title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 2 iunie 2001

Regele Mihai a fost primit de primarul SavarsinuluiPoate numai atunci cand regele a plecat definitiv din tara, luand calea strainataturilor, sa mai fi fost aceasta localitate atat de animata... Atunci, savarsinenii s-au adunat plini de durere si-l vada si sa-l conduca, pentru ultima data, pe cel care le-a fost rege si totodata un adevarat OM de omenie: Mihai I al Romaniei. A trecut peste o jumatate de veac, timp in care s-au facut si s-au desfacut istorii, s-au pornit si s-au stins razboaie, am intrat si am iesit din epoci cutremurator de negre, cand Romania parea, in negura in care zacuse de atata amar de vreme, ca nu-i stralucise deasupra, nicicand o coroana regala. Poate odata cu trecerea intr-un nou mileniu, poate pentru ca acest secol chiar se vrea reconciliant si, asa cum se spune, cu frica de Dumnezeu, a venit si acea zi in care locuitorii Savarsinului au putut revedea, cu acei ochi ca care au plans in urma cu cincizeci de ani, pe Majestatea Sa, regele Mihai al Romaniei. Ieri, pamantul Savarsinului a fost din nou onorat prin sosirea celui mai drag si mai ateptat oaspete pe care si l-a dorit vreodata aceasta asezare. Majestatea Sa a fost primit, la intrarea in localitate de un grup de calareti imbracati in costume populare specifice locului si condus in centrul localitatii, unde, toata suflarea din Savarsin era deja prezenta, de la copiii care inca nu stiau altceva decat ca "nenea este regele Mihai" pana la cei mai batrani, care l-au asteptat imbracati in costume negre, vechi de jumatate de secol, cu panglici tricolore prinse la piept si insigne reprezentand imaginea regala. Sosirea Majestatii Sale s-a facut in cantec de fanfara, apoi, corul barbatesc a intonat Imnul de 10 mai, cu niste voci deosebite, pline de rezonanta si emotie. Primarul Savarsinului, Ioan Fratila i-a inmanat Majestatii Sale, cu deosebita emotie si onoare, Cheia localitatii Savarsin. Majestatea Sa a multumit tuturor si s-a indreptat, inconjurat de sutele de oameni, spre Tabara scolara, unde s-a retras cu familia regala si cativa dintre organizatorii acestei memorabile reintalniri, consilierul municipal Tiberiu Dekany si presedintele filialei aradene a "Societatii Amicii regelui Mihai", Artur Chomiuc. Prins in imaginea de acum a Sivarsinului, regele roman parea chiar de-al locului. Un veteran de razboi, a strigat, in linistea care s-a lasat, cu voce puternica: "Sa ne traiesti, Majestate!"
Nicolae Bacanu anunta inceperea lucrarilor la Hala nr.1Spatiul va ajunge la 8000 de metri patrati
Ieri au fost inaugurate lucrarile de constructie la Hala nr.1 din cadrul Complexului Expozitional Arad, care va fi situat pe Calea Aurel Vlaicu FN din Zona Industriala. La inaugurare, care a avut loc la ora 12,00, au fost invitati toti agentii economici interesati, fiind prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale, iar un sobor de preoti a sfintit edificiul. Prima hala din viitorul complex expozitional al Aradului va gazdui, o data ce va fi finalizata, toate targurile si manifestarile organizate de catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura. Avand o suprafata de 1 551 metri patrati in interior si 3 000 de metri patrati in exterior, hala expozitionala va fi utilata cu sali de conferinta, pacare auto amenajata, restaurant, birouri, plus servicii de telecomunicatii si Internet cu care vor fi dotate toate standurile. Hala urmeaza sa se extinda cu toate utilitatile, pana la dimensiunile de 8 000 de metri patrati in interior si 14 000 metri patrati in exterior. Complexul expozitional va fi construit in colaborare cu Consiliul Judetean si Primaria municipiului Arad. "Avem finantarea asigurata pentru ridicarea si dotarea halei cu minimul necesar pentru functionare. In luna octombrie ar trebui sa putem organiza evenimente in ea", a spus Nicolae Bacanu presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Arad
West Bank a fuzionat cu Cardine Banca GroupNu am venit din Italia cu intentia de a face speculatii financiare
La aproape cinci ani de functionare in sistemul bancar romanesc, West Bank, cu sediul la Arad, a cunoscut o schimbare majora. Cardine Banca Group, cu sediul la Bologna, Italia, detine, incepand de joi, pachetul majoritar de actiuni al West Bank. Acordul de preluare a pachetului majoritar de actiuni a fost semnat din partea bancii aradene de presedintele West Bank, Cornel Pirtea, iar din partea investitorilor de catre Zanettin Piero, presedintele Cardine Banca Group. In urma semnarii acestui acord, Cardine Banca Group va detine 75% din capitalul bancii West Bank. Al doilea mare investitor al bancii este Societatea de Investitii Financiare Banat- Crisana, pentru care West Bank este cea mai mare investitie facuta in judetul Arad. "Nu am venit din Italia cu intentia de a face speculatii financiare. Grupul Cardine controleaza opt banci italiene, fiind prezent in noua regiuni din Italia si are peste 800 de sucursale in aceste regiuni. In afara de Italia, mai suntem prezenti si in Franta si Polonia si avem in vedere intrarea si in alte tari din Europa Centrala. Cardine Group a decis sa investeasca in mediul bancar din Romania si datorita faptului ca in aceasta tara mii de italieni detin afaceri, iar Italia este partenerul economic numarul unu al Romaniei. In perioada urmatoare vor urma si majorarile de capital la West Bank", a declarat Zanettin Piero. Preluarea pachetului majoritar de actiuni s-a facut prin cumpararea actiunilor de la actionarii persoane particulare Sediul West Bank va ramane la Arad, iar Cornel Pirtea va detine in continuare functia de presedinte al acestei banci.
Facultatea de Teologie la un deceniu de existenta...Sesiune jubiliara de comunicari stiintifice
S-au implinit 10 ani de la reinfiintarea Scolii Teologice aradene. Facultatea de Teologie Ortodoxa, din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", la un deceniu de existenta a organizat sesiunea jubiliara de comunicari stiintifice "Invatamantul teologic romanesc la inceput de nou mileniu". Manifestarea a demarat cu Sfanta Liturghie Arhiereasca la Catedrala Ortodoxa. Deschiderea festiva a adunat in Aula "Iuliu Maniu" a Universitatii "Aurel Vlaicu" personalitati din viata teologica, din tara si din strainatate, printre care s-au numarat P.S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei si Hunednarei Ioan Tulcan decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul UAV, Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", reprezentanti ai Facultatii de Teologie Romano-Catolica din Viena, oameni politici, parlamentari, profesori din cadrul universitatii, dar si din strainatate.
Artistul Cosma printre lucrarile saleUn pictor in ceara a nascocit lumanarile afrodiziace
Acum 30 de ani a fost, spune el, primul roman care a pictat tablouri in ceara. Si primul tehnician dentar din lume cu o asemenea pasiune. Cu inedita arta a devenit cunoscut in tara si in strainatate, imediat dupa prima expozitie, din 1972. De daua saptamani, s-a apucat de altceva: face lumanari afrodiziace, cu arome bune pentru sanatate si pentru... alungarea spiritelor.
Din intamplare
Simion Cosma a descoperit absolut intamplator ca poate modela ceara in forme cu adevarat artistice. "Eram la Scoala Postliceala Sanitara cand, intr-o pauza, am aruncat apa pe niste ceara fierbinte si s-a intamplat ceva uimitor. In timp ce se intarea, ceara lua forme bizare. Mi-am dat seama ca asa se poate modela si m-am apucat de lucru. De atunci, am facut peste o mie de tablouri", isi aminteste pictorul. Spune ca tablourile lui nu se strica usar si o dovedeste cu cele cateva lucrari pe care le are atarnate pe pereti de 30 de ani. Lucrarile pictorului in ceara au cautare in strainatate. Din 28 de expozitii cu vanzare organizate pana acum, noua au fost peste hotare, in Ungaria, Italia, Germania, Franta si SUA. In America a primit si cei mai multi bani pe tablouri: cam 1.000 de dolari pe bucata. A si daruit insa multe din lucrari. "Nu faceam asta pentru bani, ci din placere. Asa ca pe multe le-am dat cadou. Dar si la ocazii, picturile ma salvau de cheltuieli. Chiar zilele trecute am fost la o nunta si le-am daruit mirilor un tablou", zambeste Simion.
Secretele creatiei
Picturile in ceara n-au aparut de azi, de ieri, insa Simion Cosma sustine, cu convingere, ca este inventatorul tehnicii de lucru prin stingerea cerii fierbinti cu apa. Munca lui de artist e migaloasa si cere, pe langa creativitate, si multa indemanare. Are o tehnica a lui, pe care si-a perfectionat-o de-a lungul celor 30 de ani in care si-a cultivat pasiunea. Primul pas al unei noi creatii e pregatirea ramei viitorului tablou, care e ca un fel de tava, in care se toarna ceara. Inainte de a ajunge in asa-zisa tava, ca sa prinda rezistenta si culoare ceara se topeste, se combina cu sacaz, ceara de albine si vopsele. Apoi se prepara fundalul lucrarii, prin combinatii de ceara de diferite culori. Urmeaza crearea prim-planului de relief: se toarna ceara fierbinte si stinge cu jet de apa. Fireste, la final maestrul isi finiseaza creatia.
Aromoterapie
De vreo doua saptamani, Simion i-a dat un rost cerii si in obiectele pentru care a fost ea inventata: lumanarile. Insa a facut-o in felul lui. "Ideea mi- a venit dupa ce am vazut la Szeged lumanari foarte scumpe. Mi-am zis ca le pot face mai frumoase si sa le dau si o utilitate. Asa am inceput sa fac lumanari ce contin diverse arome, bune pentru vindecarea unor boli. E un fel de aromoterapie. De exemplu, lumanarile cu arome de viorele sunt pentru raceli, cefalee, reumatism, insuficienta cardiaca sau hipertensiune. Cele cu aroma de trandafir sau scortisoara sunt un afrodiziac eficient, fiind bune si in cazul insomniei, celulitei, depresiilor, faringitei etc., iar lumanarile cu aroma de busuioc alunga spiritele", explica artistul cerii. Simion are de gand ca in curand sa scoata lumanarile la vanzare. Cu tot tacamul, adica etichete si indicatii terapeutice. Pretul unei lumanari aromate bune de tamaduit tot felul de afecttuni va fi, estimeaza el, cam de 100.000 de lei.
Dacia  1 iunie -  7 iunie Casca ochii sau o-ncurci - (SUA)
Muresul 1 iunie -  7 iunie Scary Movie (SUA)
Arta  1 iunie -  7 iunie - Sala A Ingerii lui Charlie - (SUA)
Arta 1 iunie -  7 iunie - Sala B Billy Elliot - (GB)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}