title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 11 decembrie 2001

Delegatia aradeana care a participat la conferinta PRAXISUrmatoarea intalnire a membrilor va avea loc la Arad
O delegatie a Consiliului Judetean Arad, formata din vicepresedintele Gheorghe Falca si Mihaela Stanescu, directorul Directiei Relatii Externe si Integrare Europeana a participat, in perioada 5-7 decembrie, la Conferinta PRAXIS. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Regional Essex din Marea Britanie si judetul Pest din Ungaria si s-a desfasurat la Budapesta, fiind prezidat de lordul Hanningfield, presedintele Consiliului Regional Essex. PRAXIS este o retea de cooperare, adresandu-se autoritatilor regionale, ONG-urilor si partenerilor sociali din tarile candidate la aderare si din cele ale statelor membre ale UE. "Practic, reteaua isi propune gasirea de parteneri care, lucrand impreuna sa identifice atat amenintarile cat si oportunitatile ce decurg din procesul de extindere a UE si sa stabileasca o structura de cooperare transnationala", a declarat Mihaela Stanescu, in cadrul unei conferinte de presa. Gheorghe Falca a tinut sa spuna ca urmatoarea intalnire a membrilor retelei va fi la Arad, in toamna anului viitor. "Membrii retelei PRAXIS vor functiona in cadrul a cinci grupe de lucru, Aradul facand parte din cea de-a doua: Mediu, Transporturi, Dezvoltare Rurala si Amenajarea Teritoriului", a mai adaugat vicepresedintele CJA.
Subprefectul Remetan nu accepta superficialitatea la recensamantRecensamantul se apropie cu pasi repezi, iar Comisia judeteana de Recensamant intampina probleme (in privinta organizarii), in special la tara, unde consiliile locale aveau obligatia de a dota cu tablite toate casele din localitati. Acest lucru nu s-a intimplat insa, desi primarii au raportat ca in legatura cu acest aspect totul este in regula. Principalul motiv pentru care nu s-a realizat, pana in prezent, numerotarea caselor, il constituie lipsa banilor pentru achizitionarea tablitelor pe care trebuia trecut numarul. Prefectura recomandand, ca in aceste cazuri, sa se procedeze la scrierea numerelor cu vopsea, direct pe portile caselor. O alta problema sesizata de respectiva comisie vizeaza reticenta unora dintre primari de a accepta recenzori din randul cadrelor didactice (sau a altor categorii sociale), incercand sa-si impuna oamenii lor, stiindu-se ca plata pentru un recenzor este de 200.000 de lei pe zi, iar a unui recenzor sef, 250.000 de lei. "Lucrurile treneaza din aceste motive, desi pana in data de 12 decembrie trebuie sa raportam situatia la Bucuresti, iar la nivelul judetului nostru trebuiesc angajate, ca recenzori, 2112 persoane. Comisia a stabilit ca obligatorie, angajarea ca recenzori a cadrelor militare in rezerva, daca exista cerere din partea acestora" a mentionat subprefectul Florin Remetan. Trebuie spus ca se prefera, pentru functia de recenzori, persoanele cu studii superioare, in cazuri speciale fiind acceptate, totusi, si cele cu studii medii, subprefectul specificand ca "nu vom accepta superficialitatea in acest caz, deoarece pe baza recensamantului se vor gandi strategiile viitoare de dezvoltare ale judetului. "Cat priveste Primaria Arad, aceasta a anuntat faptul ca inscrierile pentru ocuparea functiilor de recenzori, recenzori-sefi, responsabili de circumscriptii urbane, va avea loc in perioada 17- 21 decembrie, la sediul institutiei. Printre conditiile de participare sunt prevazute urmatoarele: limita de varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani, domiciliul stabil sau viza de resedinta in municipiul Arad, selectia facandu-se din randurile personalului didactic, al specialistilor in economie, informatica si alte domenii. Au trecere aici si pensionarii, studentii si, asa cum am vazut deja, alte persoane cu pregatire corespunzatoare, limita de jos fiind legata de studiile medii. Cei care se incadreaza in conditiile impuse de Primarie si doresc sa participe la activitatea in cauza au nevoie de o cerere tip, o copie xerox dupa actul de identitate, una dupa actul de studii si o adeverinta de cazier judiciar.
Prin Programul Sapard si drumurile comunale s-ar putea moderniza - Virtual Arad News (c)2001Unul dintre cele mai asteptate programe care vizeaza posibilitatile de dezvoltare ale mediului rural a intrat pe ultima suta de metri. Considerat de mai toti ca acreditat incepand cu ianuarie 2002, programul Sapard se pregateste sa intampine proiectele interesatilor.
Cum sta situatia in judetul Arad? In primul rand, trebuie sa se inteleaga ca, in acest sector, Aradul este strans legat de Timisoara, prin Regiunea 5 Vest, institutie care va fi coordonatoarea activitatilor de finantare. De altfel, la Timisoara activitatea este in plina desfasurare, chiar sambata avand loc, in Aula Universitatii de Vest, Conferinta Regionala de Promovare a Programului Sapard. Conferinta s-a bucurat de prezenta unora dintre cele mai mari personalitati in domeniu, incepand cu Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, si continuand cu membrii Comisiei de agricultura din Senat, reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, etc.
Cum era de asteptat, dupa dezbaterea tematicilor generale cu privire la rolul, importanta, contextul si structura de implementare a programului, sectiunea a doua a vizat pe ordinea de zi sectorul tehnic, in care au fost prezentate masurile din cadrul Sapard, aflate in proces de acreditare. Cea mai importanta parte s-a referit, cum era de asteptat, la potentialii beneficiari ai Programului. Petruta Marinescu, unul dintre coordonatorii proiectului din cadrul Biroului regional Sapard 5 Vest, ne-a declarat ca "pentru moment, nu se pot depune dosare de finantare a proiectelor. Desigur, exista fonduri pentru program, incepand cu anul viitor, insa, acestea pot fi acordate doar din momentul acreditarii. Ele se refera la cele doua masuri cuprinse, pe moment, in program si anume cea referitoare la imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole si cea referitoare la dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale".
Cum era de asteptat, dat fiind ca Aradul este legat in acest proiect de Timisoara, mare parte a fondurilor vor veni de acolo, doritorii fiind nevoiti sa se deplaseze 47 de km pentru a-si depune "candidatura". "Pentru prima masura, cea referitoare la imbunatatirea prelucrarii si a marketingului produselor agricole si piscicole, colaboram cu Directia Agricola Arad, fapt pentru care proiectele se vor putea depune si la sediul institutiei aradene (intre Timisoara si Arad existand o colaborare care include si verificarea cererilor, de finantare de catre noi). Pentru cea de-a doua masura, aradenii vor putea depune cererile doar in Timisoara, neexistand in acest domeniu colaboratori directi in Arad. In acest caz programul se refera la drumuri comunale, apa potabila, canalizare etc., iar beneficiari vor fi consiliile locale", ne-a declarat Petruta Marinescu. Toate acestea sunt valabile insa, doar din momentul acreditarii. Celor care se grabesc sa obtina finantari in domeniu, le putem spune ca situatia este complexa. Astfel, dupa acreditare, va urma o luna de publicitate intensa a programului si, doar mai apoi, se va face lansarea licitatiei de proiecte. "In urmatoarele doua luni vor fi puse la dispozitie ghiduri ale solicitantilor, la toate institutiile care au legatura cu programul, precum si formularele necesare depunerii dosarului. Documentatia este gratuita", a mai adaugat Petruta Marinescu, responsabil de proiect in cadrul Biroului Regional Sapard 5 Vest Timis.
Familia regala isi va petrece Craciunul la SavarsinFamilia Regala va sosi, la Savarsin, in 16 decembrie, unde urmeaza sa-si petreaca sarbatorile de Craciun si Anul Nou. Alaturi de Regele Mihai I si Regina Ana de Bourbon, vor fi prezenti la Savarsin si Principcsa Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, alaturi de sotul Alexander Nixon McAteer si copiii ei, Nicolae si Elisabeta Karina. In 19 decembrie, la Timisoara, Familia Regala va participa la lansarea volumului "Mihai al Romaniei", editat de "Humanitas", urmand ca a doua zi sa aiba loc aceeasi lansare, la Teatrul de Stat din Arad. Cu ocazia sarbatorilor, Familia Regala va primi, la Castelul din Savarsin, grupuri de colindatori din toate colturile tarii.
Hotelul Codru Moma este cea mai cautata unitate din Moneasa - Virtual Arad News (c)2001La Moneasa, iarna nu-i ca vara, ca sa vedeti cata dreptate a avut, macar o data, Basescu. Aleile sunt pustii in cea mai mare parte a zilei, exceptand orele in care cei veniti la tratament ies sa-si faca siesta. In timpul saptamanii, Moneasa inseamna mai ales Complexul de odihna si tratament balnear pentru agricultori "Codru Moma", unde spatiile de cazare sunt ocupate in proportie de 67 la suta (in aceste zile). Aici vin cu bilet pensionarii si bugetarii. Bilet subventionat, in sensul ca omul plateste 70 la suta din valoarea pensiei sale pe o luna, iar diferenta este subventionata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale Hotelul "Codru Moma" fiind subordonat Casei Nationale de Pensii si M.P.S., deci este o unitate de protectie sociala, dar asta nu inseamna ca oamenii nu pot veni si pe cont propriu. Ca la orice produs, reclama o fac mai ales clientii. De aceesi parere este si Eugenia Florutiu, directorul unitatii. "Imi creste sufletul, ne spune dumneaei, cand ii aud pe clienti sunand pe cei de-acasa, de la telefonul din hol, asigurandu-i ca mancarea e foarte buna si ca sunt multumiti de conditiile de cazare". Cum se poate asigura o masa buna, mai buna ca cea de mai ieri-alaltaieri? "Foarte simplu", spune doamna director. "Printr-o aprovizionare atenta, mai chibzuita. Nu mai lucram cu firme intermediare, cum era practica aici, lucram direct cu producatorii. E mai multa alergatura, dar economisim sume importante, care ne permit sa imbunatatim meniul". Doamna Florutiu nu are trei luni de cand a preluat conducerea unitatii, in schimb are deja realizari in urma si o sumedenie de planuri ambitioase in fata, A inceput renovarea spatiilor de cazare de la etajul al patrulea, lucrare ce va cobora treptat spre parter. In bugetul pe 2002 a prevazut reconditionarea mobilierului si modernizari la baza de tratament. Bugetul a mai "prins" inceperea lucrarilor la o piscina in aer liber si reutilarea blocului alimentar. Ambitii, cu acoperire, ne asigura doamna director. "Codru Moma" este cea mai cautata unitate din Moneasa, din doua pricini - pentru ca are preturi accesibile paturilor sociale cu venit mai modest si pentru ca aici exista conditii bune de tratament pentru tratarea reumatismului, afectiunilor ginecologice si a nevrozei astenice. "Avem aparatura performanta, doi medici de an inalt profesionalism, Aurica si Iosif Schmidt, iar personalul ca calificare medie nu e nici el mai prejos. De altfel, pot spune ca toti cei 47 de oameni ce deservesc unitatea sunt oameni de calitate. Ne-am acomodat repede - si sufleteste, si in planul mobilizarii pe care ne-am asumat-o, de a ridica unitatea pe loc fruntas, intre cele 13 unitati ale Casei Nationale de Pensii". Ganduri mari sunt si la celelalte doua hoteluri, "Moneasa" si "Parc". Dar, despre ele, cu alt prilej.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}