title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Marti, 7 august 2001

Comisia de Aparare a Senatului - la Arad...Sesizarile primite in legatura cu Vama Nadlac vor fi verificate astazi
Comisia senatoriala pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala si-a inceput vizita la Arad printr-o intalnire la Prefectura, la care au luat parte toate institutiile implicate in procesul de aparare al judetului, printre care se numara unitati ale Ministerului de Interne, SRI, SIE, Corpul Gardienilor Publici, Inspectoratul de Protectie Civila, Politia de Frontiera, Serviciul de Crima Organizata. Din partea autoritatilor locale au participat viceprimarul Emanoil Voicu si presedintele CJA, Caius Parpala.
Parlamentarii opozitiei s-au indemnat unii pe altii
La discutii au fost invitati, pe langa parlamentarii PSD si cei din opozitie. Parlamentarii de Arad care au participat sunt senatorul Avram Craciun, deputatii Nicu Cojocaru, Dorel Zavoianu, Titus Gheorghiof si Tokay Gsorgy. Intr-o prima faza, deputatii Titus Gheorghiof (PNL) si Tokay Gsorgy (UDMR) au ramas pe hol, dar in cele din urma, dupa ce s-au indemnat reciproc, au patruns in sala. Deputatul liberal a ezitat sa intre la discutii, motivand ca este o sedinta a comisiei senatoriale, iar daca ar fi fost o intalnire pentru interesele judetului ar fi participat si reprezentantii mass-media. Tentativa liberalului de a aduce presa la discutii nu a avut succes de aceasta data, autoritatile fiind foarte ferme. Totusi, acesta a recunoscut la finalul dezbaterilor ca au fost si cateva aspecte cu titlu secret, cum ar fi cele ce tin de STS si SRI.
Comisia are un cuvant de spus in schimbarile de la vami
Cu aceasta ocazie, presedintele Comisiei pentru Aparare, senatorul de Arad, Sergiu Nicolaescu, a revenit in judetul nostru dupa o absenta indelungata. Comisia a ales judetele Constanta, Arad, Timis si Bihor, considerate Portile Romaniei, pentru a investiga sesizarile care au fost facute. La intalnirea care a durat peste trei ore institutiile monitorizate de comisie au prezentat pe rand rapoartele de activitate si au informat membrii comisiei in legatura cu problemele pe care le intampina. "Chiar domnul prefect, Gheorghe Pele, m-a sesizat in legatura cu unele aspecte. Suntem tot timpul pe faza", a spus Nicolaescu. Acesta a precizat ca atributiile comisiei nu sunt de natura sa aduca schimbarile preconizate in vama, dar ca va avea un cuvant de spus cand se va lua o decizie.
Armata "concentrata" pe stadionul "Lia Manoliu"
Disponibilizarile care sunt preconizate in randurile cadrelor militare nu-l ingrijoreaza peste masura pe senatorul Sergiu Nicolaescu. "Vom avea o armata pe care o putem strange pe stadionul, "Lia Manoliu", in situatia in care mai gasim 30-40.000 de bocanci, daca nu, jmnatate din stadion va fi liber. Astea sunt conditiile. Armata trebuie sa aiba 120.000 de cadre, in care intra soldati reangajati, subofiteri si ofiteri. In conditiile respective, realitatea este ca nu vom avea prea multi oameni sa dam afara, pentru ca in momentul de fata nu depasim cifra."
Reconversia Cetatii Aradului lasata in suspensie
Desi anumiti demnitari ar fi asteptat sa se puna problema reconversiei Cetatii Aradului, senatorul Sergiu Nicolaescu a parut surprins de tentativa de a scoate armata din aceasta zona. "De ce sa scoatem armata de acolo? Ramane de vazut ce vom face pe viitor. Exista proiecte in acest sens, dar trebuie analizate."
Batalionul Mixt romano- maghiar, primul obiectiv vizitat
Imediat dupa conferinta de presa, delegatia s-a deplasat la Batalionul Mixt romano-maghiar, "Nu stiu cat e de util, dar e un gest potrivit. E o dovada ca pot exista si momente in care tineri din armata maghiara pot sa se pregateasca alaturi de romani. Pentru ca altfel ar ramane doar meciurile de fotbal care nu sunt cele mai amabile."
Tehnica moderna pentru securizarea frontierelor securizarea frontierelor
Securizarea frontierelor, proces care se afla in atentia actualei guvernari, in vederea accederii in structurile euro-atlantice va fi discutata la fata locului, astazi, cand Comisia se va deplasa la Vamile Nadlac si Curtici. "Securizarea. e in primul rand o chestiune de tehnica si de pregatire. Sistemul vechi romanesc de a pazi frontiera cu graniceri e depasit. In lume, frontierele sunt pazite de trupe speciale, nu numeroase, dar foarte bine pregatite. De asemenea, exista un sistem de informare extraordinar care functioneaza in Occident. Granita tip zid intre est si, vest, cum era in Germania a disparut, e ridicola. Trebuie sa existe un sistem tehnic foarte bine organizat cu proprofesionisti. Va fi aceasta Politie de Frontiera cu un sistem de informare si tehnica modema si in felul acesta, dupa parerea mea, in foarte scurt timp se va putea vorbi de securizarea frontierelor". Prefectul Gheorghe Pele a subliniat ca la initiativa Aradului s-a instituit un comandament lunar intre Arad, Timis si Bihor, tocmai in intentia de a proceda la securizarea frontierelor. "Deja s-au tinut doua sedinte la Arad de fiecare data cu vizitarea unui punct de frontiera. Din acest comandament fac parte Prefectura, consiliile judetene, Inspectoratul de Politie, Politia de Fronitera si Serviciul de Crima Organizata pentru a ne sincroniza actiunile, pentru a ne informa reciproc, pentru ca avem aceleasi interese", afirma Gheorghe Pele.
Aradul a fost dominat, in aceste zile, de "Sarbatoarea berii Kaiser" care a adunat aproximativ, 40 000 de aradeni doar in primele doua zile. Practic, intregul oras a gravitat in jurul acestui eveniment, care a facut ca Aradul sa devina, cel putin pentru un week-end, principalul punct de atractie in materie de distractie. Afluxul de spectatori i-a surprins putin si pe organizatori, dar ei au avut situatia sub control, reusind sa remedieze din mers micile probleme, inerente la o astfel de manifestare. In fine, cel putin dupa primele doua zile, se poate spune ca "Sarbatoarea berii Kaiser" a fost un show de exceptie, o manifestare cum nu s-a vazut in Romania.

Postul de televiziune RCS a reusit sa faca un adevarat tur de forta, mobilizandu-si intreg efectivul tehnic si uman. RCS a oferit celor prezenti la strand imagini proiectate pe doua ecrane amplasate langa scena. In plus, cei care au ramas acasa au avut ocazia sa vada la televizor ce se intampla la strand. Ba mai mult, telespectatorii au putut sa-i vada pe principalii protagonisti in interventiile live realizate de la Party Club.
* Vineri, dupa ce trupele aradene Sonic, Excel si Kamarad au incalzit atmosfera, au urcat pe scena fetele de la Rustic, urmate de "manelistul" Nicu Paleru, care i-a facut pe spectatori sa danseze.
Aurel Tamas i-a incantat pe aradeniAurel Tamas a facut un show de zile mari
* Aurel Tamas a reusit sa-i incante pe aradeni cu muzica populara, dar si cu alte genuri abordate. Intre melodii, Tamas i-a distrat pe spectatori cu bancuri si intamplari hazlii, povestite cu har. Interesant este ca Aurel Tamas nu a fost foarte indragit doar de cei de varsta a doua, foarte multi tineri fiind de-a dreptul incantati de prestatia sa. La sfarsit, el i-a magulit pe spectatorii aradeni, spunand: "Imi ridic palaria in fata dumneavoastra. Ce se intampla aici e de domeniul capitalismului. Avem minte cat sa dam si la altii!"
*Aurel Tamas este un bun prieten al comisarului-sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, cu care si-a petrecut aproape intreaga seara, povestind la o bere. De altfel, Dan Cancel s-a dovedit un spectator fidel al concertelor, el urmarind sambata prestatia celor de la B.U.G Mafia din spatele scenei, Dupa Tamas,"lorzii manelelor" de la L.A. si-au inceput recitalul, care a durat mai bine de o ora. Cei trei au reusit sa franga inimile multor pustioaice, care au fost in extaz pe toata durata concertului. Liviu spunea ca "cele mai frumoase fete sunt aici la Arad. Va spun asta cu mana pe inima!" Probabil este "textul" recitat la fiecare concert.
* In fine, Directia 5 a incheiat prima seara de concert, cu un excelent recital live. Insa "figurile" baietilor de la aceasta formatie iau dus la disperare pe organizatori.

Mircea Badea si Oreste s-au simtit excelentMircea Badea si Oreste s-au simtit excelent la Arad
* Mircea Badea si Oreste, vedetele Antenei 1, veniti pentru prima data in Arad, s-au achitat relativ bine de acest rol, care se vede ca nu prea ii prinde. Pe toata durata celor doua seri, ei au fost extrem de cuminti, consumand doar apa minerala. La un moment dat, ei s-au "lipit" de doua frumoase aradence. Ambii realizatori ai emisiunii "Noaptea tarziu" au fost impresionati de atmosfera din Arad, care, in opinia lor, este un oras viu noaptea, fata de alte orase si chiar in comparatie cu Bucurestiul. De asemenea, Mircea Badea a fost impresionat de arhitectura Aradului, despre care avea o gramada de informatii. Pentru ca a vrut sa fie documentat.
* Apropo de Mircea Badea. El a avut parte de o intamplare mai putin fericita, la Hotelul Residence, unde a fost cazat. Badea si-a scapat telefonul mobil in... toaleta. Dupa ce l-a recuperat, a demarat operatiunile de uscare, folosind un... aspirator!
*Oreste s-a declarat incantat de "localurile absconse" (tainice - n.r.) pe care le-a gasit in Arad. Nu stim pe unde si-a pierdut el noptile, dar daca este incantat sa-l credem...
Gazde si invitati la Casa de oaspetiBUG Mafia si Cargo, singurii care au cantat live sambata
*Sambata seara, dupa evolutia fetelor de la Blondy si Candy, scena a fost ocupata dc B.U.G. Mafia. Baietii au evoluat in nota lor caracterastica, cu multe injuraturi, ceea ce i-a extaziat pe tinerii aradeni. Interesant de vazut pustani de 10-12 ani, reproducand versuri cel putin neortodoxe. Sau un tatic care-si indemna pustanul de 7-8 anisori sa cante alaturi de baietii din Pantelimon. Dupa ce, in urma cu cativa ani solistul trupei Cargo, aradeanul Kempes a avut un groaznic accident cu motorul, zilele acestea, un alt component al trupei, Adi Igrisan, a suferit o trauma similara. El nu a mai putut fi pe scena, dar, dupa cum spuneau colegii sai de trupa, se va reintoarce in curand. Baietii de la Cargo au fost nemultumiti de sonorizare.
Un "detectiv" cu ghinion
*Masurile de securitate au fost drastice, la cortul Kaiser, unde era sectorul rezervat VIP-urilor, toata lumea a fost obligata sa-si prezinte legitimatiile. In aceasta postura a fost pus inclusiv primarul Dorel Popa sau colonelul Gheorghe Tica, seful Politiei municipale, Ambii s-au legitimat cu zambetul pe buze... Unul dintre angajatii Agentiei "Detectivul" suparat rau de un "neveist", i-a aplicat acestuia un croseu de stanga. Ambulanta a intervenit prompt, pentru a acorda primul ajutor. In urma disputei, spectatorul recalcitrant a plecat sa vada concertele, iar "detectivul" s-a ales cu un bandaj de toata frumusetea, pentru ca si-a luxat mana. Unde dai si unde crapa!
*In rest, baietii lui Pavel Piros si-au facut foarte bine treaba, dand dovada de o mare diplomatie si de un bun simt remarcabil. "Detectivii" au fost la datorie in toate punctele fierbinti ale strandului.
Bad Boys Blue, vedete fara fite
*Baietii de la BBB au fost incantati de arhitectura orasului si normal, de mancare, de bautura si femei, care se gasesc la discretie in Arad. Peste toate, cei trei Bad Boys Blue sunt niste baieti foarte simpatici si extrem de comunicativi,  fara a avea "fitele" pe care le au multe din formatiile autohtone.

Parc natural in Lunca MuresuluiComunitatea Europeana aloca doua milioane de euro pentru constituirea acestuia
Judetul nostru a mai castigat un proiect important atat ca obiectiv, cat si in ceea ce priveste suma de bani care se va folosi. Este vorba despre proiectul "Protectia mediului in Lunca Muresului", inclus in programul Phare de Cooperare Transfrontaliera Romania - Ungaria 2001, propus de Comitetul Mixt de Cooperare in sedinta de la Szeged, desfasurata in luna martie a acestui an. Proiectul va fi finantat in cadrul proiectului Phare CBC 2001, pe durata anilor 2002-2005, avand valoarea totala de 2.670.000 euro, din care 2.000.000 euro vor veni din partea Comunitatii Europene, iar 670.000 euro vor fi suportati de Regia Nationala a Padurilor din Fondorile de investitii ale Directiei Silvice Arad. "Noi facem demersuri pentru a obtine cofinantare de la buget prin Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si asteptam ultimele aprobari, inscrierea in Monitorul Oficial" a spus directorul Directiei Silvice Arad, Alexandru Parv. Concret, scopul acestui proiect este constituirea in albia majora a raului Mures, in aval de municipiul Arad pana la frontiera cu Ungaria a unui Parc natural. Suprafata totala va fi de 12.705 hectare, din care 6.133 hectare la fondul forestier. Parcul se situeaza de o parte si de alta a raului Mures, fiind marginit de diguri sau terase inalte si se va intinde si in judetul Timis, pe o suprafata de 2.075 hectare. "Acest parc natural este singurul din zona de campie, iar scopul proiectului consta in protejarea mediului din cuprinsul ariei, promovarea turismului, monitorizarea stiintifica a diferitelor ecosisteme, precum si implementarea unor programe educationale si informative depre protejarea naturii. Cooperam cu parcul din Retezat, care este un parc similar, situat in zona de munte, dar avem multe de invatat de la cei de acolo" a completat directorul Directiei Silvice Arad. In cadrul proiectului se urmareste si armonizarea activitatilor cu cele ale Parcului Natural Cris-Mures din Ungaria. Implementarea proiectului se va face cu sprijinul Inspectoratului de Protectie a mediului Arad si Timisoara, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, Universitatea de Vest Timisoara - Facultatea Chimie, Biologie, Geografie, Administratia Parcului National Cris-Mures, Compania Apele Romane SGA Arad.
Circulatia autovehiculelor peste 7,5 tone se desfasoara normal in ciuda restrictieiCirculatia autovehicolelor mai grele de 7,5 tone se desfasoara normal
De vineri, vehiculele mai grele de 7,5 tone nu mai pot circula pe drumurile nationale intre orele 10.00 si 20.00. Cata vreme temperaturile nu revin de la canicula la normal, stratul asfaltic al soselelor se deterioreaza extrem de rapid la trecerea camioanelor. Sunt exceptate de la aceasta restrictie autovehiculele destinate transportului public de persoane, cele specializate in transportul materialelor perisabile, precum si cele care efectueaza transporturi de maxima urgenta. In Romania, sunt afectate de aceasta restrictie cam 8.000 de tiruri, dar in total sunt circa 200.000 de au tovehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste plafonul stabilit de Administratia Nationala a Drumurilor (AND). Pe langa acestea, mai circula si camioanele grele ale transportatorilor straini. Costul de operare al unui tir este de aproximativ un dolar pe tona si kilometru, deci intre 100 si 150 de dolari pe zi. Rezulta un total de 800.000 dolari numai pentru tirurile romanesti. Secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri (UNTRR), Voicu Ciorzan, afirma ca deocamdata nu se poate vorbi de pagube datorate caniculei. Probleme ar fi doar daca blocajul ar dura mai mult de trei-patru zile. Cu toate ca temperaturile continua sa depaseas cu mult 30 de grad circulatia vehiculelor mai grele de 7,5 tone pe soselele din judetul Arad, se desfasoara normal, restrictia impusa de Admimstratia Nationala a Drumuri fiind ignorata. Chiar si in acest week-end, cand circulatia vehiculelor grele este, in mod legal interzisa, in trafic au putut fi vazute tiruri si autocamioane care depasesc 7,5 tone.
La Moneasa se incearca revigorarea turismului - Virtual Arad News (c)2001Duminica, 5 august, a avut loc in statiunea Moneasa a doua reuniune a operatorilor in turism din Tara Zarandului, actiune care se inscrie in cadrul proiectului "Centru de Consultanta pentru Management si Marketing in Turism", derulat de Fundatia Vest pentru Jurnalism Regional si Euroregional Timisoara, finantat cu sprijin Phare prin Programul "Politici regionale si de coeziune, restructurarea industriala si dezvoltarea resurselor umane". Spre deosebire de prima reuniune, care s-a desfasurat numai cu agentii economici care deruleaza activitati turistice in zona si unde s-au pus bazele unei cooperari intre acestia, a doua reuniune a avut ca participanti reprezentanti ai agentiilor de turism, tineri jurnalisti din Romania si Iugoslavia, dar si jurnalisti de marca: Jeana Gheorghiu, directorul Directiei de Promovare a Imaginii si Comunicare din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, Lia Lucia Epure, directorul general al saptamanalului Focus Vest si Codrina Diana Tomov, redactor in cadrul saptamanalului regional "Agenda". La reuniune a luat parte si Radu Lucian Blaga, directorul Centrului Judetean pentru Cultura, Turism si Tineret Arad. Dezbaterile au evidentiat o serie de probleme pe care le intampina fie agentii economici in relatia cu autoritatile publice locale si judetene, fie agentiile de turism in relatia cu operatorii de turism, fie firmele mici fata de modul cum le trateaza presa.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}