title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)

Stirile Zilei

Sambata, 5 mai 2001

Prefectul Gheorghe Pele declara ca Aradul a fost felicitat la GuvernLa recenta intalnire cu liderii administratiilor judetene premierul Nastase a felicitat judetul Arad pentru modul in care este rezolvata problema apei calde si a celei reci furnizate populatiei
Prefectul Aradului, Gheorghe Pele, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala, si cu directorul Directiei Finantelor Publice Locale, Gavril Chis, au partipat la intalnirea premierului Adrian Nastase cu toti cei care ocupa aceste functii in judetele tarii. Aradenii n-au prea pus probleme pe masa premierului, considerand ca este mai bine a asculte directiile date de catre Guvernul Nastase. Ba, Aradul a fost chiar felicitat pentru faptul ca este singurul judet din tara unde nu exista probleme privind furnizarea apei calde catre populatie, si nici cu cea a apei reci, intrucat nu exista datorii mari catre cei care presteaza aceste servicii. Premierul le-a comunicat sefilor administratiilor judetene modificarile care au fost aduse Legii Administratiei Publice Locale si problemele care s-au ivit la preluarea guvernarii, mentionate, de altfel, si in Cartea Alba a Guvernului Nastase atat de controversata. Referitor la discutiile despre Legea Bugetului pe acest an si despre cuantumurile acordate fiecarui judet, prefectul Gheorghe Pele a spus ca Aradul a primit o suma atat de mica, deoarece este un judet evoluat, sumele mari fiind acordate celor mai putin dezvoltate sau care se confrunta cu mari probleme sociale. O alta problema care a fost supusa discutiei a fost cea referitoare la integrarea comunitatii tiganilor in societatea romaneasca. Una dintre conditiile impuse de Guvernul Nastase este ca prefecturile sa angajeze, obligatoriu, un tigan pe post de consilier pentru problemele acestei comunitati, in fiecare judet. Aradul a mai castigat o bila alba la capitolul luptei impotriva crimei organizate si a contrabandei. In numai doua luni, au fost solutionate mai multe cazuri decat intr-un semestru al anului trecut. Prefectul Gheorghe Pele ne-a precizat ca nu avea rost sa faca interventii personale, deoarece toate usile de la ministere ii sunt deschise pentru orice problema care s-ar ivi.
Fostul si actualul presedinte al UDMR Arad la conferinta de presaA fost contestata procedura de desemnare a vicepresedintilor
Noua conducere a UDMR Arad a tinut ca, la nici o saptamana de la alegeri, sa fie prezenta in fata presei. Initiativa este explicabila si prin interesul destul de redus al presei romanesti fata de evenimentele de acum o saptamana. Conferinta de presa a intarit cele indeobste cunoscute cu privire la motivele demisiei presedintelui Cziszter Kalman, inclusiv aprecierea domniei sale dupa care nerezolvarea situatiei Liceului Csiky Gergely a fost esecul cel mai important al perioadei in care s-a aflat in fruntea organizatiei. Noul presedinte, Kiraly Andras, a prezentat liniile directoare ale programului sau, insistand pe organizare si pe deplasarea interesului spre domeniile social-culturale si, desigur, economice. Totusi, dincolo de impresia de monolit, organizatia aradeana a maghiarilor are si ea - se putea altfel? - mici probleme. Raspunzand la intrebarea Agendei zilei, a confirmat ca a fost depusa o contestatie cu privire la nerespectarea procedurilor statutare la alegerea celor opt vicepresedinti. Indirect s-a recunoscut si faptul ca aceasta contestatie, depusa de un membru in nume propriu, este urmarea unor nemultumiri personale privind persoana unui vicepresedinte. Oricum, contestatia va urma calea regulamentara de solutionare, dar, pentru orice eventualitate, mai exista un post vacant de vicepresedinte: cel cu problemele de invatamant. "Avand in vedere acest lucru, n-ar trebui sa surprinda pe nimeni aparitia lui Matekovits Mihaly pe acest post. Domnia sa are intregul sprijin si in toti acesti ani a ocupat aceasta functie, la alternanta cu cel de vicepresedinte pe probleme de cultura", a precizat Boloni. Mentionam ca vicepresedinte pe probleme de cultura a fost ales, sambata trecuta, viceprimarul din Pecica, Nagy Istvan.
La Arad, Daciile se vand mai bine decat in 2000Super Nova, model Clio, cu motor Renault, va fi mai ieftin in perioada urmatoare cu 450 de euro
Incepand de saptamana viitoare, la sediul IATSA SA, unicul distribuitor autorizat din judetul Arad al autoturismelor Dacia, va fi pus in functie aparatul Sagem, cu ajutorul caruia vor fi efectuate verificari ale autoturismelor Dacia cu motor cu injectie. Acest aparat este la ora actuala singurul din judet care poate face asemenea verificari. IATSA (Intreprinderea de Asistenta Tehnica si Service Arad) este singura unitate din judet care comercializeaza modelele Dacia la pret de producator. Doar in acest an au fost vandute aici peste 150 de autoturisme, in medie 35 pe luna. In plus IATSA comercializeaza si piese de schimb la pretul producatorului, fiind excluse adaosurile comerciale. Modalitatile alese de cumparatori pentru achizitionarea autoturismelor Dacia au fost atat plata integrala la cumparare, cat si plata in rate sau in leasing. In plus, pana la 30 aprilie, prin IATSA au putut fi cumparate modele Dacia, cu 10 milioane de lei, mai putin de catre cei care au putut dovedi ca au predat la Remat un autoturism Dacia vechi. Pentru toate modelele Dacia comercializate, IATSA, asigura tehnica in perioada de garantie, revizia tehnica la scadenta amenajari si modernizari, precum si reparatii cu piese la pret de fabrica. Autoturismele Super Nova, model Clio, cu motor Renault, vor fi mai ieftine in perioada urmatoare cu 450 de euro. Preturile la Super Nova variaza intre 4 300 si 5 520 de euro. Daciile Berline au preturi cuprinse intre 3 500 - 3 620 de euro. "Autoturismele Dacia, indiferent de model, continua sa se vanda foarte bine, chiar mai bine decat anul trecut. Gama de servicii oferite de catre IATSA Arad este un motiv in plus pentru a cumpara modelele Dacia la pret de producator", a declarat Ioan Isac, director IATSA Arad.
Halele din piete au trecut la programul de vara...Halele vor fi deschise pana la ora 19,00
O data cu venirea anotimpului cald, programul de functionare a magazinelor si pietelor se schimba, pentru ca oamenii sa-si poata face cumparaturile. Este si cazul conducerii TOP SA, care a schimbat programul de functionare pentru halele si pietele pe care le administreaza. Astfel, halele din Piata Catedralei si din Piata Mihai Viteazul vor fi deschise de la 6,00 pana la ora 19,00, in zilele din cursul saptamanii. Sambata, halele vor fi deschise pana la ora 14,00, iar duminica halele vor functiona pana la ora 13,00. Acest orar a fost stabilit de conducerea SC TOP SA pentru cele doua hale, directorul adjunct ai societatii, Corneliu Matica, spunand ca halele nu pot functiona mai mult, pentru ca ele trebuie curatate si dezinfectate de angajatii societatii. In privinta pietelor, orarul nu a fost stabilit, ele urmand sa fie deschise atata timp cat sunt cumparatori si vanzatori. Aici, curatenia este efectuata de catre angajatii SC Salubritate SA. O data cu sosirea verii, doar orarul de functionare a halelor se va schimba, in rest, pietele functionand normal. In cele doua hale se pot gasi produse de panificatie, lactate, carne si preparate din carne, precum si produse apicole.
Arcadie Kovacs si pretioasele sale produse apicole...Un aradean afla de la albine daca vine ploaia
Nu-si aminteste sa fi gresit vreodata
, in 50 de ani, cu pronosticurile lui despre vreme. E convins ca albinele i-au spus mereu adevarul. Sta ore-n sir, privindu-le cum robotesc prin stup sau cum roiesc fara odihna. Face tot felul de insemnari, dupa care le aduna in grafice stranii. Puncte, linii, curbe... toate, puse cap la cap, ii arata cum va fi vremea peste o zi sau peste un an.
Nevasta sceptica
Arcadie Kovacs marturiseste ca a fost fascinat de albine inca de pe vremea cand era adolescent. Asa a inceput sa le studieze comportamentul. Si-a luat stupi si s-a facut apicultor. Din ce a mai citit si din ce a vazut, a legat felul de a se purta al albinelor de starea vremii. Incet, incet, s-a incumetat sa faca prognoze meteo. La inceput, nu l-a luat mai nimeni in serios... Pana si cea care avea sa-i devina sotie era cam sceptica. I-a inlaturat indoielile chiar in ziua in care a dus-o la altar. "Ii spusesem inainte ca se va putea imbraca in rochie cu maneci scurte. Ea mi-a amintit ca e luna noiembrie. Ei bine, pe 21 noiembrie 1958, la nunta, au fost peste 20 de grade. Noroc ca m-a ascultat si s-a imbracat subtire. Asa am convins-o ca diagramele mele nu mint", isi aminteste, amuzat, ghicitorul in albine.
Secretul sfant
Studiile facute pe seama albinelor l-au impins pe Arcadie pana la a scrie o carte. Lucrarea se cheama "Etologia albinelor" si nu mai are mult pana cand va fi terminata. Batranul apicultor spera ca ea le va folosi studentilor de la Agronomie. Si mai spera ca va veni o zi in care isi va putea deschide in casa de la Minis, unde isi tine stupii, un fel de muzeu al mierii. Pana atunci, isi pazeste cu sfintenie secretul graficelor despre prognozele meteo si despre legatura dintre comportamentul albinelor si starea vremii. Spune doar ca desenele din care sunt incropite diagramele sunt inspirate din ceea ce numeste el "dansul albinelor", o miscare continua, ciudata, care nu poate fi inteleasa decat de cei care au muscat din fagurii intelepciunii rostuiti migalos de harnicele insecte.
Dacia  4 mai -  10 mai Marea hoinareala - (SUA)
Muresul 4 mai - 10 mai Pact cu diavolita - (SUA)
Arta 4 mai -  10 mai - Sala A Toamna la New York - (SUA)
Arta 4 mai -  10 mai - Sala B 28 de zile - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}