title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 21 februarie 2001

Vizita canadienilor la Prefectura a dat roade...Prefectura a solicitat sprijin financiar pentru rezolvarea problemelor legate de copiii institutionalizati
Prefectul judetului Arad, Gheorghe Pele, a primit ieri vizita consilierului pentru cooperare tehnica din cadrul Ambasadei Canadei in Romania, Denis Provost. Diplomatul canadian a dorit sa il informeze pe Gheorghe Pele despre lansarea unui program cu finantare de dincolo de ocean, care este destinat doar pentru trei orase din tara: Arad, Timisoara si Satu Mare. Valoarea totala a finantarii acestui milion de dolari, banii fiind investiti in transferul de experienta pentru dezvoltarea serviciilor sociale. Programul va finanta proiectele din domeniul social din cele trei orase, pentru fiecare proiect ce va fi acceptat fiind alocati, 35 000 de dolari. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Serban Popescu, ne-a declarat ca alegerea acestor orase de catre Ambasada Canadei nu a fost intamplatoare. De altfel, diplomatul canadian a sustinut la intalnirea sa cu prefectul Aradului ca din punctul de vedere al descentralizarii administratiei publice, Romania este mult mai avansata decat Cehia sau Slovacia. Prefectul Gheorghe Pele i-a propus lui Denis Provest sa lanseze o colaborare intre Ambasada Canadei si statul roman, pentru sustinerea programului Guvernului Nastase privitor la ocrotirea copiilor, prin infiintarea de case familiale. Propunerea prefectului se referea la sustinerea materiala a programului guvernamental. Efortul financiar al Guvernului canadian nu ar fi foarte mare, iar problema ocrotirii copiilor in tara noastra ar putea fi solutionata mai rapid. Diplomatul canadian a apreciat propunerea prefectului, considerand-o ca un inceput al colaborarii pentru realizarea programului lansat de Ambasada Canadei.
Centrele de Plasament ofera copiilor conditii optimeAu fost amenajate patru module dotate cu toate utilitatile
Imediat dupa Revolutie, obiectivele camerelor de luat vederi ale multor televiziuni din strainatate erau indreptate numai inspre orfelinatele noastre. Imaginea de atunci sigur ca nu era una prea fericita, mai ales ca, dupa modul inspaimantator de prezentare, copiii sufereau cumplit in orfelinate. Interesant este faptul ca, acum, cand situatia in aceste orfelinate, devenite Centre de Plasament, s-a schimbat radical, pe nimeni nu mai intereseaza acest lucru. Acum nu mai vin strainii sa vada cum traiesc orfanii nostri, sa filmeze noile conditii care se apropie, daca nu, in unele cazuri, le-au si ajuns pe cele din Occident. In functie de fondurile alocate, Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului a inceput modernizarile in orfelinate, toti copiii care cresc aici avand conditii deosebite. Cele mai noi modernizari s-au concretizat la Centrul de Plasament numarul 1, prin amenajarea unor module, mai precis un numar de patru, care sunt amenajate dupa modelul occidental si care au dat o alta fata centrului. In fiecare modul, in momentul in care s-a facut amenajarea s-a pus accent pe o culoare. Astfel ca, acum, cand pasesti acolo si te invita cineva in modulul galben sau in modulul portocaliu, trebuie sa ajungi la fata locului pentru ca sa-ti dai seama despre ce este vorba. Cele trei module care sunt finalizate la Centrul de Plasament numarul 1 adapostesc, fiecare, cate noua copii. Fiecare dintre module are amenajata cate o sala de mese, cu o mini-bucatarie, o sala de joaca si un dormitor cu noua patuturi. Peretii sunt desenati sau vopsiti in cele mai originale moduri si culori, totul dand o caldura si o originalitate aparte incaperii. Jucariile, noi-noute, sunt marile atractii ale copiilor, care, chiar daca este ora de somn, sunt tot mai atrasi de micutii lor prieteni fara glas. Dar, nimeni nu se impotriveste cand e vorba de cateva minute de joaca. In prezent, la Centrul de plasament numarul 1 se afla in amenajare cel de-al patrulea modul, modulul portocaliu, care va mai adaposti noua copii. In saloanele tip mai locuiesc doar orfanii care sunt bolnavi sau care au nevoie de ingrijiri medicale de specialitate. Imaginea orfelinatelor noastre este alta. Fiecare cameri, altfel colorata, fiecare copil, modern imbracat, conditiile foarte bune,.totul spune ca aici s-a schimbat ceva. Si, s-a schimbat in bine. Imaginea trista de acum cativa ani a fost inlocuita cu una parca desprinsa dintr-un basm.
Finantele aradene au infiintat un nou serviciu de informare - Virtual Arad News (c)2001Ministerul Finantelor Publice si implicit Directia Generala a Finantelor Publice Arad sunt preocupate de cresterea transparentei si solicitudinii administratiei fiscale fata de contribuabili. In acest sens, incepand de astazi, Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Arad pune la dispozitia contribuabililor o linie telefonica gratuita (cu taxa inversa), unde acestia pot adresa.intrebari pe problematica fiscala. Linia este operationala zilnic, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, intre orele 9,00-11,00. Preluarea intrebarilor puse de catre contribuabil se face prin mesageria vocala. Cetateanul are datoria de a-si spune numele si prenumele, numarul de telefon, dupa care va formula intrebarea. Dupa preluarea apelurilor, Directia Generala a Finantelor il va suna pe contribuabil si ii va raspunde la intrebarea adresata. Numarul de telefon cu apeluri netaxabile (gratuite) este 01 808 0369. Acest TeleAcces Gratuit introdus de Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Arad este o premiera, fiind unic in sistemul fiscal din Romania.
Zona Siriei ofera conditii optime pentru zborul cu parapantaCei care apreciaza cel mai mult peisajul sunt parapantistii
In primii ani de libertate post-revolutionari, multe voci sustineau ca turismul este una dintre ramurile care ar putea aduce bani frumosi la buget. Indiferent de forma proprietatii, societatile de turism trebuiau sa atraga sume imense in valuta cat ai zice peste. Desi la nivelul judetului Arad nu prea exista posibilitati turistice spectaculoase, s-ar putea totusi face ceva pe ici pe colo, pentru cativa lei in plus. Una dintre zonele asaltate de turisti, este si cetatea de la Siria. La sfarsit de saptamana, dealurile din zona sunt pur si simplu luate cu asalt de tinerii care doresc sa scape de banalul urban si sa-si petreaca macar cateva ore dincolo de civilizatie. Numai ca pentru acestia nimeni nu a facut nimic, chiar daca dealurile Siriei sunt la numai o jumatate de ora de mers fata de municipiu. In afara de bufetul garii si de alimentarele din localitate, nu exista absolut nimic, care sa atraga turistii. Cu numai 12 000 de lei, atat cat costa un bilet de tren pana la Siria, aradenii "cumpara" aerul curat de la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Pe langa frumusetea unui peisaj netulburat de "beneficiile" civilizatiei, Siria mai are de oferit si destule legende legate de cetate, de presupusul tunel subteran care leaga acest edificiu medieval de alte fortarete din judet. Cu cativa ani in urma, exista un personaj desprins parca din romanele gotice, care, in schimbul unei sume modice, le povestea turistilor toata istoria cetatii si, implicit, a legendarului tunel, inca nedescoperit. De altfel, atunci cand prin preajma isi fac prezenta unii drumeti echipa si mai bine, locuitorii comunei ii si iau la intrebari: "Ati venit sa cautati tunelul?". Din pacate insa, printre dealuri nu exista nici o sursa de apa, in afara de un parau care curge taman pe teritoriul Ocolului Silvic Pancota. Acesta este si motivul pentru care majoritatea turistilor "cersesc" apa de la cabana meteorologica sau de la releul de transmisiuni. Dar si aici exista probleme, deoarce singura sursa de apa care alimenteaza cele doua obiective a secat demult. Cei care apreciaza la maximum zona Siriei sunt amatorii de sporturi extreme, parapantistii. Pantele folosite de acesti zburatori de duminici sunt desful de bune. Numai ca si aici au aparut incurcaturi, pentru ca de foarte multe ori acestora le este interzisa placerea zborului, din cauza proprietarilor de teren de la baza dealului, care au convingerea ca le pot fi afectate culturile agricole. Cat despre ziduri, acestea creeaza destule batai de cap administratorilor. Hotii de lemne achioneaza aici ca pe un pamant al nimanui, fara sa se teama de lege. Traseele pe care le pot urma calatorii sunt destul de bine intretinute. Nici surprizele drumetiei nu lipsesc. Din cauza lipsei de apa, mai ales in perioada verii, pot fi usor de observat caprioare si cerbi care coboara la paraul din Pancota pentru a se adapa. Exista si povesti legate de prezenta haitelor de lupi sau a ursilor, dar nimeni nu le poate confirma.
Punctul final al raliului a fost Statiunea balneara VataSfarsitul saptamanii trecute a fost dominat in lumea sportiva si mondena aradeana de raliul organizat de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) si Autoritatea Romana Rutiera (ARR). Traseul raliului a fost stabilit intre Arad si statiunea montana Vata, imbinand astfel grade diferite de dificultate ale drumurilor. La start s-au aliniat treizeci si noua de echipaje, majoritatea dintre ele fiind compuse din patroni ai unor firme importante din Arad, care s-au urcat la volanul propriilor autoturisme. Raliul a inceput sambata, 17 februarie, la ora 9,00 dimineata, cand a fost sustinuta proba de poligon. La ora 11,00, echipajele au plecat spre Vata, din Arad, la un interval de doua minute intre ele. Printre concurenti au fost si foarte multe femei, de diferite varste. Ca si copilot, intr-un Ford Mondeo, a participat si vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca. De altfel, el a fost si cel care a inmanat premiile castigatorilor, in punctul final al raliului, la Vata. Raliul a fost castigat de directorul sucursalei Arad a Omniasig, Dumitru Pepici, care s-a aflat la volanul unui Renault. Organizatorii vor sa reinnoade traditia acestui raliu, care nu a mai fost organizat in ultimii zece ani.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}