title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Joi, 11 octombrie 2001

Conducerea CJA pusa in dificultate de repartizarea bugetuluiDaca in acest an CJA a primit 81 de miliarde de lei, la anul Guvernul se gandeste sa aloce 77 de miliarde de lei
Guvernul a aprobat deja proiectul de buget pentru anul viitor, pentru a-si resecta promisiunea de a-l prezenta Parlamentului in aceasta luna. Asa cum deja incepem sa ne obisnuim, judetului Arad ii este alocata din nou o suma extrem de mica in proiectul de buget aprobat de Guvern. Si cand spunem ca este foarte putin, nu ne hazardam, pentru ca anul vitor Aradul va primi mai putin decat a primit in acest an. Daca in anul curent, judetul nostru a avut la dispozitie 81 de miliarde de lei (dupa rectificare), in anul 2002 va primi cu vreo patru miliarde mai putin, adica 77 de miliarde de lei. Continuand comparatiile, daca anul trecut Aradul ocupa locul noua de la coada in topul judetelor la alocarea fondurilor, anul viitor vom ocupa locul sapte de la coada, dupa Arad, pe lista mai aparand judete cum ar fi Covasna, Ilfov, Braila sau Tulcea! Acest lucru inseamna un adevarat dezastru pentru Arad, urmand sa duca la blocarea activitatii unor sectoare. Practic, consecintele nici macar nu pot sa fie calculate in acest moment. La anul, Aradul va avea bani mai putini decat in acest an, in conditiile in care inflatia va creste semnificativ. Daca Parlamentul nu va modifica proiectul de buget propus de Guvern, pentru Arad va fi un adevarat dezastru. Iar cei care trebuie sa intervina in acest moment, pentru a mai salva ceea ce se mai poate salva, sunt parlamentarii de Arad. Din partea carora, cu mici exceptii, nu ne putem astepta la nimic bun. Asa ca anul viitor alesii nostri locali vor trebuie sa imparta un adevarat "buget al groazei".
Functionarii publici aradeni sunt nemultumiti...Nu sunt excluse nici grevele si mitingurile nationale
Sindicatul "Finante" al salariatilor din Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Arad ne-a remis spre difuzare un comunicat prin care membrii acestui sindicat protesteaza impotriva salarizarii necorespunzatoare, neacordarii unor drepturi prevazute de lege, nerespectarea statutului functionarilor publici, precum si impotriva proiectului noi legi a salarizarii. In Comunicatul Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania se precizeaza ca, Consiliul National, organ deliberativ si decizional al Uniunii Functionarilor Publici din Romania, intrunit in zilele de 4-5 octombrie, la Bucuresti, protesteaza impotriva urmatoarelor: salarizare necorespunzatoare (2 milioane lei net in medie); neacordarea tichetelor de masa, conditii de munca nesatisfacatoare, neplata orelor suplimentare, neasigurarea cheltuielilor pentru deplasari, neacordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de vacanta; nerespectarea de catre guvernanti a Statutului functionarului public; in cadrul proiectului noi legi a salarizarii, transpunerea actualelor nivele de calificare pe noile functii si grile defavorizeaza functionarii publici, in sensul ca vor fi reincadrati la un nivel de calificare inferior cu mentinerea salariului actual. Pentru sustinerea acestor revendicari ale functionarilor publici, Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici va intreprinde urmatoarele actiuni sindicale: informarea in scris a tuturor organelor centrale ale statului (Presedintie, prim-ministru, Guvern, Parlament) cu privire la nemultumirile functionarilor publici; informarea in scris in teritoriu a tuturor prefectilor, presedintilor consiliilor judetene, senatorilor si deputatilor cu privire la aceste nemultumiri; la data de 17 octombrie, functionarii publici vor protesta timp de 15 minute in fata institutiilor; convocarea unui Consiliu National dupa primele etape, evaluarea eficientei actiunilor si declansarea unor actiuni sindicale mai radicale, prin mitinguri sau greva la nivel national.
La Aeroportul Arad s-au intarit masurile de controlAeroportul Arad
La Aeroportul aradean, directorul Lucian Athanasiu ne-a declarat ca, la fel ca in data de 11 septembrie, "s-au luat masari suplimentare chiar din ziua in care SUA au bombardat Afganistanul. Am marit numarul de persoane care fac serviciul de permanenta. Astfel, pe langa mine si directorii adjuncti, am mai mobilizat inca doua persoane - seful Serviciului dispecerat si seful Formatiei P.S.I -, oameni cu mare experienta in domeniu. Am inceput sa ne mobilizam in momentul in care am fost sunati, in acea seara (7 octombrie momen- tul bombardamentelor din Afganistan), de catre consiliencl ministrulai Mitrea Chiar atunci, la ora 23.00, am convocat comitetul de securitate al Aeroportului si l-am informat ce se intampla si ce masuri proprii vom pregati pe linie de securitate". Din punctul de vedere al curselor aeriene, directorul Aeroportului Arad, Lucian Athanasiu ne-a asigurat ca totul decurge in mod firesc, nici o cursa nefiind sistata. Ba, mai mult, un fapt imbucurator este acela ca, economic vorbind,  institutia aradeana nu a inregistrat nici o pierdere, numarul pasagerilor ramanand constant pentru aceasta perioada. In privinta controlului pasagerilor, de orice etnie ar fi ei, Lucian Athanasiu ne-a declarat ca, inca din data de 11 septembrie, "s-a pus accent pe gradul de control. Desi inainte se facea control prin sondaj, putem spune ca, in prezent, aceste controale se realizeaza la toate persoanele, fara exceptie. In privinta marfurilor, situatia este similara". Orice aspect care poate degenera a fost exploatat la maximum de catre conducerea Aeroportului, fapt pentru care chiar si cele doua avioane utilitare care stationeaza pe pistele institutiei aradene, si care apartin unei companii private, sunt verificate inainte de a decola de pe Aeroport, avand in vedere ca, in SUA, s-a creat o anumita psihoza privind utilizarea acestor aparate pentru imprastierea unor substante letale. "De asemenea, pe Aeroport sunt mobilizate si alte trupe, cum ar fi Brigada Antitero din cadrul SRI Arad, postul de jandarmi, precum si politisti de frontiera. Jandarmii au o trupa operativa - in incinta Aeroportului, care intervine in caz de incidente majore. Oricum, prin simpla lor prezenta in zona, ar intimida orice persoana rau-intentionata. Ne sunt de mare ajator, ca atat mai mult cu cat ei defileaza, in patrule, si pe calea Bodrogului, insotiti de caini special antrenati ".
Politia de frontiera
Una dintre institutiile care trebuie sa fie extrem de atenta la ce se intampla imprejur este si Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad. In sedinta Comisiei Interministeriale pentru Situatii de Criza s-a specificat ca, in privinta frontierelor de stat ale Romaniei, trebuiesc intreprinse masuri speciale. Tocmai din aceasta.cauza, inspectorilor sefi ai acestor inspectorate li s-a cerut sa fie mai atenti cum trimit in concediu legal ofiterii, subofiterii sau sergentii angajati, tocmai pentru ca, in zona verde, sa existe suficienti politisti de frontiera. Prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, col. Constantin Maftei, ne-a declarat ca "s-a marit vigilenta in punctele de frontiera si s-a intarit controlul coordonatelor de comunicatii (sosele) care duc la frontiera. De asemenea, vom actiona pentru identificarea persoanelor care nu isi justifica prezenta in zona de frontiera, folosind tehnicile din dotare (mijloacele auto si de legatura) la capacitate maxima. Oricum, deocamdata la punctele de frontiera este liniste. Suntem o unitate cu <foc continuu> ".
Jandarmeria
Pregatita pentru orice situatie - mai mult sau mai putin belicoasa - este si Jandarmeria Arad, cu sediul in Vladimirescu. Col. Alexandru Chis, comandantul Jandarmeriei Arad, ne-a declarat ca, "in conformitate cu Ordinul Ministrului de Interne, s-a trecut la aplicarea unor masuri.speciale, cum ar fi trecerea la paza intarita a obiectivelor din competenta, asigururea unei capacitati ridicate de actiune, prin pregatirea unei subunitati gata permanent sa intervina in cel mai scurt timp posibil pentru rezulvarea unor situatii operative (in 10 minute, aceasta subunitate iese, la orice ora din zi si din noapte, pe poarta unitatii). De asemenea, s-au intarit masurile de ordine si paza in manicipiu si orice alt loc din judet. Jandarmii sunt dotati si cu armament si munitie de razboi, daca situatia o impune". In incheiere, col. Alexandru Chis a tinut sa precizeze; "Continuitatea conducerii este asigurata de comandant si de catre loctiitorii acestuia".
Protectia Civila
Comandamentul Judetean al Protectiei Civile (CJPC), una dintre institutiile care se ocupa in mod special de siguranta cetatenilor a primit, de asemenea, ordine precise privind preintampinarea unor situatii de criza. Col. Marcel Lucaciu, comandantul CJPC Arad, ne-a declarat ca s-a dispus "intarirea serviciului de zi in sediul Protectiei Civile, precum si verificarea si mentinerea in stare de operativitate a mijloacelor de alarmare: centrale, sirene eleclrice si a aparaturii de comunicatie cu Bucurestiul. Fiind o institutie care fiinteaza pe langa Prefectura Arad, asteptam noi ordine venite de la premierul Adrian Nastase, pe care ni le va preciza prefectul Aradului".
Pana la Craciun, Primaria va primii o alta haina...Lucrarea va fi executata de Tehnodomus si costa 3,2 miliarde de lei
Incepand de marti, Palatul Administrativ a inceput sa fie "imbracat" in schele pentru demararea lucrarilor de refacere a fatadei. Necesitatea demararii unei astfel de lucrari de mare anvergura a fost discutata in mai multe randuri de toate cele trei institutii ale administratiei publice care isi desfasara activitatea aici, respectiv Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean. Pana la urma, s-a hotarat ca toate cele trei institutii ale administratiei publice locale sa contribuie cu bani pentru repararea Palatului. Intreaga lucrare a fost estimata la 2,5 miliarde de lei, bani care vor fi adunati prin contributia in cota parte a celor trei institutii. Pentru stabilirea firmei care va executa lucrarea, s-a organizat o licitatie, care a fost castigata de Tehnodomus. Aceasta firma tocmai a finalizat lucrarile de refacere a fostului Liceu Sanitar. Conform calculelor facute de catre specialistii de la Tehnodomus, costul lucrarii este mai mare de cat se preconiza initial, fiind de 3,2 miliarde de lei. In aceste conditii, Primaria va pune la bataie 1,1 miliarde de lei, Consiliul Judetean va contribui cu 1,5 miliarde de lei, iar Prefectura cu 600 de milioane de lei. Termenul de finalizare al lucrarii este de doua luni si jumatate. Tinand cont ca suntem deja in luna octombrie, este posibil ca Palatul Administrativ sa aiba o alta fata undeva in preajma Craciunului. Necesitatea lucrarii nu poate fi pusa la indoiala, pentru ca fatada sediului administratiei era degradata, iar toate cladirile din jur au beneficiat de astfel de "tratamente".
Scoala noua din Micalaca isi asteapta proprietarii - Virtual Arad News (c)2001Inspectoratul Scolar si Universitatea Aurel Vlaicu au ajuns la Tribunal
O hotarare a Consiliului Muncipal Arad stabilea, inca din luna februarie, transmiterea in folosinta gratuita, catre Universitatea "Aurel Vlaicu" (UAV), a imobilului cunoscut sub numele de "Scoala Noua cu 24 de sali de clasa din Micalaca". Hotararea CLM a fost privita de Inspectoratul Scolar ca un abuz al alesilor locali si, ca atare, a fost atacata in contencios administrativ. Nu mai revenim acum asupra tuturor aspectelor acestei probleme, concretizate intr-un adevarat scandal, dat fiind faptul ca, la momentul potrivit, am scris despre toate acestea. Intre timp, o interventie a CLM s-a concretizat, nu prin rezolvarea diferendului, ci prin aplanarea unui nou scandal, care ar fi putut fi declansat de catre constructor (SC Arcons). Constructorul mai avea de primit, pentru lucrarile deja efectuate, aproape doua miliarde de lei. Consiliul Local a aprobat o suma de bani, dar aceasta nu a acoperit nici pe departe datoria. Cum hotararea de transmitere in folosinta gratuita a scolii a fost atacata, o actiune, care sa rezolve problemele legate de aceasta, nu a fost demarata de nimeni. Mai nou, problema se axeaza pe faptul ca termenul de finalizare a lucrarii, stabilit initial pentru anul 1994, nerespectat tot din lipsa banilor ramane incert si la acest moment. Constantin Buzatu, directorul Arcons, ne-a declarat. ca "noi am sistat lucrarile din luna uugust, dat fiind faptul ca nu am primit inca banii pentru lucrarile deja efectuate. Este vorba de nu mai putin de un miliard doua sute de milioane de lei. Pana nu vor veni acesti bani, noi nu vom incepe alte lucrari la scoala. Am primit promisiuni ca, la o noua sedinta CLM, Scoala din Miclalaca va fi adusa in discutie. Doar ca de promisiuni ne-am saturat. ". Emanoil Voicu sustine, insa, ca "toti suntem legati de sentinta Tribunalului. Primaria are de ales doar intre doua variante, ambele in legatura directa cu sentinta. Fie sa apelam la bugetul local pentru plata constructorului, in cazul in care scoala va ramane in structura noastra, fie Universitatea Aurel Vlaicu sa se ocupe de cladire si sa aloce bani din fondurile lor, bineinteles, daca scoala le va reveni". Mergand mai departe, "Universitatea refuza sa abordeze subiectul pana la pronuntarea sentintei in acest caz. Noi nu am preluat inca scoala, asa ca o interventie din partea noastra ar fi ilegala.", sustin surse din cadrul UAV. Asa ca nici de termenul de finalizare a lucrarii nu poate fi vorba si nici de experti care sa evalueze stadiul lucrarilor, cel putin pentru UAV. Cel mai in masura sa se pronunte asupra subiectului, Inspectoratul Scolar autorul plangerii in contencios administrativ asteapta si el o sentinta... favorabila. "Cazul a fost mutat printr-o incheiere de judecator, de la Tribunalul Arad la Judecatorie si se afla inca pe rol. Nu stiu cand se va pronunta o hotarare definitiva in aceasta problema, caci, cu siguranta, prima hotarare va fi atacata cu apel, apoi recurs etc", sustine juristul inspectoratului, Cornelia Tamas. Un singur lucru este cert, acela ca Scoala noua din Micalaca va sta, mult si bine, in stadiul actual, adica in imposibilitatea de a fi data in folosinta. Si, din cate ne amintim, scandalul a pornit tocmai de la cine se va folosi de acest spatiu. Acum, scopul pare uitat.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}