title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 2 iulie 2001

Garda Financiara a gasit multe nereguli...Motorina a aprins paradisul fiscal
Garda Financiara Arad a mai finalizat un dosar incalcit al economiei subterane. Dosarul a fost trimis deja Politiei pentru continuarea cercetarilor, a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, dar a fost inaintat si conducerii centrale a Garzii Financiare. Este vorba despre drumul pe care il faceau printre actele legale cantitati importante de combustibil tip M, care era apoi transformat in motorina. Afacerea cu acest tip de combustibil se practica in anii trecuti la scara foarte mare, in intreaga tara. Profitul era realizat foarte simplu. Combustibilul tip M era scutit de la plata taxelor de drum si de la accize, fiind destinat in exclusivitate sistemelor de incalzire. Afaceristii cumparau acest tip de combustibil de la diversi furnizori, dupa care il treceau printr-o, firma fantoma, care il transforma pe acte, ulterior, in motorina. Diferenta de pret era considerabila, ea putind sa le asigure tuturor celor cuprinsi in acest lant profituri imense. Din care puteau fi platite si comsioanele de care era nevoie pentru provocarea gestului reflex, in astfel de cazuri, de inchidere a ochilor. Mecanismul a inceput sa scartaie de la un moment dat, pentru ca era usor de depistat, din analize, care este motorina si care este combustibil tip M. Prin urmare, mecanismul a fost schimbat. Prima firma din lantul   enuntat cumpara de fapt motorina, insa pe acte figura combustibil de tip M. Transformarea ulterioara in motorina era mult mai facila. Rezultatul, in acte, pe care nu l-a sesizat nimeni la vremea respectiva, a fost cresterea de cateva zeci de ori a cantitatilor de combustibil de tip M care era vandut mai ales in Vestul tarii, desi procentul celor care foloseau acest combustibil la incalzit se reducea drastic, sistemele de incalzire fiind schimbate cu cele pe gaz. Asadar, motorina era vanduta direct in rezervorul autovehiculelor, se incasa contravaloarea motorinei, iar pe acte se evidentia contravaloarea combustibilului de tip M. Cealalta varianta, mult mai greu de depistat ca ilegalitate, consta in trecerea marfii prin firmele fantoma. Paguba produsa statului, atat de catre producatori, cat si de catre comercianti, a depasit astfel, in ultimii ani o mie de miliarde de lei. Doar la nivelul judetului Arad.
Mai exista o metoda de fentare a platitorilor catre stat si care i-a adus acestuia prejudicii imense. Se achizitionau produse nesupuse accizelor, ele erau procesate in sistem de prestari servicii si se comercializau apoi ca si produse finite. De fapt, acea procesare nu avea loc niciodata. Se specula, astfel, faptul ca produsele prelucrate au fost omise de la plata accizelor in regim de prestari servicii. Insa, toata lumea tacea. S-a evitat un scandal de proportii care putea sa dezvaluie adevaratele implicatii si dimensiunea reala a evaziunii fiscale. Nu intamplator, Ministerul Finantelor modifica legislatia in domeniu, tocmai cand sa izbucneasca acest scandal. Ca si fiecare schimbare de legislatie, dupa cum arata ua raport al Garzii Financiare, si acesta avea mari, "scapari".
De astazi au inceput examenele scrise la BacProbele scrise , ultima suta de metri
Duminica a fost o zi de relache pentru tinerii aflati in febra examenelor de Bacalaureat. Conform programei puse la punct de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prima saptamana a Bacalaureatului a fost dedicata exclusiv probelor orale. Primul examen s-a desfasurat luni, la limba si literatura romana. A urmat proba orala la limba si literatura materna, iar saptamana s-a incheiat cu examenul de limbi moderne. Cu doua exceptii (este vorba de limba si literatura slovaca si germana) care s-au desfasurat pe parcursul unei singure zile, probele orale au durat doua zile consecutiv. Duminica elevii si-au luat o scurta pauza pentru a se pregati cum se cuvine pentru botezul focului de saptamana asta. Incepand de azi se vor desfasura probele scrise ale examenului de bacalaureat. Primul are loc azi la limba si litetratura romana. Maine, liceenii vor trebui sa sustina examenul scris la proba de limba si literatura materna, dupa care vor urma examenle din materiile de profil si din materiile parcurse in timpul liceului. Dupa cum se arata in desfasuratorul MEC in data de 8 iulie vor fi afisate rezultatele la examenul de Bacalaureat. Cei nemultumiti vor putea depune contestatii pana in data de 9 iulie. Acestea vor fi analizate de comisiile de specialitate, iar rezultatele finale vor fi facute publice trei zile mai tarziu.
Sediul Bancii Agricole va fi modernizat - Virtual Arad News (c)2001Modernizarea sucursalei din municipiu costa peste un miliard de lei
S-a incheiat vizita reprezentantilor firmei Smith Hodgins la sediile Bancii Agricole din Arad. Firma americana a fost desemnata de actionarii majoritari ai bancii pentru a evalua si intocmi un plan de modernizare a cladirilor in care isi au sediul sucursalele si agentiile Bancii Agricole. Dupa cum ne-a informat Sigfrid Balasescu, directorul BASA Arad, reprezentantii firmei americane au facut o prima evaluare arhitecturala a sediilor bancii, dupa care vor intocmi un proiect de modernizare care va fi supus avizarii conducerii Bancii Agricole. In conditiile in care se vor primi avizele de reparatii si modernizari, doar pentru sediul sucursalei din municipiul Arad va trebui alocata o suma de peste un miliard de lei. Sigfrid Balasescu a spus ca lucrarile vor trebui finalizate intr-un timp cat mai scurt. Singura problema care rmane este cea a obtinerii avizelor de reparatii si modernizari, deoarece cladirea este una de patrimoniu.
Azoma va vinde in rate utilaje agricole - Virtual Arad News (c)2001Micii proprietari practica o agricultura de subzistenta
Agricultura a ajuns sa nu fie rentabila pentru multi agricultori. Asta nu mai este o noutate pentru nimeni. Problema agricultorilor, in general, este lipsa unor utilaje necesare lucrarilor efectuate pe terenurile arabile. Multi proprietari de pamant practica o agricultura de subzistenta, lucrandu-si proprietatea cu calul si sapa, in lipsa unor utilaje tehnologizate, pe care nu si le pot procura din lipsa de fonduri. Societatea comerciala Azoma vinde utilaje agricole in diferite sortimente, insa datorita unei ordonante de guvern nu multi producatori agricoli isi pot permite sa achizitioneze un utilaj agricol care sa le usureze munca si sa o rentabilizeze. Prin Ordonanta nr. 97, se credita achizitia de utilaje catre agricultori, insa, cum limita inferioara de creditare a fost majorata, la ora actuala nu mai au acces micii producatori agricoli. Cei care pot beneficia de ordonanta sunt micii fermieri si arendatorii de terenuri agricole. Insa, Azoma vinde utilaje si cu plata in rate. Agricultorii pot achizitiona masini si instalatii zootehnice, agregate de pompare a apei, utilaje de uz general cu plata in sase rate lunare, avans 50% si o dobanda de 5% pe luna. In plus, cei care beneficiaza de credite sau finantari de orice fel pot sa isi achizitioneze utilaje si masini agricole de la SC Azoma.
Doctorul Dan Parvulescu va reprezenta Romania la Cupa Mondiala a Medicilor17 romani din Arad, Timisoara, Bucuresti,.Munchen si New York vor fi prezenti la o competitie mondiala de fotbal rezervata exclusiv medicilor. Fostul doctor al echipei UTA, care are acum 46 de ani, este presedintele Asociatiei Nationale a Medicilor si capitan de echipa al reprezentativei romane.
Criteriul entuziasmului
La un an de la constituire, nationala de fotbal a medicilor din Romania participa la prima competitie importanta. In perioada 25 iunie - 1 iulie, in statiunea italiana Riccione are loc Cupa Mondiala a Medicilor, turneu organizat de Federatia Internationala a Medicilor, condusa de italianul Rodolfo Gallo. La aceasta editie au fost inserise zece echipe, noua din Europa si una din America de Nord. Europa este reprezentata de Italia, Grecia, Romania, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Croatia, Germania, Georgia si Lituania, iar America, de SUA. Toate echipele sunt alcatuite din jucatori de diferite varste, selectionati in principal pe criteriul entuziasmului, pentru toti contand participarea. "Vom profita de prezenta medicilor din Ungaria pentru a perfecta un meci cu ei in luna septembrie, inaintea partidei oficiale din preliminariile Campionatului Mondial. Noi am fi dorit o intalnire si inaintea partidei de la Bucuresti, dar n-am reusit sa-i contactam", explica medicul Parvulescu.
Stratagema
Echipamentul medicilor romani va fi galben, identic cu cel folosit de echipa nationala in jocurile oficiale. El a fost donat de o firma germana, la solicitarea unui "jucator" ce are domiciliul in Munchen. Exista si un set de rezerva, de culoare alba, luat cu imprumut de la UTA. Pana acum, medicii romani au sustinut o singura partida in formula completa, in 24 martie, 1-1 cu selectionata Italiei la Bucuresti. Fiecare Component al lotolui a plecat -pe cont propriu pentru a nu mai avea surpriza din toamna trecuta cand Consulatul Italian din Bucuresti nu a acordat vize pentru tot grupul. "Am fost atunci invitati sa sustinem un joc la Milano, inaintea partidei oficiale, dar ne-am lovit de refuzul consulatului. Acum, in afara de mine, care am viza permanenta de Italia, fiecare si-a facut actele pentru alta tara. Cei mai multi au vize de Germania, altii de Franta sau Grecia. Cu ele se poate intra in Italia fara a mai solicita Consulatul Italian din Bucuresti", a dezvaluit medicul aradean mica stratagema, a colegilor sai.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}