title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 16 ianuarie 2001

La Liceul "Tichindeal" a fost omagiat EminescuSala de festivitati a Liceului "Dimitrie Tichindeal" a fost gazda manifestarii care a avut loc ieri, cu prilejul impliriirii a 151 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, poetul nostru national. La manifestare au participat personalitati ale Aradului si Timisoarei: P.S. Timotei Seviciu, parintele consilier Vasile Pop, prof. Cristian Moisescu, actorul Valentin Voicila si prof. dr. Gheorghe I. Tohaneanu, din Timisoara. In cuvantul de deschidere a manifestarii, directorul liceului, prof. Doru Bogdan, a prezentat in cuvinte mestesugit alese idei ale spiritului eminescian: "El, Eminescu e prezent in noi, zile, luni si ani de-a randul, dar, mai ales, in ziua lui de nastere". Prof. Cristian Moisescu a facut referire la graba cu care unii din semenii nostri se apleaca cu precadere asupra unor siropoase emisiuni televizate, uitand adesea, sa frecventeze bibliotecile: "Am iesit din secolul vitezei si am intrat in mileniul grabei". In final, Cristian Moisescu a citit poemul "Multumire", de Ioan Alexandru, poet care s-a nascut in chiar ziua Craciunului. Actorul Valentin Voicila a rostit, cu vocea-i inconfundabila, Scrisoarea I, dezvaluind noi subtilitati ale limbii eminesciene. Cunoscutul lingvist si eminescolog Gheorghe I. Tohaneanu a vorbit cu verva si chiar cu un subtil umor despre vocabularul profesional al lui Eminescu, insistand asupra cuvintelor strunga, mreaja, ingana si inchega. Dupa acest prim moment a urmat un program artistic, sustinut de Corul gimnazial al Liceului "Dimitrie Tichindeal", dirijat de prof. Livia Belle, care a prezentat cantece pe versuri eminesciene. Corului i-a urmat un grup de fete - Adela Samosan, Florina Negrila, Bianca Bumba, Monalisa Topor si Valentina Sarac - care au prezentat un moment de muzica si poezie pe versuri de Eminescu, Ioan Alexandru si Grigore Vieru.
Catedrala Ortodoxa se apropie de cota finala - Virtual Arad News (c)2001Cel mai important edificiu care se inalta, de cativa ani, in orasul nostru este, desigur, noua Catedrala Ortodoxa, catedrala care va purta hramul Sfintei Treimi. Lucrarile executate de specialisti din cadrul SC Proiect SA, decurg bine, sunt in timp, iar in acest an se spera sa se realizeze o noua etapa din constructia sfantului lacas. Acest lucru va fi posibil si datorita participarii credinciosilor, care pot contribui cu o suma cat de mica, dar, care, peste ani se va dovedi importanta. Credinciosii ortodocsi care doresc sa contribuie cu donatii pentru ridicarea Catedralei Ortodoxe pot intra in posesia unui carnet de donator, urmand ca atunci cand va fi gata Catedrala, cei care au contribuit cu donatii consistente sa primeasca si diplome de donatori. Astfel, cei care doresc isi pot tine evidenta sumelor donate si pot fi siguri ca banii nu intra in alte conturi. Suma donatiei poate fi de 25 000 de lei pe luna, iar cei care doresc sa dea mai multi bani pot sa o faca, sumele donate fiind completate in rubricile carnetului de donator pentru lunile viitoare. Preotul Simeon Mladin, parohul Catedralei Orodoxe noi, a facut acest anunt in cadrul slujbei de duminica, precizand, totodata, ca toate contributiile banesti sunt binevenite. In acest an se spera ca lucrarile sa continue cu ridicarea cupolelor si finisarea acoperisului.
Amenajarile la Centrul de plasament 4 sunt foarte moderneDGPDC asteapta fonduri pentru continuarea lucrarilor la acest obiectiv
Hotararea de Guvern cu numarul 261 a provocat multe dispute la vremea adoptarii ei. Acest act normativ prevede trecerea institutiilor de invatamant speciale din subordinea Ministerului Educatei in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului. Chiar daca, asa cum precizam mai sus, personalul acestor institutii a fost revoltat multa vreme de teama sa nu ramana fara obiectul muncii, acum, se pare ca situatia s-a mai calmat. Si cum legea-i lege, directiile judetene de protectia drepturilor copilului au preluat institutiile in cauza si le-au transformat cum au putut mai bine, incercand sa creeze copiilor conditii optime in care sa-si desfasoare activitatea. Este si cazul Centrului de Plasament numarul 4, recent inaugurat, centru care are ca scop ocrotirea copiilor cu deficiente de vedere. Noul centru isi desfasoara activitatea pe strada Baritiu, in cladirea Inspectoratului de Stat pentru persoanele cu handicap. Cladirea a fost amenajata cu ajutorul fondurilor provenite din Programul national de reabilitare a Centrelor de plasament, existand sperante ca aceste fonduri vor veni in continuare, pana la finalizarea lucrarilor. Pentru ca se mai are in vedere si amenajarea spatiilor de la parter. "In acest Centru vom primi 76 de baieti cu deficiente de vedere si ambliopi. Le vom asigura hrana, rechizite si imbracaminte, iar cei care provin din familii pot sa mearga seara acasa. Cladirea este formata din 11 camere, dintre care sase sunt mobilate sub forma de dormitor, doua bai, camere de studiu si bucatarie. Speram ca in viitorul apropiat sa putem sa amenajam o biblioteca si un club, unde copiii sa se poata la televizor sau sa   desfasoare activitati distractive", ne-a declarat Agneta Palfi, sefa centrului. In Arad sunt peste 300 de copii cu deficiente de vedere, majoritatea dintre ei invatand la Centrul Scolar.
Petre Roman regreta participarea la guvernarePetre Roman, a fost prezent, sambata, la Arad, aflandu-se intr-un turneu organizat din proprie initiativa, care se va intinde si pe durata saptamanilor viitoare. Motivul acestei actiuni il reprezinta pregatirea unui raport de relansare a partidului si de analiza a activitatii organizatiilor judetene, care va fi prezentat Consiliului National de Coordonare al Partidului Democrat, la inceputul lunii februarie. "Am discutat despre unele probleme din interiorul organizatiei judetene. Constat ca nu exista probleme conflictuale semnificative si am gasit, cu bucurie, o organizatie unita, careia ii doresc sa se impuna cat mai mult, pentru ca au aceasta capacitate", a prezentat Roman concluzia la care a ajuns, dupa sedinta (la care a participat) organizatiei judetene a PD Arad.
Guvernarea ne-a adus mari prejudicii
Despre pierderea semnificativa de procente la Arad (intr-o perioada foarte scurta) si, implicit, despre rezultatul inregistrat in alegeri, Roman sustine: "Rezultatul participarii noastre la guvernarea ulterioara a fost perceput, de marea masa de oameni, ca o guvernare care le-a adus mari sacrificii. Am pierdut alegerile din cauza ca am fost la guvernare".
Aprilie 1998 - pata neagra in istoria partidului
Greseala majora pe care liderul democrat si-a asumat-o, este revenirea la guvernare a PD in aprilie 1998 "Au fost atunci presiuni care ne-au adus inapoi la guvernare, pornite de jos, de la baza partidului. Stiti ca < langa borcanul de miere este mai bine decat departe de el.> Unii membri din organizatiile judetene s-au cantonat in probleme de guvernare de administratie. Si mediile romanesti au contribuit la acest rezultat. Spuneau ca punem tara in pericol. S-au admis opinii din afara, de la oameni care nevazand contextul, au spus ca venim sa creem instabilitate". "Dar, in politica nu asta conteaza", a spus  Roman, subliniind ca doar "ceea ce simte, omul conteaza".
Nostalgie pentru... l996
Privind inapoi, Petre Roman a spus ca functia de presedinte al Senatului l-a facut sa caute compromisuri intre opinii diferite, si, acest lucru, pus in balanta cu rezultatele obtinute ca ministru de Externe, este ambivalent. Aceste functii l-au impiedicat la o participare mai activa in campania electorala, nu la fel ca si in 1996, cand a dus o campanie de teren, reusind sa "cuprinda" 387 de localitati. "Sigur, atunci veneam din opozitie, lumea ma vedea cu o extraordinara simpatie, dar atunci a fost un esec. Fata de simpatia care a existat pentru Roman, atunci .. eu trebuia sa castig alegerile"- este de  parere liderul democrat. 
Roman a ocolit subiectul finantarii electorale 
Despre un subiect mult discutat in ultima vreme, si anume finantarea partidelor politice in campania electorala, Roman a spus ca "este o tema sensibila de care nu se poate atinge nimeni. Stim cu totii ca partidele nu se finanteaza din banii publici. In conditiile in care, intr-o tara ca a noastra, cu un nivel economic atat de scazut, 30 de secunde de clip electoral pe posturile nationale de televiziune costa 4.000-4.500 de dolari, ceva nu e in regula..."
Lipomin va exporta apa minerala - Virtual Arad News (c)2001Anul acesta, pentru Lipomin SA se anunta a fi unul deosebit. Aceasta din mai multe puncte de vedere. Pe langa dublarea cantitatii de apa minerala gazoasa imbuteliata, in activitatea firmei din Lipova va lua amploare si procesul de preparare si imbuteliere a apei minerale plate. Este stiut ca, in ultimii ani, in Romania, acest produs are o tot mai mare cautare. Conducerea Lipomin s-a gandit ca ar fi bine sa diversifice activitatea si in directia prepararii si comercializarii apei plate, astfel ca in anul care tocmai s-a incheiat s-au facut primele livrari ale acestui produs. Principalul beneficiar al agentului economic aradean a fost o firma privata din Timisoara, care a cumparat periodic apa plata, de Lipova. Din pacate, in 2000 nu s-a reusit imbutelierea produsului in recipiente adecvate, livrarea facandu-se in bidoane de plastic de 20 de litri. Conform spuselor lui Mircea Maximan directorul societatii, anul acesta se va incerca imbutelierea acestui produs in flacoane de unica folosinta, de 1,5 si 5 litri, mai ales ca apa plata produsa de Lipomin a fost solicitata si pe piata externa. Ca o noutate, pe langa Slovacia, tara unde anul trecut au fost exportate mari cantitati de apa minerala natural gazoasa, si unii agenti economici din Ungaria s-au aratat interesati de apa minerala imbuteliata la Lipova.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}