title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 20 februarie 2001

Palatul de justitie a fost evacuat din cauza unei alarme cu bombaTelefonul
Ieri dimineata, la ora 8,10, la cabinetul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, un telefon anunta faptul ca in incinta institutiei se afla o bomba. Era o voce de barbat, usor tremuranda, care ameninta ca toti cei care se afla in cladirea Procuraturii, Judecatoriei si Tribunalului vor sari in aer. Urmeaza, firesc in astfel de situatii, telefoane peste telefoane: politie, pompieri, brigada antitero, trupele de genisti. In paralel, se trece la evacuarea angajatilor institutiilor (in jur de 500 de persoane) si a oamenilor care se aflau, cu diferite probleme, la Tribunal, Judecatorie, Cartea funciara. In total, peste o mie de persoane. Li se explica despre ce este vorba. Nimeni nu stie mai mult, oamenii de ordine dau din umeri. Desi nu se citeste pe fata lor panica, multi se afla la limita calmului. "Bine ca am fost evacuati din timp, ca poate nu mai ieseam din Tribunal. Doamne! Am intrat si noi in Europa" - spune o femeie. Exact in clipa urmatoare se aude o bubuitura. Cativa oameni fac, din instinct, cativa pasi in spate. Rasufla usurati. Vantul trantise un geam deschis, la primul etaj. Atunci ne-am dat seama ca se crease panica. Multi dintre cei veniti cu probleme se retrag. Altii, mai curajosi sau, pur si simplu, mai curiosi, raman. Ramanem si noi.
Alarma falsa
Dam o raita prin apropiere. Circulatia e oprita. Unde nu e, e dirijata de agentii de circulatie. Nu se permite accesul in zona "cu risc". In coltul strazii, o masina de pompieri stationeaza. La zece metri de aceasta, doua masini ale politiei. In incinta Parchetului, echipele de genisti si antitero din Arad si Timisoara controleaza, amanuntit, fiecare cotlon. Lumea e in fierbere. E ora 10,30. De doua ore se afla inauntru. Nu trebuie sa le scape nimic. La ora 10,50, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, Caius Ianota, iese si rasufla usurat: "Alarma falsa". Rasuflam si noi, deopotriva. Presedintele Tribunalului Arad, Horia Oprean, este, de asemenea, linistit. La fel si col. Teodor Pantea, seful Politiei  municipiului, cel care a condus intreaga operatiune. "Deocamdata nu stim cine a dat telefonul; se mai fac cercetari. Nu credem ca o persoana s-a razbunat pe o decizie luata de instanta, sau pentru un dosar pe care il cercetam noi, pentru ca nu avem cazuri deosebite care sa reclame un asemenea comportament. Oricum, fapta barbatului este prevazuta de Legea 140, din 1996, care a modificat articolul 280 din Codul penal. Acolo, se spune clar ca orice amenintare adresata unui stat, organizatie interna, persoana fizica sau juridica, cu folosirea de material exploziv, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani" - ne-a declarat Caius Ianota. Presedintele Tribunalului, Horia Oprean, este de parere ca astfel de situatii nu pot fi preintampinate, datorita faptului ca Tribunalul este o institutie publica, transparenta. "Nu putem sti cine intra in tribunal si ce lasa, el, acolo. Toate cazurile le-am reluat dupa ce am aflat ca este doar o gluma. Am fi pierdut foarte mult daca nu le reluam. S-ar fii incarcat rolul instantei si ar fi trebuit sa repartizam cazurile. Cred ca maniera in care s-a intervenit este una normala, indiferent ca s-au dislocat aceste trupe de interventie, care, de fapt, nu-si fac decat datoria. Telefoane s-au mai primit si trebuie sa fie bagate in seama".
Gara Arad a intrat in proces de modernizareConditiile de calatorie pe ruta Arad-Brad sunt aceleasi
Acest inceput de an este hotarator in ceea ce priveste aspectul Statiei CFR Arad. Chiar daca, de ani de zile, calatorii se plang de faptul ca la fiecare pas, in gara, mizeria domneste, chiar daca deja aceasta statie, seamana mai mult cu un azil de noapte pentru copiii strazii, iar holurile de acces la mesagerie si salile de asteptare au devenit toalete publice, nimeni si nimic nu a reusit sa emotioneze conducerea Regionalei CFR. Si asta, de ani de zile. Pana cand, la inceputul anului, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, satui de sesizarile care curgeau "rau" la sediul institutiei, au descins intr-un control prin statiile CFR, convocand, apoi, de urgenta, Consiliul Consultativ al Protectiei Consumatorului. La intrunire au fost prezenti si reprezentantii Regionalei CFR Timisoara, in frunte cu directorul Iulian Stefanescu. Acesta din urma a promis ca, in cateva saptamani, Statia CFR Arad si cea din Aradul Nou vor intra intr-un proces de modernizare totala. Astfel, in mai putin de doua saptamani va fi deschis santierul mare la Gara CFR. In aceste zile se mai discuta ultimele detalii ale planului tehnic si se are in vedere studierea situatiei apelor freatice. In momentul in care vor incepe lucrarile vor disparea din Piata Garii toate gheretele si toti vanzatorii ambulanti. De altfel, noul plan de modernizare al statiei CFR cuprinde o serie de spatii comerciale la parterul cladirii, astfel incat comertul de aici sa primeasca o fata civilizata. In ceea ce priveste modernizarea statiei din Aradul Nou, care, datorita degradarii, are deja un aspect de halta, directorul Regionalei CFR Timisoara a declarat ca, si in acest caz, lucrarile vor demara cat mai curand posibil. In ceea ce priveste conditiile de calatorie pe ruta Arad - Brad, acestea, conform semnalelor primite de la calatori, s-au imbunatatit doar intr-o mica masura. Cine doreste sa calatoreasca, la sfarsit de saptamana, cu "Bradul" se afla in fata unui act de curaj. In aceste zile, trenul este supra aglomerat, datorita faptului ca nu a fost suplimentat numarul vagoanelor. La sfarsit de saptamana, majoritatea elevilor de la tara se intorc acasa si turistii isi incep micile excursii. Si, chiar daca platesc acelasi pret al biletului, multi dintre calatori sunt  nevoiti sa calatoreasca in picioare, pe culoarul vagonului, datorita faptului ca numarul locurilor este foarte mic. Singura solutie, in acest caz, dar si in celelalte zile ale saptamanii, cand, din nou, este aglomerat datorita navetistilor, ar fi suplimentarea numarului vagoanelor pe aceasta ruta.
Consilierii municipali promit micsorarea impozitelor- Comisia de urbanism a CLM a rediscutat, in sedinta de marti, 13.02.2001, problema rezonarii municipiului. La ce conduzie ati ajuns, domnule Blajovici?
- In ceea ce priveste zonarea care s-a aprobat de catre CLM in anul curent, s-a facut o dubla greseala: prima a fost facuta de catre executiv, care a prezentat zonarea separat de marimea taxelor, si a doua, de consilieri, care nu au fost suficient de vigilenti pentru a vedea impactul taxelor stabilite asupra populatiei. Am primit semnale de la cetateni ca in anumite cazuri impozitele pe terenuri au crescut chiar si de cinci ori, lucru care ne-a determinat sa reanalizam problema zonarii municipiului.
- Care sunt zonele in care a fost impartit municipiul si ce influenta au acestea asupra taxelor locale?
- Decizia definitiva in problema zonarii va fi data la sedinta din 27 februarie a CLM, dar este clar, eu si alti colegi sustinem revenirea la zonarea din anii trecuti. Si, in mod sigur, asa va fi: Zona A, in care impozitul va fi cel mai mare, este considerata centrul Aradului apoi, cum ne indepartam de centru, in zone concentrice zonei A, urmeaza zona B, C, iar zona D va contine cartierele marginase: Gai, Bujac, Sega, Aradu Nou, Sanicolau-Mic; Parneava, Micalaca (zona de case).
- Totusi, cat vor plati cetatenii Aradului impozitul?
- In functie de zone, asa cum am precizat, practic fiecare cetatean va plati, fata de anul trecut, o marire in medie de 50%, la care se adauga inflatia de aproximativ 43%. Cetatenii care au fost incadrati in zone superioare celor de anul trecut, dupa recalcularea impozitului, conform revenirii la vechea zonare, vor plati mai putin.
- De ce s-a ales aceasta varianta a maririi taxelor locale de catre Primarie si de ce consilierii au votat?
- Pentru ca realizam ca avem nevoie de bani. S-a canalizat zona Micalaca, de la strada Renasterii pana la strada Voinicilor si o parte din Calea Radnei, s-au platit compensatii la caldura, la transportul in comun pentru pensionari si elevi, se finanteaza un azil de noapte pentru cei fara adapost si mai sunt multe de facut si pentru toate avem nevoie de bani.
- Ce se intampla cu cei care deja au achitat taxele?
- Banii cetatenilor nu se vor inapoia, urmand ca acelora care au platit impozitul pe tot anul sa li se considere plusul ca avans pentru taxele de anul viitor, iar cei care au platit semestrial vor plati doar restul rezultat din recalculare.
- Desi cetateanul Aradului scoate mai multi bani din buzunar parca nu simte nici o revigorare a aspectului orasului. Va place cum arata municipiul, domnule consilier?
- In general da, in special cred ca avem foarte multe de facut pentru a aduce Aradul la nivelul unui oras european.
- Drumul este lung si anevoios. Exista vreun inceput?
- In ultimii zece ani avem pentru prima data proiecte viabile care pot fi sustinute prin finantare externa. Stiti ca deja se lucreaza la un proiect de locuinte in zona subcetate si un proiect pentru cumpararea unui incinerator care sa rezolve definitiv problema gunoaielor din Arad.
- Ce sperante dati cetateanului de rand?
- Sunt sigur ca peste trei luni voi avea foarte multe noutati despre schimbarea in bine a orasului.

A consemnat Rodica Moraru

La Victoria productia s-a diversificatUnicul producator de ceasuri mecanice din Europa, societatea aradeana Victoria SA, face parte, de anul trecut, din categoria societatilor administrate de un patron. In acest caz nu este vorba de un investitor strain, ci de unul din Arad, firma BAPD (Baza de Aprovizionare, Productie si Depozitare). O mare parte din datoriile fabricii, existente in momentul preluarii de catre BAPD care se ridicau la 22 miliarde de lei, este platita. Gama de produse realizate la Victoria s-a diversificat, astfel ca pe langa ceasurile mecanice, care reprezinta 15-20% din productie, se mai fabrica aparate de masura, mecanisme pentru industria electronica, tahometre, piese de mecanica fina, binale. O noua componenta a activitatii societatii este fabricarea de mase plastice, realizandu-se acum aproximativ 25 de produse."Ne-am gandit la asta pentru ca vrem sa asimilam produse care se importa si sa la producem noi. Din acest motiv vom aduce doua utilaje moderne pentru mase plastice: de extrudare si injectare. De asemenea, vom pune in functiune o moara de macinat, pentru ca folosim deseuri, pe care le luam de la Remat", ne-a declarat Ioan Mainescu, directorul general al BAPD. Pentru anul in curs, planul de lucru cuprinde informatizarea fabricii, reteaua fiind deja montata, modernizare a sculariei pentru aducerea ei la standarde europene, reconditionarea a doua utilaje, realizarea unui depozit de laminate. Pentru toate acestea vor fi alocate aproximativ trei milioane de marci. Un aspect pe care s-a pus accent a fost angajarea de oameni tineri, economisti, ingineri, proiectanti, in ultimele opt luni fiind realizate 23 de produse noi, numarul acestora ridicandu-se la 30. "Cei 235 de angajati vor beneficia de bonuri de masa, incepand cu aceasta luna si prin mai, iunie, in functie de cum merg lucrurile, vom mari salariile si vom mai angaja personal. Totodata dorim sa amenajam un dispensar pentru muncitori ", ne-a spus Ovidiu Marginean, directorul societatii Victoria. Lipsa de stabilitate legislativa a fost invocata si de Ioan Mainescu, ca o piedica in calea dezvoltarii economiei romanesti, precum si lipsa unor facilitati acordate de Ministerul Finantelor. "Pentru a pune pe picioare o afacere noua ai nevoie de 70 de aprobari, cei care fac productie interna au de platit 95 de taxe si impozite, iar cei care fac importuri 114 taxe si impozite. Apoi, sunt regiile autonome care mananca o multime de bani de pe societati, din cauza lor ajungem la blocaj si creste inflatia", a mai spus Ioan Mainescu.
Desi exista productie S.C. Carne are si datoriiCu toate ca a incasat peste 12 miliarde de lei, societatea are mari datorii la Conel
Afacerile "pe langa lege" practicate, cu largul concurs al factorilor de raspundere din cadrul unor institutii abilitate, de catre unele societati comerciale au dus in ultimii ani la falimentul unor firme de prestigiu din industria alimentara aradeana. Rand pe rand, Societati renumite atat pe plan intern, cat si international si-au inchis portile sub privirile pasive ale autoritatilor. Este vorba despre Avicola, Combinatul agroindustrial Ceala etc. Celelalte firme care au mai ramas se zbat sa se mentina la linia de plutire, Frigorifer SA asteapta investitori, in timp ce zilele SC Carne SA sunt numarate. Referitor la situatia de la Carne SA, datoriile mari pe care agentul economic le are, mai cu seama la CONEL, au dus la intrarea acestei societati in lichidare judiciara. Ciudat este faptul ca, desi in anul 2000 Carne SA a incasat numai de la Falco trade chirii in valoare de peste 12 miliarde de lei, proasta administrare a acestora a dus la falimentul unuia dintre cei mai mari producatori de carne si preparate din carne din Arad. O situatie paradoxala s-a petrecut in anul 1997. Atunci, la 1 aprilie, Carne SA vindea la licitatie firmei SC Cabe Aimpex SRL Timisoara doua grajduri situate in localitatea Sofronea. Pretul obtinut pe aceste mijloace fixe a fost de 700 milioane de lei, la acea vreme aceasta suma insemnand circa 80 000 de dolari americani. Numai ca, peste numai cateva luni, in decembrie 1997, aceleasi grajduri valorau, conform unei expertize efectuate de catre un expert autorizat, nu mai putin de 2,681 de miliarde de lei. Deci, in mai putin de opt luni valoarea grajdunlor a crescut de peste trei ori. Cand si de catre cine au fost evaluate corect aceste mijloace fixe, la licitatie sau ulterior ?

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}