title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 1 octombrie 2001

Presedintele Ion Iliescu a fost prezent la deschiderea anului universitar de la AradPresa n-a fost acceptata in Cetatea Aradului
Sosit sambata seara in Arad, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a fost cazat la Casade Oaspeti, unde, dupa o scurta pauza de odihna, a servit masa impreuna cu oficialitati locale si o parte dintre parlamentarii aradeni. In jurul orelor 10,30, seful statului s-a retras, pentru ca ieri, la ora 8.59, cu un minut inainte de ora fixata, sa fie prezent la Batalionul mixt romano- maghiar, din Cetatea Aradului. Desi presa nu a fost lasata sa participe la aceasta manifestare (lucru care l-a determinat pe presedinte sa-si ceara scuze in conferinta de presa), va putem spune ca Ion Iliescu a asistat la o actiune demonstrativa de mentinere a pacii.
Prefectul "a iesit" din context
Incadrandu-se in programul organizatorului - Prefectura Judetului Arad - coloana oficiala a ajuns in fata Palatului Cultural in timp util, adica inainte de ora 10,00, cand era programata deschiderea anului universitar. Din pacate, presa a ramas din nou pe dinafara, organizarea fiind sub orice critica, in sensul ca, dupa aparitia presedintelui, cei prezenti s-au imbulzit pe o singura usa si, ca urmare, la un moment dat, intrarea in Palatul Cultural a fost oprita. Ca si simplii studenti, am reusit sa patrundem printre "oficialitatile" aradene, care ocupau 90 la suta din sala. In mare parte primari pedeseristi, care au aplaudat la scena deschisa (printre putinii, de altfel) discursul iesit din context al prefectului Gheorghe Pele, care a vorbit mai mult despre cate firme au fost inregistrate in timpul "Guvernului Vacaroiu", decat despre utilitatea Universitatilor "Aurel Vlaicu" si "Vasile Goldis" in judetul nostru. Presedintele Ion Iliescu a apreciat, in discursul rostit cu acest prilej, ca investitiile in educatie sunt cele mai importante pentru viitorul natiunii romane. El a aratat ca inceputul secolului al XXI-lea marcheaza intrarea intr-o era bazata pe tehnologiile de varf. "Sansa Romaniei de a recupera decalajele care o despart de tarile dezvoltate este sa puna in valoare potentialul creator al generatiilor tinere", a conchis Iliescu. Dupa intalnirea cu o delegatie germana, condusa de parlamentarul Suzane Kastner, presedintele comisiei de prietenie germano-romane din Bundestag, intalnire care a urmat deschiderii anului universitar, Ion Iliescu a sustinut o conferinta de presa.
Intalnirea sefului statului cu rectorul UAV - Lizica MihutSubminarea nationala - in interesul nimanui
La intalnirea cu reprezentantii mass-media, raspunzand unor intrebari legate de o posibila dorinta de federalizare a celor din vestul tarii, ca urmare a faptului ca se simt ignorati de "centru" (vezi repartizarea sumelor de la buget), presedintele Ion Iliescu s-a pronuntat impotriva oricaror preocupari privind federalizarea Romaniei. "Sa incepem sa subminam unitatea nationala nu este in interesul nimanui, nici al tarii in general, nici al oricarei zone din tara", a afirmat presedintele Iliescu. Referitor la relatiile din ultima perioada cu reprezentantii UDMR si Guvernul Ungariei, presedintele Ion Iliescu a declarat, ca autoritatile de la Bucuresti nu confunda relatiile cu UDMR cu cele cu Ungaria. Presedintele Iliescu a subliniat faptul ca UDMR este o orgamzatie romaneasca, alcatuita din cetateni romani. Pe de alta parte, seful statului a afirmat ca aprecierea potrivit careia relatiile romano-maghiare inregistreaza un esec sau o stagnare este "incorecta".
Presedintele a ciocnit cu Dimitrie Musca un pahar de tuica
Dupa o scurta depunere de coroane la Monumentul Revolutiei, a urmat deplasarea la Curtici. Reusita vizitei lui Ion Iliescu s-a numit "Combinatul Agroindustrial Curtici", loc pe care presedintele a cerut, in mod expres, sa-l viziteze. Intampinat de cateva sute de persoane (lucru care nu s-a intamplat la Arad), in frunte cu directorul Combinatului, Dimitrie Musca, Ion Iliescu a tinut sa laude activitatea celor ce muncesc aici, declarand ca "am tinut sa vin la Curtici, pentru a da un exemplu". Ion Iliescu a tinut sa-l felicite pe Dimitrie Musca pentru ceea ce a realizat la Curtici, declarand in final ca "desi ati fost incondeiat in presa locala, si ati avut de suferit, noi nu avem nevoie de astfel de oameni (n.r. aluzie directa la deputatul Zavoianu), ci de oameni ca dumneavoastra". La finalul discursului, desi nu era prevazut nimic altceva decat vizitarea complexului de la Macea (aflat sub conducerea aceluias Dimitrie Musca), presedintele Ion Iliescu a acceptat (desi era foarte "grabit" de catre prefectul Gheorghe Pele) invitatia gazdei de a servi "macar o cafea", pe care, insa, n-a servit-o. In schimb, seful statului a ciocnit un pahar de tuica cu Dimitrie Musca, dupa care a mancat si o tocanita de vita cu mamaliguta. Periplul presedintelui s-a incheiat cu o vizita la Centrul Educativ pentru copii "Catalin", din Santana, si vizitarea Zonei Industriale din Chisineu Cris.
Rectorul UVVG - Aurel Ardelean se declara multumit de rezultateCadrele didactice si studentii beneficiaza de facilitati considerabile
Conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si-a prezentat la inceputul noului an universitar principalele obiective si oferta universitara. La intalnirea cu mass- media au fost prezenti decanii facultatilor din subordine, precum si reprezentantii celorlalte compartimente din universitate. Managementul academic al UVVG si-a asumat pentru anul universitar 2001/2002 integrarea institutionala in sistemul universitar national prin finalizarea procesului de acreditare. In ceea ce priveste noile specializari, universitatea privata din Arad a ales informatica, psihologia, limbile moderne aplicate, biologie si silvicultura, specializari adaptate la piata fortei de munca. Atat profesorii, cat si elevii vor beneficia de facilitati. Cadrele didactice vor fi stimulate prin marirea salarizarii cu 25%, cu posibilitati de castig suplimentar in cazul unor rezultate deosebite, iar personalul tehnic va primi o majorare de 20%. Studentii au ocazia sa studieze in laboratoare dotate la standarde nationale, cum sunt cele de informatica, criminalistica, practica pedagogica, psihologie, informare si integrare europeana si toxicologia mediului. Cercetarea ecologica se va efectua la Statiunea de Cercetari Socodor unde se sintetizeaza cerecetarile din proiectul european PIN MATRA. "Nu vreau sa fiu lipsit de modestie, dar subliniez ca suntem singura universitate privata din Romania angajata in acest proiect organizat in colaborare cu Uniunea Internationala de Conservare a Naturii si Casa Regala din Olanda", a afirmat rectorul UVVG, prof.univ.dr. Aurel Ardelean. Numarul locurilor in caminele studentesti s-a suplimentat, astfel ca s-a ajuns la 500 de locuri disponibile. "Vom mentine cifra de 8 000 in ceea ce priveste numarul studentilor. Recunosc ca la acest capitol nu ne-am indeplinit 100% obiectivul.", a punctat rectorul UVVG, prof.univ.dr. Aurel Ardelean.
Conturile teroristilor sunt cautate si in bancile aradene - Virtual Arad News (c)2001"Nu se stie nici odata de unde sare iepurele"
Bancile din Romania au inceput o actiune de verificare a conturilor pentru a identifica posibile legaturi cu teroristul de origine saudita Osama ben Laden, principalul suspect privind atentatele din 11 septembrie. Surse din cadrul sectorului bancar au declarat ca la aceasta actiune participa Banca Nationala a Romaniei, care a solicitat bancilor intocmirea unei situatii privind conturile suspecte de a avea legaturi cu organizatiile teroriste ale lui Osama ben Laden. Ministerul de Externe, pentru consultari privind formula de implementare a acestei actiuni, si Asociatia Romana a Bancilor. Actiunea de verificare a conturilor pentru a identifica posibile legaturi cu ben Laden a inceput de vineri si in bancile comerciale si sucursale ale bancilor din judetul Arad. Mai multi directori din sistemul bancar aradean ne-au declarat ca nu se asteapta sa descopere vreun cont al lui ben Laden intr-o banca din Arad. Dar, vorba directorului Bancii Agricole-Reiffeisen, Sigfrid Balasescu: "Nu se stie niciodata de unde sare iepurele". Inclinam sa credem ca nu de la Arad. Executivul a adoptat, la doua zile dupa atentatele din Statele Unite, o hotarare de Guvern pentru aplicarea Rezolutiei 1.333/2000 a Consiliului de Securitate al ONU privind situatia din Afganistan, Premierul Adrian Nastase a precizat ca, prin aplicarea acestei rezolutii, Romania s-a aliniat unei pozitii de principiu adoptate de toate statele care au acceptat sa desfasoare politici antiteroriste, in sensul ca toate conturile apartinand organizatiilor teroriste, in cazul in care acestea ar fi identificate, sa fie blocate prin intermediul serviciilor de informatii, al Interpolului sau al cooperarii internationale.
Lipovanii s-au debransat de la termoficare - Virtual Arad News (c)2001In cadrul Comisiei Consultative desfasurate la Prefectura, la inceputul saptamanii trecute, una din problemele abordate a fost pregatirea pentru iarna, la nivel de municipiu si judet. Astfel, a iesit in evidenta faptul ca aproape toate localitatile (orasele) se confrunta cu mari probleme, in ceea ce priveste posibilitatea asigurarii agentului termic catre populatie, in iarna care vine. Dintre acestea, Lipova se detasa categoric, acolo nici macar o familie nemai beneficiind de serviciile centralei termice, apartinatoare SC Urbisserv SA. Si asta nu de ieri de azi, ci de iarna trecuta. Aparent, situatia se datora faptului ca centrala termica este stricata. Contactand conducerea SC Urbisserv SA, in speta pe directorul Vili Furdui, nu mica ne-a fost mirarea cand am aflat ca centrala este buna, dar lipsesc cei care ar trebui sa beneficieze de serviciile sale, adica cetatenii de la blocurile din oras. Vili Furdui ne-a explicat, pe scurt, cum s-a ajuns in aceasta situatie: "Caldura n-am furnizat nici iarna trecuta, deoarece n-am avut la cine. Asta nu inseamna ca centrala este stricata, noi putand relua furnizarea agentalui termic oricand, numai sa avem la cine. Vara trecuta, am avut o sedinta cu toti administratorii de blocuri in care a reiesit ca doar vreo 50 de apartamente, luate la standard, ca unii aveau debransata ori bucataria, ori baia, mai doresc serviciile noastre. Atunci am facut o verificare si am constatat ca, de fapt, nici atatia nu erau. Prin urmare, de comun acord cu locatarii, am decis sistarea furnizarii agentului termic, deoarece centrala era prevazuta sa asigure caldura pentra 600 de consumatori." Asa stand lucrurile si pentru a nu lucra in pierdere, centrala si-a sistat activitatea. Debransarile, in opinia lui Vili Furdui, sunt o consecinta fireasca a abundentei padurilor din jurul orasului, fiecare familie preferand sistemul clasic (si, pana la urma, mai ieftin), de incalzire, cu teracote sau alte tipuri de sobe. "Atata timp cat cade padurea pe noi, oamenii nu au nevoie de incalzire centrala. De fapt, solutia nu o reprezinta incalzirea centralizata, de tip mamut, ci cu microcentrale, pentru fiecare bloc" a recunoscut Vili Furdui. In prezent, centrala de la Lipova se afla in conservare, conducerea SC Urbisserv SA sperand ca odata cu introducerea gazului in localitate a carei consecinta va fi scaderea pretului la energia termica furnizata, oamenii vor apela din nou la serviciile societatii.
Sala Studio a fost complet renovataPrimul spectacol ce se va juca aici va fi sustinut de tineri din mai multe tari ale Europei
Unul dintre principalele obiective ale conducerii Teatrului de Stat din Arad este pe punctul de a se materializa. Nu este vorba despre o noua premiera teatrala, ci despre redarea circuitului cultural a salii mici de spectacole a acestei institutii, sala care a fost complet renovata si modemizata. In data de 3 octombrie va fi inaugurata Sala Studio a Teatrului de Stat din Arad, dupa ce a fost complet renovata si dotata din punct de vedere tehnic. Redarea acestei sali circuitului cultural aradean va avea loc intr-un context cu totul inedit, deoarece spectacolul inaugural va fi unul special. El va incepe la ora 18,00, fiind realizat cu tehnici noi de imagini teatrale, fapt care, cu siguranta, va atrage foarte multi spectatori. Primul spectacol ce se va juca in noua Sala Studio este sustinut de tineri din mai multe tari europene, printre care se afla si Romania, tineri care au participat la scoala intensiva de vara. Aceasta actiune a fopt organizata de celebra Academie de Teatru din Berlin. Tinerii protagonisti ai acestui spectacol desfasoara un turneu prin mai multe tari europene: Germania, Polonia, Ungaria, Croatia, Austria si Olanda. In Romania, spectacolul va fi sustinut doar in Arad, in Sala Studio a Teatrului de Stat din Arad. Trupa internationala de teatru va sustine aici doua reprezentatii; prima va avea loc miercuri, 3 octombrie, iar a doua joi, 4 octombrie, ambele incepand la ora 18,00. Biletele pentru aceste spectacole ce vor inaugura Sala Studio au fost puse in vanzare la Agentia de bilete a Teatrului de Stat din Arad. Costul unuia este de 30.000 de lei, iar pentru elevi, studenti si pensionari este de 15.000 de lei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}