title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Luni, 17 decembrie 2001

Pentru atragerea investitiei, un mare merit l-a avut Adela CristeaInvestitia va deservi trei tari, initial fiind propusa Ungaria
In 2002 urmeaza sa fie demarata la Arad o foarte importanta investitie in domeniul medical, respectiv cel mai mare centru de cercetare si tratament in domeniul tumorilor din Europa de Est. Initiativa de construire a acestui centru apartine unui grup de investitori privati din domeniul medical din Roma, Italia, investitia fiind atrasa la Arad de grupul de consultanta romano- italian "Archimedes". Centrul va avea dotari la cele mai inalte standarde existente la ora actuala la nivel european, fiind dotat cu sali destinate diverselor tipuri de tratamente oncologice: radioterapie, kinetoterapie, protonoterapie, acceleratori nucleari etc., cat si a salilor de operatie. Alegerea Aradului pentru aceasta investitie a avut la baza nu numai argumente geografice, cat si politice, cunoscuta fiind deschiderea autoritatilor fata de atragerea si sprijinirea investitiilor. Pentru atragerea investitiei, un mare merit l-a avut Adela Cristea. Vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea, a prezentat in sedinta de consiliu avantajele acestei investitii, care initial trebuia sa fie facuta in Ungaria. Astfel, se estimeaza ca lucrarile pentru constructia centrului vor demara in primavara anului 2002 si vor fi finalizate in aproximativ un an, partea italiana avand alocate deja 20 milioane USD pentru aceasta investitie, urmand sa deserveasca trei tari: Ungaria, Iugoslavia si Romania. SC Archimedes SRL a lansat invitatia ca CJA si CLM sa devina membrii fondatori in acest proiect. Aceasta nu implica fonduri, rolul CJA urmand sa fie unul de imagine, de sustinere a demersurilor birocratice. Pentru partea italiana, participarea CJA la acest proiect ar reprezenta o garantie in privinta sprijinului de care se bucura investitia pe plan local. O parte din consilieri nu au fost de acord cu intrarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" in afacere, motivand ca UVVG intra pe terenul Primariei.
Nicolae Grosan a prezentat dezavantajele cauzate de netrecerea autostrazii prin AradSeminarul de cooperare transfrontaliera, sustinut financiar de Consiliul Europei (CE), si incheiat vineri, a reusit, in pofida prezentei care a lasat de dorit, sa stabileasca o prima conexiune cu forurile europene. De altfel, cei patru reprezentanti ai CE au detaliat, la sfarsitul intrunirii, problemele care vor fi aduse la cunostinta guvernelor vizate, prin intermediul institutiei in cauza. Este vorba de problema vizelor pentru sarbi, care (daca tinem cont si de ridicarea vizelor pentru romani) trebuie sa faca fata unei concurente neloiale in domeniul economic. Reprezentantii CE vor face propuneri de ameliorare a situatiei, una dintre solutii fiind acordarea vizelor anuale cu intrari multiple pentru societatile comerciale de aici. O alta problema care i-a sensibilizat pe invitati s-a referit la navigatia pe Dunare, blocata la sarbi, lucru care afecteaza nu mai putin de patru tari. Infrastructura a fost subiectul dureros ridicat de aradeni sau, mai exact, de Nicolae Grosan, sef Birou Intergare Europeana din cadrul Camerei de Comert din Arad. Mai exact, este vorba de o pierdere economica pentru Arad, dar si pentru Romania, caci, desi initial autostrada transeuropeana era prevazuta sa treaca prin Romania, ungurii au semnat deja o intelegere cu partea Iugoslava, prin care lucrarile la autostrada vor continua spre Yugoslavia, si de acolo spre Grecia. Miza cea mare este legata de desfasurarea Jocurilor Olimpice din Grecia, iar interesul Consiliului Europei era crearea unei legaturi intre occident si aceasta tara. Pentru legatura cu Romania, partea maghiara s-a decis sa construiasca doar un drum de viteza spre Nadlac, fapt care, pe termen lung, va afecta fluxul comercial prin tara noastra. Nicolae Grosan sustine ca "am prezentat acest fapt, de care eu am luat cunostinta abia luna trecuta, la un targ de transporturi din Ungaria. Reprezentantii CE si-au notat situatia cu ocazia acestui seminar si au decis sa prezinte problema la Consiliul Europei si, in cele din urma (conform modalitatii de lucru a acestuia), sa poarte discutii cu Guvernul Romaniei. Eu nu stiu in ce masura Guvernul roman este informat asupra problemei".
Cat priveste Euroregiunea DKMT, aici concluzile au fost legate de finantari pentru invatarea limbii statului vecin, de dezvoltarea relatiilor economice prin schimb rapid de relatii pe internet, etc. Trecand peste lipsa de interes a politicienilor si a preprezentantilor autoritatilor locale (care au refuzat, astfel, oferta CCIA de a fi parteneri activi la eveniment), peste absenta a timisorenilor, sau peste discursul sovin al unui reprezentant ungur (probabil toate motivate doar politic), seminarul a deschis, in masura in care a putut (data fiind lipsa de interes), calea colaborarii cu Consiliul Europei.
Evreii aradeni continua sa-si pastreze traditiile...Sinagoga din centrul vechi al Aradului a fost ieri gazda intregii suflari evreiesti din municipiu. Conform obiceiului, comunitatea evreilor a serbat Hanuca, cea mai importanta sarbatoare iudaica. Incepand de la ora 12.00, in Sinagoga s-a desfasurat un program religios, urmat de un program artistic oferit de corul comunitatii evreilor, corul Liceului de Arta "Sabin Dragoi" si cativa muzicieni din localitatea Sofronea. Alaturi de comunitate, la manifestare a fost prezent si primarul municipiului Arad, Dorel Popa, invitati din Israel, SUA si Bucuresti. Sarbatoarea are o traditie de 2.000 de ani si marcheaza victoria macabelilor impotriva grecilor. Conform Bibilei, evreii au castigat un razboi printr-un miracol divin chiar daca erau inferiori numeric si tactic. Dupa lupta ei au restaurat Tempul Sfant si au dorit sa aprinda luminile Menorei, dar, din pacate, ei nu au gasit ulei decat pe fundul unei cani, suficient doar pentru o singura zi. Al doilea miracol divin s-a petrecut cand uleiul nu a ars o singura zi, asa cum era de asteptat, ci timp de opt zile. De aceea, evreii sarbatoresc Hanuca. Rabinul Eliezer Ganz le-a adus aminte celor prezenti de aceasta istorie si s-a rugat pentru destinul Romaniei si al Israelului.
Premiul special COPYRO primit de rectorul U"AV" - Lizica MihutUniversitatea "Aurel Vlaicu" a organizat vineri o conferinta de presa, in care rectorul Lizica Mihut a prezentat un nou premiu pe care universitatea l-a castigat. Este vorba despre premiul national pentru aportul adus la dezvoltarea invatamantului, premiu a cordat de COPYRO. Aceasta este o organizatie care apara drepturile autorilor de carte, care fiinteaza in Romania de patru ani, dar care are filiale in intreaga Europa. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Lizica Mihut a tinut sa multumeasca colaboratorilor sai. La conferinta de presa a participat si Gheorghe Schwartz, profesor si scriitor, membru in Consiliul de Administratie al COPYRO, singurul, de altfel, din vestul tarii. In acest an au fost acordate sase premii, iar organizatia acorda 30 de burse substantiale, bazate pe proiecte. Acestea pot sa vina din partea studentilor, a doctoranzilor sau a cadrelor didactice, iar Gheorghe Schwartz a spus ca s-ar bucura daca o parte din aceste burse ar veni la Arad.
Iulian Raicea - cel mai bun sportiv aradeanFestivitatea nu a dus lipsa de momente artistice, intre care si traditionalele colinde romanesti
Vineri, la Sala Sporturilor, s-a desfasurat festivitatea de premiere a celor mai buni zece sportivi ai Aradului. Printre personalitatile care au tinut sa onoreze cu prezenta aceasta manifestare organizata de Directia pentru Tineret si Sport a Judetului Arad s-au aflat: subprefectul Florin Remetean, viceprimarul Emanoil Voicu, Pavel Sarbu, inspectorul general al ISJ, Francisc Schmidt, inspector de specialitate in cadrul aceleiasi institutii si Ioan Marconi, decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport a UVVG. Dupa cuvintele de deschidere rostite de Stelian Vaduva, directorul DTSJ si Florin Remetean, rand pe rand, crainicul festivitatii, Gabriel Iazbinski, i-a chemat sa-si ridice premiile pe Marius Cenadan, Dana Dodean, Otilia Badescu, Lucia Mihalache, Ionel Oprea, Florin Veliciu, Gheorghe Guset, Ionela Tarlea, Adrian Jigau si Iulian Raicea, aceasta fiind ierarhia descrescatoare, incepand de la la locul zece. Din pacate nu au fost prezenti sportivii Asociatiei Atletismului Aradean, Ionela Tarlea, Gheorghe Guset si Ionel Oprea, precum si Marius Cenadan, plecat la un concurs la Bucuresti. Premii speciale au fost oferite echipelor de baschet BC ICIM si BC West Petrom, precum si atletului veteran Lucian Neagu. Momentele artistice ale festivitatii au fost sustinute de majoretele Scolii generale nr. 22, trupa Teatrului Vesnic Tanar, Daniel Julean si Nelu Pitic. La sfarsitul festivitatii, cel mai bun sportiv al Aradului in 2001, Iulian Raicea se declara multumit de cum au decurs lucrurile pentru el, mai ales pe plan sportiv: "Mi-am dorit sa repet rezultatele bune din anul precedent. A fost un sezon mai lejer, pe care am incercat sa-l abordez dintr-o alta perspectiva. Si pot sa spun ca partial am reusit". Ocupantul pozitiei a doua, halterofilul Adrian Jigau, era dezamagit doar de faptul ca nu a putut sa participe la CM: "In 2001 au fost rezultate Adrian Jigau felicitat de inspectorul general Sarbumultumitoare pentru mine. Am inceput cu dreptul la Europene. Din pacate m-am accidentat cu doar zece zile inainte de Mondiale, unde eu zic ca puteam sa urc pe podium. Esential este ca m-am refacut si vreau sa demonstrez si anul viitor ca am valoare". Pe locul cinci, s-a clasat Florin Veliciu, component al CS Astra-CSS Gloria, o speranta a halterelor aradene si nu numai: "2001 a fost un an de glorie pentru mine. Sunt foarte multumit de rezultatele pe care le-am obtinut. Pentru anul care urmeaza, sper sa obtin o medalie pe plan international". Directorul DTSJ Arad, Stelian Vaduva, era multumit de faptul ca obiectivele sale incep sa se indeplineasca unul cate unul: "Daca fac un bilant, de cand am venit la DTSJ, eu zic ca sunt in grafic. Si cand spun asta ma gandesc la faptul ca am reusit sa dau drumul la proiectul privind hotelul sportivilor, iar din primavara vom demara constructia lui. In alta ordine de idei, am reusit si asigur pregatirea gratuita a sportului de performanta si cred ca pe plan national sunt unicat. Ma rog Bunului Dumnezeu sa am sanatate si sa finalizez ceea ce mi-am propus pentru la anul. Multumesc Consiliului Judetean, Consiliului Loca si Prefecturii pentru sprijinul si ajutorul acordat". Festivitatea de premiere a celor mai buni 10 sportivi ai Aradului pe anul 2001, s-a incheiat intr-o atmosfera destinsa, cum altfel decat cu urari de Sarbatori Fericite si La Multi Ani tuturor celor prezenti.

  Redactia Virtual Arad ofera cititorilor sai un buchet din cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretarea cunoscutului artist Stefan Hrusca.

Pentru a le putea asculta este necesar programul Real Player

Faceti CLICK pe colinda dorita !

Deschide usa, crestine O, ce veste minunata
Crestinilor, noi astazi Ce-ati vazut, pastori?
Sus in varful muntelui Zoriori de ziua
Trei pastori Cerul si pamantul
Linu-i lin Florile dalbe

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}