title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 14 februarie 2001

Premierul Adrian Nastase viziteaza AradulVizita pe care o va efectua primul-ministru, Adrian Nastase, astazi, in orasul nostru este considerata de reprezentantii administratiei locale una de maxima importanta. Acestia doresc sa profite de prezenta premierului pentru a-i arata cu ce se mandreste Aradul si poate sa-i solicite sprijin in anumite probleme. Altii, adica liderii politici, sunt mai circumspecti in ceea ce priveste motivele vizitei premierului. Acestia spun ca de fapt Adrian Nastase doreste sa faca ordine in filiala aradeana a PDSR, unde se stie au existat convulsii.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Gheorghe Pele, ne-a declarat: "In programul premierului am inclus vizitarea unor obiective importante din municipiu si judet. Va fi vizitata firma Contor Zenner, care e una dintre cele mai importante firme private din oras, are produse de foarte buna calitate, iar 60% din , productie este exportata. Urmatorul punct pe ordinea de zi este vizitarea Centrului de Dirijare a Zborurilor, care este o emblema a Aradului si vrem sa-l sensibilizam pe Adrian Nastase pentru ca CDZ sa ramana aici. Pentru a demonstra ca exista o preocupare din partea noastra pentru protectia copilului, a fost inclusa in program si vizitarea Centrului de Plasament nr. 1. Nu am uitat nici de agricultura, fiind vizitata si ferma Vladilact de la Vladimirescu, o unitate de elita care a reusit sa se mentina, in ciuda greutatilor intampinate. Fiind un judet cu o importanta traditie in agricultura, ii vom cere premierului sprijin pentru obtinerea creditelor SAPARD si PHARE in acest domeniu. Tot in acest domeniu, vom cere sustinere pentru obtinerea unor credite pentru infrastructura judetului. Cu aceste lucrari, vom efectua lucrari la podul de peste Mures, la soseaua de centura si la achizitionarea incineratorului. De asemenea, cea mai importanta problema pe care o vom discuta cu Adrian Nastase este cea a stoparii migrarii institutiilor din Arad catre alte orase."
Caius Parpala, presedintele CJA, tocmai se interesa de conditiile meteorologice de la aeroport, ceata persistenta la acea ora, facand posibila schimbarea rutei avionului cu care premierul se ducea la Timisoara: "Sper ca guvernantii sa inteleaga ca cei 15% defalcati din buget pentru CJA sunt absolut necesari. Se zvoneste ca noul buget va prevedea doar 10% pentru consiliile judetene, suplimentand cu acesti 5% banii pentru orase si comune. Sunt de acord cu aceasta suplimentare, dar, in spiritul liberal al intaririi parghiilor autonomiei locale, suplimentarea s-ar putea face din cei 50% prevazuti pentru bugetul central."
Presedintele PRM Arad, deputatul Nicoara Cret, ne-a declarat: "Mi se pare normal ca seful Guvernului sa intreprinda astfel de vizite. Este una dintre actiunile pozitive ale premierului Adrian Nastase care prin aceste vizite arata ca doreste si ia pulsul problemelor cetatenilor."
Deputatul Titus Gheorghiof, presedintele PNL Arad, ne-a declarat: "Cred ca aceasta vizita are doua scopuri. Adrian Nastase vine in Arad pentru a-si intari filiala, pentru ca nu vine presedintele unui partid daca totul e in regula, ci pentru a pune la punct aumite probleme. In calitatea sa de premier, Nastase ar trebui sensibilizat de autoritatile locale pentru a nu se pierde institutiile si trebuie prezentate problemele cu care se confrunta Aradul. SAPARD-ul este la Timisoara, iar filiala BNR va fi la Timisoara, cladirea acesteia din Arad fiind probabil vanduta de BNR."
Deputatul UDMR, Gsorgy Tokay, a trecut direct la subiect: "Bani si, daca se mai poate, inca o data bani. Pentru inceperea pregatirii lucrarilor la autostrada, pentru drumuri, in general, pentru lucrari de amenajare hidrotehnica si a solului. Si, desigur, pentru investitii in invatamant. Dar dincolo de asta i-as mai reaminti premierului ca sunt demnitari din PDSR care, prin declaratiile lor, aduc deservicii nu numai comunitatii pe care o reprezinta, ci chiar partidului din care fac parte."
Delegatia Olandei a fost bine primita la AradO delegatie din Brabant a fost oaspete al CCIA Arad
Doi reprezentanti ai Camerei de Comert si Indastrie din regiunea Brabant, Olanda, au fost in aceste zile oaspetii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad. Delegatia olandeza este la cea de a treia vizita in Romania si la cea de a doua in judetul nostru. Intentia oaspetilor olandezi este de a infiinta un centru de afaceri Romania - Olanda, centru in care sa fie implicate Camerele de Comert din judetele Arad, Timis, Valcea si Cluj. Proiectul infiintarii centrului de afaceri cuprinde cinci parti importante: crearea unui bussines center in nord-vestul Romaniei, programe de pregatire pentru manageri si personal (Pregatirea tematica va fi facuta in Romania, iar practica va fi efectuata in firme din Olanda. La aceste cursuri pot participa tineri cu varste cuprinse intre 25 - 35 de ani, care trebuie sa-si plateasca doar transportul in Olanda) investigarea oportunitatilor de afaceri, asistenta pentru targuri si expozitii si consiliere pentru misiunile economice. Trebuie spus ca regiunea Brabant este o zona activa industriala, aici avandu-si capacitati de productie firme de renume precum Philips. Interesul de a investi in Romania este foarte mare, dovada fiind intentiile de a investi in tara noastra a peste 200 de oameni de afaceri olandezi, care anul trecut au solicitat Camerei de Comert din Brabant informatii despre posibile puncte de investitii. Tocmai pentru a veni in sprijinul lor, ieri, Adrian Nitu, directorul Zonei Libere Curtici, a prezentat delegatiei olandeze potentialul economic al. acestei zone, in care oamenii de afaceri olandezi pot investi. Delegatia Camerei de Comert din Brabant a fost foarte interesata de prezentarea facuta de Adrian Nitu, spunand ca printre viitorii investitori care vor investi in Zona Libera Curtici vor fi cu siguranta si oameni de afaceri olandezi. La intalnirea de ieri, organizata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, au participat si reprezentantii celor doua universitati din Arad, "Aurel Vlaicu" si "Vasile Goldis". Inaintea intalnirii de ieri, CCIA a facut o prezentare oaspetilor olandezi, prezentare care a cuprins toate activitatile desfasurate de fiecare compartiment al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura.
Medicul Florin Seracu-Stiuca, un urolog care se simte sabotat de dr. IoiartZiarul Observator a primit la redactie un memoriu din partea doctorului Florin Stiuca-Seracu, in care acesta semnaleaza un fapt cel putin interesant.
Starea de fapt
In acest memoriu, doctorul Stiuca, de altfel un cunoscut urolog, spune ca: "pana la 01.02.2000, am fost incadrat ca medic specialist urolog la Spitulul Clinic Municipal . Arad, avand locul de munca in Dispensarul Policlinic Municipal - Cabinetul Urologie. Totodata, am avut acces si la sectia urologie a Spitalului Clinic Municipal Arad, ca medic operator - chirurg. Urmare a aparitiei O.G. 124/29.08.1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, subsemnatul, optand pentru deschiderea unui cabinet privat, am fost incunostintat de conducerea Spitalului ca posturile din Policlinica Municipala s-au desfiintat si, ca atare, trebuie sa ma transfer la cabinetul medical privat. Totodata, mi s-a promis ca voi putea sa-mi exercit in spital profesia de urolog-chirurg, cu acces la sala de operatii, instrumentar, salon bolnavi, deoarece nu exista nici o interdictie legala in acest sens. Pe baza acestui acord, contractul meu de munca a incetat conform art. 129 Codul muncii, prin acordul partilor, si am devenit titularul cabinetului meu. Pe baza unui contract de comodat (nr. 669/25.04.2000) am dobandit un cabinet medical in Policlinica Municipala, unde pot desfasura doar activitati medicale de consultatie si tratament. Am solicitat Sectiei Urologie din Spitalul Clinic Municipal permisiunea de a interna, opera si asista post operator pacientii mei, dar, fara vreo motivare de fapt sau de drept, mi s-a interzis accesul in spital, la salile de operatii si la instrumentar. In aceste conditii, neexistand posibilitatea amenajarii de sali de operatii private, sunt in imposibilitatea practicarii profesiei pentru care am licenta legala. In baza autorizatiei de libera practica nr. 519/11.03.1999, emisa de Ministerul Sanatatii, sunt autorizat sa practic urologia in toate unitatile medicale autorizate de Ministerul Sanatatii. Conform contractului nr. 8335/11.09.2000, incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate Arad, desi trebuie sa furnizez pentru asigurari servicii medicale in specialitatea urologie, in conditiile date, practic, pot doar partial sa asigur aceasta asistenta, deoarece majoritatea pacientilor necesita a fi operati."
Medicii din Dispensarul Policlinic au probleme similare
Doctorul Stiuca ne-a declarat ca in aceeasi situatie sunt inca 12 colegi ai sai, care au cabinete in Dispensarul Policlinic Arad: "Colegii mei au aceleasi probleme in specialitatea lor. Sunt ginecologi, oftalmologi, orelisti si ortopezi care se afla in aceeasi situatie. Chiar daca nu li s-a spus clar ca nu mai pot opera in Spital, sub diferite pretexte sunt lasati doar ocazional sa faca acest lucru, la ore imposibile, ca sa nu mai vorbesc de sicanele la care sunt supusi. Toti se plang, dar deocamdata, pana mai au acces la operatii, nu indraznesc sa ia o atitudine oficiala in acest sens."
Unde este optiunea pacientilor?
El sustine ca, "prin aceasta stare de fapt sunt lezate interesele pacientilor, care nu pot opta pentru un anumit medic, ei fiind obligati a apela pentra operatie la alti medici, sunt favorizati medicii din spital, care, avand cabinete private, isi racoleaza pacientii din spital si pot asigura servicii medicale in plus, fara nici o concurenta, ceea ce nu s-a dorit prin privatizarea asistentei medicale. Medicii din spitale, la cabinetele lor private, beneficiaza de contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, avand exclusivitate in serviciile medicale tip operatie, tratament post operator. Intrucat Spitalul Clinic Municipal este finantat de catre Casa de Asigurari de Sanatate, nu exista nici un impediment ca pentru prestatiile medicale efectuate in spital de catre alte cadre medicale decat medicii salariati, decontarea sa se faca pe baza contractelor pe care acestia le au cu Casa"
"Nu stiu de ce colegul meu nu poate accepta concurenta"
Doctorul Stiuca spune ca nu stie exact de unde a pornit aversiunea doctorului Ioiart fata de el si de ce, in calitate de sef al Sectiei Urologie din cadrul Spitalului Municipal acesta i-a interzis operatiile si inclusiv accesul in sectie."Ne cunoastem de 15 ani si nu stiu care ar fi motivele pentru care doctorul Ioiart nu ma lasa sa operez. Poate din cauza ca a vazut ca operatiile mele mergeau bine si nu au fost probleme, sau poate pentru ca unii dintre pacienti optau sa fie operati de mine. Efectiv mi-a interzis sa mai intru in sectie sa-mi vad pacientii, pe motiv ca este ilegal. Mai mult, a invatat si personalal spitalului sa spuna pacientilor mei acest lucru. Nu stiu de ce colegul meu nu poate accepta concurenta".
"In calitate de sef al sectiei, nu o sa-i permit doctorului Stiuca sa opereze"
De cealalta parte, doctorul Ioiart spune ca: "In conformitate cu legile actuale si normele lor de aplicare, activitate operationala in spital nu poate sa desfasoare decat cel care are program integral in spital, adica sa stea aici cel putin 7 ore. Or, doctorul Stiuca are trei puncte in care isi desfasoara activitatea: la cabinet, in Policlinica si la Curtici si nu vad cum ar mai putea sa se ocupe de pacienti. Cine sa se ocupe atunci? Eu? Asa ca, in calitate de sef al sectiei Urologie din cadrul Spitalului Muncipal, eu nu-mi permit sa-mi asum raspunderea juridica in astfel de cazuri. Puteam sa nu ajungem la aceste situatii, deoarece atunci cand a luat in comodat cabinetul de la Dispensarul Municipal i-am propus sa-l luam impreuna si sa lucram cu schimbul, insa nu a dorit. Asa ca, pana la intrarea in vigoare a legii spitalelor, care probabil va reglementa si astfel de cazuri, in calitate de sef al sectiei nu o sa-i permit doctorului Stiuca sa opereze."
"Nu exista nici un act care sa interzica acest lucru"
Doctorul Stiuca a sesizat aceasta stare de fapt si Casei de Asigurari de Sanatate Arad, Colegiului medicilor si conducerii Spitalului Municipal Arad. Dr. Gheorghe Domsa, directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate ne-a declarat ca are stiinta de situatia doctorului Stiuca si ca: " Medicii care au luat in comodat cabinetele din Dispensarul Policlinic pot din punct de vedere legal sa opereze si in spitale. Nu exista nici un act care sa le interzica acest lucru." Si conducerea Spitalului municipal Arad a primit acest memoriu si l-a adus la cunostiinta doctorului Ioiart, care le-a raspuns in scris, in termeni aproape identici cu declaratia data ziarului "Observator". Ce raspuns va primi doctorul Stiuca de la conducerea Spitalului Municipal si de la cea a Colegiului medicilor ramane de vazut si de urmarit.
In loc de concluzii
In ceea ce ne priveste am incercat sa prezentam situatia la care s-a ajuns intre doi medici, colegi de breasla, desi, asa cum scriam mai la inceput nu este singulara. Dar, pana la solutionarea situatiei, parafrazand afirmatiile doctorului Stiuca, cum ca "situatia apare anormala deoarece s-a ajuns ca unii medici sa efectueze pana la 10 operatii pe zi, ceea ce influenteaza calitatea actului medical" nu putem sa nu ne gandim cum ne-ar fi, daca, in calitate de eventual pacienti am avea "norocul" sa fim a 5 a sau a l0-a persoana operata de acelasi medic, in aceasi zi!
Radio 21 Sebis pregateste "Show-ul Indragostitilor" - Virtual Arad News (c)2001Astazi, aproape toata lumea este cuprinsa de febra Sfantului Valentin, Toti cei care simt ca inima le este cuprinsa de dragoste pro0fita de ocazie pentru a face o gramada de declaratii de dragoste, pentru a darui flori si, mai ales, ciocolata persoanei iubite. Pentru aceasti zi speciala, ciocolata reprezinta simbolul "dulce" al iubirii si este cadoul traditional. Asteptata cu nerabdare de unii, nerecunoscuta si chiar infierata de altii, Ziua Sfantului Valentin este, in ciuda tuturor criticilor, un prilej de bucurie: bucuria de a ne manifesta sentimentele si de a recunoaste deschis ca iubim. De altfel, cu mai bine de douazeci de ani in urma, cantaretul de muzica folk Mircea Bodolan incanta o generatie intreaga cu frumoasele versuri "Azi e Sfantul Valentin / Dis de dimineata / La fereastra, iata-ti vin / Sa iti fiu mireasa", Si, de ce sa nu recunoastem, daca in toate statele de peste ocean, lumea profita din plin de aceasta zi, pe la noi, incercarile de a demonstra ca e o zi de sarbatoare sunt foarte timide, inca. Semn ca nici sa ne bucuram cum se cuvine nu prea stim. Si daca la capitolul evenimente stam mai prost, trebuie sa recunoastem ca agentii economici au profitat de ocazie si au scos pe piata o serie intreaga de aceesorii speciale pentru aceasta zi: inimioare de toate felurile si marimile, lumanari aromate, felicitari si figurine dintre cele mai haioase, care asteapta sa se transforme in cadouri. Printre cei care vor sa sarbatoreasca aceasta zi este si Radio 21 Sebis care consacra "Cool Friday Night Show 21" indragostitilor intr-un spectacol gazduit vineri; 16 februarie, de disco Ring din Sebis. Romanticii au sansa de a-si gasi inima pereche, iar indragostitii au posibilitatea de a-si demonstra taria sentimentelor, intr-o noapte formidabila, plina de concursuri traznite, muzica de calitate, surprize si premii materiale si... sentimentale! Radio 21 Sebis va invita vineri, 16 februarie, incepand cu ora 21,00, la "Show-ul Indragostitilor" de la Disco Ring Sebis.
Intalnirea cu Dumitru Farcas este intotdeauna prilej de bucurie - Virtual Arad News (c)2001Orice spectacol de muzica populara romaneasca se bucura de o atentie deosebita din partea publicului atunci cand pe afis apar nume de mare rezonanta, ale unor artisti consacrati. Un astfel de artist este si maestrul Dumitru Farcas, cel mai cunoscut taragotist al nostru. Dumitru Farcas este un artist ce isi onoreaza intotdeauna obligatiile profesionale, in ciuda programului sau foarte incarcat. Atunci, cand este vorba de prieteni, maestrul Dumitru Farcas tine neaparat sa fie alaturi de ei, si la bine, si la greu. Duminica trecuta, domnia sa a onorat o noua invitatie facuta de dirijorul Orchestrei "Rapsozii Zarandului", Petrica Pasca, ce a vrut ca mentorul sau sa-i fie, in preajma la aniversarea celor zece ani ai orchestrei si a treizeci de ani ai sai de activitate artistica neintrerupta. Intre cei doi mari taragotisti romani exista o legatura de prietenie indestructibila ce, o data cu trecerea timpului, a dobandit o si mai mare trainicie. Acesti doi mari artisti ai neamului romanesc se cunosc de mai bine de treizeci de ani, din anul 1967. Pe acea vreme, Petrica Pasca era un tanar student la Conservatorul din Cluj - Napoca ce visa si devina un mare artist al folclorului romanesc. Profesorul sau, Dumitru Farcas, i-a devenit mentor, el fiind cel care i-a trasat primele linii ale carieiei muzicale. Intre cei doi s-a nascut o prietenie de nezdruncinat ce are la baza valorile inestimabile ale folclorului romanesc. Asa cum Dumitru Farcas a pastrat nealterata puritatea cantecului romanesc popular, la fel face azi si Petrica Pasca, mentor si discipol dovedindu-se a fi la fel de atenti cu valoarea artistica autentica. Duminica seara, Dumitru Farcas a urcat pe scena Palatului Cultural din Arad unde a incantat (pentru a cata oara?) publicul prin nobletea sa artistica. Unui maestru al muzicii ii sade cel mai bine atunci cand se lasa pe sine deoparte pentru a aduce in fata spectatorilor sai valoarea muzicii pe care o interpreteaza. Dumitru Farcas s-a lasat, din nou, deoparte pe sine si a adus in fata si in inimile aradenilor curatenia si frumusetea cantecului transilvan, precum si acordurile divine ale muzicii enesciene, intr-un adevarat regal dedicat sufletului romanesc.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}