title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 18 ianuarie 2001

"Studentii nostri vor invata la Toronto, iar cei de acolo vor studia la Arad"

Rectorul UAV - Lizica Mihut relatand rezultatele vizitei in CanadaInterviu cu prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu
- Cu ce noutati va intoarceti din vizita de lucru pe care ati efectuat-o in Canada?
- Am efectuat aceasta vizita din dorinta de a aduce ceva nou in viata academica aradeana. Schimbul de experienta a fost mai mult decat benefic, m-am intors cu multe noutati, menite sa-i ajute pe studentii nostri. Toate legaturile stabilite in Canada vor continua prin schimburi de cadre universitare si studenti.
- Cum s-au materializat aceste schimburi de experienta?
- Am hotarat, deja pe teritoriu canadian, sa infiintez un Senat de onoare al Universitatii Aurel Vlaicu. Din acest senat vor face parte oameni de afaceri, oameni de presa, personalitati ale orasului, judetului, chiar si ale tarii. Vom avea, de asemenea, un reprezentant din marile universitati ale lumii.
- Cum au primit colegii dvs. rectori vestea infiintarii acestui Senat?
- Primul senator de onoare pentru universitatile din Canada a fost numit prof.univ.dr. Eugen Roventa, directorul departamentului de marketing-informatica de la Glendon College York University. De asemenea, am luat legatura cu rectorul Universitatii din Salonic, prin Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, pentru mobilitatea studentilor. Toti au fost incantati de initiativa noastra.
- Vom avea reprezentanti si de pe continentul nostru?
- Da. Vom avea reprezentanti din toate tarile europene, fiind deja stabilite legaturi cu rectori din Israel, Franta, Anglia, Spania. Trei dintre rectorii carora le-am trimis invitatie au trimis deja confirmare de primire, fiind de acord sa viziteze Universitatea noastra.
- Ce ati reusit, concret sa aduceti din Canada pentru studentii aradeni?
- Am stabilit un protocol-contract, conform caruia studenti de la Universitatea noastra si studenti de la Victoria University din Toronto vor putea sa-si aprofundeze studiile prin masterat cu dubla tutela. Conform acestui protocol, studentii nostri vor merge in Canada, iar cei din Canada vor veni la Arad. Noi le vom asigura masa si cazarea, ei isi vor plati cheltuielile de transport Vom organiza masterate in specializarile economie, socio-umane, urmand sa largim pe domeniul ingineriei, daca vom avea cerere.
- Cum a fost privita de gazde vizita dvs. din Canada?
- Canadienii au fost interesati de relatiile de colaborare cu Universitatea noastra. Cel mai bine ne-a primit consulul general al Romaniei la Toronto, Radu Safta. Apoi, Roseann Runte, president (rectorul) Universitatii "Victoria" din Toronto s-a aratat curioasa sa vina sa ne cunoasca tara. Ea nu a fost in nici o tara din Europa de Est, stie foarte putine date despre Timisoara si este nerabdatoare sa ne cunoasca. Toti sunt dispusi sa colaboreze, sunt foarte deschisi si amabili.
- Sa ne intoarcem in oras. Ati avut parte pana acum de colaborari excelente cu vreo institutie, personalitate?
- Vreau sa ma refer doar la colaborarea excelenta pe care o avem cu Episcopia ortodoxa. Conform unui protocol, o suta de preoti isi aprofundeaza studiile, in cadrul Seminarului teologic platind mai putin de jumatate din taxa.
- Cu ce ganduri si sperante incepeti primul an al acestui mileniu?
- Este foarte important ca, pana acum, am reusit sa ne imbogatim baza materiala cu doua cladiri - una la Vladimirescu si una in municipiu. In acest an universitar, vom infiinta specializari noi, in functie de cerintele absolventilor. Am luat deja, de doua ori, legatura cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si impreuna cu acestia vom elabora un studiu socio-stiintific cu privire la dezideratele absolventilor aradeni, pentru a ne plia pe optiunea viitorilor studenti.

A consemnat Paula Bulzan

Moment de reculegere in memoria lui Ion RatiuUniunea Mondiala a Romanilor Liberi (UMRL), filiala Arad, a organizat ieri, in Aula Stefan Cicio Pop a Facultatii de Drept, comemorarea unui an de la trecerea in eternitate a celui care a fost Ion Ratiu, personalitate marcanta a vietii sociale si politice a Romaniei. Cuvantul de deschidere i-a apartinut lui PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei, Hunedoarei si Halmagiului. In continuare au mai luat cuvantul prof. ing. Ioan Gabor, presedintele UMRL Arad, ex-senatorul Marin Nicolai, presedintele Comisiei de cultura din CJA, Achim Alexa, si secretarul general al UMRL, ec. Tiberiu Dekany. Toti acestia au evocat personalitatea celui care a fost Ion Ratiu. Acesta a fost presedinte fondator si mentor al UMRL, precum si deputat de Arad, dedicandu-si viata promovarii principiilor democratiei. La comemorarea care a avut loc ieri au participat foarte multi dintre cei care l-au cunoscut si apreciat pe Ion Ratiu, dar si foarte multi tineri, care au gasit in Ion Ratiu un simbol.
Trinity Industries doreste preluarea integrala a actiunilor - Virtual Arad News (c)2001Compania Trinity Industries, unul dintre cei mai mari producatori din America de Nord in domeniul constructiilor si transporturilor, va investi anul acesta la Astra Vagoane peste 48 de milioane de dolari. La ora actuala, Trinity Industries este actionar majoritar la Astra si detine 65,64% din portofoliul de actiuni al societatii aradene. Americanii intentioneaza preluarea in totalitate a pachetului de actiuni, diferenta urmand a fi cumparata prin oferta publica. Intentia companiei americane este de a prelua pachetul total de actiuni pentru a fuziona fabrica aradeana cu una sau mai multe societati comerciale pe care Trinity Industries le detine in Romania. Deoarece Trinity mai detine pachete majoritare si la alte unitati economice din tara noastra si in scopul dinamizarii activitatii s-a cerut aprobarea Agentiei Nationale de Privatizare de a fuziona Astra Vagoane Arad cu alte societati. Un raspuns la cererea americanilor va fi primit in primavara acestui an. In atentia celor de la Trinity Industries este de a transforma fabrica aradeana de vagoane-marfa in cel ma mare producator de gen din Europa. Pentru a-si atinge scopurile conducerea americana este in tratative cu mai multi parteneri de afaceri din tara si strainatate. Dupa cum ne-a spus Gheorghe Albu manager general la Astra Trinity majoritatea discutiilor pentru incheierea de contracte se poarta cu parteneri occidentali, deoarece in tara cererea de vagoane destinate traficului de marfa este ca si inexistenta. Totusi, in aceste zile a fost finalizata o comanda interna si au fost livrate beneficiarului 19 vagoane-platforma, destinate transportului de autocamioane si autoutilaje grele.
Banca populara Phoenix se transforma in banca comercialaBanca populara Phoenix se va transforma in banca comerciala
Diversele scandaluri iscate de asa zisele banci populare, care de fapt sunt niste cooperative de credit, au facut ca, la acea data, prin luna septembrie 2000, Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa clarifice juridic desfasurarea activitatii viitoare a acestora. Mai bine zis, pentru ca economiile populatiei depuse de catre persoanele fizice la aceste institutii sa beneficieze de protectia statului, coperativele de credit sau bancile populare urmau sa se asocieze intre ele in vederea constituirii Caselor Centrale a cooperativelor de credit pana la 13 decembrie 2000. Aceasta, pentru a se putea solicita autorizarea acestora de catre Banca Nationala a Romaniei. In situatia in care o banca populara dorea si avea resursele financiare necesare, putea sa se transforme in banca comerciala. In aceasta situatie, in judetul nostru, se afla Banca populara Phoenix, care, conform declaratiilor unor persoane din conducere, pana la termenul prevazut va depune capitalul social necesar transformarii in banca comerciala. Spuneam ca, initial, termenul de asociere sau transformare a cooperativelor de credit a fost 13 decembrie 2000. Conform unei alte ordonante de urgenta emise de guvernul Isarescu, termenul a fost prelungit pana la 13 februarie 2001. Daca Banca populara Phoenix doreste, in continuare, sa se transforme in banca comerciala, celelalte cooperative de credit, impropriu numite banci populare, vor apela la varianta asocierii in vederea formarii de Case Centrale. Una din cooperativele de credit din Arad care va trebui sa se asocieze la Casa Centrala si totodata va trebui sa constituie fondul de garantare este Concordia-Credit. Directorul cooperativei ne-a declarat ca deja Concordia-Credit a aderat la Casa Centrala Concordia, iar depozitul de garantare va fi alcatuit din depozitele clientilor. La aceasta data plata dobanzilor se efectueaza la termenele prevazute, singurele probleme fiind la lichidarea depozitelor. Cei care doresc lichidarea depozitelor trebuie, insa, sa astepte pana la intrarea in posesia banilor. De altfel, fiecare cooperativa de credit ce isi desfasoara activitatea in Arad anunta ca au inceput demersurile pentru constituirea fondului de garantare impus de B.N.R.
La Ambulanta se lucreaza in foc continuuLa fel ca in toate unitatile cu foc continuu si angajatii Ambulantei trebuie sa faca fata solicitarilor 24 de ore din 24. In scurtele pauze dintre apeluri, acestia isi ocupa timpul manevrand telecomanda unui televizor aflat pe holul institutiei. Tinand cont de faptul ca pe o singura tura sunt primite in jur de o suta de apeluri ziua, iar noaptea numarul acestora trece de 50, acestia nu au prea mult timp la dispozitie pentru a urmari programele TV. Aici activitatea se desfasoara in patru ture. In cele 12 ore dintr-o tura, in actiune se afla in jur de noua asistenti, trei medici si 11 soferi. Una dintre problemele cu care se confrunta Ambulanta este combustibilul care, din lipsa banilor, se cumpara pe datorie. Alexandru Istrate, operator registru urgente, ne-a declarat ca... "avem mare noroc cu distribuitorii de combustibil, care sunt atat de intelegatori incat accepta sa ofere benzina fara ca noi sa platim pe loc". In fiecare dimineata, doua masini de Ambulanta pleaca la Spitalul Judetean Timisoara pentru consultatii. Aceasta institutie apartine de Casa de Asigurari de Sanatate, care repartizeaza acestei institutii, un fond din care trebuie sa se descurce cum poate. In primul rand, banii se duc pe combustibil, pe intretinerea si repararea masinilor si nu in ultimul rand pe medicamente. "Din lipsa banilor, a trebuit, ultima data, sa ne rezumam la suma de cinci milioane de lei, pentru a achizitiona medicamente pentru urgente" a mai spus Alexandru Istrate. Medicamentele sunt folosite in general pentru cardiaci si pentru colici. De la o institutie de acest gen nu pot lipsi nici farsele de prost gust, adica alarmele false. La sfarsitul saptamanii trecute au fost inregistrate aproximativ 12 alarme false. "De regula, vocile se repeta, ba chiar si adresele. Am primit un apel de pe un telefon mobil si ni s-a spus ca a avut loc un accident in localitatea Macea. Am trimis o masina pana acolo. Dar degeaba, pentru ca totul s-a dovedit a fi o farsa. Telefonand la acel numar de telefon am aflat ca farseurul era taman din Braila", povesteste Alexandru Istrate. Apelurile false dau multde furca angajatilor de la Ambulanta, dar din pacate nu se poate face mai nimic pentru a le stopa, neexistand un cadru legal care sa stopeze aceste infractiuni. Salariile primite de lucratorii din aceasta institutie nu sunt pe masura muncii prestate si pe deasupra ei trebuie sa plateasca si asigurarile de sanatate, chiar daca sindicatul Ambulantei a cerut pe cale nationala sistarea acestor contributii banesti.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}