title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 6 octombrie 2000

Intalnirea colaboratorilor pentru Rezervatia Lunca MuresuluiLa initiativa Directiei Silvice Arad, a avut loc, joi, la Hotel Central, o intalnire cu viitorii colaboratori ai proiectului "Protejarea mediului in Lunca Muresului", proiect aprobat spre finantare de catre Comitetul Mixt de Cooperare, intrunit la 23 martie 2001. La aceasta intalnire, extrem de importanta pentru bunul mers al proiectului, au participat reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor, ai Universitatii de Vest "Vasile Goldis"Arad, ai Universitatii de vest Timisoara, ai Inspectoratului de Protectia Mediului Arad, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Arad, ai Directiei Silvice Timisoara, ai Consiliului Judetean Arad, ai Inspectoratului de Protectia Mediului Timisoara, si ai Parcului National Retezat.
Proiectul - finantat pentru perioada 2002-2005 - are o valoare de 2.670.000 de EURO, din care doua milioane vor fi alocate de Comunitatea Europeana, iar 670 de mii de EURO vor fi suportati de Regia Nationala a Padurilor. "Conform acestui proiect, se propune sa se constituie, in albia majora a raului Mures, in aval de municipiul Arad, pana la frontiera cu Ungaria, pe suprafata de 12 705 hectare, un Parc National. In cadrul acestui parc se va constitui o rezervatie natarala, aflata in fond forestier. Majoritatea suprafetelor sunt in judetul Arad, in judetul vecin noua, Timis, constituindu-se doar un parc national cu suprafata de 2 075 de hectare" declara, la aceasta intalnire, ing. Alexandru Parv, directorul Directiei Silvice Arad. Unul dintre "castigurile" acestui proiect este, indiscutabil, legat de protejarea mediului in aceasta zona, unde unele specii de flori si animale sunt, din motive mai mult sau mai putin naturale, pe cale de disparitie. In plus, o astfel de initiativa - la care un cuvant greu l-au avut si Viorel Bisareanu, fostul director al Inspectoratului de Protectia Mediului (IPM), Alexandru Parv sau actualul inspector sef al IPM Arad, Mihai Covic va atrage, indiscutabil, importante investitii in zona (prin promovarea turismului si crearea unui centru de vizitare - cercetare) si va permite crearea de noi locuri de munca, atat din randul silvicultorilor, cat si din randul chimistilor, biologilor si chiar a specialistilor in relatiile cu populatia din zona. La aceasta intalnire, organizatorii au prezentat, pe machete, si zona viitorului parc natural, ocazie cu cure s-au analizat obiectivele proiectului, stabilindu-se detalii referitoare la activitatile din cadrul acestuia.
Ministrul ungar al justitiei - David Ibolya se simte bine la AradProblemele abordate in cadrul conferintei de presa a UDMR, desfasurata miercuri, la sediul partidului, au facut referire la stadiul alegerilor din cadrul filialelor locale, la rezultatele activitatii desfasurate de catre alesii locali ai Uniunii si, subiectul de cea mai mare actualitate pentru aceste zile, comemorarea a 152 de ani de la executia celor 13 generali. Presedintele organizatiei judetene, Kiraly Andras, a prezentat stadiul in care se afla indeplinirea obiectivelor pe care UDMR si le-a propus pentru intarirea si dezvoltatrea filialei. Concret, s-a subliniat constituirea Consiliului Consultativ al presedintilor din judet, realegerea vicepresedintelui pe probleme culturale si incheierea alegerilor la Nadlac, Tipari, Sebis, filiale foarte puternice ale UDMR. La randul sau, Levente Bognar a prezentat, in calitate de presedinte al Consiliului Alesilor Locali, bilantul alegerilor, subliniind existenta atat a rezultatelor pozitive cat si negative. De asemenea, acesta a precizat ca, in acest moment, este importanta o implicare mai mare a alesilor locali din judet, in vederea stabilirii proiectelor si propunerilor pentru anul viitor si, de asemenea, a mentionat ca sedintele acestui for se vor desfasura o data la trei luni. Nagy Istvan, viceprimar al comunei Pecica, a mentionat fondurile reduse alocate bugetului local referitoare la cheltuielile cu autoturismele si combustibilul aferent, mentionand ca, acestea dezavantajeaza localitatea, considerata ca fiind cea de-a doua administratie din judet. In legatura cu actiunile defasurate pentru comemorarea a 152 de ani de la moartea celor 13 generali, condueerea locala a UDMR a prezentat programul actiunilor ce vor fi desfasurate in cele trei zile, inclusiv lista oficialitatilor ce vor participa la aceste actiuni. Astfel, UDMR va fi reprezentat de presedintele Marko Bela, presedintii organizatiilor judetene, iar din Ungaria vor veni ministrul Justitiei, David Ibolya, ministrul Educatiei si Invatamantului si presedintele partidului de guvernamant. Data fiind prezenta la cel mai inalt nivel a reprezentantilor maghiari, explicatia conducerii UDMR pentru lipsa unor oficialitati romane de acelasi rang, a fost data de Kiraly Andras: "Cand am lansat invitatiile, destul de tarziu, nu am stiut de nivelul de participare".
Alianta Sindicala a trimis un protest Guvernului si ParlamentuluiPe fondul cresterii preturilor la produsele alimentare, nemultumirile sindicale se amplifica!
Alianta Sindicala Arad a adresat o scrisoare de protest Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si administratiei publice locale, in care isi manifesta indignarea fata de modul in care sunt tratati cetatenii de catre forurile enumerate mai sus. "Ne exprimam consternarea si uimirea fata de politica inversunata de umilire in plan social - economic si a putinilor angajati ce au mai ramas in Arad" se arata in respectivul protest. De asemenea, sindicalistii mai precizeaza ca "scumpirea energiilor si serviciilor din ultimele luni simtim ca ne aproprie tot mai mult de intrarea in Infernul lui Dante si nu in Europa, pe care din multe puncte de vedere am si depasit-o!" sau propun "sa le creasca si celor din UE nivelul de trai ca si noua, pentru ca la noi, de exemplu, pretul alimentelor este mai mare ca la ei". Asa cum ne-am putut da seama, protestul vine ca urmare a cresterii tarifelor la energia electrica pentru populatie si consumatori industriali cu 3,6% si a anunturilor SNP Petrom de majorare cu 150-250 de lei (pe litru) a preturilor la carburanti. Ca urmare, ne putem astepta la o crestere cuprinsa intre trei si cinci la suta a preturilor la produsele alimentare. Desi se sustine ca pretul painii va ramane acelasi, trebuie insa avuta in vedere o eventuala crestere a acestuia cu un procent de pana la trei la suta, cat este preconizata influenta in costuri a cheltuielilor cu carburantii si energia electrica. De altfel, inca dinaintea scumpirilor la energia electrica si carburanti, am simtit pe pielea noastra cresterea pretului la ulei. Astfel, daca un litru de ulei putea fi cumparat in urma cu doua saptamani la pretul de 25.000 de lei (si chiar 22.000), de cateva zile acesta costa 28.000 de lei. Putem spune asadar, fara riscul de a gresi, ca in urmatoarea perioada, pretul carnii, fainei, zaharului, sau al altor produse alimentare de baza, va creste. Asta, in timp de salariile bat pasul pe loc, iar nemultumirile sindicale se amplifica.
Reprezentanta RAR Arad se va extinde...Dupa anul 1989, romanii au inceput sa circule prin lume. Multi dintre ei nu se intorc cu mana goala. De cele mai multe ori isi cumpara, din strainatate, masini, de toate felurile, mai vechi sau mai noi. Pentru a putea circula, insa, aceste autovehicule trebuie sa indeplineasca mai multe norme tehnice, stipulate in reglementarile internationale. In acest sens, a luat fiinta Registrul Auto Roman, cu filiale in toata tara, care avizeaza respectarea acestor reglementari. Pentru a vedea cum se concretizeaza in judetul nostru aceasta activitate, am luat legatura cu Nicolae Anitei, seful Reprezentantei Arad a Registului Auto Roman. "R.A.R. stabileste incadrarea autovehiculelor cu reglementarile internationale referitoare la poluare, verifica incadrarea in conditii tehnice pentru a putea fi inmatriculate in Romania si pentru a evita transferul autovehiculelor de la o persoana la alta (sau intre institutii) cu probleme de identificare", a spus ing. Nicolae Anitei, precizand ca "nici un autovehicul nu poate fi omologat de RAR". Referitor la dotarea tehnica, inginerul specialist Octavian Gliga ne-a marturisit ca "dotarea tehnica prezenta actualmente la Reprezentanta din Arad este performanta pe plan international. S-au facut oferte de licitatie din Olanda, Germania, Austria etc., oferte in urma carora s-au ales cele mai bune instrumente de control". Pentru a dezvolta capacitatea de servire "in urma unei analize lucide, la fata locului, impreuna cu Nicolae Nan, directorul general, s-a luat hotararea de extindere a suprafetei de lucru cu inca cinci mii de metri patrati si construirea, in acest an, a unei noi hale", a mai spus ing. Nicolae Anitei.
Spitalul si Centrul de Plasament au primit "Briza Lipovei"Avand in vedere succesul de care s-a bucurat luni - cu ocazia Zilei, Mondiale a persoanelor varstnice - actiunea de distribuire gratuita a apei minerale "Briza Lipovei" a continuat, miercuri, la Spitalul Clinic Judetean si la Centrul de Plasament nr. 1. Prin permanentizarea acestei actiuni se doreste, de fapt, ca o parte din banii de promovare a apei minerale "Briza Lipovei" sa ia forma donatiilor catre obiectivele sociale. Convoiul cu apa minerala s-a oprit miercuri, in jurul orei 11.30, la Spitalul Clinic Judetean, care a primit in jur de 1300 litri de apa, cantitate preluata de Ioan Moise, seful biroului Administrativ al spitalului, ocazie cu care a tinut sa multumeasca firmei "Briza Lipovei". Ioan Moise a precizat ca "spitalul a mai fost sponsorizat de aceasta firma si in lunile cu temperaturi ridicate. Cantitatea pe care am primit-o astazi (n.r. - miercuri) este la fel de binevenita intrucat avem locuri de munca cu noxe (n.r. - temperaturi foarte ridicate) unde este necesar sa se asigure personalului un antidot (apa minerala, lapte) ". De aici, convoiul s-a indreptat la Centrul de Plasament nr. 1, unde au fost intampinati chiar de seful centrului, Ileana Dan. La acea ora, copiii luau masa de pranz, motiv pentru care au putut savura si un pahar de apa minerala. Donatia de 600 de litri de apa minerala "Briza Lipovei" este "benefica pentru copii, in special pentru cei mari. De altfel, tot ce primim pentru acesti copii ne bucura", ne-a declarat Ileana Dan.
Dacia 5 octombrie - 11 octombrie Jurassic Park III - (SUA)
Muresul 5 octombrie - 11 octombrie Schimb de vieti - (SUA)
Arta  5 octombrie - 11 octombrie - Sala A Eu cu cine ma marit ? - (SUA)
Arta 5 octombrie - 11 octombrie - Sala B Prezicere fatala - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}