title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)

Stirile Zilei

Vineri, 11 mai 2001

Dietmar Borchardt si Gheorghe Pele...Uniunea Europeana a investit deja 2 miliarde DM in tara noastra
Ieri, Aradul a fost pentru a treia oara gazda Secretarului 1 al Ambasadei Germaniei la Bucuresti, Dietmar Borchardt. L-au intimpinat prefectul judetului, Gheorghe Pele, presedintele CJA, Caius Parpala, si primarul municipiului, Dorel Popa. Primarul municipiului, Dorel-Popa, s-a declarat multumit ca diplomatul german D. Borchardt s-a aratat satisfacut de facilitatile pe care le ofera municipiul nostru pentru investitorii straini. Diplomatul german s-a aratat interesat chiar si de viitoarea zona rezidentiala din cartierul Subcetate, promitandu-le autoritatilor aradene ca va populariza aceasta investitie in Germania. Primarul Aradului a mai solicitat Ambasadei germane finantarea costructiei podului de peste Mures de pe strada Padurii pentru definitivarea soselei de centura, dar, mai ales, pentru investitii in domeniul reciclarii gunoaielor in municipiul Arad. Diplomatul german a promis ca va cointeresa investitorii din Germania in judetul Arad, chiar prin intermediul retelei Internet. El a spus ca Guvernul german poate sa asigure asistenta Romaniei asa cum a facut-o pentru Ramnicu-Valcea, pentru rezolvarea problemei deseurilor. Raspunzand unei intrebari adresate de reprezqntantul ziarului Agenda zilei, D. Borchardt a subliniat "Inca din 1999, la Helsinki, Germania si-a exprimat sustinerea pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Nu ar fi interesul Germaniei ca Europa sa se termine la 650 de kilometri distanta de ea, adica la Nadlac. Noi am spus doar ca trebuie indeplinite anumite conditii. Cele politice au fost indeplinite deja, dar cele economice vor trebui sa fie indeplinite pentru ca economia de piata a Romaniei sa poata sa tina piept unei influente straine care ar intentiona sa o terfeleasca. De pilda, industria romaneasca mai are nevoie de protectie si de ajutor. Tocmai de aceea Uniunea Europeana a acordat deja Romaniei ajutoare in valoare de 640 milioane de EURO, din care Germania a suportat circa 30 la suta. Cred ca aceasta este cea mai buna dovada ca Germania doreste ca Romania sa intre in Uniunea Europeana. Altfel nu ar investi atatia bani intr-o tara care nu ar fi interesata." Diplomatul a mai precizat ca Uniunea Europeana a investit deja peste 2 miliarde de marci germane in Romania, pe langa imprumuturile de peste 5 miliarde acordate tarii noastre. "Reformele care se preconizeaza in Romania vor fi foarte dure, dar ele trebuie facute. Poate ca ceea ce am spus noi referitor la acest fapt a fost o neintelegere. Insa am spus-o raspicat, iar asta tine de spiritul german" - a mai spus D. Borchardt...
Societatea Astra Trinity si-a dublat cifra de afaceri - Virtual Arad News (c)2001Veniturile din exploatare ale companiei s-au triplat
Compania Astra Vagoane Arad, controlata in proportie de 66,6% de grupul american Trinity, si-a dublat cifra de afaceri in primul trimestru al acestui an. Vanzarile companiei au crescut de la 70,62 - miliarde de lei, in primele trei luni ale anului trecut, la 142,05 miliarde de lei. Producatorul aradean de vagoane a reusit sa reduca semnificativ si pierderile, care in primul trimestru al anului trecut au fost de 71,32 miliarde de lei. In primele trei luni ale acestui an, pierderile au fost de 6,49 miliarde de lei. Cel mai spectaculos reviriment in comparatie cu primul trimestru al anului trecut a fost cel al activitatii de exploatare. Veniturile din exploatare ale companiei s-au triplat, crescand de la 69,91 miliarde de lei la 205,79 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de exploatare au crescut cu doar 79%. Pierderile inregistrate de fabrica de vagoane in primul trimestru au scazut considerabil, de la 50,86% de miliarde de lei, anul trecut, la 9,7 miliarde de lei. O alta ascensiune spectaculoasa a fost cea a activitatii financiare a companiei, care a inregistrat in primul trimestru un profit de 4,2 miliarde de lei, dupa pierderi de 16,37 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut. Actiunile Astra sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori, unde au atins anul trecut, datorita pierderilor, un minim istoric de 480 de lei. In prezent, de la inceputul acestu an, actiunile companiei au fluctuat in in tervalul 600-700 de lei, pe fondul une lichiditati reduse. Astra are un capital social de 399,64 miliarde de lei, impartiti in actiuni cu valoarea nominala de 1000 de lei. In afara de grupul Trinity, actionar semnificativ este si APAFS, cu o detinere de 19,94%.
Conferinta de presa la IPJ AradO delegatie aradeana va participa la o intalnire de lucru in Ungaria
Conferinta de presa desfasurata miercuri, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, nu s-a inscris pe linia celorlalte de pana acum, adica sobre, tinute intr-o atmosfera apasatoare, cu vorbe si gesturi controlate. Actuala echipa de conducere a Politiei aradene a incercat, si, in opinia noastra, a si reusit, sa dea o alta fata unor astfel de intalniri care, conform spuselor col. Ioan Ulica, inspectorul sef al IPJ Arad, se doresc a fi cat mai dese si cat mai transparente cu putinta. Indiferent de intrebarile puse de catre reprezentantii mass- media aradene, conducerea IPJ Arad a dat raspunsurile pe loc, la obiect, fiind evitate "scarpinarile dupa ureche". Inainte de a trece la conferinta de presa propriu-zisa, col. Ioan Ulica a tinut sa multumeasca prin intermediul mass-media aradene institutului american Pointman Leadership pentru donatia facuta de catre conducerea acestui for politistilor aradeni, donatie constand in cateva zeci de veste antiglont care vor fi folosite de catre trupele de interventie rapida. "Desi dupa Revolutie reprezentanti din mai multe tari ne-au promis multe si marunte, pana acum, cu exceptia autoturismelor donate de catre Politia din Germania, la Arad nu a sosit nici un fel de alta donatie" a mai spus col. Ioan Ulica. Col. Ioan Maghici adjunctul sefului IPJ, a informat ziaristii prezenti ca la sfarsitul acestei saptamani o delegatie a politistilor aradeni va fi prezenta la Mako, la o iatalnire cu omologii lor din Ungaria si Iugoslavia In cadrul acestei intalniri se va discuta problematica furturilor de masini in aceasta zona a Europei. Referitor la furtul de masini din judetul nostru, col, Ioan Maghici a informat ziaristii ca in acest an, in Arad, au fost furate 14 autoturisme. Daca furturile de autoturisme Dacia se incadreaza in categoria celor obisnuite, cele ale autoturismelor Mercedes, BMW, Volkswagen sunt considerate ca fiind la comanda ceea ce intareste ideea existentei unor filiere specializate pe acest tip de infractiune. Referitor la bilantul IPJ Arad pe trimestrul I, pe linia prevenirii si combaterii infractiunilor si contraventiilor la regimul circulatiei s-au inregistrat rezultate destul de bune. Astfel, in contextul activitatilor de prevenire desfasurate in perioada de referinta, au fost aplicate 14 796 de sanctiuni contravenfionale fata de 9 867 in.trimestrul I al anului 2000. Numarul infractiunilor rutiere a scazut de la 117 la 111, ceea ce denota o activitate mai intensa, calificata, pentru depistarea persoanelor care comit infractiuni la regimul rutier. Rata criminalitatii la regimul circulatiei situeaza Serviciul de specialitate din cadrul IPJ pe locul 29 in tara, in conditiile in care judetul nostru este tranzitat de drumurile nationale care duc la cele trei puncte rutiere de iesire si intrare in tara, la care se adauga si parcul auto pe care il are Aradul.
Istoricul Dan Demsa explica adevarata semnificatie a zilei de 9 Mai"Falsificata aniversare pentru statul roman, din 1945 incoace"
Miercuri, la Casa de Cultura a Municipiului, a avut loc un simpozion dedicat semnificatiei istorice a datei de 9 mai. Foarte interesanta a fost interventia istoricului Dan Demsea, de la Complexul Muzeal Arad: La data de 9 mai 1866, printul Carol de Hohenzollern cobora de pe vapor la Turnu - Severin pe pamantul romanesc al Principatului Romania. La data de 9/21 mai, 1877, dupa, lungi discutii de cateva zile in camera inferioara a Parlamentului din Bucuresti s-a votat o motiune, care constata starea de razboi cu Imperiul Otoman si care cerea guvernului liberal Bratianu sa obtina din partea puterilor garante, la viitoarea conferinta de pace, recunoasterea independentei Principatului Romania. Abia a doua zi, la data de 10/22 mai, o motiune similara fost votata la Senatul Romaniei. In prezenta principelui CaroI, in aceeasi zi, prin semnatura sa de promulgare a actului de neatarnare a tarii fata de fosta curte suverana, a fost proclamata in mod public in intregul principat roman independenta fata de Poarta Otomana. De atunci, in fiecare an ziua de, 10/22 mai a constituit zi de sarbatoare nationala a statului suveran al Romaniei, pana la data de 10 mai 1947. Ea avusese, incepand din 10 mai 1945, o cvadrupla semnificatie. Pentru a fi expliciti, mentionam doar anii care au creat-o: 1866, 1877, 1881 si 1945; Stratagema consilierilor militari sovietici pentru defilari de 9 mai in orasele Romaniei impunea sarbatorirea zilei sovietice (nu rusesti!) a victoriei. Cat despre ce anume s-a intamplat la 9 mai, la Cartierul General al Marelui Stat Major al armatei sovietice de la Berlin - Karlshorst, trebuie sa pornim de la data de 6 mai 1945; Staruim pe doua elemente. Unul este problema capitularii neconditionate a Reichului german. Celalalt il constituie statutul participarii Romaniei la operatiunile militare. Raspunsul ar fi ca noi au am participat nici la Reims, la capitularea conditionata a Germaniei, nici la Berlin, la capitularea definitiva a Germaniei.. Aliatii erau deja despartiti din punct de vedere tactic. Intelegerea de la Casablanca nu mai era respectata. Inseamna ca ni s-a impus o sarbatorire, nerecunoscandu-se statutul de cobeligeranti la Conferinta de pace de la Paris (.1947)."

Istoric, Dan Demsea

Emotii mari la concursul pe meseriiIeri a venit randul testelor teoretice
Dupa cinci ani, Colegiul Economic Arad are, din nou, privilegiul de a gazdui faza nationala a concursului pe meserii, domeniul comert si servicii. Miercuri, cei peste o suta de participanti s-au intrecut la probele practice pe domeniile comert, ospatar, cofetar si bucatar. Aradenii tin, in aceste zile, pumnii stransi pentru Elena Cristina Gherghiu (anul III, scoala profesionala), care participa la concurs pentru specializarea vanzatori, si pentru Ioana Brad (anul III, scoala profesionala), care se intrece cu cei mai buni viitori ospatari-barmani din tara. In cursul zilei de miercuri, la Palatul Cultural, a avut loc deschiderea festiva a acestui eveniment la care au participat Pavel Sarbu, inspector scolar general, Bognar Levente, viceprimarul orasului, Floare Catavei, din partea Camerei de Comert si Industrie, si Eli Laslean, patroana binecunoscutei case de moda Ellis. Probele practice i-au surprins pe elevi in tot profesionalismul lor, mare parte dintre acestia dand dovada ca sunt pregatiti foarte bine in domeniile pe care au concurat si in care se specializeaza. Cei care s-au prezentat la proba pentru bucatari au avut de preparat o tocanita din carne de vita, viitorii cofetari au pregatit delicioasele Indiene. Apoi, vanzatorii au avut de prezentat cel mai corect mod de comercializare a diferitelor produse, iar ospatarii s-au intrecut in a demonstra ca stiu sa serveasca in cel mai corect si civilizat mod eventualii clienti. Din partea comisiei nationale de examinare au facut parte Gheorghe Itu, din partea Colegiului National Economic din Brasov, Nicoleta Singureanu, din partea Colegiului Economic "Hermes" Bucuresti, Florin Deac, din partea ISJ Arad, Marina Spataru (Caras-Severin), Nicia Erdelean (Timis), Casian Ile (Oradea), Lia Lungu (Constanta), Alexandrina Matei (Sibiu), Ioana Sasu (Bucuresti). La sfarsitul saptamanii este programata festivitatea de premiere. Inca de miercuri, Eli Laslean a promis un premiu special, constand intr-o creatie vestimentara, marca Ellis, pentru concurentul care va prezenta cel mai elegant mod de servire a clientului. De asemenea, si reprezentantul Camerei de Comert si Industrie a anuntat acordarea unui premiu special. Conducerea Colegiului Economic Arad doreste pe aceasta cale sa multumeasca tuturor sponsorilor fara ajutorul carora desfasurarea manifestarii nu ar fi fost posibila. S-au evidentiat Consiliul Local Municipal, Inspectoratul Scolar Judetean, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Coca Cola, Armopan, Gospodarirea Comunala Arad, Casa de moda Ellis, Camera de Comert si Industrie Arad, Depozitul Resco, Discoteca Corleone, precum si alti agenti economici aradeni.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}