title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 4 iunie 2001

La sate au fost rostite rugaciuni pentru roade bogate - Virtual Arad News (c)2001Preotii s-au rugat pentru roade bogate si pentru ploi
Sute de credinciosi au luat, ieri, cu asalt toate lacasurile de cult, indiferent de rit, pentru a participa la Sfintele Liturghii de Rusalii. Aceasta sarbatoare este cea mai importanta dupa cea a Invierii Domnului si ea trebuie sa fie cinstita cum se cuvine. Atat la Catedrala Ortodoxa Veche, cat si la cea Noua, multimea adunata a depasit cu mult asteptarile, mai ales datorita faptului ca vremea de afara nu a prea tinut cu credinciosii. Drept pentru care, s-a si renuntat la oficierea slujbelor sub cerul liber. La Catedrala Ortodoxa Veche, slujba Sfintei Liturghii a fost vitregita de prezenta PS dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei si Hunedoarei care a ras- puns invitatiei enoriasilor din Savarsin de a participa la slujba de sfintire a bisericii din localitate in prezenta regelui Mihai. Numai la Manastirea "Simeon Stalpnicul" din cartierul Gai, acolo unde bisericuta este neincapatoare in fata marii mase de oameni veniti din toate colturile judetului, credinciosii au putut asista la slujba de Rusalii in fata Altarului amenajat in curte. Conform traditiei, se spune ca daca in ziua de Rusalii este vreme buna, preotii trebuie sa iasa, la camp sa sfinteasca roadele si sa se roage pentru ca ploile sa vina numai atunci cand trebuie. Semn ca, inca, in sufletul multor oameni traditia este vie. Dupa oficierea Sfintei Liturghii credinciosii de la biserica ortodoxa din cartierul Gai, in frunte cu un sobor de preoti condus de lector univ. Nicandru Cutaru au plecat, in pelerinaj, spre Manastire. Dupa ce a fost refacut Drumul Crucii, prin inconjurarea de trei ori a Manastirii, toti cei prezenti s-au deplasat spre lanul de grau din apropiere. A urmat, conform practicilor mai vechi, dar care s-au pastrat vii peste ani, o emofionanta slujba de sfintire a graului inverzit si mai multe rugaciuni pentru ploaie si pentru roade bogate. si in localitatile de pe raza judetului, preotii si credinciosii s-au deplasat, in pelerinaj, spre marginea satelor, acolo unde sunt inaltate cruci, care au fost special amenajate cu flori si lumanari aprinse pentru aceasta zi. S-au rostit, si in aceste cazuri, rugaciuni pentru roade bogate si pentru vremuri mai bune. Tot in conformitate cu traditia, seara primei zile de Rusalii nu poate sa se incheie fara cantece si dansuri, cu jocuri si cu voie buna. Astfel ca in multe sate si comune s-au organizat baluri si fel de fel de petreceri.
Cu emotie si dragoste, Regele a fost primit la SavarsinLocalnici entuziasti, ziaristi dezamagiti si monarhisti fericiti, de Rusalii
Slujba de sfintire

Blocaj in Savarsin. Coloana de autoturisme ajungea aproape de intrarea in comuna. Se puteau observa, departe, cativa subofiteri de politie, care incercau sa dirijeze circulatia. Majoritatea soferilor cautau un loc de parcare. Stiau ca este ora la care Regele Mihai I de Romania intra in biserica din Savarsin pentru a asista la slujba de sfintire. Cei care tranzitau localitatea nu prea intelegeau ce se intampla. Totusi, nu s-a auzit nici un claxon de enervare. Ploua. Insa, in fata bisericii din Savarsin sute de oameni, care nu mai avusesera loc sa intre in lacasul sfant, stateau sub umbrele, stiind ca Regele este inauntru si se roaga. Aleile bisericii erau impodobite cu crengi de tei, ca de Rusalii. "N-a venit Patriarhul, n-a venit nici Mitropolitul Timisoarei. Pacat, ca e frumos!" se auzeau voci de sub umbrele. Lumea se refugia, in parte, prin localurile deschise din comuni. In apropiere de Primaria comunei un comerciant prepara mici la un gratar improvizat. Fumul ajungea pana aproape de bierica. De altfel, si zgomotele celor ce stateau pe terase acoperite la o cafea, ori un suc sau chiar la bere. Multi isi afisau in piept insigna cu crucea regala. Subiectul principal de discutie era Familia Regaala. Din cand in cand, cate unul mai iesea afara din localuri sa vada daca mai ploua. "Ati vazut ca el conducea masina cu care a venit?" - mai zicea cate unul, uitand ca Regelui ii plac foarte mult autoturismele si avioanele. Au aparut si glumele. Personajul principal era Printul Radu. Foiala si volumul vocilor implicate in discutii cresteau parca o data cu intetirea ploii.
Localnicii se bucura de regele lor
Dar, ploaia a stat. "Haideti sa vedem, ca poate inconjoara biserica, acum, ca nu mai ploua" - zice cineva. Pe strada se facuse liniste. Dinspre biserica venea pe carosabil, deja, alaiul regal. Pe ambele sensuri se formasera, din nou, coloanele de autovehicule care asteptau. Cate unul incerca un gest sfios de a-i face cu mana Regelui. Familia Regala ii raspundea cu drag, cu acelasi gest. In alai se putea zari prefectul Aradului, Gheorghe Pele, subprefectul Florin Remetean si alte oficialitati. La slujba din biserica fusese prezent doar Prea Sfintia Sa Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. Alaiul regesc se indrepta spre Tabara din Savarsin, unde urma si aiba loc agapa in cinstea Regelui Mihai. Nimeni nu a scandat nimic. Nici "sus", nici "jos". Aflam ca Regele nu are voie sa acorde nici o declaratie. "Asa este protocolul ce i s-a impus de la Bucuresti"- ni se explica. Pe tot parcursul deplasarii alaiul era cinstit cu aplauze. Atat, aplauze. In fata Taberei, dupa ce Regele Mihai, Regina Ana si Altetele Sale Regale Printesa Margareta si Printul Paul au intrat la agapa, sutele de curiosi ori de sustinatori au ramas in strada sa vorbeasca ori sa-si aminteasca despre Rege. Grupuri, grupulete se strangeau in jurul oratorilor, care nu erau altii decat veteranii de razboi. Au venit din toata tara. Fiecare dintre ei se simtea mandru sa isi arate decoratiile din piept, primite ba pe frontul de Est, ba pe frontul de Vest, in cel de-al doilea Razboi Mondial. Abia asteptau sa fie intrebati ce parere au despre revenirea Regelui in tara.
Familia regala la slujba de Rusalii de la SavarsinMonarhistii ofera lectii de istorie
"Poporul roman, dragul meu, nu isi cunoaste, din pacate, istoria. Din cauza asta l-au si denigrat atat pe Regele Mihai. Dupa 46 de ani de comunism putini stiu istoria tarii Romanesti, iar tinerii au fost educati asa cum au fost educati. Li s-au spus numai minciuni. Chiar si in 1991 ni se spunea ca Regele va veni inapoi cu boierii. Unde sunt boierii? Ah, ca au ramas boierii comunisti, asta e adevarat, dar nimeni nu a spus asta"- ne spune Viorel Morariu, din Caransebes, imediat dupa ce am pornit reportofonul. N-apucam sa-l intrebam altceva pentru ca ne povesteste ca a stat la masa cu Regele, la Densus, la Mitropolia Banatului. Hainele nu ii sunt noi, dar batranul este ingrijit, evocand o eleganta uitata in vremuri uitate, ori umilita in straie moderne. Un alt veteran de razboi, din dreapta noastra, se uita la reportofon nerabdator. "Revenirea Regelui este de mare insemnatate, iar poporul roman a dovedit ca se poate destepta. "Revenirea Regelui inseamna revenirea la normalitate. Acum ne putem simti si noi liberi, ne putem simti in largul nostru. Nevasta mea l-a servit pe Rege la masa, cand a plecat in 1947. Avea 13 ani. Acum este si ea aici. Astia suntem noi, care am plans dupa el. Am venit. aici, pe tren, cu comunisti. Erau in stare sa ma arunce pe geam cand le-am spus unde vin si cand le-am spus care ne este istoria". Ne spune numele simplu: Margarit Marin, veteran de razboi. O bentita cu tricolorul romanesc ii sta agatata de costumul vechi, dar ingrijit, printre decoratiile de pe front. "Sunt de la Bucuresti si sunt veteran de razboi si fost detinut politic, Emil Munteanu" - ne marturiseste un batran, mic de statura, care purta mandru o uniforma de comandor de aviatie. "Revenirea Regelui in tara este inca un argument al bunei intelegeri dintre noi si al sigurantei noastre. Importanta acestei reveniri are doua aspecte: poporul isi da seama ca s-a pornit pe o baza de conciliere generala; e bine sa o mai terminam cu bataia intre noi pentru ca viata este scurta; apoi, este un semnal foarte bun in afara tarii... Cred ca nu putem reveni acum la monarhie. A fost acea perioada de 10 ani de zile, care a uzat foarte mult sentimentul monarhic, dar mai ales a crescut generatii de tineri care nu cunosc istoria si au fost educati cu minciuni despre dezvoltarea Romaniei in perioada monarhica. A intervenit hiatusul creat de comunisti, dar totusi Regele ramane un nimb al pacii, un nimb al progresului la noi in tara". Barbia ii tremura de emotie cand isi incheie marturisirea. Privirea-i parca vrea sa ne intrebe daca am inteles ce ne-a spus.
Persoane din tara si strainatate au dorit sa il intalneasca pe RegeParlamentarii au lipsit
In dupa-amiaza aceleiasi zile Regele i-a primit in audienta pe mai multi oficiali din Arad. Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, vicepresedintele Gheorghe Falca, viceprimarul Aradului Levente Bognar, consilieri locali si judeteni, preoti din mai multe localitati din preajma Savarsinului, reprezentand mai multe confesiuni crestine, precum si primari ai mai multor localitati din judete, reprezentanti ai Societatilor "Timisoara" si "Augusta", ai asociatiei "Amicii Regelui Mihai". Pana la urma, nici un parlamentar aradean nu a fost sa se intalneasca cu Regele, desi cativa isi anuntasera intentia. Universitatea "Aurel Vlaicu"din Arad l-a invitat pe Majestatea Sa sa viziteze facultatile aradene. Astazi si maine, Majestatea Sa Regele Mihai vrea sa faca vizite prin imprejurimi, la Varadia si la Bulci. Vizitele le va face la bordul masinii sale, BMW. Unul dintre obiectivele pe care le va vizita este si aeroportul pe care in tinerete il folosea pentru a ateriza cu avionul atunci cand venea la Savarsin. Liderii de la "Amicii Regelui Mihai", Arthur Chomiuc si Tiberiu Dekany au fost de la inceput alaturi de familia regala, aceste zile reprezentand pentru ei o adevarata incununare a efortului de ani de zile. Cei doi au fost, peste tot, incercand sa asigure cele mai bune conditii acelora care au mers la Savarsin sa participe la revenirea Regelui. Cele mai mari probleme le-au avut cu ziaristii, cei care incercau, folosind toate tertipurile, si ajunga in preajma Regelui Mihai. Pe langa ziaristi, au trebuit sa faca fata la sute de simpatizanti si curiosi, veniti din toate colturile tarii si chiar de peste hotare. Printre acestia un grup de scriitori romani din Iugoslavia, calauziti de cativa scriitori aradeni, in frunte cu Vasile Dan. Oricum, in pofida ploii si a unor retineri inca explicabile, "intalnirea" de la Savarsin a reusit sa readuca speranta in inimile celor care s-au aflat in preajma Regelui.

Au consemnat Ovidiu Balint si Ludovic Notaros

La sosirea din Italia prefectul Pele a informat presaPrefectul din Padova va veni la Arad, in toamna acestui an
Intors recent dintr-o vizita efectuata in Italia, prefectul Gheorghe Pele a sustinut o conferinta de presa pentru a comunica rezultatele obtinute acolo. El a sustinut ca vizita a avut ca principal scop promovarea imaginii judetului Arad si a oportunitatilor de afaceri de la noi. Este cunoscut faptul ca italienii sunt foarte interesati de investitii in judetul Arad, pana acum existand sute de firme care au activitate pe raza judetului nostru. Gheorghe Pele l-a invitat, in toamna acestui an, la Arad, pe omologul sau din Padova, dar si pe reprezentantii Asociatiei Producatorilor din Industria Alimentara din Padova. Ei au parut foarte interesati de potentialul judetului Arad in dezvoltarea unor investitii din industria alimentara. Pe langa intalnirea cu prefectul Padovei, Gheorghe Pele a avut mai multe intalniri cu oameni de afaceri italieni industriasi, bancheri, reprezentanti ai municipalitatii, ai Camerei de Comert si Industrie italiana, intalniri care au drept scop atragerea investitorilor italieni in municipiul Arad, precum si in intregul judet. Prefectul a participat si la ceremonia solemna prilejuita de semnarea Acordului de colaborare intre Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si Universitatea din Padova, declarand ca va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru sprijinirea invatamantului universitar de la noi. Vizita in Italia nu a fost deloc intamplatoare, avand in vedere ponderea investitorilor italieni in Arad. Aceasta pondere a generat de altfel si inaugurarea a trei curse aeriene, intre Arad si orase din Italia. Nici discutiile cu investitorii din industria alimentara nu au fost intamplatoare avand in vedere declinul acestei ramuri in judetul Arad.
Pensionarii nu sunt multumiti de indexare - Virtual Arad News (c)2001"Guvernantii mint de ingheata apele, acum, la 30 de grade Celsius"
Pensiile agricultorilor si ale pensionarilor din sistemul. asigurarilor sociale de stat vor fi indexate diferentiat, in luna iunie, pentru a acoperi cresterea preturilor de consum in trimestrul al doilea, hotararea de Guvern in acest sens a fost aprobata, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu. Potrivit ministrului Muncii, indexarile vor fi cuprinse intre doua si sase procente, in functie - de cuantumul pensiilor. Pensionarii ale caror pensii depasesc 4 700 000 de lei, nu vor beneficia de aceasta indexare, a precizat ministrul Muncii, adaugand ca ministerul  va avea nevoie, sa colecteze, in bugetul asigurarilor sociale de stat, "fonduri importante" pentru plata indexarilor din lunile iunie, septembrie si decembrie, in aceasta ultima luna urmand a fi operata o noua recorelare a pensiilor. Procentele reduse in ceea ce priveste indexarea au generat, din nou, neamultumire in randul pensionarilor care ne-au declarat ca se asteptau la mai multe din partea Guvernului actual compus din "mincinosi si farsori, care mint de ingheata apele, acum la 30 de grade Celsius". Referitor la aceasta "mascarada" (cum a fost numita, de catre pensionari, hotararea de guvern) presedintele filialei municipale a Ligii judetene a pensionarilor aradeni a rabufnit: "Nu le este rugine? Eu, care am o pensie de un milion si doua sute mii, ce fac ? Mai primcsc douazeci de mii? Suntem impotriva unei astfel de, indexari si ne vom continua, protestele". La randul lui, prof. Ilie Cerna, presedintele Ligii, a fost la fel de nemultumit: "Totul este o mascarada S-a spus ca aceste indexari se fac cu scopul de a elimina decalajele dintre veniturile celor cu pensii mici si ale celor cu pensii mari. Prin aceasta indexare insa, cei cu pensii mari vor primi mai mult, iar cei cu pensii mici, mui putin. Va dati seama cu cat va creste pensia unuia care are patru milioane si cu cat va creste a unuia care are un milion. Guvernul nu face altceva decat sa ne arunce praf in ochi. Ne-am saturat de atatea exhibitii ale ministrului Muncii si ale lui Nastase, zambaretul, si vom incepe protestele in intrega tara. O sa mergem si la Bucuresti, la Guvern si la Presedintie. Sa stiti ca nu o sa-i slabim." Primele actiune de strada ale pensionarilor aradeni vor demara in data de 26 iunie si vor fi precedate, in 12 iunie, de un simpozion avand ca tema speranta de viata a persoanelor varstnice.
Cetateanul german a fost salvat de ziaristi la SavarsinAutomobilul Mercedes, cu numarul de inmatriculare M-PN 6860, condus de cetatenul german Josef D., intrase, deja, in localitatea Savarsin, cu o viteza pe care noi o apreciem a fi fost cam de 75-80 km/ora. Ne intorceam din documentare de la castel, inspre Arad. Cu circa 10-15 metri in fata noastra, in dreptul statiei de benzina din localitate, soferul a pierdut controlul volanului, si a intrat, din plin, in parapetul protector de pe marginea opusa directiei noastre de mers. A nimerit direct in sant, dupa ce a rupt trei stalpi, motorul incepand sa ia foc. Desi neobisnuiti cu asemenea evenimente "in direct", am trecut printr-o (rara) clipa de lucidatate si am reusit sa descarceram soferul - cu mari emotii, pentru ca nu puteam sti ce rani suferise. Habar n-avem daca am actionat "ca la carte", dar cert e ca am reusit sa-l scoatem, sa-i dam un superficial prim-ajutor si sa-i recuperam actele si banii. Un localnic s-a oferit sa-l transporte la spital, iar un grup alcatuit pe loc a stins, cu un furtun, flacarile. Un echipaj de politie a sosit, la 10 minute dupa impact, si a preluat restul sarcinilor, mulfumindu-ne. Cu cetateanul german nu am putut "conversa" prea mult - e usor de inteles de ce. Ii dorim viata lunga

A consemnat Puiu Chirean si Lucian Valeriu "Observator"


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}