title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri 11 iulie 2001

Rudele si prieteni asteptand sicriele celor trei pilotiPrivelistea e de cosmar
Pe o suprafata de aproape 50 de metri patrati, copaci franti si bucati de avion. Casca unuia dintre piloti, o geanta, acte imprastiate... In carlinga zdrobita, trei corpuri diforme, strivite. Ochii unei copile de doar 14 ani au ramas deschisi, atintiti spre cerul din care s-a prabusit.
Cauze nelamurite
Echipa Pro TV Targu Mures a ajuns la Vadul Padurea Joasa sambata 7 iulie, la doar 6 ore dupa producerea accidentului. Jandarmii nu le-au permis sa filmeze. "Era de nedescris. Capul pilotului mai in Varsta se afla la 15 metri de trupul prins intre fiarele cabinei...", isi aminteste reporterul Paula Rusu. Doi dintre martori ii povestisera, putin mai dememe, cam cum s-a intamplat. "Oamenii mi-au, spus ca au vazut avionul prabusindu-se si dupa aproape cinci ore, elicopterele militare cautandu-l. Au aprins un foc de semnalizare, pentru ca zona sa fie depistata mai usor", explica Paula. In aceeasi seara, o echipa operativa a Procuraturii Gheorghieni s-a deplasat la locul accidentului si a inceput cercetarile. Jandarmii au ramas in munti pana a doua zi, cand reprezentantii Aviatiei Civile si cei ai Ministerului Transporturilor au ajuns la Remetea. Primele cercetari nu au dus la nici o concluzie in ceea ce priveste cauzele producerii accidentului.
Accidentul
Avionul prabasit, un Wilga PZL 104 de productie poloneza, era pilotat de Alexandru Bojan, comandantul Aeroclubului din Arad. El tracta un planor catre Iasi, unde duminica, 8 iulie, trebuia sa inceapa concursul national de planorism. Fiica de 14 ani a pilotului, Alexandra, aflata si ea in avion, urma sa participe pentru prima oara la un asemenea concurs. Alaturi de ei se mai afla in cabina un planorist, sportiv din Arad, Ovidiu Balint. Dupa ce a alimentat si a mai luat un planor, de la Targu Mures, avionul si-a reluat zborul spre Iasi. Deasupra Varfului Padurea Joasa, din Muntii Giurgelului, s-a petrecut insa tragedia. Planoristii isi amintesc ca, la un moment dat,
Sicriele celor trei au fost depuse in hangarul aeroclubuluiWilga s-a inclinat foarte mult pe o parte, iar apoi a disparut brusc. Erau derutati. Nu stiau ce se intampla cu avionul. Aproape concomitent, au activat comanda de desprindere de avion si au aterizat la 5-6 kilometri mai incolo. Avionul insa se prabusise. Ocupantii lui au murit pe loc. Trupurile lor au fost recuperate cu mare greutate, abia duminica la pranz, si au fost transportate la Gheorghieni, unde li s-a facut autopsia.
Fostii colegi de la Aeroclubul "Traian Darian", din Cluj, isi amintesc foarte bine de Sandu: "Era linistit, aparent nu-l bagai in seama. Dar era cel mai bun pilot format la Cluj din generatia lui", spune comandantul Aeroclubului clujean, Valer Mesesan.
Amintiri
Fiind atat de pasionat, Alexandru Bojan nu putea sa se casatoreasca decat cu o fata indragostita, la randu-i, de zbor. "Norina Girisan. Si ea era inscrisa la clubul nostru si venea cat putea de des sa zboare. S-au casatorit cam prin 1985 si au facut doua fete frumoase, cu <microbul> in sange. Altfel nu se putea", adauga el. "Si copiii nostri zboara, desi nu i-am incurajat niciodata. Dar eu nu zbor cu fiul meu niciodata. Si asta nu pot sa-i iert lui Sandu. De ce a luat-o pe fiica lui in acelasi avion?!", completeaza colegul sau, seful sectorului de planoare de la aeroclub. Amandoi dau din cap, tristi. Vor veni, cu siguranta, la Arad, sa-i aduca un ultim omagiu colegului lor, ucis de pasiunea pe care a indragit-o cel mai tare in viata: zborul.
Mirajul inaltimilor
Pasiunea pentru zbor a comandantului Aeroclubului aradean a contaminat-o si pe fiica lui, Alexandra. La nici doi ani, cand inca nici nu stia bine sa vorbeasca, Alexandra a urcat pentru prima oara in avion cu tatal ei. De atunci, Aeroclubul a devenit o a doua casa pentru ea. Alexandra era eleva in clasa a saptea la Scoala Generala numarul 21 din Arad. Toti colegii ii cunosteau pasiunea pentru avioane. Stia totul despre ele, iar la gat purta un medalion reprezentand un avion. "Alexandra era colega mea de banca. Era o fata extraordinara. Imi povestea de multe ori ca abia asteapta sa termine generala, ca sa dea la liceu. Voia sa faca liceul militar, la aviatie", povesteste, gatuit de tristete, Vlad Tenea, colegul de banca al Alexandrei.
Sotia, fica, sora si mama ...Bojan ii plang pe cei disparutiAviatia in sange
Alexandra a asteptat cu sufletul la gura sa implineasca 14 ani, ca sa poata deveni eleva a Aeroclubului. Dorinta ei s-a implinit in urma cu cateva luni. "Si inainte de a deveni membru de drept al clubului venea aici si spala planorul. Il curata, ea il intretinea, de fapt. Nu se facea nici o diferentiere intre noi si ea, care era, vorba aceea, fata comandantului. Alexandra era foarte talentata. Se vedea ca are aviatia in sange. Cu timpul, a ajuns chiar sa fie mai priceputa decat multi dintre noi, care eram mai vechi aici", povesteste Catalin Ursut, coleg al Alexandrei la Aeroclub. Visul copilei de doar 14 ani care voia sa cucereasca inaltimile a fugit insa, de timpuriu, in ceruri.
Pustiu
In urma tragicului eveniment din muntii Harghitei, durerea si-a infipt coltii si in familia Balint. In urma lui Ovidiu, cel de-al treilea ocupant al avionului prabusit, au ramas mama, tatal, fratele si logodnica. Ovidiu Balint era un impatimit al sporturilor extreme. Facea scufundari la mare adancime, planorism, zboruri cu parapanta si acrobatii nautice. Practic, viata lui Ovidiu era o continua lupta cu pericolele. "Ii placeau senzatiile tari si, mai ales, nonconformiste. Voia sa-si testeze limitele in orice situatie. Iubea pericolul si se juca pe degete cu el. Era insa foarte priceput, iar eu niciodata nu m-am temut pentru viata lui, stiind ca e un barbat capabil", se confeseaza, cu glas stins, Sorin, fratele lui Ovidiu. Pentru Iana, logodnica lui Ovidiu, moartea celui care urma sa-i fie sot a devenit cosmarul vietii. Atatea vise ucise, atatea sperante naruite... Plecarea lui Ovidiu i-a lasat sufletul pustiu. Si nimeni nu i-l mai poate alina.
Consilierul Petru Blajovici cere rediscutarea propunerilor de atribuire de locuinteLa sedinta Consiliului Municipal de ieri, conform ordinii de zi, trebuiau discutate 13 atribuiri de locuinte, unele dintre ele pentru demnitarii judetului. Dupa cum s-a mai spus, au solicitat locuinte, printre altii, prefectul Gheorghe Pele, subprefectul Florin Remetan si vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca. Solicitarile au starnit multe comentarii in presa, unii dintre consilieri spunand, inca inainte de sedinta, ca nu vor vota respectivele repartizari. Firesc, subiectul a starnit interesul presei, prezenta in numar mare la sedinta, lucru care l-a facut pe primarul Popa sa sublinieze ca "sunt invidios, pentru ca nici la instalarea mea nu au fost atatia ziaristi". De la sedinta au lipsit consilierii Adrian Muresan, Ciprian Zolotar, Gheorghe Seculici si Kiraly Andras. Inca de la inceputul sedintei, consilierul Petre Blajovici a solicitat ca toate proiectele vizand atribuirea unor locuinte sa fie retrase de pe ordinea de zi si rediscutate. Cu aceasta propunere au fost de acord mai multi consilieri, iar Rodica Borza a ridicat si o problema de principiu. Astfel, ea a cerut ca pe viitor toate cererile de acest gen sa fie atent analizate. Dupa votul favorabil pentru propunerea lui Blajovici, dat in unanimitate, primarul Popa a tinut sa-si precizeze punctul de vedere: "In calitate de primar, am primit solicitarile, dar de unul singur nu pot sa aprob sau sa resping. Nu le-am mai putut   trece pe lista de prioritati si din acest motiv am hotarat sa le trec pe toate pe ordinea de zi."
Autoritatile iau masuri de protejare a patrimoniului arhitectural - Virtual Arad News (c)2001Lista obiectivelor istorice cuprinde aproximativ 200 de monumente, din municipiu si judet
Autoritatile locale au hotarat sa ia o serie de masuri pentru protejarea monumentelor istorice, atat din muncipiu cat si din judet. Astfel, au fost stabilite zonele construite care trebuiesc protejate conform dispozitiilor legale, pentru protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cu valoare istorica, culturala sau memorialistica deosebita. Printr-un studiu intocmit de Proiect SA, studiu comandat de catre Consiliul Judetean, s-a efectuat o actualizare si reinventariere a imobilelor, terenurilor  si cladirilor propuse pentru a primi statutul de monument istoric de importanta locala. Toate bunurile imobile vor fi cuprinse in Lista monumentelor istorice de importanta locala, odata cu declansarea procedurii legale de instituire a statutului de monument istoric de catre institutiile abilitate. Astfel, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 228/2000, CJA a declansat procedurile de clasare a acestor valori de patrimoniu, indiferent de regimul de proprietate al imobilului respectiv. De operatiune se va ocupa Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Arad (fostul Inspectorat pentru Cultura si Culte al judetului Arad), in calitate de serviciu public descentralizat al Ministerului Culturii si Cultelor. Aceasta directie detine competenta legala si are obligatia de a comunica declansarea procedurii de clasare proprietarului, titularului dreptului de administrare sau al altui drept real asupra imobilului. Ordinul de clasare care va fi emis de ministrul culturii si cultelor va fi publicat in termen de 15 zile in Monitorul Oficial al Romaniei. Calitatea de monument istoric a bunului imobil respectiv se va inscrie de catre proprietar in Cartea Funciara in termen de 30 de zile de la publicarea ordinului de clasare. Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Arad stabileste si comunica proprietarului "Obligatia privind folosinta monumentului istoric", un act prin care sunt stabilite conditiile si regulile de utilizare sau exploatare, precum si de intretinere a bunului imobil in cauza. Toate monumentele si zonele protejate sunt evidentiate in PUG si in celelalte documentatii de urbanism si amenajare a teritoriului. Autorizarea executarii constructiilor in zonele care cuprind valori de patrimoniu cultural se face cu avizul serviciilor publice descentralizate subordonate Ministerului Culturii si Cultelor si Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Dar acest proiect de protejare al monumentelor istorice este sprijinit si de catre alte organizatii. Astfel, Clubul Rotary si-a oferit sprijinul Primariei. Acest club va monta placute de identificare cu titlul lucrarii si numele autorului la toate monumentele din zona falezei Muresului. In cadrul programului de protejare a monumentelor istorice de interes local sunt cuprinse aproximativ 200 de obiective, atat din municipiu cat si din judet.
Elevii de la Colegiul "Moise Nicoara" au obtinut rezultate remarcabileNepromovatii examenului de bacalaureat au avut, ieri, sansa de a face contestatii, referitoare la nota pe care au primit-o la una din cele 6 probe sustinute. Un astfel de eveniment a ocolit insa un numar de opt licee din judet, unde procentul de promovati a fost de 100%. Este cazul Colegiului National "Moise Nicoara", a Liceului Pedagogic, Liceului "Vasile Goldis", Liceul de Arte, Seminarului Liceal Baptist, a celui Penticostal, precum si a Centrului Scolar de Nevazatori sau a celui din Cermei. Nici Colegiul National "Elena Ghiba Birta" nu sta prost in acest domeniu, el inregistrand doar un singur candidat respins. Ramane pentru noi inevitabila intrebarea pe care insusi acest procentaj o ridica: erau cu mult mai bine pregatiti absolventii acestor licee sau prezenta directorilor scolilor in cauza si corectarea lucrarilor in incinta liceului a avut aici un cuvant de spus. De altfel, chiar procentul total de promovati, la nivelul judetului (86,19% fata de cei 83% de anul trecut), si nu numai, este, cel putin pentru noi, unul surprinzator. Desigur, mai ramane varianta unui nivel mediu al cerintelor, la fiecare din probele sustinute, poate in considerarea faptului ca, de la un timp, rezultatele obtinute la bacalaureat au o pondere semnificativa la admiterea in facultate. La Gr. Sc. "Mihai Veliciu" din Chisineu-Cris, afisarea rezultatelor la examentul de bacalaureat a indicat un procent de promovabilitate de 70,59%. In jurul aceleiasi cifre (respectiv 70,03%) s-a situat si liceul din Santana. De observat insa mediile destul de slabe obtinute de elevii liceului din Santana, care la matematica si-au dat in petic, 18 dintre ei nereusind sa treaca "pragul psihologic" al notei 2. In cadrul aceluiasi liceu nu s-a inregistrat nici o medie generala mai mare de 9, de abia 6 absolventi avand medii generale peste 8. La Gr. Sc. "Mihai Veliciu" din Chisineu-Cris, doar 10 elevi au izbutit performanta obtinerii unor medii cuprinse intre 9 si 10. Cum era de asteptat, educatia fizica a conferit un surplus de energie notelor cam anemice luate la disciplinele teoretice, semn ca sportul nu intretine doar sanatatea, ci salta si procentul de promovabilitate. Daca pe cei din capul listei nu putem decat sa-i invidiem, cei de la coada vor mai avea cateva zile de asteptat pana cand contestatiile vor fi rezolvate de inspectorat. Primii ca numar de nepromovati sunt absolventii Liceului Curtici, urmati indeaproape de cei de la Grupul Scolar Santana si, ca sa nu ocolim cumva orasul, de cei de la Liceul "Henri Coanda". Cat despre contestatii, numarul total la nivelul judetului Arad va fi cunoscut doar in cursul acestei zile, liceele avand posibilitatea sa transmita lista pana la ora 20. Rezultatele finale vor putea fi cunoscute, insa, doar in cursul ziei de joi.
Mihai Pacurar va participa la Simpozion...El  va participa la simpozionul "Omagiu lui Brancusi"
Aradul este foarte bine cunoscut in tara si in strainatate si datorita artistilor sai plastici. Numele lor a trecut de foarte multi ani dincolo de granitele tarii, fiind respectat si apreciat asa cum se cuvine. Unul dintre acesti artisti plastici este si sculptorul Mihai Pacurar. Aradenii i-au putut admira, in fiecare an, lucrarile de sculptura mica, prezentate in cadrul expozitiilor gazduite de Galeria Nationala de Arta "Delta", dar putini sunt cei care cunosc faptul ca Mihai Pacurar este un artist ce se simte in Occident ca la el acasa. Nu este o expresie fortata, ci, dimpotriva, una cat se poate de reala. Cartile sale de vizita sunt lucarile sale atat cele de sculptura mica, cat si cele de arta monumentala. An de an, Mihai Pacurar participa la simpozioane de sculptura din strainatate, incercand sa onoreze toate invitatiile care ii parvin. Pentru aceasta vara, Mihai Pacurar a decis, insa, sa onoreze o invitatie venita din tara. Pe tot parcursul lunii august, la Targu Jiu va avea loc un simpozion international de sculptura la care au fost invitati, in urma unei selectii foarte riguroase, sculptori din douasprezece tari. Organizatorii simpozionului au dorit sa invite la Targu Jiu doar nume consacrate, care sa lucreze pe tema "Omagiu lui Brancusi". Mihai Pacurar spune ca este foarte bucuros sa participe, la acest simpozion, in Anul International Brancusi, a lucra pe aceasta tema fiind o adevarata onoare. Din zona Ardealului au fost selectionati pentru simpozionmul "Omagiu lui Brancusi" doar doi sculptori: unul din Cluj si aradeanul Mihai Pacurar. Lucrarile vor fi executate in piatra, ele urmand a se incadra in arta monumentala. Agenda de lucru pe anul viitor a lui Mihai Pacurar are, deja, insemnata si participarea la un simpozion privat de sculptura la Baia Mare, unde a fost invitat de organizatori.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}