title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Miercuri, 5 decembrie 2001

Victimele dublului asasinat de saptamana trecuta...Dublul asasinat, descoperit la sfarsitul saptamanii trecute in Arad, pe strada Bolintineanu, ale carui victime au fost Cristina Condrat si Florin Valean, a amplificat sentimentul de nesiguranta pe care aradenii il resimt in ultimele luni, din cauza inmultirii infractiunilor grave. Cercetarile Politiei sunt in plina desfasurare, pentru depistarea autorilor asasinatului. Nu se poate confirma, inca, nici o informatie certa despre identitatea lor, ori, macar, despre mobilul dublei crime. Politistii de la sectia economic au ridicat, ieri, actele contabile de la sediul firmei, precum si telefoanele mobile, ce urmau sa fie vandute de firma celor doi asasinati. Primele cercetari au scos la iveala faptul ca multe dintre aparatele telefonice erau aduse fara acte doveditoare. Nu se poate spune daca asta ar fi pista pentru descoperirea asasininilor, pentru a se concluziona daca este vorba despre o reglare de conturi. Cert este ca multe telefoane aveau provenienta chineza, iar modul de actiune al asasinilor seamana izbitor cu cel al triadelor chineze.
Se prezinta bilantul Inspectoratului de Protectie Civila...Luni, 3 decembrie a.c., la ora 11.00, a fost prezentat la Palatul Administrativ, bilantul activitatilor de protectie civila, desfasurate pe raza judetului si municipiului Arad. La aceasta intalnire, au participat mai multe personalitati aradene: primarul Dorel Popa - care ne-a onorat cu prezenta aproximativ un sfert de ora, viceprimarul Levente Bognar, subprefectul Florin Remetan, vicepresedintele C.J.A, Claudiu Cristea si, evident, seful Inspectoratului pentru Protectia Civila Arad, lt.col. Marcel Lucaciu. Acesta a prezentat pe parcursul intalnirii problemele cu care s-au confruntat in acest an, cum au fost aplicate anumite masuri de protectie, care au fost activitatile ce s-au desfasurat pe linia dezastrelor. Desi inceputul anului, mai precis in luna feruarie a,c., a fost prezentat bilantul pentru anul 2000, se pare ca acum lucrurile s-au schimbat si bilanturile vor fi prezentate inainte de finele anului. Astfel, intalnirea a inceput cu prezentarea activitatilor majore desfasurate in acest an cum ar fi: actualizarea documentelor operative de protectie civila, imbunatatirea organizarii si dotarii departamentelor de protectie civila, pregatirea persoanelor de conducere, perfectionarea masurilor de protectie civila (adapostire, instiintare, alarmare etc.). In ceea ce priveste activitatile pe linie de dezastre, judetul Arad nu s-a confruntat cu probleme foarte mari. Aradul a fost ferit de inundatii sau incendii catastrofale. Grupul de pompieri "Vasile Goldis" a fost solicitat sa intervina, pe parcursul acestui an in 7 cazuri de protectie civila, si pentru stingerea a 201 incendii, precum si la 231 de descarcerari.
Insa, ca peste tot, nimic nu merge ca pe roate...
Numeroasele reglementari la nivel local au incetinit de foarte multe ori activitatile din acest domeniu. Lipsa mijloacelor financiare a incetinit mersul firesc al lucrurilor, totusi din acest punct de vedere, judetul Arad a fost cat de cat facilitat. Lipsa stocului de materiale si a mijloacelor de interventie, lipsa unei pregatiri adecvate precum si lipsa planurilor "de bataie" intocmite cat se poate de superficial au constituit alte probleme cu care s-au confruntat cei de la Inspectoratul Judetean pentru Protectia Civila Arad. Au existat chiar si cazuri in care timorarea si teama de a pune in aplicare anumite planuri au dus la anumite esecuri in desfasurarea activitatilor specifice.
Antrenamente pentru cazuri reale de protectie civilaDar daca pregitire exista...
Acest an a fost prin urmare destul de "roditor". Cadrele militare au participat la cursuri de perfectionare, sau la noi exercitii de pregatire cum ar fi BARNEY-HEFAISTOS sau FATRA (exercitiu care a avut loc in Slovacia). S-au desfasurat programe de protectie civila pentru informarea elevilor si studentilor, precum si a salariatilor. Totusi exista si probleme in ceea ce priveste aceste pregatiri minutioase. Lipsa bibliografica de actualitate, lipsa unei baze materiale solide, absenta unei adevarate motivatii pentru efectuarea unor actiuni, problemele legate de programa cursurilor, refuzul participarii la anumite pregatiri in afara orelor de program sunt doar cateva din exemplele date de lt. col, Marcel Lucaciu. Exista impedimente si in ceea ce priveste organizarea din cadrul acestui Inspectorat pentru Protectia Civila. Din nou ne izbim de absenta factorilor motivationali, caci nimeni nu este atras de munca voluntara. Astfel ca inexistenta statutului voluntarilor duce de multe ori la incetinirea unor activitati. Precaritatea dotarii, lipsa operativitatii si a mobilitatii acestor structuri scad din eficacitatea activitatilor.
Adaposturi prea putine
In adaposturile special amenajate in caz de dezastre, nu vor incapea decat 54 de mii de persoane. Din nou, apare problema lipsei fondurilor necesare construirii sau reconditionarii unor noi adaposturi. Astfel, exista locuri speciale de adapost unde incap doar 14 mii de persoane si locuri simple de adapost, cum ar fi subsolurile in care vor putea intra aproximativ 40 de mii de persoane.
Iar despre sistemul de instiintare, sa nu mai vorbim.
Sirenele, centralele de alarmare sunt vechi, chiar foarte vechi, unele din ele figurand doar cu numele deoarece ele nu mai functioneaza de ani de zile. Noua tehnologie a Romtelecom nu este compatibila cu mijloacele invechite de instiintare-alarmare in caz de dezastre. Ba mai mult, 170 de sate nu poseda nici un mijloc de instiintare- alarmare. Cat despre fondurile alocate acestui Inspectorat de Protectie Civila, nu prea exista plangeri. Cheltuielile materiale din acest an s-au ridicat la aproximativ 560 de milioane de lei. Pentru reparatii s-au cheltuit peste 250 de mlioane de lei, iar pentru investitii doar 160 de milioane de lei. Dupa prezentarea ampla a lt. col. Marcel Lucaciu, au luat cuvantul si celelalte personalitati aradene, care s-au aratat a fi multumite de acest bilant al activitatilor de protectie civila pe anul 2001.
Liderul sindical - Marius Gondor spera ca problemele se vor rezolvaDupa ce tocmai s-a intors de la Bucuresti, Marius Gondor, liderul Sindicatului Liber din invatamantul aradean a convocat o intalnire cu presa pentru a prezenta ultimele informatii in ceea ce priveste situatia cadrelor didactice. Astfel, in cadrul unor discutii purtate cu MEC, sindicalistii au primit cateva promisiuni. Asa se face ca, desi nu a fost parafat nici un document oficial, ministerul le-a promis cadrelor didactice mariri de salarii, acordarea tichetelor de masa, si acordarea celui de-al 13-lea salariu. Conform discutiilor de la sfarsitul saptamanii trecute, MEC va suplimenta salariile profesorilor cu aproximativ 13%, incepand din prima luna a anului viitor. In ceea ce priveste acordarea celui de-al 13-lea salariu, acesta va ajunge in buzunarele destinatarilor, pana cel tarziu, la mijlocul lunii ianuarie. Sindicalistii sunt insa circumspecti in privinta promisiunilor, dat fiind faptul ca Ministerul s-a limitat doar la a promite verbal. "Daca vom vedea ca promisiunile au fost false sau daca nu vor fi respectate in totalitate, vom lua masurile de rigoare. Nu este imposibil ca actiunile noastre de protest sa ajunga pana la stadiul grevei generale. Conform studiilor noastre, 70% dintre cadrele didactice aradene sunt dispuse sa protesteze alaturi de noi" a declarat Marius Gondor.
Traficul prin vami s-a redus considerabil...De curand, Executivul a decis sa inaspreasca masurile de securizare a frontierei. In acest sens, s-a dispus ca la toate punctele de trecere a frontierei, cetatenii romani care parasesc tara sa prezinte o "garantie" in valoare de 50 sau 100 de euro in functie de destinatie. Masura aceasta, se spera, va prinde bine la imaginea Romaniei in strainatate si va reduce numarul conationalilor nostri care pleaca in Occident cu alte scopuri decat cele ortodoxe. Iata, insa, ca majoritatea romanilor se declara nemultumiti. In special cei care pleaca in strainatate aproape saptamanal. Aradul, fiind judet de granita, "inregistreaza" o rata mai mare a nemultumirilor. Micul trafic de frontiera sau vizitele facute la rudele din tara vecina sunt acum mai costisitoare. Pe de alta parte, masura in cauza are darul de a micsora semnificativ numarul celor care muncesc ilegal pe teritoriul Ungariei. Privind obiectiv, noile reglementari sunt cat se poate de justificate. Ramane de vazut in ce fel vor reusi acestea sa spele petele de pe obrazul Romaniei privita din exterior. Vizitele in interes personal, tot mai putine
Asa cum spuneam, unii dintre cei mai afectati sunt "vizitatorii". Mihaly Naghy are o multime de rude stabilite pe teritoriul Ungariei. Bineinteles, el se declara absolut nemultumit de decizia Executivului. "Eu ma duc de doua ori pe luna sa-mi vad copiii. Ei ma ajuta sa supravietuiesc. Am o pensie de 1.200.000 de lei si nu ma pot descurca doar cu banii astia. Daca o sa mi se ceara sa prezint garantia, nu o sa-mi mai vad copiii asa des. Ce sa fac? Sa pun 50 de euro la CEC si sa-i scot de doua ori pe luna, doar ca sa-i arat la vama? Oricum, aia care merg la bisnita au destui bani. Eu sunt batran si nu pot sa ma ocup cu asa ceva," Mihaly vede insa si un alt inconvenient: "Cred ca asta-i o smecherie ca sa nu fie traficul asa de mare. Daca astia de la Bucuresti vor sa nu mai cumparam salam din Ungaria, sa-l faca ei mai ieftin, aici in Romania."
Transportatorii sunt cei mai nemultumiti
Recentul regulament face aproape imposibila activitatea unei bresle care isi castiga traiul de pe urma frontierei. Este vorba, in special, de soferii de microbus sau taximetristii. Ei vor trebui sa onoreze comenzi cu punct de destinatie aflat dincolo de granita. "La ce sa ma astept acum? Meseria mea este de sofer. Mi se intampla, de multe ori, sa primesc comenzi de transport pentru Ungaria. Va trebui sa prezint garantia si eu, ca doar nu o sa primesc banii astia de la client" se intreaba, pe buna dreptate, Andrei Vasilescu. In aceeasi situatie se afla si taximetristii. Nu se stie niciodata cand un client ii cere sa-l lase, spre exemplu, la Budapesta. Garantia va fi un subiect destul de discutat intre cei doi. Pe de o parte, nu este obligatia consumatorului de a achita aceasta suma, pe de alta parte, ea nu poate intra in calculul tarifarii. Dupa cum se vede, masurile de securizare a frontierei nu sunt privite cu ochi buni de toata lumea. In schimb, se spera ca prin aceasta sa se mai dreaga busuiocul de imagine. Doar timp va putea spune daca sunt de bun augur, sa nu, noile conditii.
Tramvaiul copiilor este pregatit sa faca bucurii celor miciAstazi, in Ajunul Sarbatorii de Sf. Nicolae, Compania de Transport Public Arad va pune in circulatie tramvaiul lui Mos Craciun. Circulatia acestui tramvai a devenit traditionala in apropierea sarbatorilor de iarna, fiind al patrulea an cand acesta este pus in circulatie. Tramvaiul va circula, incepand de maine si pana dupa Sf. Ioan in fiecare zi intre orele 8,00 si 20,00. Astazi, tramvaiul va fi pe traseu intre orele 18,00 si 20,00. Marea noutate este ca in acest an, pe langa traditionalul tramvai, va mai fi atasat inca un vagon special impodobit la un tramvai obisnuit, circuland practic, doua tramvaie ale lui Mos Craciun. CTP a luat aceasta masura datorita cererii mare inregistrata in anii precedenti. Copiii vor circula gratuit cu tramvaiele "pilotate" de Mos Craciun, unde vor putea asculta colinzi.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}