title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 11 aprilie 2001

La UAV a avut loc "Saptamana parteneriatului german-francez-roman"In aceasta saptamana, la Arad are loc manifestarea "Saptamana parteneriatului german-francez-roman", organizata de Universitatea "Aurel Vlaicu". In acest context, conducerea UAV, impreuna cu partenerii din Germania si Franta, a organizat ieri un seminar legat de problema integrarii in UE. Rectorul UAV, Lizica Mihut, a considerat acest seminar "un nou prilej de a afirma linia academica a universitatii, strategia prezenta si viitoare a acesteia". Din partea oficialitatilor aradene au participat primarul Dorel Popa, vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea si directorul Directiei pentru integrare europeana din cadrul Prefecturii, Serban Popescu.
Prima prelegere, sustinuta de prof. Rolf Gergen (Franta) - "Romania in drum spre Europa" - s-a referit la situatia actuala a UE, la tendintele de largire al acestui organism si la demersul Romaniei de aderare la UE. Dupa o prezentare interesanta a istoriei UE si o prezentare a principalelor institutii ale acesteia, prof. Gergen a afirmat ca principala valoare care sta la baza UE este libertatea. "Libertatea, ca si musculatura, daca nu este utilizata continuu, se atrofiaza", a apreciat profesorul francez. Din punct de vedere economic, Europa este o piata enorma, cu peste 375 milioane de locuitori, care se bazeaza pe patru libertati fundamentale: libera circulatie a persoanelor, a marfurilor (in ciuda recentelor probleme din agricultura), a serviciilor si a capitalului. In ceea ce priveste dorinta Romaniei de a fi parte a UE, prof. Gergen a afirmat ca "usa UE ramane deschisa, dar Rominia nu trebuie sa se multumeasca cu dictonul olimpic care spune ca important este sa participi. Romania trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a castiga cursa integrarii." In final, prof. Gergen a subliniat importanta invatamantului in UE, in special in contextul general al globalizarii.
A doua prelegere a zilei s-a numit "Situatia actuala si de perspectiva in protectia mediului, sigurantei si protectiei sanatatii" si a fost sustinuta de prof. Mathias Baner (Germania). Prof. Baner a aratat ca, in acest moment, in UE economia se bazeaza in special pe sectorul tertiar (prestari servicii) si pe cel cuaternar (stiinta, inventica). In prelegerea sa, prof. Baner a sustinut, folosind exemple sugestive, importanta pe care o are stiinta si inventica in eficientizarea si ecologizarea productiei industriale. Domnia-sa a prezentat solutii concrete prin care pot fi reduse efectele negative asupra mediului si sanatatii angajatilor si prin care pot fi reduse costurile de productie.
In finalul intalnirii, doamna rector Lizica Mihut a oferit invitatilor din strainatate, in semn de apreciere, medalia jubiliara "Universitatea Aurel Vlaicu la 10 ani de existenta".
Simona Marinescu si-a sustinut motiunea si la AradTraian Basescu este considerat cel mai nepotrivit candidat
Simona Marinescu a ajuns duminica dupa-amiaza la Arad pentru a-si sustine motiunea in fata membrilor Biroului Permanent Judetean largit, dar nu fara emotii, deoarece avionul a ratat aterizarea. Simona Marinescu le-a multumit democratilor aradeni care au semnat pentru motiunea sa, cat si celor care nu au facut acest gest. "Nu candidez pentru un plus de imagine, ci pentru ca sunt convinsa ca ceea ce se intampla acum in partid trebuie neaparat sa se schimbe. Nu mi-am depus candidatura pentru a favoriza pe unul sau altul dintre contracandidati, ci pentru ca am un proiect politic care cred ca merita sa fie pus in aplicare." Basescu a fost des folosit de Marinescu ca un exemplu negativ, pe care il vede cel mai nepotrivit pentru functia de presedinte in primul rand pentru ca este un om care se ocupa exclusiv, de imaginea lui si nu de echipa cu care lucreaza. "Ii propuneam lui Traian Basescu ca ar fi elegant sa se retraga din functia de vicepresedinte pentru ca membrii din teritoriu sa se poata pronunta fara nici o constrangere asupra celui care va conduce destinele partidului." Si pentru ca multe persoane, chiar din cadrul PD Arad, au gasit multe elemente pozitive in motiunea Simonei Marinescu, dar sunt oarecum deranjati de faptul ca cea care le-a gandit este femeie, cea in cauza a subliniat: "Elementele de contrast ar putea aduce un plus pentru PD. Si mai mult, faptul ca femeile beneficiaza de calitati cum ar fi echilibrul dispozitia de a negocia, pe care sexul opus nu le are. Nu cred ca faptul ca sunt femeie ar trebui sa ma depuncteze." In final, Simona Marinescu si-a exprimat speranta ca la alegerile din mai si nu mai fie scoase voturi din urna sa pentru a fi puse in contul altora, asa cum s-a intamplat cand a candidat la postul de vicepresedinte. In acesi sens a propus ca cei trei candidati la presedintia PD sa fie simpli observatori.
Cei care isi pemit... cumpara miel de PasteCarnea de miel se poate cumpara la pretul de 70 000 lei kilogramul
De voie, de nevoie, oamenii trebuie sa inceapa pregatirile pentru Pasti. Pietele sunt mai pline ca niciodata, in magazine Sunca asteapta pe rafturi, iepurasii de ciocolata si vopseaua de oua au invadat spatiile comerciale. Iar despre cadouri, sa nu mai vorbim. Cei responsabili au inceput deja sa fie atenti la sanatatea noastra. Ne referim la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, care a efectuat controale in piete si la agentii economici pentru prevenirea comercializarii unor produse care pot pune in pericol sanatatea populatiei. Astfel, s-a constatat ca majoritatea agentilor economici comercializeaza oua fara a fi insotite de elemente de identificare si caracterizare (producator, categoria calitativa, data sortarii si ambalarii, termenul de valabilitate) vopsea de oua fara adresa producatorului, cu lipsa la gramaj, fara specificatia colorantilor alimentari, conform normelor, iepurasi de ciocolata fara nici o informatie. S-au gasit depozitate necorespunzator si in aceleasi spatii frigorifice produse din peste afumat, impreuna cu cremvurstii si carnea de pasare, precum si lipsa echipamentului de protectie adecvat la personalul manipulator. S-au aplicat amenzi in valoare de peste 15 milioane de lei. Ieri, a fost prima zi in care comerciantii au scos la vanzare traditionala carne de miel. Corneliu Matica, director adjunct TOP SA, ne-a declarat: "Am luat aceleasi masuri ca si anul trecut. Mieii taiati pot fi gasiti in Piata Catedralei si in Piata Mihai Viteazul Animalele care vin taiate trebuie sa aiba acte de provenienta si certificat de sanatate, obtinut de la medicul veterinar din localitatea de provenienta a proprietarului. In piata mielul este supus controlului medicilor Directiei Sanitar-Veterinare, care aplica o stampila de control. Aceste lucruri se desfasoara dimineata pentru a nu fi probleme. In Piata Catedralei exista, la fel ca si anii trecuti, o ghereta in care se sacrifica mieii cumparati vii. Pot sa va spun ca preturile nu au crescut in ritmul inflatiei 70 000 de lei kilogramul de miel taiat nefiind un pret prea mare. In general, din cate am remarcat, oamenii prefera sa cumpere miei taiati"
Satul Dorobanti poate deveni in curand comuna - Virtual Arad News (c)2001Primul pas spre autonomizare este dat de organizarea unui referendum
Localitatea Dorobanti, pe vremuri Iratosu Mic, si-a pierdut statutul de comuna in 1968. Devenita sat, localitatea este administrata de Consiliul Local al orasului Curtici. Numarand peste 1800 de locuitori, cei din Dorobanti reprezinta 17% din populatia administrata de Primaria din Curtici. Viceprimarul, Almasi Vincze, reprezentand comunitatea din Dorobanti la Primaria Curtici, a inteles dorinta acestora de a redeveni comuna, astfel incat, sambata, 7 aprilie, a organizat o sedinta la care au participat 250 de locuitori din Dorobanti. Viceprimarul Almasi s-a aratat impresionat de interesul manifestat: "Eu cred ca din 1989, in afara de vreo nunta, nu s-au strans laolalta atatia sateni. In ceea ce ma priveste, le-am expus amanuntit conditiile si urmarile acestei decizii. Adevarul este ca noi primim mai mult din bugetul Curticiului decat dam prin impozite si taxe. Diferenta este destul de semnificativa, dar oamenii s-au aratat increzatori in posibilitatile economice crescande ale localitatii." Satul este plin de oameni cu initiativa, sunt mai multe firme prospere, in sezonul estival functioneaza un strand vizitat din tot judetul. Dupa parerea primarului din Curtici, Gheorghe Don, dorinta celor din Dorobanti de a redeveni comuna este privita cu intelegere la "centru": "Trebuie sa remarcam ca nu s-a ajuns la aceasta situatie din cauza unor eventuale neintelegeri dintre cele doua comunitati. Daca va ajunge la referendum, curticenii vor sprijini dorinta celor din Dorobanti." Deputatul UDMR de Arad, Tokay Gyorgy, este chemat sa sustina initiativa la cele mai inalte foruri, inainte de toate in Parlament. Procedura de autonomizare prevede un  referendum, iar la baza acestuia Guvernul propune pentru aprobare Parlamentului masura administrativa.
Ladislau Szvercsok picteaza pe orez...Aradeanul vrea sa intre in Cartea Recordurilor
Putina lume stie ca Ladislau Szvercsok poate crea adevarate bijuterii artistice pe un bob de orez sau chiar pe un fir de par. Un bob de orez, o samanta de mac sau un fir de par are pentru el exact aceeasi valoare pe care au avut-o panzele lui da Vinci. Cine a vazut capodoperele a ramas cu gura cascata ca la dentist. Pe o suprafata de maximum un milimetru, cum e samanta de mac, Ladislau Szvercsok poate reproduce orice imagine. Daca exista vreo persoana care isi inchipuie ca in aceasta munca migaloasa artistul aradean se foloseste de un microscop, se insala: "Pe un bob de orez, declara Ladislau, pot redacta texte care sa cuprinda aproape 100 de litere. Am incercat sa bat suta, dar nu am reusit". Ladislau nu este unul dintre cei care au urmat cursurile unei scoli de arta. Din contra, el a absolvit un liceu cu profil industrial, fara sa stie ca ce i-a fost scris, in degete i-a fost pus. "Pana in 1999, povesteste "chinezul", nu puteam desena nici macar un ghiocel pe o felicitare. La scoala faceam desen tehnic, dar nu straluceam. Nici macar eu nu mi-am inchipuit ca voi ajunge vreodata sa dau valoare unui bob de orez". In viata tanarului artist a intervenit, insa, un moment crucial despre care se fereste sa vorbeasca. Problema care i-a adus harul a fost pentru "chinezul aradean" aproape o experienta mistica. "Fac aceasta munca din placere si ma bucur atunci cand produsele mele sunt apreciate. Cei care sunt multumiti de calitatea artistica a produselor semnate de mine sunt cei mai apropiati de sufletul meu. Sunt in stare sa fac chiar bucurii gratuite", sustine Ladislau. Chiar daca transformarea unui bob de orez intr-o opera de arta necesita un talent iesit din comun, astfel de suveniruri nu prea sunt pe placul romanilor. Ca exemplu, o pictura pe un bob de orez este vanduta in tara la cateva zeci de mii de lei (nu depaseste pretul a doua beri), in timp ce strainii sunt dispusi sa ofere sume serioase in valuta. Acesta este si motivul pentru care Ladislau Szvercsok s-a saturat de Romania. "Orice ai face aici, spune cu amar Ladislau, munca nu este apreciata la adevarata ei valoare. De aceea fac tot posibilul sa plec din tara cat mai curand. Sunt convins ca in Occident voi fi mult mai bine privit". In Romania, astfe de manifestari artistice sunt etichetate ca "nimicuri" de catre "geniile" criticii de arta. Nu sunt organizate expozitii, nu sunt promovati artisti de acest gen, iar statul nu-i ajuta sub nici o forma, chiar daca in Japonia un tanar ca Ladislau Szvercsok ar fi declarat patrimoniu national. Pornind de la aceasta premisa, Szvercsok are un gand: "Vreau sa fac tot posibilul sa intru in Cartea Recordurilor. In curand voi face primul pas si ma voi inscrie in aceasta competitie. Sunt convins ca am sanse de reusita". Totusi, Ladislau nu traieste deloc din aceasta "afacere". El se intretine dintr-o activitate oarecum conexa. Pentru amatorii de excentricitati manichiuriste, "chinezul" este cea mai potrivita alegere: "pot picta o unghie dupa cum vrea clientul. Nu exista absolut nici o limita. De asemenea, pot asigura "design" modern unghiilor", declara Ladislau Szvercsok. In fond, meseria de baza a lui Ladislau este de stilist manichiura-pedichiura.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}