title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 20 ianuarie 2001

Pachetul majoritar la West Bank va fi vandut - Virtual Arad News (c)2001Conducerea bancii aradene West Bank se afla in discutii avansate cu doua grupuri de investitori (America de Nord si Europa), pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Se pare ca interes pentru banca a existat din anul trecut, multitudinea ofertelor primite amanand negocierile pana in prezent. Vanzarea pachetului majoritar de actiuni isi are explicatia in faptul ca, fara un suport financiar solid, banca nu va putea sa se dezvolte, si se va descurca tot mai dificil pe piata bancara din Romania. Marirea capitalului devine astfel o necesitate. West Bank a fost infiintata in 1996, principalul actionar fiind Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana, care detine 22,46% din actiuni, restul apartinand unor investitori privati. In urma contribitiei cu bani cash adusi de actionari si prin capitalizarea dividentelor, capitalul social West Bank a depasit 163 miliarde lei (circa 6,3 milioane dolari). Profitul din exploatare a fost de 1001 miliarde, activele bancii au atins 1014 miliarde lei (crestere 65% fata de 1999), numarul total al clientilor depasind 23000, anul trecut peste 2000 de persoane juridice apeland la serviciile West Bank. Potrivit datelor oficiale al BNR, West Bank este cotata cu un indice de rating 2, alcatuit in functie profitabilitate, lichiditate, adecvarea capitalului, calitatea activelor si management. Banca aradeana se poate lauda cu 10 sucursale functionabile in Ardeal, altele doua, in Turnu-Severin si Zalau, urmand sa se inaugureze in luna martie a acest an.
Medicul Florin Seracu Stiuca arata conditiile grele in care isi desfasoara activitateaActivitatea unor medici se dovedeste a fi nerentabila
Joi, in jurul orei 12,00, la Policlinica Municipala a izbucnit un conflict de munca. Mai multe cadre au semnat un memoriu pe care 1-au adresat Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti si filialei din Arad. Conform acestuia, medicii ambulatoriului de specialitate asociati in Policlinica Municipala, care au fost privatizati in cabinete, avand contract de furnizare de servicii medicale cu CAS Arad, protesteaza fata de scaderea drastica a valorii punctajului prin care sunt retribuiti. In conditiile in care peste 80% din asistenta medicala de specialitate se relizeaza in ambulator, scaderea sumei din bugetul CAS de la 8,75% la mai putin de 6%, devine inexplicabila, sustin protestatarii. Aceasta este o greseala care are repercusiuni asupra sanatatii populatiei asigurate la CAS. Acestia considera ca sunt amenintnti de faliment si exista posibilitatea ca in aceste imprejurari calitatea actului medical sa scada, iar sanatatea populatiei sa se degradeze permanent. "Suntem obligati financiar, sustine medicul Florin Seracu Stiuca, sa introducem un sistem de co-plata, care este in detrimentul populatiei asistate si asigurate de CAS". Din aceste motive, medicii cer revenirea la procentul initial de 8,75% din bugetul CAS si asigurarea unor sume rezonabile pentru desfasurarea unui act medical de calitate. Conform sistemului de plata al CAS, medicii sunt platiti in functie de numarul de puncte adunate. Acest sistem ia in considerare specialitatea medicului. Inainte, un punct era echivalentul a 3 200 de lei, dar in situatia creata valoarea acestuia nu depaseste 2 100 de lei, motiv pentru care se cere revenirea la valoarea initiala a punctajului. Motivele pe care acestia le invoca sunt mai multe:
* cheltuielile indirecte legate de intretinerea cabinetelor au crescut constant datorita tarifelor la combustibili, electricitate, caldura etc.
* cresterea cheltuielilor de personal medical mediu si anex
* cresterea cheltuielilor directe prin majorarea preturilor la diverse materiale utilizate realizarea investitiilor necesare amenajarii cabinetelor si aducerii lor la standardele impuse de lege presupun cheltuieli care in noile conditii de retributie nu mai pot fi efectuate si amortizate
* dotarea cabinetelor cu tehnica moderna a presupus realizarea unor contracte de leasing sau in rate, care sunt in pericol de a nu mai fi onorate.
Trenurile pe ruta Arad-Brad sunt slab incalziteCa urmare a numeroaselor sesizari facute de calatorii care circula pe ruta Arad - Brad, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, a efectuat marti, 16 ianuarie a.c., un control privind asigurarea conditiilor de confort de catre Compania Cailor Ferate, pe relatia Ineu - Arad. In urma controlului, inspectorii oficiului au constatat ca in vagoane era un frig de 10 grade C, in timp ce afara era 1grad C. Desi calatorii l-au interpelat pe seful de tren asupra neincalzirii vagoanelor, acesta nu a facut dovada ca ar fi raportat aceasta stare de fapt, sefilor sai ierarhici. De altfel, acesta nici nu stia ca SNCFR este obligata sa asigure minim de 20 grade C pentru ca pasagerii sa beneficieze de confortul unei calatorii decente. Mai mult, mecanicul ajutor care deservea vagonul de incalzit avea in rezervor 350 litri de motorina destinata incalzirii trenului "fara a prezenta documente asupra acestei cantitati". Specificam ca la un consum de 70 litri la ora, aceasta cantitate ar fi fost suficienta pentru incalzirea continua a trenului, pana la Arad. Luati la bani marunti asupra acestei situatii, ceferistii impricinati au afirmat ca instalatiile de incalzire sunt invechite si nu dau randament. Absolut fals, intrucat doar peste 30 de minute temperatura in vagoane a urcat la 25 grade C. In aceasta situatie, cand motorina este la cheremul mecanicilor de locomotiva fara nici un act de gestiune, credem ca ar fi interesant sa se deschida o ancheta serioasa din partea politiei economice. Nu de alta, dar nu se prea justifica majorarea periodica a pretului biletelor de calatorie, in defavoarea calatorilor. WC-urile din trenuri nu sunt curate, usile sunt rupte, becurile de iluminat lipsa etc., ceea ce denota cel putin brambureala in conducerea Regionalei CFR Timisoara. In urma acestui control, inspectorii au amendat Revizia de Vagoane Arad si Statia CFR Ineu cu cate 5 milioane de lei. OJPC s-a adresat Prefecturii Arad, pentru convocarea unui Consiliu Consultativ Extraordinar pentru Protectia Consumatorilor. Nici nu e de mirare, caci la mijloc se afla sanatatea calatorilor. Asteptam, repetam, o ancheta serioasa din partea organelor abilitate ale statului, ca prea pluteste in atmosfera un miros de motorina negestionata, miros ce ii sensibilizeaza din plin pe infractori.
Partea de agrement de la Baile Lipova va fi modernizata - Virtual Arad News (c)2001De cand Apemin a preluat pachetul majoritar de actiuni, sansele unui reviriment au crescut spectaculos
Statiunea balneoclimaterica Baile Lipova, situata la o altitudine de 130 m pe valea paraului Sistarovat, si-a castigat renumele de-a lungul anilor prin multitudinea de servicii pe care le ofera turistilor. Apele minerale carbogazoase, calcice, sodice si magnezice sunt indicate in tratarea afectiunilor tubului digestiv si a bolilor cardiovasculare. De toate aceste servicii turistii s-au putut bucura, insa, cu multi ani in urma, imediat dupa 1990 degradarea statiunii producandu-se treptat, dar accentuat. Lasata in paragina mai multi ani, statiunea a fost efectiv pradata de cei care s-au gandit sa demonteze vanile, chiuvetele si alte instalatii, pentru a-si dota propriile locuinte. Sperantele locuitorilor orasului Lipova, ale aradenilor, si nu numai, pentru ca veneau oameni din toate colturile tarii care au auzit de proprietatile curative ale izvoarelor de aici, au inceput sa prinda viata. Si asta pentru ca de la 1 noiembrie 2000 Apemin a preluat pachetul majoritar de actiuni la aceasta statiune. Conducerea statiunii a inceput lucrarile de refacere a infatisarii pe care aceasta a avut-o odata. Lucrarile de reamenajare au fost impartite in doua. In acest an, se vor intensifica lucrarile la partea de agrement, urmand ca la anul sa fie declansata refacerea partii de sanatate. In acest moment se lucreaza la refacerea bazinului, la largirea plajei, se vor aduce 15 casute de vacanta, restaurantul va fi complet renovat. Numai pentru aceasta parte de agremement se vor cheltui cinci miliarde de lei, pentru partea de sanatate costurile nefiind inca evaluate. Patronul Apemin, Constantin Milos, s-a aratat optimist asupra modului cum decurg lucrarile si spera ca pana la deschiderea sezonului estival partea de agrement sa fie aproape finalizata si statiunea sa fie repopulata: "In momentul in care am preluat statiunea, aceasta se afla intr-o avansata stare de degradare. Am de gand sa refac renumele pe care aceasta statiune l-a avut candva si cred ca voi reusi."
Halterofilul aradean Adrian Mateias vrea cu orice pret adevarul
Scandalul legat de rezultatele pozitive ale halterofililor aradeni Mateas si Ciharean - urmate de alte rezultate, de aceasta data negative, efectuate la acelasi laborator din Sydney - ia amploare. Dupa ce si-au demonstrat nevinovatia, Mateas si Ciharean ies la atac, dezgustati de lipsa de reactie a FRH si a Comitetului Olimpic Roman. Nicu Vlad, antrenorul lotului, a fost acuzat, ieri, de catre cei doi, ca a inlocuit probele de urina pentru un control comandat, in august 2000, de COR, punand in flacoane propria urina. Vlad a trimis laboratorului din Barcelona propria urina pentru a se convinge daca FRH este sabotata de federatia internationala. Confirmarea ca romanii sunt sabotati a fost ca, din cele sapte flacoane trimise, Ciharean a iesit pozitiv. Mateas si Ciharean au declarat ca sunt convinsi ca doar persoane din cadrul COR puteau schimba continutul flacoanelor, acestea fiind in directa legatura cu Tamas Ajan, presedintele FIH. Important este de ce doar acum au facut aceste dezvaluiri. Ideea este ca Mateas si Ciharean au asteptat degeaba un sprijin din partea lui Vlad si al COR.
Dacia 19 ianuarie - 25 ianuarie Ziua a 6-a - (SUA)
Muresul 19 ianuarie - 25 ianuarie Scary Movie - (SUA)
Arta 19 ianuarie - 25 ianuarie - Sala A Dincolo de aparente- (SUA)
Arta 19 ianuarie - 25 ianuarie - Sala B Asterix si Obelix - (FRA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}