title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 18 decembrie 2001

A fost deschisa o noua editie a Targului "Daruri de Craciun""Daruri de Craciun", ultimul targ organizat anul acesta de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, si-a deschis, ieri, portile. Ca de obicei, autoritatile locale si-au trimis reprezentantii pentru a saluta deschiderea targului, astfel ca Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA si viceprimarul Emanoil Voicu au participat la inaugurarea expozitiei. Un numar de 68 de firme au raspuns invitatiei Departamentului Targuri-Expozitii si isi expun produsele in incinta Salii Sporturilor. In standuri, societatile participante prezinta articole de imbrachminte, marochinarie si incaltaminte, bijuterii, sticlarie, produse electronice si de telefonie, mobilier, produse fotografice, obiecte de arta, autoturisme, dulciuri, decoratiuni si ornamente de sarbatori. Organizatorii au pregatit publicului vizitator o serie de surprize: tombole, concursuri, prezentari de produse, demonstratii de machiaj si coafura, programe artistice.
Actorul Valentin Voicila isi aminteste de zilele fierbinti din 1989 - Virtual Arad News (c)2001Revolutia din decembrie 1989 ne-a scos din zodia presudonimelor sub care ascundeam adevaratele noastre trari si ganduri. Viata merge inainte. Nu se mai aud intrebari gen: "21-22 cine-a tras in noi?". Nici ziaristii nu-i mai intreaba, pe politicieni "cine esti dumneata, domnule...". Din 1989 putem spune lucrurilor pe nume, am invatat lectia unei demnitati asumate, invingand frica si lasitatea. Cu actorul Valentin Voicila, prezent in Piata Revolutiei, in fierbintele decembrie 1989, veti afla lectia pe care si-a insusit-o un om care a avut curajul sa spuna atunci, cu voce tare, NU: nu mai pot/vreau/doresc sa traiesc oricum. Si cum istoria traita si fictiunea povestita pornesc amandoua dintr-un mijloc de decembrie trecut, va prezentam varianta "romaneasca" (romantata, daca vreti) a unui moment al istoriei noastre decembrie 1989 care inca nu e prea tarziu, credem, sa fie cinstit astazi. Dar nu prin parazi inutile, cu aer de plictistala si prost-gust festivist, ci printr-o analiza lucida a actelor fiecaruia dintre noi. Iar cei care-si spun in gand: "M-am plictisit de toti si de toate", sa se gandeasca un pic. Caci ce e plictiseala decat o pasiune franta de puterea toropitoare a leneviei?...
Am invatat sa mor . 
Valentin Voicila: "Am invatat sa mor. Pana acum 11 ani mi se parea moartea o imprejurare teribila, ingrozitoare. In acesti ani am inteles ca moartea, uneori, necesara, obligatorie e o forma de a trece in acea lume in care ne speriem sau dorim sa ajungem. Am invatat sa mor gandindu-ma la cei care au murit in decembrie. Am avut zile si nopti de meditatie, cu gandul la mortii revolutiei. As fi putut muri si eu atunci. Si asa nu mai imi este teama de moarte.  Ceea ce sa stiti ca e foarte important pentru un om la 43 de ani".
Mi-e frica de neimplinirea idealurilor
"Visul, atunci cand nu poate fi implinit, ucide un alt vis ce s-ar putea naste. Si din faptul ca nu se poate naste, un alt vis nu se poate naste. A nu implini idealul din 1989, nu inseamna doar uciderea unui vis, ci oprirea visului care ar putea veni din el. Din pacate, visatorii dispar usor. Ma incapatanez sa raman un visator: sa-mi iubesc idealurile si pe cei care le-au enuntat. Cred ca aducandu-l pe Dumnezeu in fiecare actiune a noastra putem iesi biruitori. Societatea occidentala pragmatica a construit multe, indiscutabil, dar a pierdut visul, implicarea lui Dumnezeu in aceasta constructie. Daca noi construim in om - parte trupeasca, dar si spirituala - vom castiga. Raul e in noi si trebuie sa-l invingem".
Si IMAR-ul se confrunta cu probleme - Virtual Arad News (c)2001Industria lemnului se confrunta, de la Revolutie incoace, cu o multitudine de probleme. Aici, muncitori au cele mai mici salarii, iar societatile dau faliment una dupa alta. Cauzele merg de la incapacitatea manageriala a patronilor pana la (cea mai importanta) lipsa pietei de desfacere (exportul ajungand intr-un punct mort, in special dupa pierderea fostei piete sovietice).
La IMAR, veniturile sunt peste media din industria lemnului
O sinteza a cauzelor care au dus la o astfel de situatie a fost elaborata de catre sindicalistii din sector, care, de altfel, i-au si atras atentia ministrului Industriilor in acest sens. Virgil Culda, liderul sindicatului de la IMAR (afiliat la FSLI), care a participat, recent, si la o consfatuire a federatiei sindicatelor din sectorul industriei lemnului, ne-a pus la dispozitie concluziile la care au ajuns sindicalistii. Astfel, Federatia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLI) a atentionat asupra inchiderii unor societati comerciale, cu consecinte dezastruoase in plan social pentru angajati si familiile acestora, numai anul acesta ramanand fara locuri de munca peste 10.000 de oameni. Apoi, s-a punctat si pe marginea castigurilor salariale ale angajatilor din domeniu, care, in medie, se situeaza la aproximativ 1.800.000 de lei. Aici, este bine de precizat ca muncitorii de la IMAR depasesc aceasta suma ca venit, angajatii intreprinderii aradene avand cele mai mari salarii din tara (bineinteles, comparativ cu ale celorlalti salariati din domeniu).
Patronii ignora raportul dintre salariu si munca depusa
Intre cauzele principale care au condus la acest "dezastru social", sindicalistii au identificat "privatizarea (care in industria lemnului este realizata in proportie de 95 %) combinata cu rapacitatea unor actionari majoritari care se opun acordarii unor salarii decente, nu fac investitii si se gandesc doar cum sa-si vanda, la mana a doua, actiunile (intrucat si-au facut plinul), falimentand pur si simplu societatile comerciale adjudecate de la fostul FPS". Apoi, divizarea si restructurarea societatilor comerciale (de la aproximativ 130 de intreprinderi cate erau in 1989 in industria lemnului, in prezent sunt peste 7500), fenomen de altfel benefic economiei de piata, "a divizat miscarea sindicala, micsorand presiunea angajatilor asupra administratiilor de a acorda salarii in raport cu munca depusa ". Sindicalistii au acuzat si lipsa unei legislatii clare in domeniul muncii, concluzionand ca "nici un patron nu vrea sa incheie Contractul Colectiv de Munca si nici nu-si doreste sa aiba sindicat organizat in societate, inscenand negocieri cu asa zisii reprezentanti ai salariatilor si stabilindu-le salarii dupa bunul plac".
Desi ilegal, exportul de materie prima continua
Ar mai fi de spus ca lemnul adjudecat de la Regia Nationala a Padurilor are un pret foarte mare, influentand negativ costurile de productie ale produsului finit, iar exportul bustenilor si a cherestelei (de esenta valoroasa) face ca materia prima ramasa in tara si folosita la prelucrari superioare sa fie de proasta calitate, compromitand calitatea mobilierului. Sindicalistii spun ca "desi prin Hotarare de Guvern s-a interzis exportul de busteni, totusi, in realitate, acesta a continuat si in anul 2001, iar in prezent, recenta H.G. nr. 1052 din18 octombrie 2001, cu privire la volumul de masa lemnoasa pentru anal 2002, din punctul nostru de vedere, incurajeaza exportul de busteni ". Toate acestea, coroborate ca cresterea continua a preturilor la energia electrica, gaze si carburanti, dar si cu fiscalitatea excesiva (suportata indirect tot de catre angajati) sau eliminarea grupelor I si II de munca (in conditiile in care nu s-au facut nici un fel de investitii in tehnologizare, echipamente de protectie si de lucru) vor duce, in opinia sindicalistilor, la falimentul industriei lcmnului.
Biblioteca UVVG va primi numele lui Tudor Arghezi - Virtual Arad News (c)2001Se verniseaza colectia de arta Tudor Arghezi
Conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a decis sa atribuie numele lui Tudor Arghezi Bibliotecii Universitare "Vasile Goldis". Ca argumente la atribuirea numelui marelui scriitor roman sunt colectia de manuscrise donate bibliotecii, precum si alte documente in copie sau originale, un fond de peste 700 de volume de carte romaneasca si franceza, donate bibliotecii UVVG de Doina si Barutu Arghezi. In 20 decembrie se va vernisa colectia de arta Tudor Arghezi la Sala de Expozitii din Complexul Zarandul. Expozitia de arta cuprinde o donatie de peste 650 obiecte de arta de cele mai diferite genuri: piese de sticla si portelan, tablouri, argintarie, covoare si piese de mobilier, "Aleasa prietenie Arghezi-Slavici, nascuta in conditiile inchisorii, facuta pentru ideile comune, legaturile familiei Doinei Arghezi cu corifeii Unirii Ardealului cu Romania au determinat familia Arghezi sa se indrepte spre Arad, spre universitatea noastra, care-l are ca patron spiritual pe Vasile Goldis si care duce mai departe idealurile sale pentru romanii ardeleni", ne-a spus rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Hotelul Moneasa este pregatit pentru sarbatori - Virtual Arad News (c)2001Hotelurile din Statiunea Moneasa au pregatit, de sarbatorile de iarna, oferte dintre cele mai tentante, la preturi, zicem noi, cat de cat accesibile. Revigorarea turismului romanesc depinde, in mare parte, de aceste preturi, care, in conditii normale, ar trebui sa fie in concordanta cu serviciile oferite. Daca turistul se simte bine, timp de cateva zile, atunci satisfactia este mare, atat in randul celui care ofera servicii, cat si in randul celui care beneficiaza de ele. Au reusit, sau nu, aceste hoteluri sa vina cu oferte speciale de Craciun sau de Revelion? De acest lucru, doar dumneavoastra va puteti da seama.
Hotel Parc 
Unul dintre cele mai recunoscute unitati turistice din Moneasa, Hotel Parc, a pregatit, pentru acest an (si chiar pentru prima saptamana a anului 2002) nu mai putin de patru oferte speciale. In prima oferta, cea de Craciun, se regasesc trei variante de petrecere a timpului liber, in functie de durata zilelor. Astfel, in perioada 22 dec. 27.dec, pretul/ persoana/6 zile este de 2.250.000 de lei (4 pensiuni complete, cina festiva de Ajun si o masa festiva de Craciun); in perioada 24 dec- 27 dec., pretul/persoana/4 zile este de 1.500.000 de lei (3 pensiuni complete, cina festiva de Ajun si o masa festiva de Craciun); in perioada 24 dec.-25 dec., pretul/persoana/3 zile este de un milion de lei (doua pensiuni complete si o masa festiva de Craciun). In privinta Revelionului, patronul SC Gastro Tour SA (de care apartine si Hotel Parc din Moneasa), Teo Morar, a pregatit o oferta speciala. Astfel, in perioada 28 dec.-2 ian., pretul/persoana/6 zile ajunge la 4.900.000 de lei, fiind inclusa pensiune completa de trei zile, cina festiva in 29 dec, Revelion in 31 dec. "pranz de revenire in 1 ian., un Revelion mic in 1 ian. si un mic dejun in 2 ian. "Daca turistii nu isi permit un pachet de servicii complet, pot alege sa stea doar trei zile, la pretul de 3.900.000 de lei, sau patru zile, la pretul de 4.500.000 de lei" ne-a declarat Teo Morar. Po langa ofertele de Craciun si de Revelion, Hotel Parc mai vine cu o propunere, organizand, in 6 si 7 ianuarie, "Sara lu' Sfantu Ion". Pentru o zi, pretul/persoana este de 490 de mii de lei, fiind incluse cazarea, un mic dejun si o masa festiva. Pentru doua zile, pretul este de 740 de mii de lei, oferindu-se acelesi servicii.
Hotel Codru Moma 
Unitatea de Tratament Balnear si Recuperarea Capacitatii de Munca (UTBRCM) care se ocupa de buna functionare a Hotel "Codru Moma", a pregatit, de Revelion, un pachet de servicii extrem de incitant. Astfel, din 30 decembrie 2001, pana in 2 ianuarie 2002, conducerea hotelului pune la dispozitie o pensiune completa, unde nu vor lipsi, la masa festiva, muzica de cea mai buna calitate, sapte preparate de baza, vinuri si sampania. Pretul: 3 milioane de lei/persoana. "Pana in prezent, din cele 110 locuri, doar sase nu sunt ocupate. Dar, pana la Revelion, nu vom mai avea locuri. Fondul muzical il vor oferi "Rapsozii Zarandului", condusi de Petrica Pasca. De asemenea, beneficiarilor acestui pachet de servicii li se vor pune la dispozitie, gratuit, din partea Hotelului, bazinul inchis cu apa mezotermala" ne-a declarat Eugenia Florutiu, directorul UTBRCM Moneasa, Hotel "Codru Moma".
Revelionul la vilele din Moneasa prezinta un farmec deosebit - Virtual Arad News (c)2001Hotel Moneasa
O persoana care doreste sa beneficieze de serviciile pe care le ofera SC Complex balnear Hotel Moneasa SRL, in perioada 30 decembrie 2001- 2 ianuarie 2002, trebuie sa plateasca 3.300.000 de lei pentru trei zile de pensiune completa, la care se mai adauga cazarea de 450.000 de lei/3zile/la categoria de o stea; 750.000 de lei/3 zile/la categoria de doua stele si 900.000. de lei/3 zile/la categoria de trei stele. Directorul Complexului, Ileana Galea, ne-a declarat ca invitati de marca ai serii de Revelion vor fi Dana Mihailescu si Vasile Seicaru, fondul muzical fiind asigurat de Formatia Pacific, condusa de Teo Boar.
Club Castel
O alta unitate turistica din Moneasa, Club Castel, a pregatit pentru Revelion un pachet de servicii in care se regasesc si programe artistice. Rodica Frici, administratorul hotelului, ne-a declarat ca, in perioada 29 dec.- 2 ian., turistii pot beneficia de mai multe surprize, printre care o masa de Revelion, jocuri de artificii, muzica de discoteca, toate la pretul de 5.250.000 de lei. De asemenea, incluse in acest pret sunt si alte facilitati, cum ar fi acces la sauna cu bazin, la sala de tenis de masa sau, daca timpul o permite, chiar la terenul de tenis. Pana in prezent, Club Castel Moneasa are rezervate, deja, jumatate de locuri, asa ca doritorii isi mai pot face rezervari.
Ce zice primarul
Primul edil al comunei Moneasa, primarul Terentie Condea, ne-a declarat ca, numai pentru noaptea de Revelion, se asteapta prezenta a cel putin o mie de turisti, fara sa mai punem la socoteala pachetele de servicii oferite de Craciun sau de turistii care vin sa schieze. "Turismul reflecta modul de trai. Tocmai de aceea, in prezent, prin eforturile celor care investesc in aceasta statiune, Moneasa este un santier. Capacitatea de cazare este la jumatate, pentru ca majoritatea unitatilor turistice au investit si investesc foarte multi bani in statiune. Insa, incepand din primavara, Moneasa va avea o alta fata. Oferta de pret este mai mult simbolica; cel mai important pentru patroni este sa nu iasa in pierdere" a conchis Terentie Condea.

  Redactia Virtual Arad ofera cititorilor sai un buchet din cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretarea cunoscutului artist Stefan Hrusca.

Pentru a le putea asculta este necesar programul Real Player

Faceti CLICK pe colinda dorita !

Deschide usa, crestine O, ce veste minunata
Crestinilor, noi astazi Ce-ati vazut, pastori?
Sus in varful muntelui Zoriori de ziua
Trei pastori Cerul si pamantul
Linu-i lin Florile dalbe

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}