title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 13 aprilie 2001

Viceprimarul Levente Bognar se ocupa de pregatirea "Primaverii aradene"Viceprimarul Bognar Levente vrea sa implice in aceasta actiune toate institutiile de cultura ale municipiului
Miercuri a avut loc la sediul Primariei o sedinta de lucru pentru pregatirea traditionalei manifestari culturale, "Primavara aradeana". Spre deosebire de anii trecuti, "Primavara" anului 2001 va include cateva evenimente culturale inedite. Printre acestea, se numara un Festival al florilor care se va desfasura in perioada 11 - 13 mai. Ideea acestui festival a fost promovata de catre viceprimarul Bognar Levente care a vrut si ii confere manifestarii culturale aradene un caracter specific. Festivalul va reuni o expozitie florala pe Bulevardul Revolutiei in spatiul dintre Primarie si Teatrul de Stat, unde va fi oprita circulatia, pe perioada de doua zile. In organizarea acestui festival se va implica si consilierul municipal Tiberiu Dekany, care conduce o afacere cu flori. Festivalul va debuta cu a conferinta pe tema peisagisticii urbane, la care vor fi invitati specialisti in horticultura si peisagistica urbana din tara si din strainatate. Cu alte cuvinte, festivalul urmareste si "cumpararea" de idei pentru amenajarea spatiilor verzi din municipiul Arad. Festivalul va cuprinde si o serie de alte manifestari culturale care sunt in curs de organizare. "Primavara aradeana" va fi deschisa cu prilejul Zilei Europei, in data de 9 mai. Primaria urmareste ca acest prilej si fie folosit in special pentru educarea copiilor si tinerilor in spiritul european. Viceprimarul Bognar Levente considera ca acest spirit nu sta in asteptarea intrarii in Europa in schimbul  unor "daruri", ca, dimpotriva, in efortul nostru pentru a demonstra ca ne meritam locul in randul florilor de pe acest continent. In cursul zilei de 9 mai va fi organizata o serie de expozitii de arta fotografica si film, precum si una de pictura si sculptura mica a elevilor de la Liceul "Sabin Dragoi". Cei mai implicati vor fi copiii de la Palatul Copiilor. Ei vor incerca sa cartografieze malul Muresului si isi vor incanta parintii printr-o serie de manifestari, in curtea palatutui si in Parcul Copiilor. "Primavara aradeana" va include si inaugurarea stagiunii teatrale de vara, care va fi deschisa in data de 19 mai de Casa de Cultura a municipiului cu spectacolul "Prostii", dupa Liviu Rebreanu. In perioada 2-6 mai, la Teatrul de Marionete se va desfasura, in cadrul   aceleiasi manifestari, Festivalul "Euromarionete" care se afla la editia a V-a. Luna "Primaverii aradene" va fi incheiata de deja traditionalul supermaraton intre Arad si Bekescsaba. Supermaratonul va prilejui si o intrunire intre ministrii sporturilor din Romania si Ungaria. Este posibil ca supermaratonul sa se desfasoare si sub egida Ministerului roman al Integrarii Europene. Supermaratonul va fi onorat si de un program cultural care va avea loc in Piata Primariei.
Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" va fi consolidat si reabilitat - Virtual Arad News (c)2001Lucrarile vor fi finantate din fonduri externe si din bugetul local
In Romania, inclusiv in judetul Arad, este in plina derulare un proiect de reabilitare a scolilor, finantat din surse provenite de la Fondul de Dezvoltare Sociala al Consiliului Europei si de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pe baza acordurilor de imprumut semnate de Guvernul Romaniei si de aceste organisme financiare internationale. Autoritatile locale participa la cofinantarea consolidarii si reabilitarii acestor imobile. Din aceste fonduri vor fi efectuate lucrari care nu sunt cuprinse in fondurile externe, cum ar fi lucrari de refacere a fatadelor, dotarea cu centrala termica, racorduri pentru utilitati si amenajarea salii de gimnastica si a vestiarelor. Dupa cum v-am informat, CLM va finanta aceste lucrari de la Scoala Normala "Dimitrie Tichindeal" cu 2,65 miliarde de lei. Lucrarile vor fi executate de firma SC DIEKAT SA International Construction Company din Grecia, care a castigat licitatia organizata la Ministerul Educatiei si Cercetarii in noiembrie anul trecut. Valoarea totala a lucrarilor care se vor desfasura la Liceul Pedagogic este de peste 280 000 de USD, din care 92 000 de USD sunt asigurati de catre CLM, iar restul din imprumutul extern garantat de statul roman. Este necesara incheierea unui contract separat intre firma din Grecia si CLM, in acest scop avand loc deja o intalnire intre primarul Dorel Popa si reprezentantii firmei. "Este o firma serioasa, care participa si la licitatia pentru construirea Terminalului Cargo si care doreste sa-si faca o reprezentanta din Arad", a spus primarul Dorel Popa.
Dan Brostean a intrat in greva foamei...Majoritatea directorilor de camine culturale din judet vor sa scape de aceasta functie fiindca e prost platita sau chiar deloc, iar obiectul muncii, de cele mai multe ori, lipseste. E paradoxal, ca in acest context, sa auzi de un director de camin ce a intrat in greva foamei pentru a-si pastra postul. E vorba de dl. Dan Brostean, referent cultural la caminul din Buteni. De luni dimineata, de la orele 8,00 a anuntat greva foamei care va continua pana i se indeplinesc revendicarile cerute primarului comunei, dl. Ursa Pavel. Acesta este acuzat de grevist pentru nu aloca subventii caminului cultural pentru salarii; refuza sa plateasca d-lui Brostean drepturile banesti din urma (conform declaratiei nedreptatitului, cca. 7 milioane);  refuza sa-i asigure grevistului incaperea din incinta caminului, ce-i servea drept casa, din 1997, desi a obtinut acest drept in urma aprobarii consiliului local. Grevistul a recurs la aceasta forma extrema dupa ce a epuizat toate celelalte posibilitati: discutii cu primarul, actionarea in justitie, fara nici un rezultat. Instanta i-a dat dreptate, prin sentinta nr. 98 /2001, prin care s-a dispus reintegrarea in functie a lui Brostean Dan, sentinta ignorata de primar. Spre deosebire de alte camine din judet, in care singura activitate o constituie inchirierea salii in diverse ocazii, la caminul din Buteni exista o formatie de dansuri populare care a participat la diverse festivaluri in Franta, la Vatican, la Belgrad, o biblioteca, cluburi pentru tineri, semn ca aici lucrurile mergeau inspre bine. Acum, singura "activitate" e ... greva foamei. Cat va dura si care va fi finalul, vom vedea.
Fabrica de zahar are activitate redusaParerea muncitorilor: "Asta nu mai este fabrica, asta este depozit en-gros"
Situatia la Fabrica de Zahar este departe de a se stabiliza. Elocvente sunt cuvintele celor 100 de angajati: "Asta nu mai este fabrica, asta este depozit en-gros. Dumnezeu stie cat va mai dura situatia aceasta". Nici nu a inceput bine luna aprilie, ca deja cinci muncitori au fost disponibilizati. La trecerea in somaj acestia au primit, sub forma de ajutor social, sase salarii, doua din partea patronatului si patru din partea sindicatului. Sansele ca activitatea de productie sa fie reluata din plin sunt si mai mici anul acesta, deoarece suprafata cultivata cu sfecla de zahar este de doar 1.500 de hectare. In aceste conditii, nici soarta celor 100 de muncitori nu este certa, oricand putandu-se recurge la alte disponibilizari. Pana acum, patronatul fabricii nu a facut nici un anunt in ceea ce priveste soarta muncitorilor de la Fabrica de Zahar, anul trecut spunand ca numarul actual de muncitori va fi pastrat. In perioada 2-4 mai va avea loc la Bucuresti Congresul national al Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Aici vor fi reluate discutiile privind soarta sindicalistilor de la Fabrica de Zahar din Arad. Oricum, situatia lor este deja cunoscuta de liderii Federatiei, dar, inca nu exista.o modalitate concreta de a le fi aparate drepturile. In prezent, la Fabrica de Zahar din Arad nu se mai proceseaza zahar, principala activitate fiind cea de ambalare a zaharului adus din alte parti si distribuirea lui la comercianti. Totusi, o veste buna pentru muncitori vine tot din partea sindicatului. Cu prilejul Sarbatorilor de Pasti, acestia vor primi o prima de 400.000 de lei. Suma nu va fi impozitata, fiind acordata sub forma de ajutor social.
Directorul CTPA - Petru Cuvineanu doreste modernizarea statiilor de tramvaiIn acest scop, se va organiza o licitatie, la care sunt asteptate mai multe firme
De ani buni, statiile de tramvai din Arad au acelasi aspect, aici neamaifiind facute lucrari de modernizare sau de reabilitare, din lipsa resurselor financiare cu care se confrunta Compania de Transport Public. Multe dintre statiile de tramvai, in special cele din cartiere, nu au nici macar o copertina sub care calatorii sa se poata adaposti in caz de timp nefavorabil. Aceasta stare de lucruri s-ar putea schimba in viitorul apropia, Compania de Transport Public impreuna cu municipalitatea, punand la cale un plan pentru reabilitarea statiilor. CTP va organiza o licitatie, la care participa 13-14 firme, in marea lor majoritate din Arad. Acestea au depus deja ofertele, plicurile urmand sa fie deschise in aceste zile. "Firma care va castiga licitatia va construi refugii pentru calatori cu toate dotarile. Acestea se refera la copertine, la iluminat, la bancute, cosuri de gunoi si tot ce trebuie pentru asteptarea civilizata a tramvaiului. In achimbul acestor dotari, firma care va castiga licitatia va avea dreptul sa exploateze spatiul statiei de tramvai facand de exemplu, reclame. Ideea noastra este ca toate statiile sa arate la fel si speram sa realizam acest lucru. Lucrarile vor fi facute numai cu materiale moderne, un punct de referinta fiind modulele de la Podgoria. Odata finalizate, statiile vor apartine companiei", ne-a declarat Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}