title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 15 ianuarie 2001

Aradul este pe punctul de a deveni oras de cinci stele - Virtual Arad News (c)2001Ambasada Statelor Unite in Romania a initiat, in luna august a anului trecut, programul "Orasul de cinci stele" care se adresa tuturor oraselor din Romania. Programul este gestionat de doua firme de consultanta, angajate de ambasada americana, care au monitorizat actiunea, si pe baza evaluarilor, au acordat "stelele". Orasele care vor obtine cele cinci stele vor fi declarate deschise la investitii si vor fi "asaltate" de oameni de afaceri de peste an. In aceasta competitie s-au inscris 85 de orase, iar in prezent doua dintre ele, Timisoara si Giurgiu au fost declarate deja orase de cinci stele. Orasul nostru ramas pe baricade, alaturi de altele patru, si dupa spusele viceprimarului Emanoil Voicu, "pana la sfarsitul acestei luni speram sa obtinem si cea de a cincea stea. Cand acest lucru se va intampla, vom beneficia de acordarea unor proiecte de investitii din partea guvernului american si vom intra in pagina de publicitate a ambasadei americane la Bucuresti ca oras deshis la investitii". Aceasta actiune s-a desfasurat in bune conditii datorita Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, care s-a ocupat de actele necesare.
Biserica de la Groseni s-a mutat in curtea Spitalului Judetean - Virtual Arad News (c)2001De aproape un an de zile, pacientii internati la Spitalul Judetean pot participa la oficierea unor slujbe in sala de conferinte. Cu toate acestea, in curtea spitalului va fi finalizata constructia unei bisericute. Aceasta a fost pur si simplu mutata aici, in urma cu un an, din satul Groseni, unde se afla intr-o stare avansata de degradare. Putini sunt insa aceia care stiu ca biserica de lemn din Groseni este unul dintre cele mai vechi monumente din plaiurile aradene si dateaza de prin 1724.
Monument istoric folosit ca depozit de materiale
In 1989, comunitatea ortodoxa din Groseni si-a propus construirea unui alt lacas de cult, mai incapator si dintr-un material mai durabil. "Pentru ca pe locul ales exista un lacas de cult, in anul 1990, epitropul Damian Puleac a scos o piatra din fundatia de pe partea de sud pentru ca intreg edificiul sa se prabuseasca", a declarat preotul spitalului, Pavel Vesa, cel care s-a ocupat de aceasta mutare. Au inceput sa se sape santurile in jurul vechiului lacas, insa serviciul tehnic al Episcopiei a oprit lucrarile pe motiv ca, fiind prea aproape de marginea dealului, exista riscul surparii, constructia fiind mult mai grea. In aceste conditii, s-a luat hotararea ca noua biserica sa fie amplasata la o distanta de aproximativ 20 de metri de biserica din lemn. Neexistand o magazie pentru depozitarea materialelor de constructie necesare noii biserici, s-a hotarat ca biserica veche din lemn sa fie folosita in acest scop, astfel ca partea veche a bisericii de lemn a fost salvata. Din anul 1995, prin numirea preotului Pavel Vesa ca slujitor spiritual al spitalului, s-a pus problema construirii unui lacas de cult in curtea Spitalului Judetean, dar din lipsa mijloacelor financiare, proiectul nu a reusit decat patru ani mai tarziu, cand academicianul Cornelia Bodea a venit cu sprijinul financiar. Preotul Pavel Vesa a declarat ca "neavand bani suficienti pentru edificarea unui lacas de cult nou, de comun acord cu Cornelia Bodea am hotarat sa salvam biserica de lemn de la Groseni, care este un monument ecleziastic ramas in paragina". Demontarea acestui monument a fost efectuata de o echipa de mesteri lemnari, iar lucrarile au fost filmate pe toata durata lor. Conform programului, cel tarziu de Paste, pacientii spitalului vor putea sa participe la slujba in noua bisericuta din curtea institutiei.
Sambata a avut loc plenara judeteana a PDSRPlenara extraordinara a Consiliului judetean al PDSR, desfasurata sambata, a "risipit" zvonurile care circulau in legatura cu debarcarea presedintelui Avram Craciun. In sala mica de la "sindicate", peste o suta de persoane au asistat la o sedinta obisnuita de lucru, in cadrul careia au fost analizate rezultatele alegerilor din 2000 si au fost desemnati delegatii la Conferinta Nationala care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Pentru prima data, membri PDSR au avut posibilitatea de a sta "la aceeasi masa" cu parlamentarii aradeni, alesi pe listele formatiunii, numindu-i aici pe deputatul Dorel Zavoianu si pe senatorii Avram Craciun si Sergiu Nicolaescu. A lipsit doar deputatul Mihaela Mandrea Muraru, inlocuita de presedintele PUR Arad, doamna Lia Ardelean. Alaturi de acestia au mai participat prefectul si subreprefectul. Aradului, Gheorghe Pele si Florin Remetan.
Craciun a rasuflat usurat
Sedinta a inceput cu o intarziere de o jumatate de ora din cauza faptului ca Biroul judetean nu si-a terminat discutiile cu privire la modul de desfasurare al sedintei. Intre timp, secretarul general Liviu Gargari i-a anuntat pe cei prezenti in sala ca, spre deosebire de ce s-a zvonit, "astazi (n.r. sambata) nu se va intampla nimic". "Sunt sigur ca stiti la ce m-am referit" a spus secretarul Gargari. Si, intr-adevar, nu s-a intamplat nimic, Avram Craciun rasufland usurat in momentul in care, dupa ce a propus ordinea de zi, nimeni din sala n-a avut nimic de obiectat. Astfel ca, presedintele PDSR Arad a facut o scurta informare asupra modului in care s-a desfasurat campania electorala, multumind tuturor pentru munca depusa, neuitand insa sa spuna ca cele mai mari neplaceri pe care le-a avut partidul au fost acelea provocate de Partidul Romania-Mare.
Medintu s-a asezat pe ultimul rand
Filiala aradeana va avea 16 delegati la Conferinta Nationala programata a se desfasura la sfarsitul saptamanii, ultimii doi fiind desemnati prin vot in cadrul plenarei extraordinare. Acestia sunt George Medintu si Nicolae Aanitei. Primul a avut o prezenta destul de discreta, asezandu-se pe un scaun aflat in ultimul rand al salii. Lia Ardelean (presedinta PUR) si Florin Remetan (presedinte PSDR) vor participa la Conferinta in calitate de invitati. Ca un ultim amanunt Consiliul judetean a fost "largit" prin cooptarea presedintilor de organizatii din judet.
Ministrul Agriculturii - Ilie Sarbu a anuntat infiintarea Directiei Silvice TimisDaca fostul Guvern a concentrat administrarea padurilor si a vanatului la doar cateva directii silvice, in toata tara, Cabinetul Nastase a decis sa reinfiinteze astfel de directii in fiecare judet. Aceasta inseamna ca Romsilva va trebui sa suporte mai multe functii de directori in teritoriu. Prezent la Arad, cu prilejul instalarii lui Gheorghe Pele in functia de prefect al judetului, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a dat ca sigura infiintarea Directiei Silvice Timis. Pana acum, padurile din judetul Timis si ocoalele silvice erau in subordinea Directiei Silvice Arad. Suprafata de paduri din judetul Timis este de doar o treime fata de cea din Arad. "Vom infiinta mai multe directii silvice. Am luat in calcul o anumita suprafata pentru infiintarea lor, adica peste 100 000 de hectare de padure. Aradul va ramane cu Directia lui. Infiintarea celei de la Timis nu va insemna subordonarea Aradului", a subliniat Sarbu.
Activitatea la Fabrica de zahar este foarte redusaFabrica de zahar din Arad poate fi trecuta, fara nici un dubiu, pe lista "succeselor" privatizarii din Romania. Dupa ce pachetul de actiuni detinut de FPS la aceasta societate a fost cumparat de catre compania franceza Sucre Union, declinul fabricii a fost din ce in ce mai accentuat. Firmele straine cu capital majoritar, in domeniul zaharului, au preferat sa prelucreze zahar brut, ceea ce a dus la reducerea numarului de hectare cultivate cu sfecla de zahar. Zaharul brut a avut un pret de bursa foarte scazut in anul 2000 (130-160 dolari) in timp ce zaharul rafinat obtinut prin prelucrarea sfeclei de zahar s-a realizat cu costuri de 350-400 dolari pe tona. Patruzeci si sase dintre muncitorii fabricii de zahar au inceput acest an ca posesori ai unui carnet de somer, desi initial numarul disponibilizatilor a fost stabilit la 53, iar dupa spusele liderului de sindicat, Vasi Romi, va mai urma o alta disponibilizare. Societatea mai are in prezent aproximativ 100 de angajati, cea mai mare parte dintre acestia aflandu-se in concediu. "Exista o echipa care lucreaza la o magazie de inalta securitate, formata din cativa lacatusi si sudori. In rest, se mai lucreaza la impachetat. Zaharul care vine la noi de la Oradea, in contul muncii prestate de muncitorii nostri acolo, este livrat cumparatorilor. Mai primim si in saci si acesta este impachetat in pungi de 5 kg sau pliculete" ne-a declarat Romi Vasi. La sfarsitul anului trecut dadeam ca sigura prezenta in prima jumatate a lunii ianuarie la Arad, a presedintelui consiliului de administratie al fabricii Franck Barneville, in vedere semnarii contractului colectiv de munca. Numai ca, probabil pentru nu-si strica reputatia de persoana care nu spune adevarul sau care nu se tine de cuvant, Barnevill nu a venit la intalnirea cu sindicatul. "A fost in Romania, dar la noi nu a venit. Nu cred ca mai are rost sa comentam ceva legat de acest subiect" ne-a mai spus liderul de sindicat.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}