title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Luni, 10 decembrie 2001

Punctele de trecere a frontierei nu vor mai constitui obstacole pentru romaniConsiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) a hotarat, vineri, sa elimine obligativitatea vizelor pentru romani, singurii cetateni din tarile candidate la Uniunea Europeana care au in continuare nevoie de vize pentru a intra in spatiul Schengen. Decizia a fost luata in unanimitate, desi tratatele UE prevad ca lista statelor care nu au nevoie de vize poate fi adoptata prin majoritate calificata. Reprezentantii tarilor UE au incercat sa atinga unanimitatea, dat fiind caracterul sensibil al deciziei, pentru ca in situatia in care o tara UE se opune inlaturarii unei tari de pe "lista neagra" a vizelor, inseamna ca sunt in joc chestiuni legate de securitatea nationala, a declarat un oficial al Consiliului UE. Hotararea de eliminare a vizelor a fost luata fara surprize, desi in ajunul intalnirii, Austria avea inca rezerve si propunea instalarea unui sistem de monitorizare pentru a supraveghea evolutia numarului de imigranti ilegali din Romania. Presedintia Belgiana a Uniunii Europene a insistat insa ca Romania a fost monitorizata indeajuns. De la 1 ianuarie anul viitor, romanii vor putea calatori liberi prin Europa, cu conditia sa ateste ca au bani pentru a se intretine in timpul calatoriei, au asigurare medicala si bilet dus-intors sau carte verde. Decizia oficialilor UE a venit dupa un an de monitorizare atenta a situatiei din Romania: pe 1 decembrie anul trecut, ministrii UE au hotarat sa treaca Romania si Bulgaria pe lista pozitiva a statelor care nu au nevoie de vize pentru a patrunde pe teritoriul Schengen. Insa Romania era doar formal pe aceasta lista, deoarece un asterisc mentiona ca romanii vor avea nevoie in continuare de vize, pana cand ministrii vor decide sa le elimine. Ministrii UE au hotarat sa mentina vizele pentru romani pana cand autoritatile romane au dovedit ca indeplinesc conditiile referitoare la securizarea frontierelor, a documentelor de calatorie, si mai ales pana cand autoritatile au luat masuri pentru a evita ca eliminarea vizelor sa duca la cresterea imigratiei ilegale din Romania inspre Uniunea Europeana.
"Decizia adoptata vineri, la Bruxelles, in cadrul reuniunii Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne, privind renuntarea de la 1 ianaarie 2002 la regimul vizelor pentru cetatenii romani care calatorese in spatiul Uniunii Europene, mai putin in Marea Britanie si Irlanda, care nu sunt integrate, in spatiul Schengen, se inscrie in calendarul unor momente de referinta ce marcheaza recunoasterea eforturilor depuse de Romania, pe parcursul ultimilor 12 ani, pentru consolidarea democratiei" a declarat prim-ministrul Adrian Nastase. El a aratat ca: decizia Uniunii Europene, adoptata intr-un moment in care Guvernul se pregateste sa-si prezinte activitatea din acest an in fata Parlamentului, reprezinta un vot de incredere al UE fata de eforturile Executivului. El a apreciat sprijinul acordat Romaniei de autoritatile comunitare si de statele membre ale Uniunii, in special din partea Germaniei si Frantei, precum si de comisarii europeni Verheugen si Vittorino si de baroana Emma Nicholson. Premierul a multumit si ministerelor direct implicate in procesul de aderare la UE, in special Ministerului de Interne, pentru obtinerea acestui rezultat. Eliminarea vizelor a fost posibila si datorita sprijinului oferit de Ministerului de Interne si al Politiilor de Frontiera din Germania, Franta, Spania si din alte state membre in perfectionarea personalului si adaptarea legislatiei la normele comunitare, a adaugat Nastase. El a precizat ca Romania astepta noul indicativ de tara pentru documentele internationale, intentionand sa schimbe cele trei litere de identificare din ROM in ROU. Primul ministru a remarcat coincidenta dintre decizia UE si implinirea a zece ani de la adoptatea Constitutiei, care stabileste, in articolul 25, dreptul de libera circulatie in tara si in, strainatate pentru cetatenii  romani, aratand ca UE a facut "un frumos cadou" aplicand, practic, la nivel european, o prevedere din Constitutia Romaniei.
Romanii vor putea vizita, fara vize, zonele frumoase din spatiul Schengen - Virtual Arad News (c)2001Liderii politici aradeni nu se sfiesc sa-si arate bucuria
Ecourile in randurile clasei politice aradene nu au intarziat sa apara, presedintele Consiliului Judetean primarul si liderii locali ai partidelor parlamentare exprimandu-si punctul de vedere asupra acestei hotarari.
Gheorghe Pele, prefectul Aradului:
"Apreciez in mod deosebit aceasta hotarare. Eforturile Cabinetului Nastase au fost, pana la urma, incununate de succes. Ma bucur, in acelasi timp, ca eforturile Romaniei au fost apreciate, pana la urma, de Europa ".
Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean:
"
Ceea ce era normal sa se intample s-a intamplat. Romania a aratat ca este si ca merita intr-adevar sa fie in Europa. Eforturile noastre au fost, pana la urma, recunoscute. Trebuie insa sa fim la inaltime, in afara granitelor, pentru a arata ca intre noi si, ceilalti europeni nu exista nici o diferenta ".
 Dorel Popa, primarul Aradului:
"Este o hotarare pe care o astept de mult. Ma bucur foarte mult. Dar, concitadinii nostri trebuie sa se comporte si ei de talie europeana. Repet, ma bucur enorm (n.r. Primarul se afla la Athea, in Grecia)
Avram Craciun, PDSR:
"Este o chestiune care ne-a interesat pe toti cetatenii Romaniei. Asta presupune, in continuare, o munca asidua si, mai ales, trebuie sa ne preocupe asigurarea securitatii frontierelor. Sa speram ca romanii (pe unii ii stim bine!) nu vor crea probleme. Trebuie neaparat sa ne schimbam comportamenlul cand trecem de granitele tarii ".
Titus Gheorghiof, PNL:
"E un lucru bun pentru romani, Nu stiu daca pentru intreaga masa de romani, pentru ca Europa a mentinut anumite obligatii de ordin financiar. Gestul este salutar pentru noi, dar daca exista aceste restrictii de mentinere a sumelor pe care romanii trebuie sa le aibe asupra lor, nu stiu cat de utila va fi ridicarea vizelor pentru toti romanii ".
Gheorghe Seculici, PD:
"Mi se pare ca este, in sfarsit, o decizie inteleapta, care s-a lasat prea mult timp asteptata. Va fi extrem de benefica pentru toti cetatenii Romaniei. Va fi un statut pe care romanii il vor avea fata de toti cetatenii Europei. In primul rand, utilitatea se va reflecta asupra societatilor comerciale care au relatii economice cu societatile din Europa, precum, si asupra celor din administratie. Colaborarea va fi mult mai buna, rezultand un progres national".
Dorel Constantin Onaca, PRM:
"Acest lucru trebuia sa se faca de mai mult timp. Ma bucur enorm pentru decizia luata de catre Uniunea Europeana, si consider ca este un pas extraordinar pentru Romania in vederea integrarii euro-atlantice. Adevarata libertate si democratie poate fi calificata si prin acesta decizie".
Prefectul Pele este nemultumit din cauza absentei parlamentarilorUltima intrunire din acest an nu a beneficiat de prezenta nici unui ales
Programata in prima zi de vineri a fiecarei luni, intalnirea prefectului cu parlamentarii de Arad s-a bucurat de putine ori de prezenta a mai mult de doi dintre alesii nostri in Parlament. Din pacate, vineri, s-a inregistrat un record negativ, Gheorghe Pele fiind pus in situatia de a dialoga doar cu presa si cu persoane invitate la intalnirea lunara, Ioan Crasnic, directorul Directiei de Sanatate Publica, Gavril Chis, directorul Direciei Generale a Finantelor, Florica Grec, directoarea Directiei de Statistica si Lia Ardelean. Avand in vedere ca era ultima ocazie din acest an pentru ca parlamentarii de Arad sa se mai intalneasca cu reprezentantul Guvernului in teritoriu, se impunea o evaluare a activitatii desfasurate pe parcursul anului 2001. Ar fi fost interesant de vazut cu ce realizari s-ar fi putut lauda fiecare dintre cei care au obtinut votul aradenilor in urma cu un an si jumatate. Absenta parlamentarilor nu l-a impiedicat insa pe prefectul Gheorghe Pele sa faca unele referiri la prezenta sa in Snagov, zilele trecute. Dr. Ioan Crasnic, directorul DSP, care a participat, de asemenea, la intalnirea de la Snagov a declarat ca s-a discutat despre relansarea reformei in sistemul sanitar. "S-a pus problema reducerii cu 25% a numarului de paturi din spitale, urmand ca in prima etapa sa reducem, la nivelul judetului nostru un numar de 432 de paturi. In ceea ce priveste personalul, vom mai vedea daca se vor inregistra reduceri. In Arad se lucreaza doar cu 70% din oamenii de care avem nevoie". Prefectul a mai afirmat ca a fost constituit Comandamentul de iarna, utilajele fiind pregatite, la fel materialele antiderapante sau stocurile necesare de combustibil. Saptamana viitoare va avea loc, probabil la Moneasa, o instruire atat in ceea ce priveste programul de iarna, cat si programul de combare a coruptiei.
Cursurile de recalificare ajuta la diminuarea somajuluiMergand pe linia combaterii somajului AJOFM a finalizat, in cursul lunii trecute un numar de cinci cursuri de calificare si recalificare. Specializarile astfel obtinute de cursanti ii vor ajuta pe acestia sa munceasca in domenii ca: macelarie, strungarie, confectii imbracaminte sau sculer matriter. La aceste cursuri s-au inscris 78 de aradeni, dintre care 49 au provenit din randurile somerilor. Rata de angajare la finalul cursurilor a fost de 100%, astfel incat toti cei 78 de absolventi au fost incadrati in munca. Printre societatile care au apelat la aceasta forta de munca se numara si unii agenti economici cu renume in industria locala. In general, conducerea AJOFM organizeaza cursuri de calificare si recalificare, de cele mai multe ori la cererea unor agenti economici. Acestea au ca efect direct scaderea ratei somajului in judetul Arad. Tocmai de aceea, in ceea ce priveste numarul de someri, judetul Arad se situeaza pe un loc fruntas, avand una dintre cele mai mici rate a somajului din tara.
Zona industriala aradeana va atrage muncitori maghiari...? - Virtual Arad News (c)2001Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad impreuna cu Consiliul Europei organizeaza in perioada 13-14 decembrie 2001 la Arad un seminar privind cooperarea transfrontaliera. Un punct important care va fi discutat este cel privind folosirea fortei de munca, in mod legal, dintr-o tara in alta. Pare paradoxal, dar in timp ce romanii merg sa munceasca in Ungaria, se prevede ca si ungurii sa vina sa munceasca la Arad, la societati comerciale din Parcul Industrial. Nicolae Grosan, directorul Directiei Integrare Europeana din cadrul CCIA a declarat ca se va discuta posibilitatea ca ungurii din zona de granita sa vina sa munceasca in Parcul Industrial. "Situatia este oarecum asemanatoare navetistilor din judetul Arad care vin de la zeci de kilometri la locurile de munca", a spus Nicolae Grosan. In prima faza aceasta idee pare realizabila, dar nu trebuie uitate diferentele salariale dintre Romania si Ungaria. Carui maghiar i-ar conveni sa lucreze in Romania pentru un venit echivalat la 70-100 dolari, cand in tara vecina veniturile salariale depasesc 500 dolari? In plus, disensiunile sociale dintre romani si maghiari sunt cunoscute. Aceste disensiuni au fost demonstrate si saptamana trecuta de un sondaj de opinie efectuat in Ungaria si din care reiese ca populatia acestei tari se teme ca maghiarii din Transilvania "ocupa locurile de munca ale cetatenilor ungari", atitudine calificata de un socialog maghiar drept un "sovinism al prosperitatii". Sunt doar doua puncte care ar merita sa fie dezbatute in cadrul seminarului privind cooperarea transfrontaliera.
Oficialitatile vamale romane si maghiare s-au intalnit la PrefecturaPrefectura a gazduit, vineri, o intalnite intre repretentantii autoritatilor locale cu omologii acestora din Bekescsaba, in care s-a realizat un schimb de pareri, in scopul solutionarii problemei traficului de masini (si nu pumai) prin cele trei puncte de frontiera dintre Arad si tara vecina. La intalnire au participat subprefectul Florin Remetan, vicepresedinte CJA Claudiu Cristea, viceprimarul Levente Bognar alaturi de directorul Directiei Regionale Vamale Camelia Popescu si inspectorul sef al I.J. Politiei de Frontiera, Constantin Daminescu. La finele sedintei Florin Remetan ne-a declarat: "Cu ocazia meciurilor de fotbal dintre reprezentantii administratiei celor doua judete, din initiativa mea am lansat invitatie omologilor maghiari de a purta o discutie serioasa pentru a solutiona fluidizarea traficului de marfuri si calatori in cele trei vami aradene: Varsand, Turnu si Graniceri". Problema micilor comercianti aradeni care, pentru a trece frontiera stau la cozi infernale in urma TIR-urilor care fac doar trafic prin Romania, ar putea fi solutionata prin declararea zonei Turnu- Batania - "vama transfrontaliera", iar cetatenii sa aibe libera trecere in virtutea schimbului comercial dintre cele doua tari. Pentru inceput, intilnirea s-a concretizat in hotararea celor doua parti de a face demersuri la Guvern, la Directia Vamala etc., pentru a se investi in modernizarea vamilor astfel incat traficul de marfuri si calatori sa fie realizat in mai mult de un singur punct de trecere a frontierei, si ca, de sarbatori, Vama Varsand si fie deschisa pentru persoanele fizice.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}