title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Vineri, 15 iunie 2001

Vagoanele prezentate au impresionat prin confortCu ocazia deschiderii oficiale a targului Tranport-Ar, in Gara CFR au fost expuse publicului larg mai multe vagoane de calatori. Exponatele au fost accesibile vizitatorilor doar ieri si alaltaieri, foarte multi dovedindu-se interesati sa vada cu ochii lor noua tehnologie feroviara din tara noastra, dar si din strainatate. Dupa spusele organizatorilor, actiunea s-a bucurat de un real succes, mai ales ca fluxul de pasageri din Gara a fost, in permanenta, ridicat. Mai mult, foarte multi tineri au avut surpriza sa constate ca in vagoane au putut asculta muzica, un prilej in plus pentru a mai zabovi putin si a se acomoda cu ambientul unor astfel de mijloace de transport. Vedeta expozitiei a fost o locomotiva austriaca ce apartine M.A.V. (Cailor Ferate Ungare) si care a adus cu ea un vagon superelegant, care "alearga" pe magistralele europene de sapte ani. Prezenta romana a fost una consistenta, Astra Calatori Arad avand expuse 3 vagoane tip AVA 200, Fabrica din Pascani 2 vagoane, iar Atelierele Grivita (Bucuresti) un vagon. Pe langa aceasta, CFR-ul a adus un vagon-locomotiva tip motor, care a starnit curiozitatea celor prezenti. Trebuie spus ca diferentele intre vagoanele de clasa a I-a si a II-a au fost sensibil evidente, iar vagoanele restaurant au impresionat prin confortul oferit. Viteza maxima a vagoanelor, de 200 km/h pe care putine trasee de linie ferata din tara o pot suporta este completata prin izolare fonica, in ferestre fiind insertionate folii metalice reflectorizante, termoizolante si securizate. Echipamentul de aer conditionat este automat, fiind reglabil pentru temperaturi cuprinse intre -25°C si +35°C. T'oata acesta noua tehnologie, introdusa timid de cativa ani in Romania, va fi folosita la parametrii reali, odata cu inlocuirea liniilor de cale ferata existente, in acest sens fiind in curs de contractare finantari europene.
Statia de epurare va deversa in Mures apa curata - Virtual Arad News (c)2001Valoarea totala a lucrarilor se ridica la 18 milioane de euro
Romania va beneficia de finantare din bugetul Uniunii Europene pe anul 2001 pentru proiecte care vor conduce la imbunatatirea infrastructurii de transport si a celei de mediu. Proiectele se ridica la o valoare de 200 de milioane euro, finantarea din Programul ISPA fiind de 150 de milioane euro. Aceste imbunatatiri se inscriu pe lista cerintelor de integrare a tarii noastre in Uniunea Europeana. Din finantarile acordate de UE se va efectua si reabilitarea statiei de tratare a apelor uzate in Arad pentru protectia raului Mures. Valoarea totala a proiectului se ridica la 18 milioane euro. Contributia ISPA se ridici la 13,5 milioane euro, iar diferenta va fi acoperita printr-un imprumut de 4,5 milioane de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Lucrarile, care se vor intinde pe durata a sase ani, au ca scop reabilitarea facilitatilor de tratare a apei uzate printr-un mecanism biologic. "Reabilitarea statiei de tratare a apelor uzate este un deziderat extrem de important in vederea aderarii la structurile Uniunii Europene. Este un proiect care se va bucura de finantare din partea UE, dar se va accesa si un imprumut pentru a acoperi valoarea totala a proiectului. Pana acum se facea o tratare a apei uzate mecanic si biologic, dar de acum inainte doar prin intermediul celui din urma procedeu. Reabilitarea se face in ideea obtinerii unor performante net superioare, astfel incat apa care va iesi de la noi sa corespunda normelor europene. Intre Arad si Ungaria apa raului Mures este extrem de sensibila si prin acest proiect de anvergura vom ajunge la normele stabilite de UE", ne-a declarat ing. Traian Cernica, din cadrul Statiei de epurare Arad.
Directorul Cornel Secianschi crede in privatizarea sectorului energeticExploatarea aradeana va apartine de  sucursala din Timisoara
Rezultatul intalnirii tuturor directorilor de sucursale, intalnire care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Centrul de perfectionare a cadrelor din Ministerul Industriilor si Resurselor, din Busteni, s-a concretizat in reorganizarea sectorului energetic. Astfel, in baza Hotararii Consiliului de Administratie a SC Electrica SA Bucuresti, incepand din luna august, Exploatarea de Distributie Arad va face parte din Sucursala de Distributie si Furnizare a energiei electrice Timisoara. "Situatia nou creata (n.r.- reorganizarea) nu va conduce la disponibilizarea de personal, vor diparea doar cateva functii de conducere. La nivel de tara au ramas doar noua sucursale, dintre care opt sucursale de distributie si furnizare a energiei electrice si o sucursala de servicii energetice la nivel central" - ne-a declarat Cornel Secianschi, director la SC Electrica SA Arad. Directorul SC Electrica SA Arad vede aceasta schimbare ca "un prim pas pentru trecerea, in viitorul apropiat la privatizarea sectorului energetic".
Centrul Sanitar-Antiepidemic si-a sarbatorit semicentenarulSemicentenarul Centrului Sanitaro-Antiepidemic Arad a fost un adevarat prilej de sarbatoare pentru cei care si-au adus aportul de-a lungul timpului, sarbatoare care a reunit, in incinta Hotelului "Parc", numeroase cadre medicale. Programul ocazionat de acest eveniment a fost unul bogat si s-a desfasurat pe parcursul a trei ore. In cuvantul de inceput, rostit de directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, Ioan, Crasnic a accentuat esenta proverbului "E mai usor si mai ieftin sa previi decat sa vindeci". Domnia sa a mai subliniat ca institutia care tocmai a ajuns la 50 de ani de existenta a fost creata "din dorinta de a mentine sub control morbiditatea prin boli transmisibile, principalii factori care trebuie urmariti fiind cei biologici, ambientali, precum si modul de viata si sanatate". Prin referatul general "Despre unitati si activititi premergatoare infiintarii Centrului Sanitaro-Antiepidemic Arad si despre orientarea, activitatea si unele din realizarile acestuia in perioada 1951-1988", dr. Nicolae Alexandrescu a preluat de fapt, ideea de baza subliniata de dr. Ioan Crasnic, trecand totodata in revista, toate etapele parcurse de institutie, in perioada anilor 1951-1988. Doctorului Mihai Tarcus i-a revenit sarcina de a prezenta "Orientarile si realizarile retelei sanitaro-antiepidemice in perioada l 990 - pana in prezent". Cuvantul de inchidere i-a rezervat, totodata, doctorului Florin Banescu dreptul de a pune concluziile. Cum deja ne-am obisnuit, in ultimul timp, astfel de evenimente nu sunt suficient de tentante pentru autoritatile locale, care au lipsit, cu exceptia Prefecturii, care si-a trimis, din nou, esalonul doi. Toti cei prezenti la eveniment au putut lua parte, la finalul programului, la agapa desfasurata in restaurantul hotelului.
Seyon Park este multumita de colaborarea cu Filarmonica aradeanaPremiera in Romania, intr-un memorial al mortii la Filarmonica aradeana
Filarmonica de Stat Arad a prezentat ieri, 14 iunie, incepand cu ora 19,00 un deosebit concert vocal-simfonic, in interpretarea filarmonicii aradene. Invitati au fost solistii Teodora Ciucur, Iulia Merca, Marius Vlad Budoiu si Marius Maniov. Dirijorul corului este Victoria Sofei. La pupitrul orchestrei a stat Seyon Park, din Coreea de Sud. Programul concertului a fost compus din lucrari de Johannes Brahms - Namie, Vaugham Williams - Dona nobis pacem si Joseph Haydn - Paukenmese. In conferinta de presa care a avut loc miercuri, Dorin Frandes, directorul filarmonicii aradene, si Codruta Dogariu, secretar muzical, au vorbit pe larg despre dirijoarea Seyon Park. S-a nascut la Seul, in Coreea de Sud, fiind licentiata a Universitatii Yonsei. A mai studiat in SUA si in Europa. Seyon Park a obtinut o bursa a Universitatii din California de Sud. A cantat si dirijat cu mai multe coruri din intreaga lume, preferand muzica religioasa. In prezent, preda cursuri de specialitate la Global University din Los Angeles. Dupa terminarea repetitiei de miercuri, Seyon Park a participat la conferinta de presa, unde a raspuns cu amabilitate intrebarilor puse de "Observator aradean". Astfel am aflat ca "prin programul pe care l-am ales am dorit sa conturez un memoriu al mortii. Brahms a compus Namie la moartea unui prieten apropiat; trairile sunt, asadar, extrem de personale. Dona nobis pacem de Vaugham Williams este un bocet pentru veterani. Haydn a compus Paukenmese cand Napoleon a pornit razboiul impotriva Austriei. Aceasta misa a inchinat-o tarii sale", a  tinut sa.ne, precizeze Seyon Park. Intrebata de noi cum a lucrat cu orchestra, Seyon Park ne-a spus ca excelent, tinand cont ca timpul destinat repetitiilor a fost foarte scurt. Dorin Frandes si Codruta Dogaru, directorul, respectiv secretarul muzical al filarmonicii au vorbit despre faptul ca acest concert este diferit fata de celelalte prin cel putin trei caracteristici:
1) este foarte greu de interpretat; 2) e foarte greu de gasit interpreti; 3) lucrarea Dona Nobis Pacem a lui Williams este in premiera in Romania.
Spectacolul a creat o satisfactie deosebita printre melomani.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}