title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 19 februarie 2001

P.S. Timotei Seviciu - Episcopul Aradului este preocupat de finalizarea lucrarilor - Virtual Arad News (c)2001In acest an, cupola centrala va fi incununata cu semnul Sfintei Cruci
Ortodocsii aradenii aveau nevoie de o catedrala. Timpul a trecut atat de repede incat nu ne vine sa credem ca inaltarea ei poate deveni o realitate. O realitate care creste spre cer in fiecure zi. O inaltare care cere profesionalism, din partea celor care au gandit-o. Profesionalism care cere sacrificii din partea celor care construiesc. Sacrificii care s-au nascut din lupta oamenilor care muncesc acolo, atat de aproape de divinitate si, totodata, atat de aproape de sufletele noastre. Nu e un santier oarecare, pentru ca o asemenea constructie nu poate fi comparata cu nici o alta. In spatele gardului ce imprejmuieste santierul, forfota de zi cu zi este evidenta. E atata viata in acel perimetru, incat nici o miscare mai dura nu ar conturba-o. Duminica de duminica si in alte zile credinciosii inalta rugi catre Dumnezeu pentru binecuvintarea celor care lucreaza pe acest santier. Iar peste ani, doar zidurile catedralei vor mai povesti despre sudoarea nascuta din truda, despre mintea luminata a celor care au gandit acest proiect si despre toti aceia care prin contributiile lor, fie ele cat de mici, au pus o mica piatra de temelie la inaltarea celui mai mare ediciu pe care aradenii l-au avut, il au si il vor avea vreodata. Totul e ca o minune. Va invitam sa o traiti, de acolo de unde ea a inceput si pana unde a ajuns in acest moment.
Marturie a biruintei crucii
Noua catedrala ortodoxa va purta hramul Sfintei Treimi, sarbatoare ce cheama credinciosii la rugaciune, in fiecare an, pe data de patru iunie. Anul acesta este unul foarte important pentru toti ce traiesc ca sa construiasca acest edificiu, iar evenimentul va fi marcat cum se cuvine de toata suflarea ortodoxa: se va aseza crucea pe cupola icoana a cerului. Astfel, se va pecetlui rascrucea anilor, veacurilor si mileniilor crestine de la noi cu semnul biruintei vietii, luminii si binelui. "La anii de la facerea lumii pana la Mantuitorul, adica 5509, cum se socotea in vechime, adaugam acum, potrivit calculului dionisian, inca 2000 de la Nasterea Mantuitorului, ceea ce da un numar simbolic, pe care Episcopia Aradului il pecetluieste cu o monumentala catedrala, marturie a biruintei crucii si poporului drept credincios, a continuitatii romanesti din veacuri si pentru vesnicie. Ne rugam Sfintei Treimi, ocrotitoarea acestei catedrale, a carei zidire a inceput in ultimul deceniu al celui din urma veac din mileniul al doilea, ca la inceputul celui de-al treilea, promitator prin simbolul sau numeric, sa ne invredniceasca a o incununa cu acea cupola, ce inalta spre cerul oglindit in ea, semnul Sfintei Cruci" - sunt cuvintele pe care Preasfintia Sa Timotei le-a adresat tuturor credinciosilor la inceput de mileniu, cu gandul la constructia ce prinde contur, in fiecare zi.
Inaintasii au visat o catedrala
Dorinta construirii unei catedrale ortodoxe romane, in peisajul central al Aradului - pe masura importantei institutiei eparhiale si a nevoilor de cult ale credinciosilor a fost si a ramas un deziderat major al slujitorilor sfintelor altare si al enoriasilor lor. Ea a fost insusita de catre militantii unionisti. Mai tarziu, prin anii 1930-1934, episcopul Grigorie Gh. Comsa a initiat si sustinut actiunea construirii noii catedrale pe terenul unde in prezent se afla hotelul Astoria, atribuit Episcopiei Aradului prin decret regal. Decesul prematur al ierarhului a sistat actiunea. In perioada deceniului al optulea, initiativa a fost reluata de catre episcopul Visarion si sustinuta de arhitectul Milos Cristea - care a intocmit o schita de proiect si amplasament. Aradul merita aceasta catedrala pentru ca a fost orasul de resedinta triseculara a Episcopiei Ortodoxe Romane sub a carei autoritate spirituala s-au aflat pana la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 teritoriile aradene, bihorene si timisene ale romanitatii vestice.
Un proiect, o opera
Proiectul constructiei nu a fost un lucru usor. El a fost elaborat pe o perioada de patru ani, timp in care constructia a demarat si a mers inainte. "A fost pentru mine o experienta deosebita. Un proiect laborios care nu ar fi avut nici o valoare daca aceasta constructie nu ar fi devenit opera. Pe santier totul merge ca pe roate. Fiecare etapa a constructiei se desfasoara la intervale foarte scurte, astfel incat oamenii cred ca totul sta pe loc. Este de fapt o succesiune a lucrarilor la inaltime, care abia cu timpul vor fi observate. Tinem legatura cu constructorul, tocmai pentru a putea sa rezolvam toate problemele tehnice aparute pe parcursul executiei intr-un timp scurt. Ne tine treji grija ca ceea ce a fost proiect sa sa se realizeze", ne-a declarat arhitect Ioan Haprian, cel care a fost delegat de SC Proiect SA pentru a executa marele proiect. Situata in Piata Tricolorul, la extremitatea nordica a Bulevardului Revolutiei, catedrala ortodoxa, lucrare de proportii monumentale, cu o arhitectura reprezentativa pentru obiectele de cult, de inspiratie bizantina, vine sa intregeasca zestrea arhitecturala a municipiului. Catedrala este rezolvata pe plan trilobat, cu o lungime de 57 de metri si o latime cuprinsa intre 25 de metri, la intrare si 35 de metri, in dreptul absidelor laterale. Inaltimea - marcata printr-o cupola centrala - se situeaza la 50 de metri de la nivelul solului. Corpul constructiei este compus dintr-o succesiune de volume paralelipipedice, cilindrice si sferice, care, prin intersectiile lor, creeaza un spatiu interior specific de biserica a carei volumetrie este marcata la exterior de o cupola centrala cu un diametru de 15 metri si doua turle-clopotnita de dimensiuni mai reduse. Sala mare a catedralei, in care intrarea se face pe sub o colonada care delimiteaza spatiul interior de cel exterior, cuprinde un vestibul cu doua camere pentru ars lumanari, pronaos, naos, altar (cu solee, diaconicon, proscomidier) si cer. Sub sala mare a catedralei sunt rezolvate un paraclis pentru servicii religioase ocazionale, un spatiu de expunere pentru obiecte cu caracter religios patru chilii pentru calugarii ce vor deservi catedrala, o biblioteca, spatii pentru catehizare, precum si pentru spatiile tehnice de deservire a tuturor functiunilor. Toate functiunile sunt cuprinse intr-un volum de 43 000 metri patrati si au o arie de desfasurare de 3 450 metri patrati.
In acest an Catedrala noua va avea terminata si cupola centrala - Virtual Arad News (c)2001Constructia este finalizata "la rosu" 75 la suta
In prezent, se lucreaza la partea superioara a edificiului la turlele mici si la structura cupolei centrale, deci se va finaliza constructia propriu-zisa Pana sa se ajunga aici, in anul 1991, Episcopia Aradului a obtinut terenul si l-a sfintit, pentru ca lucrarile de constructie sa poata sa inceapa. Tot in acel an, s-a constituit Comitetul de sprijin pentru constructia noii catedrale. Un an mai tarziu, in 1992, s-a organizat si desfasurat concursul de modele de proiect, sub conducerea unei comisii nationale a carui presedinte a fost rectorul Institutului de Arhitectura "Ion Mincu". Anul 1993 a insemnat pentru S.C. "Proiect" S.A. intocmirea documentelor de proiectare, iar pentru Episcopie obtinerea autorizatiei de constructie, precum si incheierea contractului de executare a lucrarii. In anul 1994, S.C. ICIM S.A. a ridicat gardurile ce imprejmuiau sapaturile pentru fundatie si a dat unda verde inceperii lucrarilor de constructie. A inceput de fapt totul. Pe seful de santier, inginerul Ioan Carnatiu, nu l-am gasit asa cum ne-am asteptat in forfota de jos santierului sau atat de sus cat il poate urca o macara. Din pacate, acesta era pe patul de spital, retinut de o sciatica rebela. Demnitatea si credinta sa spuna ca a venit de pe santier direct la spital."E o simpla criza de sciatica. Ea vine si pleaca, ce om la varsta mea nu are sciatica", ne-a declarat modest, Ioan Carnatiu. In ceea ce priveste santierul, acesta ne-a spus ca acolo treburile merg pe linia cea dreapta si ca se lucreaza la cupola mare de la turla centrala, finalizarea acesteia insemnand finalizarea zidariei. Totodata, acum se realizeaza structura de rezistenta a celor doua inele centrale, iar continuarea lucrarilor va fi hotarata in functie de fondurile de care dispune Episcopia.
Contributia prin donatii
Episcopia pune mare accent si acum pe donatiile care vor sosi de la credinciosi, donatii care a ajutat foarte mult la ridicarea acestui important edificiu. Pentru toti credinciosii care nu au intrat inca in posesia carnetului de donator, sunt deschise urmatoarele conturi: cont virament: 25.11.00.99.60.61.008 in lei - Banca Romana de Dezvoltare, cont virament 25.11.00.29.60.6l.008 in valuta - la Banc Romana de Dezvoltare, cont virament 45.96.86.71.00 - in lei la Banca Agricola Arad, cont virament 45.36.02.91 - la Banca Comerciala, cont virament 25.11.05.112020010.197.001  la Banc Post Arad, si cont virament 25.11.024.0037.642.0001 - la Bankcoop Arad. Se cuvine, in incheiere, si-i amintim si pe cei mai darnici dintre donatori, Corneliu si Rucsandra de Botta, stabiliti in SUA, care la indemnul preotului Viore Sasu din Florida au donat suma de 210 000. dolari, suma care a acoperit importante cheltuieli de la inceputul lucrarii. In semn de recunostinta eterna ei vor fi pomeniti, in fiecare an, la data trecerii in vesnicie a defunctei, printr-un serviciu divin oficiat in paraclisul catedralei.
Florin Remetan a sarbatorit numirea in functia de subprefectPetrecerea data de acesta s-a bucurat de prezenta unor personalitati de marca
Subprefectul Florin Remetan a reusit sa reuneasca toate oficialitatile Aradului, parlamentarii PDSR, directori ai institupilor descentralizate si prietenii apropiati din PSDR, intr-un cadru festiv in Sala Mare a Hotelului Central. Scopul in care toti acestia s-au intalnit pentru a inchina un pahar de sampanie a fost intentia subprefectului de a-si sarbatori intr-o atmosfera intima si relaxata investirea in aceasta functie. Inainte de a se da startul pentru seara de dans, prefectul Gheorghe Pele si subprefectul Florin Remetan au rostit cateva cuvinte. "Din momentul in care am cunoscut faptul ca Florin Remetan va face echipa cu mine, tinand cont de loialitatea pe care acesta a dovedit-o fata de mine, am stiut ca vom colabora foarte bine." Si subprefectul Florin Remetan a subliniat importanta faptului ca are relatii excelente cu prefectul si a afirmat ca impreuna vor lupta pentru justitie sociala. Subprefectul si mai apoi prefectul au fost cei care au incercat primii ringul, invitandu-si partenerele la dans. Putin mai tarziu, si celelalte oficialitati si-au dovedit talentul la acest capitol. O petrecere reusita care cu siguranta l-a multumit pe Florin Remetan, mai ales ca prezenta unor oameni de marca din Arad l-a convins pe acesta ca are sprijinul tuturor in demersurile sale in noua calitate pe care a dobandit-o.
La Universitatea "Vasile Goldis" se va infiinta un post de radio - Virtual Arad News (c]2001Conform Programului Managerial de dezvoltare institutionala, dupa acreditarea nationala, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" va fi evaluata la nivel international de catre Federatia Europeana a Scolilor Superioare (FEDE) si Universitatea din Tubingen - Germania. Urmatoarea etapa va consta in realizarea unui consortiu international cu Liberty University din Statele Unite ale Americii. Astfel, dupa acreditarea totala a universitatii, aceasta va avea spatii aflate in proprietate de 100%. Pe de alta parte, va lua fiinta postul Radio-TV "Ion Ratiu", format din aparaturi post digitale si multifunctionale, care va permite extensiunea universitara si totodata dezvoltarea formei de invatamant deschis la distanta. Rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, a declarat ca "datorita sprijinului acordat de catre oficialitatile locale, ca membri fondatori al Fundatiei Universitare, multiplicarea parteneriatelor cu universitati straine din strainatate asigura o certa perspectiva de dezvoltare institutionala ".
La Registrul Comertului sunt inmatriculate noi societati...La Oficiul Registrului Comertului al judetului Arad au fost inmatriculate in luna ianuarie 64 de noi societati. Ponderea este detinuta de societatile cu raspundere limitata - 37, urmate de asociatiile familiale - 19. Privind in trecut, numarul firmelor inmatriculate in luna ianuarie a scazut in ultimii trei ani. Punctul culminant a fost in anul 1994, cand au fost inmatriculate 887 de unitati economice. In luna ianuarie a acestui an, cei mai multi comercianti au fost inregistrati in Arad - 38, iar cate unul in localitatile Chisineu Cris, Lipova, Nadlac, Pancota, precum si in alte localitati. Luate dupa forma juridica dupa care au fost constituite, cele mai multe societati au inmatriculate ca SRL - 37, iar asociatii familiale - 19. Pe domenii de activitate declarate, cele mai multe firme inmatriculate in luna ianuarie vor activa in sectorul comertului, urmate de unitati de productie, servicii si constructii. In luna ianuarie nu a fost inmatriculata nici o firma de import-export. Valoarea totala a capitalului investit in luna ianuarie a fost de 1 401 milioane de lei, din care 216 milioane de lei este capital romanesc, 1 184 milioane este capital strain, iar restul este capital mixt. In luna ianuarie au fost radiate de la Registrul Comertului opt firme: Intermpego SRL, Videos SRL, Quadrant Westim SA, Dr. Cristea SRL, General Bell Impex SRL, Dentart SRL si Aradgat Beverage Compans SA. Ponderea participarii straine in societatile aradene este detinuta de italieni, urmati de nemti, unguri, americani, francezi si elvetieni. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, la Oficiul Registrului Comertului erau inregistrati 18 847 de comercianti din tot judetul Arad. Cei mai multi activeaza in municipiu, 12 058, urmat fiind de Lipova, 404.
Jandarmii vor ajuta copiii din centrele de plasament - declara comandantul acestora Ioan ChisConform celor declarate de comandantul unitatii de jandarmi din localitatea Vladimirescu, Ioan Chis, in viitor, institutia pe care o conduce se va implica si in rezolvarea unor probleme sociale de o mare importanta. Unul dintre lucrurile pe care vor sa le puna la punct in viitorul apropiat jandarmii din Vladimirescu este implicarea in socializarea copiilor de la Centrul de Plasament. In acest sens comandantul unitatii a purtat cateva discutii cu directorul acestui centru, Erica Stark. "Vom incerca in primul rand, declara comandantul Ioan Chis, sa contribuim cu mijloacele specifice la socializarea micutilor de la Centrul de Plasament". Incepand din aceasta primavara, cadrele unitatii de jandarmi vor organiza saptamanal tabere de corturi pentru copiii de la Centrul de Plasament. In ceea ce-i priveste pe cei mai mici dintre acestia, soldatii vor incerca sa acopere cheltuielile legate de cazarea lor in taberele scolare. Juniorii vor fi invitati sa participe la unele manifestari militare care se vor desfasura in incinta unitatii de la Vladimirescu, cum ar fi depunerea juramantuIui militar, parade militare etc. In afara de aceasta, cativa sergenti angajati vor fi prezenti periodic la Centrul de Plasament, unde se vor juca cu cei mici.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}