title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Vineri, 21 septembrie 2001

Claudiu Cristea explica motivul reorganizarii...Doar Muzeul, Biblioteca si Scoala de Arte vor avea personalitate juridica
In prezent, Consiliul Judetean Arad are in subordine sapte institutii cu profil cultural, de turism si tineret, fiecare dintre ele avand structuri admistrative proprii. Reoganizarea are un dublu scop, un mai bun management al proiectelor si actiunilor culturale si mai ales, reducerea cheltuielilor administrative. Asta in conditiile in care in acest an este cel mai mic buget judetean din ultimii 11 ani. Claudiu Cristea, vicepresedintele CJA, a explicat motivele reorganizarii: "A nu reorganiza este echivalent cu a des-fiinta unele activitati culturale. Dorim sa pastram identitatea si functiunile asigurate in prezent de cele sapte institutii dar sa micsoram cheltuielile prin reducerea costurilor administrative. Vom pastra in actuala configuratie institutiile emblematice: Muzeul, Biblioteca si Scoala de Arte. - Si celelalte institutii isi vor pastra identitatea, pentru ca, de exemplu, Rapsozii Zarandului vor avea aceeasi titulatura. " Astazi, consilierii judeteni vor discuta si aproape sigur vor aproba infiintarea "Centrului Cultural Judetean Arad", prin comasarea Centrului Judetean de Cultura, Turism si Tineret, Revista "Arca", Orchestra "Rapsozii Zarandului" si Centrul pentru Conservarea Traditiilor Populare. Biblioteca Judeteana, Muzeul Judetean si Scoala de Arte vor ramane in continuare cu personalitate juridica distincta. Noul Centru Cultural Judetean va gestiona, pe langa activitatea legata de managementul finantarilor acordate de CJA si atragerea de finantari pe proiecte culturale, de turism sau cu caracter social ale UE sau din alte surse, obtinandu-se o slabire a presiunii asupra institutiilor administratiei locale si centrale, care finanteaza activitatile culturale. Noul Centru Cultural va avea si un Serviciu de management al proiectelor, care se va ocupa de gestiunea actiunilor culturale si de proiecte pentru finantari externe. Cele patru institutii care vor forma Centrul Cultural Judetean au un grad diferit de finantare. "Acest lucru va fi mentinut prin evidentierea distincta in contabilitate a veniturilor si costurilor pentru fiecare gen de activitate  In acest sens va exista un regulament, astfel incat veniturile vor fi directionate catre cei care le-au creat. Intentionam sa stabilim criterii de performanta pentru managerii din cultura. Un alt element de noutate este transformarea Scolii de Arte in Scoala de Arte si Meserii, cu un rol activ in reconversia profesionala. Aceasta se va realiza cu finantare externa si cu fonduri de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Acesta va finanta cursurile somerilor, iar in celelalte cazuri cursantii vor plati." a declarat Claudiu Cristea.
Directorul DRV Arad - Popescu Camelia considera gresita actiunea Politiei de frontieraAcest lucru este sustinut de Camelia Popescu, directorul Directiei Regionale Vamale Arad
In legatura cu captura facuta de catre politistii de frontiera aradeni, in noaptea de 13/14 septembrie a.c., v-am prezentat, in urma cu cateva zile, punctul de vedere al artizanilor acestei actiuni, in speta a comandantului Inspectoratului Judetean al Politie de Frontiera Arad, mr. Constantin Daminescu, si a lui Eugen Deliman, comisar - sef adjunct la Garda Financiara Arad. Va reamintim ca, in urma actiunii respective au fost confiscate de la 20 de persoane marfuri in valoare de circa un miliard si jumatate de lei. Astazi va prezentam punctul de vedere al d-nei Camelia Popescu, directorul Directiei Regionale Vamale Arad, ai carei subordonati au fost acuzati ca nu si-au facut cum trebuie datoria. Dumneaei spune ca autocarul si cele doua microbuze au fost oprite de catre politistii de frontiera la intrarea in municipiul Arad, deci la 60 de km distanta de vama pe la care au intrat, respectiv Vama Nadlac, ori in acest caz nu se poate dovedi daca intr-adevar marfurile au intrat in cantitatile respective existand posibilitatea ca parte dintre ele sa fi fost incarcate pe drum. Mai ales ca s-au mai intamplat astfel de cazuri. "In situatia in care au trecut autovehiculele respective prin vama, au trecut prima data de politistii de frontiera care le-au aplicat vizele calatorilor si apoi de politistii de la bariera. Normal era sa se sesizeze inca din punctul de trecere a frontierei ca nu este ceva in regula cu autocarele respective. Mai mult, nu se stie daca a fost un singur autocar. Din informatiile pe care le detin a fost vorba despre doua autocare dintre care unul s-a stricat pe drum. Calatorii au incarcat, probabil, marfa in masini personale si in cele doua microbuze oprite de catre politistii de frontiera. Insa lucrul acesta nu a fost confirmat." ne-a spus Camelia Popescu. Referitor la confiscarea marfurilor aflate la bordul autocarului si celor doua microbuze directorul DRV Arad are urmatoarea parere: "conform Legii 141/1996, art. 16, tot ce confisca alte organe abilitate trebuie adus la noi si predate vamii. In prima faza, politistii de frontiera au dus la ei in curte autocarul si cele doua microbuze, apoi, la solicitarea noastra, le-au adus la sediul Directiei pentru ca, in urma unui telefon, sa le duca din nou la sediul lor unde le-au descarcat si impreuna cu comisarii garzii le-au inventariat si apoi confiscat marfurile gasite fara acte provenienta." - a continuat directorul DRV Arad. Cat priveste vina lucratorilor vamali care au permis intrarea in tara a transportului respectiv, Came Popescu este foarte ferma: "Conform nrt.125 din Regulamentul Vamal, controlul vamal se face prin sondaj in ceea ce priveste numarul autoturismelor, numarul calatorilor, numarul bagajelor fiecarui calator. Vom demara unele cercetari administrative interne pentru a vedea exact ce s-a intamplat."
Maine, masinile nu vor circula prin Centrul Aradului - Virtual Arad News (c)2001Circulatia va fi oprita pe traseul Teatrul de Stat - Palatul Administrativ
In tot mai multe orase ale lumii, data de 22 septembrie inseamna Ziua Intemationala fara automobile. Prima initiativa de acest gen a aparut in 1994, pentru crearea unui mediu mai putin poluat. In acest an, evenimentul va fi marcat si la Arad, care devine astfel al 894-lea oras din lume. Primaria municipiului Arad, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana pentru Tineret si Sport a luat initiativa organizarii acestei zile pentru cetatenii Aradului. In aeest an, initiativa se adreseaza tinerilor intre 5 si 18 ani. Sambata dimineata, incepand cu ora 7,00, circulatia se va inchide partial, iar de la ora 10,00 va avea loc un concurs de ciclism cu trei categorii de varsta, pe segmentul de circulatie Teatrul de Stat-Palatul Administrativ. Inscrierile se vor face la Directia Judeteana de Tineret si Sport Arad. Aderarea oficiala a municipiului nostru la aceasta initiativa a avut loc miercuri, prin semnarea de catre primarul Dorel Popa a Cartei "In Oras, fara masina mea". In concluzia campaniei vor fi anuntate rezultatele determinarii noxelor din zona desfasuririi concursului. Din Romania, la acest program au mai aderat orasele Bistrita, Iasi si Ploiesti. "Este represiv sa spui populatiei ca nu este voie sa circuli decat cu masini cu Euro III, dar populatia trebuie constientizata ca poluarea trebuie stopata." - ne-a declarat primarul Dorel Popa.
Salubritatea isi va desfasura activitatea la fel ca si pana acumIeri trebuia sa se desfasoare o noua licitatie pentru achizitionarea incineratorului, achizitie aprobata deja de catre Consiliul Local Municipal. Desi au fost cumparate sase caiete de licitatie, in urma carora Primaria a castigat deja 6.000 de USD, cea mai serioasa oferta pentru cumpararea incineratorului a venit din partea firmei Euroil, o firma cu capital maghiaro-olandez. Aceasta intentiona sa aduca incineratorul beneficiind de o finantare din Statele Unite. Insa finand cont de situatia existenta in acest moment in SUA, conducatorii firmei Euroil au cerut amanarea licitatiei de astazi, pentru ca banca americana Exim Bank nu poate depune garantia de 100.000 USD. Odata cu amanarea licitatiei, se va schimba caietul de sarcini, in conformitate cu Ordonanta de Guvem 60, care modifica legislatia existenta in acest moment. In termenul legal, dupa publicarea anuntului de amanare a licitatiei, se va relua procedura.
La Aeroportul Arad este necesara existenta Biroului VamalActul nu a ajuns inca la Secretariatul General al Guvernului
Realizarea, pana in prezent, a Biroului Vamal pe Aeroportul Arad a fost impiedicata de un aviz din partea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Toate actele necesare infiintarii biroului erau in ordine, singurul care lipsea fiind avizul de la acest Minister. In urma cu doua saptamani, presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala a intervenit pe langa ministrul Ilie Sarbu si, dupa spusele presedintelui CJA, acesta a semnat zilele trecute actul. "Am fost informat de domnul Caius Parpala ca ministrul a semnat avizul, dar acesta nu a ajuns inca la Secretariatul General al Guvernului si prin urmare nu avem confirmarea ca intr-adevar actul a fost semnat", ne-a declarat directorul Aeroportului, Lucian Atahanasiu. Desi vicepredintele PD, Dan Ivan, a declarat ca in cazul in care acest aviz nu ar ajunge la, Arad pana in data de 20 septembrie, exista pericolul suspendarii curselor de Stuttgart si Ancona, directorul Aeroportului Arad a precizat ca nu este posibil asa ceva.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}