title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Vineri, 7 septembrie 2001

Si Gara Curtici va intra intr-un proces de modernizare... - Virtual Arad News (c)2001Studiul de fezabilitate a fost intocmit, se asteapta banii
Unul din proiectele Regionalei CFR Timisoara aflate in derulare se refera la modernizarea statiilor CFR Arad, Curtici si Timisoara. "Intr-o perioada scurta de timp vom demara lucrarile de modernizare in cele trei gari. Programul de modernizare cuprinde 12 statii CFR, dar deocamdata ne-am oprit asupra celor din Arad, Curtici si Timisoara. Exista un studiu de fezabilitate, iar Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei face demersuri pentru obtinerea finantarilor, care se pare ca vor veni din partea BERD" ne-a declarat ing. Iulian Stefanescu, directorul Regionalei CFR Timisoara. La sfarsitul lunii trecute a fost organizata o licitatie in vederea desemnarii firmei care urmeaza sa instaleze noile sisteme electronice de sincronizare (Alcatel) in gara Arad. Investitia este finantata din fondurile PHARE si de la bugetul de stat. "Instalarea acestor sisteme va duce la optimizarea conducerii centralizate a statiilor, contribuind la cresterea sigurantei traficului feroviar, in conditiile unor viteze sporite" ne-a mai informat Iulian Stefanescu. Realizarea acestor sisteme este in relatie directa cu lucrarile de reabilitare a infrastructurii feroviare in ansamblul cuprins in Coridorul European IV, care in tara noastra parcurge traseul: Curtici-Arad-Sibiu-Brasov- Bucuresti-Constanta.
Teatru Vechi va fi vizitat de un regizor american...Fidel Moreno a participat la Festivalul "Eco-etno-folk Film" de la Slatioara
Miercuri s-a mcheiat, la Slatioara, cea de a treia editie a Festivalului "Eco-etno-folk Film", organizat de Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala "Niste Tarani", al carei presedinte este scriitorul Dinu Sararu. Editia din acest an a festivalului ce decerneaza trofeul "Potecasul de bronz" a atras cineasti din peste 30 de tari, printre ei aflandu-se si regizorul si producatorul american Fidel Moreno. Domnia-sa va vizita Aradul in data de 11 septembrie, orasul nostru fiind cuprins intr-un itinerar romanesc ce mai cuprinde orasele Sibiu, Targu-Mures, Oradea, Timisoara si Bucuresti. Fidel Moreno este fostul presedinte al Camerei de Comert Americano-Indiene din New Mexico si furnizeaza ajutor managerial in relatiile dintre comunitatea locala, tribala, si institutiile financiar-bancare, referitor la dezvoltarea afacerilor, investitii economice si sociale. Totodata, Fidel Moreno este presedinte al "Native Visions Arts Communications", firma cu activitate in domeniile media, film, video, evenimente speciale, marketing, relatii publice si design. Regizorul si producatorul american ce ne va vizita orasul a fost premiat de mai multe ori pentru filmele pe care le-a realizat: productii care au influentat legislatia Congresului American in domeniul libertatii religiei nativilor americani. Regizorul american Fidel Moreno este si coproducator al "Native Roots & Rhythms", un festival de arta si muzica amerindiana, cu ocazia celei de a sasea editii, acesta fiind recunoscut drept primul festival de arta si muzica aborigena din Canada si SUA. Fidel Moreno va sosi la Arad marti dimineata, fiind insotit si de noul atasat de presa al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Domnia-sa va vizita Teatrul Vechi din Arad, in incinta caruia va prezenta si trei dintre filmele pe care le-a produs si regizat.
Autocarele din fata Garii ii duc pe romani la lucru in UngariaMulti dintre acestia asteapta legitimatia de maghiar
Tot mai multi romani incearca sa-si castige o existenta onorabila muncind in strainatate. Tara care le acorda acestora dreptul de lucru atrage multi romani dornici de un castig mare. Ungaria este una dintre aceste tari. Fermierii apeleaza la forta de munca sezoniera din Romania. Contrar parerii generale, in Ungaria nu muncesc doar romanii din zona de granita. Forta de munca vine si din judete ca: Brasov, Harghita si Hunedoara. De departe, cei mai interesati de aceste munci sunt brasovenii. Pentru a castiga cativa bani, ei sunt in stare sa suporte o calatorie de sase ore cu trenul pana la Arad, de unde pleaca in Ungaria cu autobusele din fata garii. Muncile pe care le presteaza romanii in Ungaria sunt strict legate de agricultura. Ei sunt folositi in plantatiile de vita de vie, la culesul fructelor si legumelor etc. Intr-o zi de lucru un om poate castiga intre  2.500-6.000 de forinti. Castigul cel mai mare il au muncitorii care renunta la mesele platite de firme si care isi gatesc singuri. De altfel, cazarea este inclusa in pret. Asa se face ca intr-o luna de munca castigurile sunt de trei patru ori mai mari decat decat cele din tara. Se munceste zi-lumina, iar la sfarsitul sezonului se intorc in Romania epuizati. Multi dintre ei pleaca cu familiile sa munceasca pentru fermierii maghiari. De remarcat ar mai fi faptul ca o mare parte din forta de munca romanesca provine din randurile comunitatii rrome. Faptul ca granita este aproape atrage si multe societati specializate in intermediul fortei de munca. Adeseori, chiar fermierii maghiari isi racolaza muncitorii din Romania. Pe parcursul anotimpului rece muncitorii raman in tara deoarece in Ungaria nu isi mai gasesc de lucru. Financiar insa, sunt asigurati. In doar cateva luni de lucru sumele adunate sunt imense. Pentru a nu avea probleme la granita, romanii trec frontiera transportati in microbuse. In cazul in care ar opta pentru transportul feroviar ar tebui sa renunte la bagajele voluminoase. La intoarcere, aceiasi Marie, dar cu alta palarie. Viorica Flintaru este aradeanca get-beget si munceste in Ungaria de cateva luni: "prefer sa culeg struguri la ei, pentru ca sunt mai bine platita. De meserie sunt croitoreasa si imi pot gasi usor de lucru in tara. Dar salariile de aici nu sunt mai mari de doua milioane de lei". Multi dintre romanii care merg in Ungaria asteapta sa vada daca pot primi legitimatiile de maghiar. Ar fi in stare sa renunte la cetatenie pentru un trai mai decent. Si-ar dori un viitor asigurat, intr-o tara civilizata.
Copiii cu handicap vor invata in scoli obisnuiteIncepand din aceasta toamna, copiii cu handicap locomotor din Arad au o sansa in plus la educatie. Proiectul demarat de Fundatia Motivation din Bucuresti in colaborare cu Asociatia Distroficilor Muscular, filiala Arad face primul pas pentru a integra in societate copii cu deficiente. Totul a pornit de la o idee adoptata de Fundatia Motivation: "ideea principala a educatiei consta in faptul ca tofi copiii au dreptul la educatie. Acest drept se aplica bineinteles si copiilor cu nevoi speciale, indiferent de tipul de handicap pe care il au. Nu copilul trebuie sa se adapteze sistemului scolar, ci sistemul trebuie sa ofere suportul necesar fiecarui copil pentru a putea fi educat intr-o scoala obisnuita. Proiectul isi propune sa defineasca un plan de actiune si sa initieze procesul de integrare in scoli normale a copiilor cu nevoi speciale" a aratat Cristian Ispas, directorul Fundatiei Motivation, intr-o scrisoare de intentie. Asa se face ca o unitate de invatamant aradeana va asigura, incepand de luna aceasta, conditiile necesare de integrare sociala a catorva copii cu handicap locomotor. Astfel de actiuni au mai fost organizate in orasele Bucuresti, Brasov si Piatra Neamt.
La expozitia chinologica vor fi si probe de dresaj - Virtual Arad News (c)2001La inceputul lunii viitoare Strandul Neptun va fi gazda unei expozitii chinologice cu participare internationala. Organizata de Asociatia Chinologica din Romania, expozitia va beneficia si de concursul unor arbitri de peste hotare. Pana in momentul de fata, la concurs s-au inscris participanti din: Iugoslavia, Solvacia si Ungaria.
Conform asteptarilor exista posibilitatea ca la expozitia chinologica din 6 octombrie sa fie prezenti in jur de 500 de exemplare. De precizat ar fi faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute, o manifestare asemanatoare a avut loc la Targu Mures, iar arbitri internationali au considerat-o un succes total. Astazi este ultima zi in care membri asociatiei se pot inscrie in concurs, achitand o taxa cu reducere.
Vor participa exemplare din toate grupele de caini, vor fi organizate demonstratii de dresaj, iar cei mai frumosi caini vor fi premiati. Intrarea se va face pe baza de bilet, dar deocamdata nu se stie care va fi pretul acestuia. Organizatorii se asteapta la o mare afluenta de vizitatori, stiut fiind faptul ca aradenii sunt mari iubitori de animale.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}