title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 14 iulie 2001

Pompierii avertizeaza: Pericol de incendii !
Nici angajatii Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad nu pot sa ramana indiferenti. Capitanul, Lucian Campeanu, declara ca "odata cu incalzirea vremii, unitatile agricole din judet au inceput lucrarile specifice campaniei agricole de recoltare a cerealelor". Pentru ca lucrurile sa mearga bine, iar pompierii sa nu se confrunte cu incendii datorate caldurii, capitanul Lucian Campeanu le face unele recomandari factorilor de conducere a unitatilor agricole. Astfel, acestora li se recomanda: sa faca verificarea tehnica a utilajelor si
Calduri...masinilor agricole, interzicandu- se intrarea in lan a celor ce reprezinta defectiuni tehnice la sistemul de alimentare cu carburant sau energie electrica; asigurarea masinilor si a utilajelor cu mijloacele de stingere potrivit normelor specifice de dotare; amenajarea de rampe de acces pentru alimentarea cu apa din sursele naturale (rauri, lacuri, iazuri) si revizuirirea si umplerea cu apa a bazinelor si rezervoarelor existente; amenajarea cailor de acces pornind din sosele si drumuri la rampele de alimentare cu apa, la arii, depozite, etc. In ceea ce priveste stingerea incendiilor izbucnite in perioada de recoltare a cerealelor se bazeaza pe actiunea imediata la locurile de munca ale personalului angajat si interventia operativa a serviciilor publice de pompieri civili.
Asfaltul este "reconfortat" zi de zi
Unul dintre efectele caldurii este si deteriorarea asfaltului. Pentru a preveni distrugerea pavajului de pe strazile aradene. Salubritatea a luat cateva masuri de combatere a efectelor nedorite. Iosif Clodnitchi, directorul Salubritatii aradene, declara ca "atunci cand este cazul, angajatii nostri stropesc arterele principale ale municipiului. Prin aceasta masura se impiedica deterioarea asfaltului". "Irigarea" se face incepand de la ora 11,00 si sunt vizate arterele: Bulevardul Revolutiei, Horia, Calea Victoriei etc. Curatenia orasului se face ca de obicei, dupa lasarea serii.
Canicula loveste si in CTP
Canicula genereaza probleme si in functionarea Companiei de Transport Public Arad. Liniile de tramvai, fiind confectionate din metal se dilata, astfel incat siguranta transportului in comun ar fi periclitata. Din fericire, deraierile sau accidentele datorate dilatarii sinelor sunt impiedicate de o tehnologie folosita de CTP, prin care efectul de dilatare al sinelor este diminuat. Pe de alta parte, vatmanii sau soferii sunt foarte afectati de temperaturile ridicate. Dat fiind faptul ca ei isi desfasoara activitatea in cabine mici si greu de aerisit, nu e tocmai o placere sa fii angajatul CTP in perioada verii. Pana in momentul de fata Compania de Transport Public nu a pus la dispozitia angajatilor sticle de apa minerala. Directorul institutiei, Petru Cuvineanu, declara ca: "inca nu e cazul sa aprovizionam cu apa minerala pe angajati CTP. Vom face acest lucru doar cand temperaturile vor fi mai ridicate".
Strandul ultim refugiu in calea caniculeiSingura scapare: strandul
Cei care castiga cel mai mult de pe urma temperaturilor ridicate sunt proprietarii teraselor. La orice ora din zi sau din noapte, terasele sunt pur si simplu arhipline, de parca  aradenii nu ar avea altceva de facut decat sa stea la umbra. Afluenta mare de clienti duce insa si la aparitia unor probleme "logistice". Bauturile, racoritoare sau nu, nu pot fi servite tot la temperatura optima in cauza cererii mari. Cea mai preferata oaza de racoritoare a aradeilor ramane, fara ndoiala, strandul Neptun. Orice zi a saptamanii petrecuta dincolo de Mures, se transforma intr-o vacanta. Alte locuri preferate de aradeni pentu a scapa de teroarea caldurii sunt: padurea Ceala, strandul termal din Gai sau malul Muresului. Din pacate insa, multe din zonele amenajate pentru scaldat au fost ocupate de tiganii sau aurolacii care nu au de gand sa plece de acolo, decat atunci cand temperatura va scadea.
Satele, cuprinse de seceta
In afara municipiului, situatia este mai drastica. Multe dintre localitatile judetului au probleme legate de alimentarea cu apa. In aceasta perioada a anului, multe dintre acestea arata mai degraba a catune din Nevada, decat a sate romanesti. La orele amiezii, singurele vietuitoare ce pot fi observate sunt gastele si mustele. Viata la tara se animeaza dupa lasarea serii cand tinerii satului mai ies la bufet sau la discoteca. Chiar daca prognoza meteo promite, cel mult innorari razlete, oamenii continua sa spere ca peste cateva zile vor cadea cativa stropi de ploaie. Nu de alta, dar fac bine la agricultura.
Ambulanta se confrunta cu cate un lesin pe ora
Prima institutie care a intrat in lupta cu canicula este Ambulanta. Dupa cum sustine dispecerul de serviciu, in 12 ore de munca au fost inregistrate 12 persoane care au avut de suferit din cauza caldurii. Din fericire, nici unul din cei 12 aradeni care au lesinat din cauza caniculei, nu au avut de suferit alte complicatii. Cele mai afectate persoane sunt acelea care sufera de lipsa de calciu, cardiacii si hipertensivii. Majoritatea "accidentelor" datorate caldurii s-au petrecut pe strazi si nu in interioarele locuintelor sau la locul de munca. Chiar daca sunt spatii deschise, pietele pot deveni un pericol pentru pentru cei sensibili la caldura, din cauza aglomeratiilor. Pentru evitarea unor astfel de cazuri, medicii recomanda consumul lichidelor, fructelor si al alimentelor care sa contina cat mai mult calciu. Pe de alta parte, trebuie evitate cat mai mult plimbarile in timpul amiezii, iar daca sunt facute trebuie sa se ia masuri de protectie impotriva razelor de soare (palarii, umbrele).
Prognozele meteo pe urmatoarele zile nu lasa loc de speranta
Caldura mare, monser!
Vara s-a dovedit a fi, in ultimii ani, un anotimp extrem de capricios. Ba ne "cadoriseste" cu niste ploi de ies apele din albie si inunda tinuturi intregi, ba avem parte de niste temperaturi care sfideaza orice principiu al fizicii. Doar anul esta am invatat pe pielea proprie e inseamna inundatie, iar acum a venit timpul sa invatam ce inseamna canicula. Temperatura ridicata din ultimele zile a cazut ca o lovitura in moalele capului. Romanii pur si simplu nu mai stiu pe unde sa se ascunda. Prognozele meteo pe urmatoarele zile nici nu lasa loc de speranta. Caldura mare monser! Mai fericiti vor fi cei care isi fac vacanta la munte, unde cerul se va innora, iar pe alocuri chiar va ploua. Cei care au ramas acasa insa, vor avea parte de temperaturi de peste 30 de grade. Unele societati comerciale, nu toate, e adevarat, au inceput deja sa ia masuri pentru a combate efectele caldurii; Apa minerala cat cuprinde si o armata de ventilatoare par a fi armele de salvare.
Si muzica sarbeasca a fost apreciata - Virtual Arad News (c)2001Uniunea sarbilor din Romania (filiala Arad) a organizat, timp de trei zile, in Arad "Zilele culturaleFolclorul sarbesc a incantat publicul - Virtual Arad News (c)2001 sarbe". Ultima zi, 12 iutie, a fost si cea mai importanta, cand Biserica Ortodoxa Sarba a sarbatorit pe sfintii apostoli Petru si Pavel. In dimineata zilei a fost oficiata Sfanta Liturghie in Biserica care poarta hramul celor doi apostoli si potrivit traditiei a fost sfintit colacul. Dupa amiaza a urmat ceremonia taierii colacului si numirea noului nas, o traditie veche la etnicii sarbi care, pe vremuri, dadea nastere unor dispute intre enoriasi - cel mai harnic si damic dintre ei era rasplatit prin numirea lui ca nas al comunitatii. Anul acesta, aceasta onoare a revenit familiei preotului paroh Stefan Raici, care a preluat-o de la fostul nas, dl. Iovan Vostinar. Slujba a fost oficiata de preotii: Stefan Raici, Neboisa Popov, Sava Popovici si Stanimir Mircovici. Dupa ceremonie sarbatoarea a continuat in curtea bisericii cu dansuri traditionale sarbesti prezentate de tinerii studenti din Timisoara si la final - balul sarbesc.
Florin Remetan cauta alternativa energeticaO delegatie din Austria in frunte cu Josef Eisemann, a fost prezenta, joi, la Arad pentru a discuta cu autoritatile locale posibilitatile de a introduce sistemul de energie alternativa. Firma austriaca, a patra in lume in acest domeniu, este recunoscuta pe plan mondial pentru forajele de apa, dar si pentru cele de petrol din Asia si Africa. Delegatia a avut intrevederi cu reprezentantii Prefecturii, Primariei si cu cei ai Trustului de Petrol. Acestia intentioneaza sa puna bazele unei societiti in municipiul nostru, Aradul avand astfel sansa de a fi primul judet din Romania care va folosi energia alternativa. "Mi-a facut o reala placere sa discut cu grupul austriac, avand in vedere ca mi-a curs titei prin vene. Josef Eisemann a ales orasul nostru datorita pozitiei si a relatiei de prietenie in care ma aflu cu dansul. Faptul ca prima intrare pe piata romaneasca a renumitei firme se va produce la Arad este un lucru de care trebuie sa profitam. Energia alternativa constituie viitorul in domeniu.", ne-a declarat subprefectul Florin Remetan. Uniunea Europeana agreeaza sistemul de energie alternativa, considerat a fi ecologic, in evenalitatea in care se va folosi si in judetul nostru se vor putea obtine si fondurile necesare in aceasta directie. Tot mai multe tari din Europa uzeaza de acest tip de energie: in Elevetia se consuma energie alternativa in proportie de 60%, iar in Capitala Islandei, Reykjavik, se urmareste ca pana in 2005 sa nu se mai arda nici o hidrocarbura.
La Astra Calatori se vor face noi angajariAstra Vagoane Calatori Arad are, incepand de joi, un nou administrator. Acesta se numeste George Buruiana, are 47 de ani si este din Bucuresti, asa cum va informam intr-un numar anterior. Investirea in functie s-a produs joi, cu ocazia Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, toti cei prezenti fiind de parere ca sosirea lui George Buruiana in Arad reprezinta un real succes pentru economia noastra. George Buruiana are o experienta bogata in domeniul transporturilor feroviare, din 1998 si pana in luna ianuarie a anului acesta fiind presedintele Societatii Nationale CFR Marfa. Romulus Noesner, cel care asigurase interimatul in urma expirarii mandatului vechiului administrator, Liviu Bobar, va continua sa lucreze la Astra Vagoane Calatori Arad si va indeplini functia de director general al producatorului de vagoane de calatori. "Am aprobat, de asemenea, o serie de investitii pe care le avem in vedere in urmatoarele luni: dotarea cu tehnica de calcul, achizitionarea de cazane pentru incalzire proprie si tratament tehnic, echiparea unui laborator pentru control nedistribuit si reabilitarea fatadei de sticla si aluminiu a fabricii", ne-a declarat Valer Blidar, principalul actionar al Astrei Vagoane Calatori. Conducerea fabricii a tinut sa infirme zvonurile potrivit carora se vor face disponibilizari. Mai mult, in cursul anului curent, se vor dispune mai multe angajari, acestea inscriindu-se in noua politica adoptata, de a readuce fabrica la nivelul productiei de odinioara. Trebuie spus ca, din momentul preluarii fabricii de la stat, numarul salariatilor a crescut de la 926 la 1100, in prezent. In plus, salariul muncitorilor a crescut, in ultimul an, cu circa 80 la suta. Tot ca o noutate, va fi introdus un sistem de pontare cu cartela magnetica, absolut nccesar pentru bunul mers al fabricii. In alta ordine de idei, actionarii fabricii s-au aratat multumiti de faptul ca, pentru prima data dupa preluarea actiunilor detinute de fostul FPS, fabrica a reusit sa achite integral datoria mostenita, cifrata in jurul valorii de 17 miliarde lei.
Frigoriferul se confrunta cu lipsa de carneProiectele de viitor prevad chiar si vanzarea fabricii
In perioada anului financiar 2000, societatea Frigorifer SA a avut o evolutie economica descendenta, incheind anul cu o pierdere de 2,94 miliarde de lei. Cifra de afaceri a scazut de la 7,09 miliarde de lei, anul 1999, la 21,01 miliarde de lei, anul trecut. Principala cauza a evolutiei activitatii economice a fost lipsa materiilor prime. Principalele produse si servicii ale societatii sunt sacrificarea animalelor (porcine, bovine, ovine) si transarea carnii. Sectia de preparate a societatii are o capacitate de opt tone in 24 de ore. De asemenea, Frigorifer presteaza servicii de depozitare si manipulare pentru refrigerare, congelare rapida, depozitare simpla. Fata de anul 2000, primele sase luni ale acestui an au fost mai slabe, dar, fata de inceputul anului, in ultimele doua luni au crescut atat productia cat si vanzarile. Principalele dificultati pe care le intampina SC Frigorifer SA sunt lipsa materiei prime, preturile mari, concurenta produselor din import de o calitate precara, dar in acelasi timp mai ieftine, precum si comertul la negru. Directorul SC Frigorifer, Carmen Barbulescu, sustine ca rasele de porc autohtone sunt de slaba calitate. Fata de carcasele de porci din Ungaria, care au stratul de slanina de circa un centimetru, la cele autohtone stratul de grasime este de sapte centimetri. Proiectele de viitor ale SC Frigorifer constau in gasirea unui investitor care sa achizitioneze 5% din capitalul societatii. O alta modalitate ar putea fi o afacere in participatiune sau chiar vanzarea societatii.
Dacia  13 iulie - 19 iulie Foc incrucisat - (SUA)
Muresul 13 iulie - 19 iulie Vrajitoarea - (SUA)
Arta  13 iulie - 19 iulie - Sala A Semn de viata - (SUA)
Arta 13 iulie -  19 iulie - Sala B Titanii - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}