title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 30 iunie 2000

Revolta pagubitilor FNI continuaFaptul ca in scandalul FNI nu se stie inca nimic concret, nu face decat sa adanceasca, de la o zi la alta, disperarea investitorilor. Ieri, pagubitii aradeni au protestat din nou. Circa 30 de oameni, purtand pancarte s-au adunat in fata sediului SOV INVEST Arad, dupa care au plecat pe traseul CEC-CENTRO-COOP-Bd. Revolutiei - Piata Revolutiei, marsul incheindu-se in fata sediului Prefecturii Arad. Pe platoul din Piata Revolutiei, pagubitii FNI au organizat si un miting. Pe pancarte se putea citi: "CEC sa plateasca!", "Nimeni nu e mai presus de lege, doar hotii cei mai mari". Toti cei prezenti strigau "Hotii, Hotii!", "Mafiotii!", "Moarte hotilor!" si-l invocau pe Vlad Tepes. Un aspect frapant este ca cei mai multi dintre participanti erau oameni de varsta a treia. Faptul ca ei au investit banii la FNI se datoreaza in primul rand CEC-ului, sigla acestei institutii fiind ca o lampa ce atragea fluturii. De altfel, multi dintre ei nu stiu nici acum ca sunt investitori si nu depunatori. Insa in situatia de fata acest aspect nu are importanta. Aurel Savu, unul dintre pagubiti, spunea: "Banii au intrat in buzunarele hotilor. Nu stiu in cine sa mai am incredere in tara asta. Unii au acuzat investitorii FNI ca au fost lacomi. Dar CEC-ul si alte institutii, cu atatia specialisti ce au cautat in aceasta afacere? Doar un Vlad Tepes ar mai putea face ordine." Strigatul extrem reflecta ca rabdarea celor furati de FNI a ajuns la limita. Un lucru grav care trebuie sa dea de gandit...
Inca nu s-a incheiat procesul privind Castelul de la SavarsinProcesul de restituire a imobilului, cunoscut sub denumirea generica de "Castelul de la Savarsin", situat in comuna Savarsin, imobil care a fost preluat in intregime in baza Decretului 38/1948 si a deciziei nr. 105/1848 a Consiliului de Ministri, a dat castig de cauza reclamantului Mihai I, fost rege al Romaniei, in defavoarea Ministerului Finantelor, in calitate de reprezentant al statului Romaniei a R.A. Administratia Patrimoniului de Stat. Nu vom insista asupra cauzelor si motivatiilor Sectiei Civile a Tribunalului Arad pentru aceasta restituire. Vom reaminti cititorilor nostri doar faptul ca s-a admis, de catre instanta, invocarea ca au fost incalcate articolele 6, 8, 10 si 11 din Constitutia de la 1948 si articolul l7 din Declaratia Universala a Dreptului Omului. De asemenea, citam din Motivarea sentintei civile nr. 110 pronuntata in sedinta publica din aprilie 2000: "s-a considerat ca acest litigiu intra sub incidenta legii 213/1998 si a Codului Civil" deci retrocedarea este perfect motivata legal. Pentru ca R.A.A.P.S. a solicitat restituirea sumei de (inifial) 904 milioane lei, suma la care a evaluat cheltuielile de investitii, conservare si intretinere, MSR Mihai I, prin avocatii sai, Vasiliu Adrian si Gherga Alin, a comandat un raport de expertiza tehnica si contabila, expertiza avand ca scop reevaluarea costurilor pentru lucrarile mai sus pomenite, obtinand, prin cererea formulata catre presedintele Tribunalului Arad, amanarea cauzei pana la data de 28.06.2000. La acest termen urma sa fie depusa expertiza contabila si audiat un martor lipsa. Expertiza - efectuata de expert tehnic dr. ing. Sorin Paius si incheiata la 26.05.2000 - a relevat faptul ca valoarea actuala a lucrarilor de investitii se ridica la, cel mult, 313 milioane - adica o treime din suma initial pretinsa, restul insemnand cheltuieli de intretinere ce nu intra la capitolul "despagubiri". Judecarea cauzei s-a amanat, insa, pentru data de 12.07.2000. Motivul amanarii: depunerea de catre avocatii MSR Mihai I de obiectiuni la raportul de expertiza contabila efectuat de ec. Costi Boby. Tot la termenul respectiv, R.A.A.P.S. va trebui sa formuleze in scris obiectiunile la acelasi raport, deoarece acestia abia ieri, au primit, expertiza contabila. R.A.A.P.S. a renuntat la martorul lipsa, pentru ca, existand expertize efectuate, proba cu martori devine inutila. Avocatul regelui Mihai, Alin Gherga spune ca: "Parerea mea e ca, la termenul din 12.07.2000, procesul se poate incheia, desi teoretic R.A.A.P.S. mai poate prelungi procesul prin formularea de cereri pentru o contraexpertiza. Repet, teoretic (..) dar opinez ca expertizele existente deja la dosar lamuresc toate aspectele problemei. Astept cu incredere solutia instantei". Va vom pune la curent cu desfasurarea ulterioara a acestui proces, unic in felul lui in peisajul romanesc postdecembrist.
Rectorul UAV - prof Lizica Mihut anunta cresterea numarului de locuriIn aceste zile absolventii claselor a XII-a sustin bacalaureatul. In functie de notele obtinute, acestia pot opta pentru facultatea dorita. Cum multi dintre absolventi isi doresc sa urmeze o facultate in Arad, am incercat sa aflam modul in care se va face admiterea la Universitatea Aurel Vlaicu. Prof.univ. Lizica Mihut, Rector al Universitatii Aurel Vlaicu a fost impresionata de faptul ca cei mai multi dintre candidatii la bacalaureat, opteaza pentru invatamantul superior aradean, in special pentru Facultatea de Stiinte Economice, din cadrul UAV. Astfel, prof. Lizica Mihut, ne-a declarat: "Vom suplimenta numarul de locuri si poate chiar il vom dubla, datorita solicitarilor foarte mari a absolventilor clasei a XII-a. In ceea ce priveste admiterea, la noi, se ia in calcul 20% din media obtinuta la bacalaureat. De asemenea, s-a hotarat ca admiterea sa fie fara examen, trebuie sa se depuna doar dosarele. Va fi un concurs de dosare. Singura facultate care va sustine examenul clasic este Facultatea de Teologie Ortodoxa, care este a cincea acreditata, definitiv, din tara, cu 50 de locuri fara taxa, pentra urmatoarele locari platindu-se 6,5 milioane, in rate. La Facultatea de Inginerie taxa este de 5 milioane lei, suma platindu-se tot in rate. Pentru Facultatea de Stiinte Economice este putin diferit. Astfel, primii 30 admisi platesc 6 milioane, in transe, iar ceielalti 6,5 milioane lei."
La Santana este criza de apaDatorita caldurii excesiv de mare, se pare ca in aceasta vara vom suferi destul de serios, mai ales ca panza freatica a scazut la 20 de metri. O situatie mai deosebita se intalneste la Santana, unde cei 14.000 de locuitori ai comunei se confrunta, la ora actuala, cu o lipsa acuta de apa. Comuna are sursa proprie de alimentare cu apa, existand patru puturi: unul pentru caz de incendiu; unul pentru colmatat si doua pentru consumul populatiei. Deoarece din panza freatica de la Santana se alimenteaza orasele Curtici si Arad - dar si comuna Simand, apa a ajuns sa fie un lux. Primarul comunei, Ioan Ilica, a inceput demersurile, venind la Arad, mai precis la Consiliul Judetean Arad. Aici, primarul a vorbit cu Cornel Haristiade, secretarul PNL-ului, care nu l-a ajutat cu nimic. De mentionat ca, pentru ca Santana sa fie racordata la reteaua nationala, este nevoie de 5-6 miliarde de lei.
Artistul aradean Mihai Takacs este indragostit de Paris - Virtual Arad News (c)2000Festivalurile "Montmartre in Europa" - organizate din 1996 sunt o creatie a U. V. A. 18 (Uniunea pentru Viata Asociativa din arondismentul 18), care regrupeaza 50 de asociatii aderente. Obiectivele festivalului - dupa cum precizeaza presedintele asociatiei Andre Dumas - sunt de a contribui la dezvoltarea vietii culturale si de a apropia popoarele europene printr-un schimb cultural intens. In acest an 2000, Montmartre a dat festivalului o tema majora "Milenarul - intre vis si realitate". acest eveniment au participat tari europene printre care Romania. Aradul a fost reprezentat cu cinste de artistul plastic Mihai Takacs, despre care presa franceza care se ocupa de festival spune: "Acest pictor roman elaboreaza o pictura vibranta cu numeroase rapeluri estetice incadrandu-se in traditia figurativa si relevand o adevarata pasiune pentru istoria artei. Cerurile sale flamande sunt o flagranta ilustrare a acestei pasiuni."

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}