title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 31 august 2000

S-a deschis o noua editie a Targului Agromalim - Virtual Arad News (c)2000Targul Agromalim, targ international de agricultura si industrie alimentara, aflat la a XI-a editie, organizat, la Sala Sporturilor, in perioada 31 august - 4 septembrie 2000, de catre Camera de Comert, Directia Targuri- Expozitii, si-a deschis astazi portile. Aceasta manifestare se bucura de prezenta a 50 de firme, dintre care 20 din Arad, 4 din Ungaria, iar restul din celelalte judete ale tarii, care isi vor prezenta oferta in fata publicului, gama exponatelor variind de la utilaje si echipamente agricole pana la produse de uz veterinar, bauturi alcoolice, racoritoare, flori, articole de gradinarit, mobilier de gradina etc. Colaboratorii acestei editii a Agromalim sunt: Directia Judeteana pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola Arad si Asociatia Crescatorilor de Taurine din Romania, filiala Arad. Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad, a declarat "speram ca acest targ, care inaugureaza sezonul de toamna al expozitiilor, va reprezenta o miscare mobilizatoare in cadrul activitatilor economice, activitate care in acest an a fost "bantuita" de numeroase fenomene negative, targurile fiind una dintre, putinele cai de revigorare". In cadrulLa targ exponatele au putut fi degustate - Virtual Arad News (c)2000 acestei intalniri, deja traditionala, a agentilor economici din Arad si din tara, va fi prezenta, pentru prima data, o oxpozitie de tehnici si unelte de gradinarit si o expozifie de flori in salonul Gardenia. Gheorghe Alexa, presedintele OJCA Arad, care se afla la a doua participare la targ, a mentionat ca astazi va avea loc prezentarea programului SAPARD facuta dupa modelul sesiunilor de comunicari stiintifice. De asemenea, directorul OJCA Arad a tinut sa sublinieze colaborarea deosebita care au avut-o cu Camera de Comert. Traian Salajan, reprezentantul Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania, filiala Arad, a incercat si explice cauzele scaderii efectivelor de bovine incluzand aici liberalizarea preturilor la produsele animaliere, dezinteresul pentru specia de bovine si desfintarea sistemului de ferme. Cat despre Ziua Zootehniei, care va avea loc in cadrul targului, in 2 septembrie, Traian Salajan a declarat ca aceasta "va incepe cu vizitarea animalelor expuse la targ, urmata de bonitarea lor si de premierea celor mai reusite exemplare de taurine, titlul de Miss Arad fiind acordat cu sprijinul material al Camerei de Comert."
Nicolae Bacanu ne-a mai informat ca "Directia targuri-expozitii din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad are un nou sediu pe str. Dobrogeanu Gherea nr. 14, spatiul fiind mult mai generos. De asemenea, s-au facut pasi importanti in directia Targului International Arad. In urma cu 10 zile a fost nominalizat proiectantul noului sediu expozitional si anume firma PROIECT SA Arad; proiectul se va finaliza intr-o luna si jumatate, primele lucrari de constructie incepand anul acesta. Exista speranta ca pentru a doua jumatate a anului viitor, targurile sa se desfasoare in noul amplasament ".
O noua editie a marsului FNI...Investitorii FNI din Arad au marsaluit si ieri, "haltele" fiind cele cunoscute: sediu FNI, Prefectura si CEC. Pe langa obisnuitele lozinci, urechile celor care s-au aflat in preajma protestatarilor au auzit si "strigaturi" mai putin "ortodoxe". O parte din investitorii FNI s-au deplasat ieri la Bucuresti si, alaturi de pagubitii din toata tara, au manifestat in fata sediului Curtii de Apel Bucuresti, pentru a cere ca procesul dintre Fond si CEC sa aiba loc in aceasta zi, asa cum fusese stabilit. CEC a solicitat, marti, Curtii Supreme de Justitie sa stramute procesul cu FNI, intrucat la presiunea strazii nu ar putea fi judecat obiectiv un asemenea caz. Impreuna cu Ministerul Finantelor, CEC a recuzat, ieri, toti judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, considerand ca nu au parte de un proces echitabil in litigiul cu Fondul National de Investitii. Initial, amanarea procesului a fost ceruta pentru ca CEC si Ministerul de Finante sa-si pregateasca apararea, solicitandu-se stabilirea unui termen de judecata dupa data de 19 septembrie". In acest timp procurorii continua audierile, ieri fiind randul lui Gheorghe Negura, membru in Consiliul de Incredere al FNI, acuzat de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi inselat increderea investitorilor si ar fi prezentat date nereale CNVM.
Nini Sapunaru incurajeaza aradenii...Despre complexul Timisoara pe care il au aradenii se stie demult si el s-a manifestat in diverse forme, evident plecand de la realitati care au si generat, de fapt, acest complex. Nu facem acum o istorie a tuturor intamplarilor pe care le stiu bine aradenii. Un lucru e clar: cei care au condus destinele Aradului au si ei partea lor de vina, dincolo de niste realitati obiective care au dus la marginalizarea Aradului. Le promitem autoritatilor aradene ca, si de acum inainte, vom fi cu ochii in patru si vom amenda orice pierdere pe care o va avea Aradul din cauza lor. Ultima stire panicarda referitoare la capitolul "ce mai pierde Aradul in favoarea Timisoarei" se refera la transferarea Directiei Regionale a Vamilor din Arad la Timisoara (sau Oradea, intr-o alta varianta). Zvonul a fost alimentat si de schimbarea de la conducerea Directiei Regionale a d-lui Stefan Rabotka. Ca si stim exact cum stau lucrurile, l-am intrebat pe cel mai indreptatit sa ne spuna realitatea situatiei: dl. Nini Sapunaru, directorul Directiei Generale a Vamilor din Romania.
- D-le director general, care este situatia Directiei Regionale a Vamilor Arad ? Unii spun ca se muta la Timisoara, altii spun ca se muta la Oradea.
- Nu se muta nicaieri.
- Schimbarea directorului Regionalei Arad a Vamilor nu influenteaza, asadar, situatia Regionalei ?
- Aceste zvonuri au fost lansate in interiorul Regionalei. Nu stiu cine, dar le-a lansat aiurea. Aceasta e parerea mea. Conduc acest sistem de vreo patru ani de zile si imi dau seama cand apar astfel de chestiuni mai delicate. Efectiv, nu exista nici un motiv de mutare a Regionalei. Numai ca s-a profitat de micile rivalitati locale si asa au aparut zvonurile. La aceasta se adauga si problema pe care aradenii o au vizavi de timisoreni. Eu inteleg aceste rivalitati. Fiecare vrea sa aiba o directie in plus. Asta nu schimba insa lucrurile. Schimbarea pe care am facut-o a fost determinata de modul cum a fost condusa Regionala. Fara nici o suparare. Am discutat cu directorul Rabotka, am ajuns la concluzia ca nu a reusit, ca organizator, sa domoleasca treburile la Arad. Eu sunt suparat pe modul cum se desfasoara treaba la Arad. Nu numai Rabotka se face vinovat. Pentru ca daca Rabotka era cu adevarat vinovat de anumite chestiuni certe, clare, categorice, nu era schimbat din functie si trecut sef de vama, ci era destituit. Trebuie vazuta diferenta. Eu am trimis un om din afara tocmai in ideea de a pacifica Regionala, pentru ca noi am constatat ca problemele acolo sunt de ordin intern. Sunt probleme de lipsa de cooperare intre cadrele din interiorul Regionalei. Principiul este urmatorul: pestele se impute de la cap, iar eu n-o sa ma apuc sa-l curat de la coada. Curat capul si pe urma vad ce se mai intampla in continuare. Deocamdata, eu nu am deplina incredere la Arad decat in directorul pe care l-am trimis de la Cluj.
-Vor afecta toate acestea imaginea Regionalei Arad?
- Eu nu stiu cine se mai face vinovat. Pentru mine era o situatie conflictuala care nu mai putea dura. Eu am trimis un om neutru care peste o luna va veni si va spune: sefu, aici e o zona gri, aici e o problema, va trebui sa facem niste schimbari. El e pus acolo sa faca ordine in Regionala. E unul dintre cei mai buni directori pe care-i am.
-Ca idee generala: daca se schimba directorul general al vamilor sau guvernul, Aradul are conditiile necesare pentru a ramane in continuare sediu al Regionalei ?
- Categoric, da, Aradul ramane sediu al Regionalei.
Regele Mihai nu doreste sa vanda Castelul de la Savarsin - Virtual Arad News (c)2000In urma cu doua luni, regelui Mihai I i-a restituit, prin hotarare judecatoresca, proprietatea si castelul de la Savarsin. Aceasta a fost prima proprietate redobandita catre Mihai, in Romania. Chiar daca fostul suveran al Romaniei a avut castig de cauza in procesul cu statul roman si mai mult sigur ca va deveni proprietarul sau, castelul este ravnit de o americanca. Acest zvon este din ce in ce mai des vehiculat, de cand s-a aflat ca aceasta este de origine romana. Izabel Savarsin Barna, in varsta de 54 de ani spune ca este urmasa grofului Andras Foray, care a fost proprietar al castelului de la Savarsin intre anii 1800 - 1830. Tatal acesteia stabilit in Ohio si care are in prezent aproape 100 de ani a botezat-o pe fiica cu numele de Izabel Savarsin Barna, o amintire a castelului de la Savarsin. Ea se ocupa acum de ferma sa din Ohio si doreste sa cumpere acest castel. Admnistratorii castelului de la Savarsin au recunoscut ca, de mai bine de doi ani, americanca, urmsa a grofului Foray ii bomdeaza cu scrisori, prin care isi exprima   dorinta fierbinte de a cumpara castelul de la Savarsin. Nu o intereseaza de la cine, de la statul roman, sau, acum dupa ce a fost dobandit de rege, chiar de la el. Ba, mai mult, a spus celor de la Savarsin ca are pregatit un CEC destinat achizitionarii proprietatii de la Savarsin. Desi pare greu de crezut, acest lucru este foarte probabil, avand in vedere ca, nu de mult, Izabel Savarsin Barna a mai achizitionat la Szeged, in Ungaria, o alta fosta proprietate a grofului Foray. Anual, pentru intretinerea castelului se primeau 700 milioane de lei, in timp ce venitul era de doar 350 de milioane. Din cauza fondurilor insuficiente, de 12 ani, aici nu s-a mai putut zugravi. In mare parte, peretii sunt crapati, zidurile exterioare fiind in stare avansata de degradare. Degradarea este din ce in ce mai evidenta, mai ales ca, din cauza procesului, anul trecut, cele 700 de milioane de lei alocate pentru castel au fost blocate. Legat de faptul ca proprietatea de la Savarsin este ravnita de catre Izabel Savarsin Barna am stat de vorba cu av. Alin Gherga, care alaturi de avocatul Vasiliu, este unul din avocatii care reprezinta Casa regala in instanta, pentru redobandirea Castelului de la Savarsin. Acesta ne-a spus ca, din discutiile pe care le-a avut cu purtatorul de cuvant al casei regale, fostul suveran nu doreste sa vanda castelul de la Savarsin. "Cele doua procese legate de castelul de la Savarsin nu sunt chiar finalizate, apelul urmand sa aiba loc la inceputul lunii septembrie. Cu toate acestea, eu stiu ca regele Mihai nu doreste sa vanda castelul, ba mai mult, au fost discutii legate de faptul ca se va dori restaurarea castelului, deoarece se afla intr-o stare destul de deplorabila. Pot sa va mai spun ca, parcul ce inconjoara castelul este declarat rezervatie naturala. Casa regala a luat cunostinta ca exista o americanca de origine romana cure doreste sa cumpere castelul dar, repet, intentia regelui nu este sa-l vanda" - ne-a declarat in exclusivitate, avocatul Alin Gherga. Dupa ce a fost trecut in proprietatea statului, castelul de la Savarsin a fost spital de interne, spital TBC, sanatoriu de recuperare nevrotica si incepand din 1967, Nicolae Ceausescu l-a transformat in casa de oaspeti a presedintiei. In 1969, Ceausescu a vizitat prima oara castelul. Cea de-a doua si ultima vizita a acestuia a fost dupa exact 10 ani, cand a stat 2 zile. Localnicii din Savarsin spun ca, cu toate ca isi revendica proprietatea, regele Mihai I al Romaniei nu a vizitat castelul de la Savarsin nici macar dupa ce instanta a hotarat sa i-l restituie, dar ei se arata bucurosi ca fostul suveran va veni in comuna lor. De altfel, primaria Savarsin i-a si facut regelui o invitatie, anul acesta, cu ocazia Pastelui, invitatie, care insa, nu a fost onorata.
Septelul romanesc se va imbogati cu noi soiuri - Virtual Arad News (c)2000Din discutia pe care am avut-o cu Vasile Teodorescu, directorul Asociatiei Generale a crescatorilor de pasari si animale din judetul Arad, am aflat ca aceasta asociatie a reusit sa obtina in favoarea membrilor sai mai multe facilitati importante. In primul rand, prin Programul SAPARD vor fi aduse 300 de juninci gestante din Austria, care vor fi impartite gratuit membrilor asociatiei. Cei care vor lua un nucleu de sase vaci, vor primi tot gratis si o instalatie de muls. Acest program este in plina desfasurare, toate acestea fiind definitivate, urmand ca in octombrie sa fie aduse animalele din Austria. Tot prin Programul SAPARD, vor fi impartite membrilor asociatiei gaini ouatoare, pe nuclee de 1.000-2.000 de bucati, tot gratis. "Sa se inteleaga ca singura obligatie a celui care primeste gainile este sa comercializeze ouale pe piata interna", a precizat Vasile Teodorescu. De asemenea, in cadrul acestui program vor fi aduse si scroafe de reproducere din Ungaria, pentru membrii asociatiei. In aceasta perioada, Asociatia crescatorilor de pasari si animale, a obtinut in favoarea membrilor ei, licente de import pentru 1.000 tone furaje din Ungaria, la preturi de maxim 5.600 lei/kg. De asemenea, asociatia are in vedere construirea, impreuna cu firma Babolna din Ungaria, a unei fabrici de furaje concentrate, care va deservi crescatorii de pasari si animale din intreaga tara.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}