title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 7 iulie 2001

Prefectul si rectorul taie panglica la Facultatea de BiologieFacultatea de Biologie din cadrul UVVG intregeste peisajul academic aradean
In aceste zile, cand multi oameni de stiinta din tara credeau ca domeniul lor de activitate este pierdut, Aradul academic a devenit mai bogat. Ieri, a fost inaugurata oficial cea mai tanara facultate din peisajul de pe Mures, Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Ocazie deosebita pentru rectorul Universitatii, prof.univ.dr. Aurel Ardelean de a-si inscrie in palmares inca un succes notabil, un succes de care vor beneficia, cu siguranta, atat studentii cat si viata stiintifica aradeana. Au tinut sa fie prezenti la solemnitate prefectul judetului, Gheorghe Pele, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, primarul Aradului, Dorel Popa, cadre didactice ale Universitatii. Dupa slujba de sfintire a noului sediu, oficiata de PS Dr. Timotei Seviciu, secondat de preotul consilier Vasile Pop a urmat o intalnire a intregii asistente, prezenta in Aula "Emil Racovita". Prof. univ.dr. Aurel Ardelean a prezentat, in cateva cuvinte, noua facultate: "Facultatea de biologie, una dintre cele mai tinere facultati ale Universitatii de Vest Vasile Goldis, autorizata de CNEAA isi asuma misiunea de baza de formare a unor specialisti in domeniul biologiei, biotehnologiilor, biochimiei, biologiei celulare. Curriculum-ul academic modern include discipline fundamentale, de specialitate si complementare, de impact european." Cea mai tanara facultate aradeana dispune de dotari didactice si de cercetare la nivelul mileniului III, dispunand de amfiteatrul "Emil Racovita", cu 250 de locuri, dotat cu instalatii de sonorizare, traducere si proiectare, precum si de sali de curs, sali de seminar, laboratoare la nivelul standardelor europene. Amintim numai de laboratorul de zoologia vertebratelor si nevertebratelor dotat cu microscoape, lupe citoplast, truse de disectie, colectii de animale din grupe sistematice, materiale conservate pentru disectie. Baza practica didactica proprie este asigurata de Gradina Botanica Universitara Macea si Cabana Gaudeamus din muntii Codru Moma. In cadrul facultatii va mai functiona un centru de cercetare biologica.
BAC-ul a trecut - urmeaza admiterea si vacantaLa ultima proba, cei mai multi au ales sportul
Incepand de azi, pentru liceeni inscrisi la examenul de Bacalureat incepe vacanta. Mai urmeaza, totusi cateva zile de stres total, pana la afisarea rezultatelor. Ieri s-a desfasurat ultima proba a Bacalaureatului, examenul ales dintr-o alta disciplina a programei scolare. Foarte multi elevi au optat pentru proba de sport, la fel ca si anii trecuti. Tocmai din acesta cauza, prin randurile cadrelor didactice a inceput sa se zvoneasca cum ca aceasta disciplina va fi exclusa de anul viitor din desfasuratorul Bacalaureatutui. Aproximativ 2900 de elevi s-au prezentat ieri la ultima proba a Bacalaureatului. In afara de sport, s-a mai optat pentru examene scrise la: limba si literatura franceza, matematica sau stiinte socio-umane (filosofie, psihologie, logica si economie). La sport, probele au fost gandite astfel incat sa fie solicitata fiecare grupa de muschi. Cei mai pregatiti elevi au fost cei care au urmat cursurile unui liceu cu profil sportiv. Numai ca, pentru acestia, proba de sport a fost mult mai dificila. In ceea ce priveste proba aleasa, marea majoritate a liceenilor au afirmat ca nu se asteptau la ceva mai simplu. De acum, urmeaza asteptarea. Liceenii au dat tot ceea ce au avut mai bun in ei, pentru ca media generala obtinuta sa fie cat mai mare. Maine vor fi afisate rezultatele examenului de Bacalaureat, dupa care vor fi asteptate contestatiile. Abia in data de 12 iulie vor fi afisate rezultatele finale. Cei mai putin norocosi, trebuie sa se inscrie la a doua sesiune de Bacalaureat in perioada 23-27 iulie. Ceilalti isi vor lua o vacanta sau se vor pregati pentru un alt examen al vietii: admiterea la facultate.
Absolventii de medicina au fost felicitati de familii si prieteniCea de a patra promotie a Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a avut ieri festivitatea de absolvire. Cursul festiv s-a tinut in sala mare a Palatului Cultural. Cei 87 de absolventi au fost inconjurati, cu caldura, de profesorii care i-au calauzit timp de sase ani, de rude, de cativa reprezentanti ai autorititilor locale, de Inalt Preasfintia Sa, conf. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, si bineinteles de rectorul Universitatii:de Vest "Vasile Goldis" Arad, Aurel Ardelean. Cel mai solemn moment din cadrul festivitatii a fost cel in care studentii anului VI, viitori medici, au depus "Juramantul lui Hipocrat". Desi au ajuns deja la maturitate, cei mai multi dintre ei au fost coplesiti de emotie. Prof. univ. dr. Maria Puschita a fost desemnata de absolventi pentru a le tine ultimul curs, tema acestuia fiind "Managmentul modern al bolii altrozice". "A fost o promotie destul de buna. Faptul ca au facut sase ani de medicina, ca au sustinut peste o suta de examene, colocvii, i-a facut sa-si creasca necontenit capacitatea de munca. Au devenit mai puternici, mai perseverenti, dar si mai sensibili la suferinta semenilor sai" - ne-a declarat cancelarul Facultatii de Medicina Generala, Corina Zorila.
Marius Cenadan a mai doborat un record nationalSportivul aradean si-a imbunatatit performanta obtinuta luna trecuta, cu sase puncte
Localitatea Plzen, din Cehia, a gazduit in perioada 28 iunie-2 iulie, un concurs de tir rezervat juniorilor I. Printre participantii la "Shooting hops", denumirea competitiei, s-au aflat si doi romani: Marius Cenadan, component al Clubului Sportiv Municipal Conar si Valentin Stan, acesta din urma de la Steaua. Avand o evolutie de exceptie, Cenadan s-a clasat in final pe locul doi cu 585 de puncte, la proba de pistol viteza. Important de remarcat este faptul ca acest punctaj reprezinta un nou record national de juniori. Vechiul record a apartinut tot lui Marius, 579 de puncte, reusit in urma cu o luna la un alt concurs desfasurat in Cehia. Sportivul aradean detine si recordul national la juniori II, obtinut luna trecuta la Brasov, La sfarsitul acelui concurs, antrenoarea Monica Toth a spus, mai in gluma, mai in serios, ca Marius nu se va opri doar la acel record. Si iata ca a avut dreptate. Din data de 4 iulie, sportivul aradean se va afla la Bucuresti, pentru a pregati urmatoarele doua competitii la care va lua parte in cursul acestei luni, Campionatul National, ce va avea loc intre 12 si 15 iulie, precum si Campionatul European, din 22 iulie.
"Targul de fete" de pe Muntele Gaina - manifestare traditionalaMesterii populari vor fi reprezentati de olarii din Tarnova si Halmagel
Timp de doua zile, la sfarsitul lunii iulie, pe Muntele Gaina va avea loc traditionalul "Targ de fete". In acest an, manifestarile vor fi organizate, in colaborare, de Directiile pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National ale judetelor Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara, care au stabilit de comun acord programul actiunilor ce se vor desfasura sambata, 21 iulie, si duminica 22 iulie, pe Muntele Gaina. Astfel, sambata, 21 iulie, la ora 20,00 va iacepe un spectacol folcloric intitulat, "La poala stelelor", urmat la ora 23,50 de un foc de artificii. Fiind sambata seara si fiind asteptati foarte multi tineri, organizatorii au decis ca la miezul noptii sa inceapa, "Discoteca tineretii". Duminica de 22 iulie va incepe la ora 9,00, la "Crucea Iancului" cu un moment religios dedicat eroilor neamului  "In Apuseni, sub tampla rugaciunii", ce va fi urmat de depuneri de jerbe si buchete de flori. La ora 10,00, pe scena de pe platoul Muntelui Gaina vor incepe manifestarile traditionale ale Targului de Fete. Ansambluri folclorice si interpreti de muzica populara renumiti, vor sustine, pana in jurul orei 13,00, spectacolul folcloric "Pe munte, la Targul de Fete". In paralel, va fi organizata si o expozitie cu obiecte traditionale, specifice Muntilor Apuseni. Judetul Arad va fi repezentat de mesterii populari din localitatile Tarnova si Halmagel. "Targul de Fete" de pe Muntele Gaina din acest an se va incheia duminica, 22 iulie, in jurul orei 14,00. Organizatorii sunt siguri ca si in acest an "Targul de Fete" de pe Muntele Gaina va atrage foarte multi turisti. De aceea, la speclacolele folclorice au fost invitati sa sustina recitaluri cei mai indragiti interpreti de muzica papulara romaneasca din zona, ce vor fi acompaniati de ansambluri folclorice de prestigiu. Si, fiind vorba despre o manifestare traditionala romaneasca, muzica populara va fi una cu adevarat traditionala si vor lipsi cu desavarsire manelele si contrafacerile.
Dacia  6 iulie - 12 iulie Inamicul e aproape - (SUA)
Muresul 6 iulie - 12 iulie Asasinul din vis (SUA)
Arta  6 iulie - 12 iulie - Sala A Gladiatorul - (SUA)
Arta 26 iulie -  12 iulie - Sala B Space cowboys - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}