daca in cotidianul "Ouest France" din Nantes, in articolul dedicat seminarului de care am pomenit mai sus i se reproduce un fragment din interventia pe care a avut-o in atelierul pe care l-a condus (fiind printre foarte putinii citati), in DNA (Dernieres Nouvelles d'Alsace) inca de pe prima pagina fotografia lui Papa Didi ne avertizeaza asupra interviului reportaj de o pagina care il are protagonist. Este prezentata evolutia contactelor cu lumea francofona initiate de Didilescu, este subliniata activitatea Amifran, inclusiv festivalul de teatru licean francofon care isi va derula anul viitor cea de-a zecea editie. "Ideile vehiculate in cadrul seminarului la care am participat, ne-a spus Florin Didilescu, gravitau in jurul oportunitatii apropierii culturii de educatie. In sensul ca in scoala, ponderea educatiei estetice in plan teatral, plastic, muzical, trebuie sporita. In Olanda, de exemplu, cele doua ministere sunt contopite, olandezii fiind cei mai avansati pe aceasta directie din punct de vedere structural si conceptual. Am venit de la Nantes cu cateva propuneri concrete pe care le voi face municipalitatii, cu cateva ganduri de a initia ori de a extinde (acolo unde ele exista) legatura dintre scoli si institutiile de cultura din subordinea municipalitatii. La Strasbourg am fost impresionat de informatizarea Bibliotecii, obiectiv pe care mi l-am propus si aici, la Arad. Acolo intregul program a fost implementat in circa doi ani. Ca numar de abonati, ca fond de carte situatia e similara, la patrimoniu stam mai bine noi,"


  Redactia Virtual Arad ofera cititorilor sai un buchet din cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretarea cunoscutului artist Stefan Hrusca

Pentru a le putea asculta este necesar programul Real Player

Faceti CLICK pe colinda dorita !

Deschide usa, crestine O, ce veste minunata
Crestinilor, noi astazi Ce-ati vazut, pastori?
Sus in varful muntelui Zoriori de ziua
Trei pastori Cerul si pamantul
Linu-i lin Florile dalbe

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}