title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 2 martie 2001

Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" - prof. dr. Lizica Mihut anunta infiintarea Facultatii de DreptInterviu cu prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu"
- Ati inregistrat, in urma cu doar o zi, o noua premiera. Ati reusit sa-i convingeti pe cei din fruntea orasului ca Universitatea pe care o conduceti are nevoie de un nou spatiu. Si l-ati obtinut...
- Universitatea "Aurel Vlaicu" a intrat, in urma cu cateva luni, in al doilea deceniu de existenta si niciodata, pana in acest moment, nu a fost sprijinita in mod real de oficialitatile aradene. Asa se explica faptul ca spatiul de care dispunem este in cea mai mare parte inchiriat de noi, prin bunavointa Consiliului Judetean, Ministerului de Finante, precum si a Inspectoratului Scolar Judetean. Inregistram o premiera, pentru ca este intaia data cand universitatea noastra solicita Consiliului Local si Primariei un spatiu adecvat standardelor impuse de calitatea institutiei de invatamant superior.
- In urma cu cateva luni, se spunea ca acest spatiu va fi atribuit Grupului Scolar "Henri Coanda", pentru descongestionarea tensiunilor din cladirea in care invata elevi din doua licee.
- Suntem bagati intr-o lupta care nu ne priveste. Stim ca mai multe licee aradene isi doreau acest imobil. Stim ca s-au facut investitii serioase din partea Inspectoratului Scolar aradean si Consiliului Local. Nu dorim sa punem in balanta invatamantul preuniversitar si invatamantul superior de stat aradean, pentru ca solicitarile sunt indreptatite din partea amandurora. Dar banii investiti sunt banii nostri, ai contribuabililor, pentru invatamant. Stim ca sunt putini banii alocati invatamantului, dar, universitatea noastra, universitate de stat, merita si fie sprijinita de oficialitatile aradene, acum dupa un deceniu de existenta. Pentru noi acest imobil inseamna nu doar un spatiu absolut necesar pentru ca sa putem exista ca institutie de invatamant superior ci reprezinta, de fapt, un pas mare, facut de o universitate mare.
- Intelegem ca mai traiti si acum momentul tensionat de dinaintea votului consilierilor locali...
- La aniversarea unui deceniu de existenta a universitatii am scris o carte de 500 de pagini. Ma rog lui Dumnezeu sa-mi dea sanatate sa pot inregistra pentru posteritate acest moment crucial pentru noi, adica sedinta de Consiliu Local la care am participat si in cadrul careia am constientizat cu infrigurare si amaraciune cat de subtil si duplicitar pot fi "pentru" si "impotriva" in acelasi timp.
- Va asteptati la unele reactii din partea colegilor dumneavoastra din invatamantul preuniversitar?
- Stim ca aceasta decizie va fi contestata si violent atacata. Ii rog, insa, pe colegii nostri din invatamantul preuniversitar sa fie alaturi de noi, colegii lot bugetari, ca si ei si sa accepte acest sacrificiu. Universitatea noastra merita o cladire europeana, pe care am primit-o printr-un vot. Un vot care da dovada ca cei pe care i-am ales si-au prezentat optiunea pentru invatamantul superior de stat aradean, pentru strategia prezenta si de perspectiva a universitatii. In numele studentilor, profesorilor si parintilor le transmitem sincere multumiri.
- Cum credeti va primi Universitatea "concurenta" vestea ca veti porni cursurile unei Facultati Drept in Arad?
- Am incredere in colegii mei de la universitatea concurenta, unde de altfel predau in cadrul Facultatii de Stiinte Umanist Crestine, ca nu ne vor bombarda cu atacuri violente, ci vor respecta decizia noastra pe binele invatamantului academic din orasul nostru.

A consemnat Paula Bulzan

Noul sef al IPJ este Ioan UlicaIata ca mult vehiculata schimbare din functie a comandantului IPJ Arad, colonelul Viorel Hahaianu, s-a produs in cursul zilei de ieri. Pentru aceasta, au venit de la Bucuresti, via Timisoara, generalul de brigada Florian Sandu, seful Inspectoratului General al Politiei, si generalul de divizie Toma Zaharia, adjunctul ministrului de interne. Prima oficialitate locala anuntata a fost prefectul judetului, Gheorghe Pele, care a avut o intalnire scurta la Prefectura cu generalul Sandu. Imediat dupa aceasta, seful IGP a fost  prezent la Inspectoratul de Politie al Judetului Arad, unde a pus cartile pe masa. Conform celor declarate de generalul Sandu, demiterea comandantului IPJ Arad vine in urma rezultatelor slabe obtinute de institutia pe care a condus-o. Au fost contatate disfunctionalitati in actul managerial, iar colonelul Hahaianu este acuzat de o planificare a muncii necorespunzatoare si de lipsa de control asupra cadrelor active. In acest context, a crescut numarul infractiunilor grave si cel al dosarelor cu autori necunoscuti, in timp ce numarul infractiunilor la regimul vamal a scazut la jumatate. "Un procent mare din cadrele IPJ Arad, declara generalul Sandu, au stat in expectativa, neglijand in acest mod sarcinile de serviciu care le reveneau". Incepand de marti, ofiteri din cadrul MI si IGP vor incepe o ancheta amanuntita legata de problemele de la IPJ Arad, astfel incat nu sunt excluse si alte demiteri. Noul sef al IPJ, Ioan Ulica, a tinut doar sa declare ca "principiul meu de viata nu are nimic de a face cu ridicarea in functii sau in grad. Tot ceea ce doresc eu este sa imi fie apreciata si respectata munca".
Aradul a revenit la zonarea din 1993 - Virtual Arad News (c)2001Proiectul de hotarare - cu privire la modificarea H.C.L.M. Arad, nr. 343/28.11.2000, privind indexarea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2001 a fost mult controversat in Sedinta ordinara a C.L.M. de marti. Initial, proiectul continea propunerea de modificare a anexei nr. 1 la Hotararea amintita, dupa cum urmeaza:
* Din zona A in zona B: Calea Timisorii - de la Podul Traian pana la intersectia cu strada Lugojului; Calea Radnei - de la viaductul Micalaca pana la strada Poienei; Calea Aurel Vlaicu - de la Piata Garii pana la str. Fat Frumos; Calea Victoriei - integral; cartierul   Functionarilor, delimitat de strazile Corneliu Coposu, strada Banu Maracine, strada Voluntarilor, Calea A. Vlaicu, Calea Victoriei.
* Din zona A in zona C: strada Petru Rares integral; Calea Radnei - de la strada Poienei pana la intersectia cu strada Renasterii; Calea A. Vlaicu - de la strada Fat Frumos pana la limita intravilanului; Calea Timisorii - de la intersectia cu strada Lugojului pana la bariera CFR. 
* Din zona A in zona D: Calea Radnei - de la strada Renasterii pana la limita intravilanului. Intrucat, la intocmirea hotararii, nr. 343/28.11.2000 nu s-a tinut seama de modificarea adusa Hotararii nr. 288/29.11.1999, prin Hotararea nr. 12/25.01.2000, referitoare la capitolul VI, "Alte taxe locale" lit. a, pct. 4 s-a propus si modificarea unitatii de masura a taxei pentru vanzarea de inscrisuri aferente activitatii de jocuri de noroc autorizate astfel: varianta actuala, conform H.C.L.M nr. 343/2000, in valoare de 1.076.037 lei/agent economic/luna cu varianta 1.076.037 lei/punct de vanzare/luna. Din partea consilierilor au venit numeroase propuneri iar comisiile 2 si 3 au avut chiar si amendamente. Astfel, printre consilierii care au luat cuvantul s-a numarat si consilierul Mircea Roman care a spus: "Ne jucam cu starea oamenilor amarati", recomandand colegilor sai "sa fie atenti cand ridica mana". Consilierul Gavril Popescu a punctat si el: "Daca suntem astazi pregatiti sa facem ceva, atunci sa votam astazi, insa ar putea exista situatia de a veni si alti oameni de pe alte strazi, pentru a cere sa le scoatem si pe alea". Au mai luat cuvantul si consilierul Mircea Foslea si insusi primarul Dorel Popa care a subliniat: "Sa nu ne jucam cu rezonarea in fiecare trimestru". Dupa indelungi discutii, s-a votat amendamentul pentru revenirea la zonarea din anul 1993. Astfel, in raportul comisiei 2 este stipulat: Intrucat serviciul de specialitate al Directiei Fiscale considera ca nu exista temei legal pentru reluarea cuantumului taxei si impozitelor, Comisia apreciaza ca singura modalitate, inca legala, de diminuare a acestor cheltuieli ale locuitorilor municipiului Arad, este revenirea la zona din anul 1993 (cu indexarea conform legislatiei in vigoare). Amendamentul prevazut in raportul comisiei 3 facea referire la aceeasi revenire. Exceptia de la zonarea din 1993 este urmatoarea: strazile care conform zonarii din 2000 au fost trecute in zone inferioare, raman acolo, chiar daca in zonarea din 1993 este prevazuta trecerea in zona superioara. De exemplu, daca o strada a fost trecuta din zona A in zona C, iar conform zonarii din 1993 se propune sa treaca in zona B, respectiva strada ramane in zona C.
Soferitele au primit martisoare si flori de la politisti...Ieri dimineata, in jurul orei 10,00, cei care treceau prin fata Palatului Administrativ au avut parte de un peisaj mai putin obisnuit. Cativa agenti de circulatie, alaturi de reprezentantii societatii de asigurari Omniasig si de membrii ACR imparteau participantelor la trafic flori si felicitari. Au fost trase pe dreapta conducatoarele auto care treceau prin centrul municipiului si in loc de amenzi primeau mici atentii. Chiar daca traficul era destul de aglomerat, actiunea agentilor de circulatie nu a incurcat socotelile soferilor. Conform mesajului inscriptionat pe felicitarile date soferitelor: "In fiecare an, de 1 si 8 Martie, o data cu aparitia ghioceilor vestind sosirea primaverii, sarbatorim fiintele cele mai dragi si gingase de langa noi, mame, sotii si prietene. Cu aceasta ocazie, lucratorii politiei rutiere si reprezentantii Omniasig Arad adreseaza tuturor femeilor, indiferent de calitatea pe care o au, ca participante la trafic, traditionala urare de La Multi Ani!". Una dintre cele care au fost "surprinse" de politisti este si Maria.Popa. "Este o idee foarte buna pusa in practica de politisti si as dori ca astfel de actiuni sa se repete si in viitor". Majoritatea autoturismelor oprite au avut numere de Arad, exceptie facand un Opel Vectra, inmatriculat in judetul Sibiu.
Cosurile produse la Frumuseni sunt cautate in Occident - Virtual Arad News (c)2001Singura concurenta vine tare din urma si din ...China
Traditia impletitului de nuiele se mai pastreaza, inca, in localitatea Frumuseni. Ce-i drept ca ea rasufla cam greu pentru faptul ca foarte putine persoane se mai preocupa de aceasta munca, desi de lucru ar fi si comenzile sunt destule. Paradoxal, 99 la suta din produsele finite, rezultate din impletitul nuielelor in Atelierul Fermei 9, apartinand de SCA Fantanele, se duc la export. Cu toate acestea, Atelierul de impletituri a incheiat anul trecut cu o pierdere de doua sute de milioane de lei, datorita faptului ca productivitatea este aici, practic, inexistenta. "Traditia se va pierde incetul cu incetul pentru ca avem foarte putina forta de munca. Locuri de munca am avea, insa pentru ca nu vin oamenii sa lucreze la noi. Lucram doar la 25 la suta din capacitate. E mare pacat, pentru ca se si castiga destul de bine, zicem noi si cererea exista. Nu vrem sa ajungem in imposibilitatea de a nu putea onora comenzile", ne-a declarat Traian Goia, seful Atelierului de impletituri. Marea majoritate a produselor de la Frumuseni ajung in Elvetia, Franta, Germania, Austria si Elvetia. In prezent, cei 150 de impletitori lucreaza peste 3000 de simboluri, ponderea fiind traditional specifica. "Cei din Franta comanda cosuri pentru lemne, nemtii prefera cosurile pentru autoturisme, foarte des folosite si la transportul alimentelor pentru picnicuri, elvetienii comanda cosuri mici, de forma rotunda, pentru aranjamente florale, iar austriecii fac cereri numai pentru cosuri pentru piata", a tinut sa precizeze Traian Goia. In urma cu cativa ani, in localitatea Frumuseni, peste 700 de familii de nemti au inceput sa confectioneze impletituri din rachita. Imediat dupa Revolutie, majoritatea nemtilor au ales sa traiasca in Germania, iar cei care le duc mai departe traditia sunt foarte putini. Asta in conditiile in care exista si locuri de munca, exista si materie prima, exista si foarte multe comenzi. Iar occidentalii au ales sa-si confectioneze atat de utilele cosuri din rachita la Frumuseni, in timp ce in China, industria impletitului se dezvolta pe zi ce trece.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}