title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 11 iunie 2001

Marius Bota da asigurari legate de autostrada...Reprezentantul Ministerului Transporturilor a dat asigurari in acest sens
Autoritatile locale au fost alertate, in urma cu cateva saptamani, de posibilitatea ca traseul autostrazii Nadlac-Lugoj-Deva sa ocoleasca judetul nostru. Traseul initial stabilit de consiliile judetene Arad si Timis era Nadlac-Arad-Vinga- Timis-Lugoj, in timp ce Comisia Tehnico-Economica din cadrul Ministerului Transporturilor a aprobat varianta Nadlac-Secusigiu- Timis-Lugoj, care dezavantajeaza clar judetul nostru. Sansele ca actualul traseu sa fie modificat au fost intarite si de secretarul de stat la Ministerul Transporturilor, Marius Bota, care s-a aflat la sfarsitul saptamanii in Arad. Marius Bota este responsabil in cadrul ministerului de partea financiara a constructiilor si de traseele paneuropene. Reprezentantii MT s-au intalnit, saptamana trecuta, cu responsabilii.Comisiei Europene si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. La respectiva intalnire s-a facut precizarea ca actualul traseu al autostrazii Nadlac-Arad-Lugoj- Timis sa se modifice printr-un proiect care sa atinga Aradul. In momeritul de fata, traseul este revizuit efectuandu-se un studiu de fezebilitate pana la Deva. "Studiul initial facea o legatura directa Arad-Lugoj, dar anul acesta, beneficiind de 800 000 de dolari, se revizuieste studiul pe portiunea coridorului 4-Nadlac-Deva", afima Marius Bota. Pana in toamna studiul va fi finalizat si, ca o consecinta a acestuia, autostrada care, foarte probabil, va avea traseul Nadlac-Arad- Timisoara-Lugoj-Deva va prelua traficul din Arad si Timisoara si a comunelor care sunt pe traseu. "Autostrada Nadlac-Lugoj-Deva este principala poarta de intrare in Romania. Este cel mai important obiectiv din urmatoarea perioada si, desigur ca revizuirea va da castig de cauza variantei propuse de aradeni si timisoreni", a incheiat Marius Bota.
Adela Cristea atrage investitori italieniAdela Cristea, reprezentanta asociatiei a reusit sa directioneze grupul spre judetul nostru
Un grup de investitori, in frunte cu Nicola Rosati, din sistemul de sanatate italian a fost prezent in Arad pentru a discuta cu autoritatile locale posibilitatile de a pune in aplicare un proiect extrem de ambitios. Este vorba despre construirea unui centru-pilot de cercetare in domeniul tumorilor. Initial, investitorii si-au indreptat atentia inspre Ungaria, apoi la Bucuresti, fiind convinsi in final sa-si puna in aplicare programul in judetul nostru. Centrul de cercetare din orasul nostru va trebui sa acopere toata tara. Cea care a reusit sa-i directioneze pe investitori spre Arad a fost Adela Cristea, in calitate de reprezentant al Asociatiei Investitorilor Italieni in Romania. Grupul italian a avut discutii de principiu cu primarul Dorel Popa, vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea, subprefectul Florin Remetan, cu directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Gheorghe Domsa, cu reprezentanti ai Directiei de Sanatate si ai spitalelor din municipiu. "Am intampinat o deschidere totala din partea autoritaplor, a reprezentantilor din sistemul sanitar si universitar pentru a materializa proiectul care este unul de anvergura.", spune Adela Cristea. Urmatorul pas spre realizarea obiectivului va fi o intalnire dintre o delegatie de medici specialisti din Italia si una similiara din orasul nostru pentru a aborda problemele de patologie.
Regia Apa-Canal va reabilita vechile retele - Virtual Arad News (c)2001Se are in vedere reabilitarea retelelor, contorizarea consumatorilor casnici si industriali si protectia apei subterane
Regia Autonoma Apa-Canal a pregatit un plan de masuri pentru reabilitarea retelelor, contorizarea consumatorilor casnici si industriali si protectia rezervei de apa subterana. Astfel, avand in vedere starea retelei de alimentare cu apa si de canalizare, care are durata de functionare depasita, in proportie de 60%, se vor continua lucrari de reabilitare in rata anuala de 15 km pentru apa si 5 km pentru canal. Lucrarile sunt finantate din resursele proprii ale RAAC, fiind continuate pana la remedierea integrala a retelelor cu durata de functionare expirata. De asemenea, RAAC va actiona pentru contorizarea integrala a agentilor economici si a consumatorilor casnici pentru eliminarea in totalitate a divergentelor legate de stabilirea consumatorilor. RAAC aloca in acest an fonduri in valoare de 2,5 miliarde de lei pentru realizarea unui stand pentru verificarea apometrelor, inclusiv asigurarea unor utilaje performante. Astfel vor fi respectate prevederile meteorologice pentru serviciile asigurate agentilor economici si consumatorilor casnici. In vederea exploatarii durabile a rezervei de apa subterana, RAAC aloca fonduri necesare pentru reabilitarea prizei de alimentare cu apa industriala. De asemenea, pentru diminuarea cantitatii de poluanti din apele uzate evacuate se vor asigura fonduri pentru realizarea de instalatii de epurare in acest an fiind prevazute 500 de milioane de lei pentru demararea investitiei din Aradul Nou la SP1. Prin compartimentele de specialitate se vor pregati in continuare proiecte pentru atragerea de fonduri alocate de Uniunea Europeana intregind astfel volumul de lucrari realizate din fonduri BERD, PHARE, ISPA sau din colaborarea cu Agentia de Protectia Mediului din Danemarca.
Cati Yager este optimistaGimnastica, prima iubire. Aplauzele, publicul... apoi accidentul. Si celelalte iubiri. Cele cu nume de oameni. Care nu au dezamagit-o.." Era de Craciun. Prima zi cu ninsoare di anul acela. Era feeric..." Ziua care i-a redus universul la un scaun cu rotile i-a ramas in minte zugravita in culori luminoase. Isi incepe povestea cu cel mai trist moment al vietii si cu zambetul pe buze. Poate parea ciudat. Mai ales ca, tot in ziua aceea, omul de care era indragostita a devenit monstrul care i-a frant destinul.
Handicap pe viata
Ecaterina Yager avea 18 ani si iubea. Numele lui: Paul. Voiau sa se bucure de prima zapada. Viteza prea mare si gheata de pe sosea... cand s-a trezit, la spital, nu isi mai simtea corpul. Paralizata pe viata. Paul a sunat-o doar la cateva luni dupa accident: "De ce ai declarat viteza pe care o aveam?! Mi-au suspendat permisul un an de zile! Tu stii ce inseamna sa nu conduci un an de zile?!" Nu stia. Dar aflase cum e sa se gandeasca zi si noapte ca nu va mai putea merge niciodata. A trecut peste durerea fizica si peste cea care o rascolea in interior, peste lunile de recuperare si, incet, a reusit sa uite scrasnetul tablei contorsionate, linistea interminabila care a urmat si frigul patrunzator, vecin cu moartea. Nu crede ca ar fi reusit, daca nu i-ar fi avut aproape pe colegii ei si in special pe Lili, prietena ei cea mai buna: "Daca nu ar fi fost ei, as fi innebunit. Lili ma lua peste tot cu ea, eram nedespartite".
Ecaterina Yager este insotita permanent de mama eiCu gandul la Nadia
Imagini si amintiri ii vin in minte haotic. Cel mai frumos cadou? Un vis de copil implinit in 1967: Bela Karoly o selectionase in lotul national de gimnastica al Romaniei Avea doar 10 ani si tot viitorul in fata... dar n-a fost sa fie. Olimpiada de la Montreal din '76, avea s-o urmareasca dintr-un pat de spital din Arad. Isi aminteste ce bucurie a simtit cand Nadia a luat prmul 10. "M-am bucurat enorm... dar mie imi plangeam de mila."A refuzat sa creada ca nu va mai face gimnastica, ca nu va mai urca pe podium niciodata.
Revansa
Desi imobilizata in scaunul cu rotile, ecaterina a mai cunoscut dragostea de inca doua ori. Primul iubit i-a lasat un gust amar. A uitat-o repede si la doar o luna de la despartire, s-a casatorit. Durerea care a coplesit-o i-a dat o idee nebuneasca: a mers la nunta lui si la asteptat la biserica, langa altar. In scaunul cu rotile. "Cand m-a vazut era sa cada jos, dar nu puteam sa accept realitatea. Eu trebuia sa fiu mireasa! le-am dus un buchet imens de flori. Dar, totusi nu au fost cale, asa cum mi-am dorit eu. Calele aduc ghinion", rade Ecaterina.
Marea familie
Apoi l-a cunoscut pe Cornel, barbatul care i-a ramas pana in ziua de azi un sprijin de nadejde. Dupa 5 ani de logodna s-au despartit prieteni. El s-a casatorit, dar ea a ramas in viata lui si a familiei lui. "Eu, fostul meu iubit, sotia lui si fiica lor suntem o mare familie. Stiu ca oricand pot apela la ei, iar pe fiica lor o iubesc peste masura." Ecaterina a fost cea care a ales, numele micutei Ana-Maria. Vine la ea in fiecare saptamana si isi petrec mult timp impreuna. Iubeste nespus copiii, dar nu a vrut sa aiba unul al ei. "Singurul lucru in care scaunul rulant m-a invins, mi-era teama sa nu devin prea egoista si sa-mi cresc copilul doar ca sa aiba cine sa ma ingrijeasca la batranete. Puteam fi mama dar, oricat m-a durut, am renuntat la copil de fiecare data. Adica de doua ori."
"Voi mai dansa o data"
Acum isi petrece timpul luptand pentru drepturile celor ca ea. Reprezinta, de aproape zece ani, oamenii cu handicap din Arad si din toata tara, la toate conferintele internationale. Asa ca viitorul inseamna pentru ea multa munca. "Nu ma mai duc la medic de ani de zile. Pentru ce? Totusi sunt sigura ca se mai poate intampla o minune in medicina. Dupa a doua operatie i-am spus medicului: "Sunt convinsa ca o sa mai dansez odata in viata..." Si inca spera.
Lansarea cartii "Altar de gheata"Autoarea transforma, cu usurinta, avocatul in scriitor
Joi dupa-amiaza, in foaierul Teatrului de Stat din Arad, scriitoarea Lia Alb si-a lansat cel mai nou volum, ce poarta titlul "Altarul de gheata". Prezentarile au fost facute de directorul Teatrului de Stat - actorul Ion Varan - care, ca o adevarata gazda, si-a intampinat oaspetii - in marea lor majoritate oameni ai literelor. Noua carte a Liei Alb s-a bucurat de prezentarea facuta de presedintele filialei aradene a Uniunii Scriitorilor din Romania, Vasile Dan, care a remarcat un lucru imbucurator: peisajul literar aradean se imbogateste tot mai mult cu doamne. Lucru adevarat, daca ne amintim ca, cu cateva luni in urma, o alta doamna si-a lansat prima carte, si tot in foaierul Teatrului de Stat - doamna Lucia Cuciureanu. "Altarul de gheata" este un roman scris "cu o mana sigura" dupa cum s-a exprimat Vasile Dan, de o femeie in care se imbina intr-un mod cu totul si cu totul fericit talentul, vointa si curajul de a scrie si, mai ales, curajul de a aparea in fata lumii. Scriitura Liei Alb reflecta atat sensibilitatea unei femei, cat si tenacitatea, spiritul critic al avocatului, ea fiind, in viata de zi cu zi, un foarte apreciat avocat aradean. Astfel, cea care si-a ridicat "Altarul de gheata" reuseste sa transforme avocatul profesionist intr-un scriitor deplin, fara ca aceasta transfonnare sa para fortata sau conjuncturala. O alta voce autorizata, care a facut referire la "Altarul de gheata", a fost cea a criticului literar Gheorghe Mocuta. Domnia sa a remarcat predilectia Liei Alb pentru personaje din categorii sociale umile, asupra carora se apleaca cu o foarte mare atentie. Observandu-le si analizandu-le, autoarea apeleaza la diferite mijloace literare, apeland si la sarcasm si ironie pentru a-si creiona mai bine personajele. Un alt scriitor de renume, dr. Florin Banescu, i-a prevestit acestei carti un mare succes bazandu-si afirmatia pe marea curiozitate cu care chiar domnia sa a citit-o, pe nerasuflate. Un mare merit a scriitoarei este acela ca, folsindu-se de un limbaj accesibil, dar plin de intelesuri, mesajul romanului ajunge foarte usor la cititor si este pe deplin inteles. Lansare "Altarului de gheata" s-a bucurat si de prezenta actorului Ion Costea care, pentru a le starni celor prezenti apetitul pentru lectura, a citit cateva fragmente din ultimul capitol al cartii. Volumul a aparut sub egida Editurii "Mirador" din Arad, condusa de Ioan Matiut, redactorul "Altarului de gheata" fiind Ligia Holuta, iar consilier editorial Vasile Dan.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}