title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 20 martie 2001

Traian Basescu a trecut si pe la Arad...Petre Roman si Simona Marinescu ii vor urma gestul
Vicepresedintele PD, Traian Basescu, a stationat ieri pret de cateva ore in Arad, timp in care a avut intense discutii cu membrii Biroului Permanent Judetean largit. Traian Basescu, candidat la presedintia PD, se afla intr-un turneu in tara si inainte de a poposi in organizatia PD Arad a vizitat filialele din Satu-Mare si Oradea. Acesta a refuzat elegant sa ofere declaratii presei, dar a promis ca la urmatoarea conferinta de presa, sperand probabil ca atunci va avea o alta calitate, va sta la dispozitia tuturor. Intr-o intalnire care a avut loc la Consiliul Judetean, Traian Basescu si-a prezentat in fata democratilor aradeni motiunea. Fata de motiunea trimisa in urma cu doua saptamani au fost aduse semnificative completari in privinta organizarii partidului si a strategiei ca partid de opozitie. In discutiile pe care le-a avut cu democratii, acestia i-au adresat o serie de intrebari, dar nu au uitat sa-i multumeasca pentru sprijinul din perioada cat a fost ministru. Desi presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici, a declarat ca sustine motiunea lui Petre Roman, acesta nu a ezitat sa identifice unele parti forte ale motiunii lui Basescu. "Spre deosebire de motiunea domnului Petre Roman, cea a lui Basescu are o doza de pragmatism si toate propunerile sunt explicitate prin exemple." Totusi, liderul PD Arad spune ca si motiunea actualului presedinte Petre Roman poate suferi modificari. Traian Basescu le-a spus celor prezenti ca asteapta cu mare interes sugestiile din partea Aradului. La sfarsitul acestei saptamani, Simona Marinescu, al treilea candidat la functia suprema in partid, va sosi la Arad pentru a se intalni cu membrii PD Arad. Peste doua saptamani si presedintele PD, Petre Roman, isi va face prezenta la Arad pentru a discuta pe marginea motiunii. La finalul intalnirii cu democratii, Basescu le-a spus ca va ramane fidel partidului chiar daca nu va fi ales presedinte.
CJA a garantat rambursarea imprumutului pentru RACFondurile nerambursabile ISPA vin spre Arad
Saptamana trecuta a fost semnat acordul preliminar de finantare a Regiei de Apa-Canal pentru reabilitarea sistemelor de apa potabila si canalizare din municipiul Arad. Acordul a fost semnat de Regia Autonoma de Apa- Canal, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de Consiliul Judetean in calitate de garant al acestui imprumut. Imprumutul, de 4,5 milioane euro, se va utiliza pentru cofinantarea fondurilor nerambursabile ISPA. Imprumutul se va derula pe o perioada de pana la 15 ani, cu o perioada de gratie de pana la patru ani pentru rambursarea ratelor de imprumut. Regia de Apa-Canal a mai beneficiat de un imprumut de la Banca Europeana, care se afla in derulare, insa este pentru prima oara cand CJ garanteaza rambursarea imprumutului, ne-a precizat Gheorghe Falca, vicepresedinte  al CJA.
BCR acorda credite pentru tratamente medicaleIn perioada de tratament, valoarea dobanzii poate fi modificata
Banca Comerciala Romana acorda credite persoanelor fizice pentru plata unor forme de invatamant si a unor tratamente medicale in tara. Perioada maxima de creditare este de 12 luni, iar dobanda este in prezent de 48 % pe an, valoare care poate fi modificata in functie de fluctuatia pietei. In aceasta perioada, dobanda poate creste sau poate fi redusa. Solicitantul unui astfel de credit nu trebuie sa dea nici un avans, banca finantand in totalitate proiectul. Dosarul pentru obtinerea unui astfel de credit pe termen trebuie sa cuprinda: cererea de credit, actele de identitate ale solicitantului, sotului /sotiei, girantului, in original si copie, adeverintele de venit ale solicitantului, sotului/sotiei, in original si copie, precum si devizul de cheltuieli, in situatia unor tratamente medicale efectuate in tara. Daca imprumutul este solicitat pentru plata unor forme de invatamant este necesara o adeverinta prin care institutia de invatamant solicita plata unor taxe pentru inscrierea sau continuarea studiilor. Intocmirea dosarului, semnarea contractului pentru obtinerea creditului, de catre imprumutat si girant, precum si plata ratelor si a dobanzii se vor efectua la sediul Bancii Comerciale Romane.
Rechizitele si manualele creaza probleme multor parintiRechizitele si manualele costa sute de mii de lei pe luna
Problema, descongestionarii programelor scolare in invatamant, mult discutata pe vremea fostului ministru Marga, a ramas de mult o poveste uitata. Acum, parintii se chinuie nesperat sa rezolve problemele de matematica ale odraslelor lor, gandindu-se cu groaza la ziua in care trebuie sa le cumpere ba manuale, ba rechizite. Chiar daca problema in cauza este acuta doar la inceput de an, cand e normal ca fiecare scolar sa se innoiasca, trebuie sa recunoastem ca acutizarea devine cronica peste an, cand, de fiecare data, sau, mai bine zis, aproape in fiecare zi, la scoala se mai cere ceva. Asta in conditiile in care salariile sunt cum sunt, iar preturile "accesoiilor" necesare desfasurarii in bune conditii a procesului de invatamant sunt tot mai mari pe zi ce trece. Astfel, un elev in clasa intai reuseste sa-si "deposedeze" parintii, saptamanal, de cel putin o suta de mii de lei. Bani investiti in creioane colorate, plastilina, picuri neaparat cu doua capete), cerneala, precum si tot felul de caiete speciale. Cei de gimnazii reusesc performanta sa complice situatia pentru ca aici intervine problema manualelor ba alternative, ba necesare. Si sa nu mai vorbim de cei de liceu, care au nevoie si de bani de un film, de un suc sau de niste haine mai in pas cu moda. Drept pentru care saracii parinti au ajuns la limita disperarii, datorita faptului ca de-abia se mai descurca cu bani in vederea "scolirii" fiilor lor. "Este foarte greu. Eu am doi copii. Unul in clasa a treia si unul intr-a noua. Salariul meu nu-mi ajunge iar din al sotului platim cheltuielile la bloc si abia daca ne mai ramane ceva pentru mancare. Dar nu avem incotro. Trebuie sa-i trimitem la scoala. Iar pentru cel mic, numai saptamana trecuta am cheltuit trei sute de mii de lei. A avut nevoie de adidasi, pentru ca s-a renovat sala de sport, i-am cumparat de mai bine de o suta de mii de lei caiete speciale, iar pixurile si cerneala nici nu le mai pun la socoteala" ne-a declarat Ana Ferencz.
Alpinistii utilitari imbina munca cu pasiuneaMunca pe care o presteaza este mai ieftina cu 50%
Multi dintre agentii economici aradeni au inceput sa apeleze in ultimii ani la serviciile echipelor specializate in alpinism utilitar. Chiar daca in alte judete din tara lucrurile sunt mult mai simple, in Arad patronii nu au ajuns inca sa constientizeze rentabilitatea muncii prestate de alpinisti. Acesti tineri lucreaza la mare inaltime, in orice domeniu, de la taieri de pomi, reparatii de acoperisuri si zugraveli pana la montarea unor antene sofisticate, totul este posibil. Fata de echipele clasice de zidari, zugravi sau instalatori, pentru o lucrare prestata de alpinistii utilitari pretuile scad pana la 50% sau chiar 25% din costul care se practica pe piata aradeana. Pe de alta parte, timpul in care este finalizata lucrarea este redus la minim. In cazul in care starea vremii este favorabila, orice tip de munca la care sunt solicitati alpinistii nu dureaza mai mult de o saptamana. "Am avut de executat lucrari de mai multe genuri, declara Ovidiu Frasincar, alpinist utilitar autorizat. Suntem specializati in mai multe domenii, astfel incat sa putem face fata oricarui gen de munca". In echipa din care face parte Ovidiu muncesc mai multe persoane. Specializarile acestora sunt multiple: zugravi, zidari, fierar- betonisti, ingineri electrotehnisti etc., dar ocupatia de baza ramane, totusi, alpinismul. Exista si un alt gen de tineri, in general studenti, care incearca sa castige un ban in plus din alpinism, dar, pe langa faptul ca nu sunt autorizati, ei nici nu risca sa lucreze la inaltimi mai mari de zece metri. Cei patru membri ai echipei din care face parte si Ovidiu Frasincar sunt autorizati in munca pe care o presteaza, astfel incat nu se pune problema unor incalcari ale legii. "Am avut contracte cu unitati serioase din Arad, sustine alpinistul Cosmin Truta, cum ar fi Gospodaria Comunala Arad, CEC, Daioco (pentru montarea unor antene de telecomunicatii), RomTelecom sau Directia de Control a Zborurilor. Nici una dintre acestea nu s-a plans de modul in care am lucrat". Intr-o zi de lucru, alpinistii stau agatati in coarda mai bine de opt ore, fara sa coboare. Alpinismul utilitar a inceput sa fie aplicat si in Arad in urma cu aproximativ cinci ani, singura echipa specializata fiind cea din care fac parte Ovidiu si Cosmin. Cei doi sunt ajutati in munca lor de alti alpinisti experimentati: Ciprian Socaci si Codrin Burlacu. Lucrarile de acest tip nu sunt singurele munci la care se incumeta tinerii alpinisti. In caz de urgenta, ei pot interveni intr-un interval de aproximativ 10-15 minute de la primirea apelului. De altfel pana si IPJ Arad a apelat la serviciile lor in urma cu un an de zile cand, din cauza unor furtuni puternice, era nevoie de interventia acestora la remedierea unei probleme destul de "inalte". Pentru situatiile extreme, alpinistii utilitari pot fi apelati la numarul de telefon 095/158181. Spre diferenta de colegii lor aradeni, alpinistii bucuresteni cer pentru orice nimic sume imense, plata urmand a fi facuta doar in valuta.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}