title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 30 martie 2000

Bodo Hombach a fost asteptat de ministrul Basescu pe aeroportul din AradFinantarea proiectelor prioritare pentru Romania va fi asigurata
Bodo Hombach - coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, a facut sambata, o scurta escala la Arad. La aeroport, oficialul UE a fost asteptat de ministrul Traian Basescu, cu care urma sa survoleze teritoriul romanesc pentru a evalua traseul coridorului paneuropean 4, dintre Dresda - Viena - Szeged - Nadlac - Arad - Deva - Valea Jiului - Calafat - Salonic - Istanbul. De altfel, demnitarul roman a spus ca va promova o serie de proiecte, pentru infrastructura de cai ferate si rutiere, pentru finantare din fonduri ale UE.
Bodo Hombach, insotit de cativa tehnicieni straini, a spus, in brifingul sau: „Colaborarea in cadrul Pactului de Stabilitate cu parteneri romani merge foarte bine. Pactul este un element real si important pentru integrarea europeana. Coridorul 4 înseamnă foarte mult: cai de comunicatie feroviare, rutiere, energetice si de telecomunicatii. Avem in vedere construirea unui pod intre Calafat si Vidin (Bulgaria), pod ce va aduce foloase tututor."
In ce priveste banii pentru aceste lucrari, Bodo Hombach nu a avansat nici o cifra, spunand totusi că „finantarea este reala si va fi asigurata. Podul este un proiect prioritar, iar lucrarile pot incepe intr-un an. Intotdeauna se spune ca noi asteptam bani, iar eu spun depuneti proiecte. Cand se va face colectarea si evaluarea proiectelor vom avansa si cifre."
Podul ar putea fi botezat Apollo Dua, dupa numele arhitectului care a proiectat unul, dar pe timpul imparatului Traian.
„Dacă romanii au putut face un pod, putem sa facem si noi unul. O Dunare care pe 500 de kilometri n-are un pod, inseamnă pentru mine Ev Mediu. In mod sigur si drumurile de acces vor fi realizate, caci atunci am face doar un monument al eroilor. Nu vrem asa ceva", a conchis oficialul U.E.Pentru reconstructia zonei Balcanilor, va fi alocata, se pare, suma de 1,5 miliarde de Euro, din care Romaniei iar reveni circa o cincime.
Ce este insa acest Pact de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est? Initiativa comunitatii internationale, de anul trecut, viza ca acesta sa fie un alt Plan Marshall pentru Balcani. Pana acum insa s-au semnat doar acorduri si acte uzuale. Bani nu s-au miscat deloc.
In prezent statele si institutiile donatoare analizeaza circa 130 de proiecte, a caror valoare se ridica la 11 miliarde de dolari.
Pe 29 si 30 martie, la Bruxelles, va avea loc Conferinta donatorilor Pactului. Probabil atunci vor fi, avansate si cifre concrete, pentru diferite proiecte. Proiecte la care si Romania este parte si sunt prioritare pentru noi. Caci altfel, vorba lui Traian Basescu - „Pactul va ramane o poveste frumoasa, si o mangaiere pe crestet a Romaniei, din partea tarilor UE".
Primarul Neamt s-a intalnit cu delegatiia din DanemarcaDelegatii unei organizatii neguvernamentale din Danemarca s-au intalnit, ieri, cu primarul Valentin Neamt si cu responsabili ai Prefecturii, pentru un nou contact cu autoritatile, in vederea demararii unui program comun. Acesta se refera la organizarea, in municipiu, a unor cursuri despre democratie, care se vor adresa primarilor din judet si unui numar restrans de agenti economici. Danezii si-au depus oferta de colaborare inca din aprilie 1999, insa programul inaintat spre finantare Ministerului de Externe din Danemarca, nu a fost aprobat. Danezii spun ca programul, care se ridica la valoarea de 40.000 de marci germane, va fi propus din nou guvernului danez, insa, daca va fi aprobat, cursurile vor incepe abia dupa alegerile locale, cu noii primari.
Un nou accident produs la tecerea peste calea ferataAccidentele de circulatie, de orice natura ar fi ele, socheaza pe zi ce trece, prin gravitatea lor. Neatentia la volan, sofatul sub influenta bauturilor alcoolice si, nu in ultimul rand, viteza sunt principalele motive ale producerii unor accidente care duc, de cele mai multe ori, la decese. In ultima vreme, in Arad, au fost suficiente cazurile care sa dovedeasca, daca mai era de dovedit, ca sofatul nu este deloc o joaca. Ultimul accident, care din fericire nu s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti, a avut loc, marti dimineata, pe drumul national Arad- Deva, in dreptul unui nivel de trecere a liniilor de cale ferata. Pentru a localiza mai precis, accidentul, pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza, s-a petrecut in acelasi loc unde, nici cu un an in urma, un TIR a intrat sn plin intr-un tren, provocand pagube insemnate atat companiei transportoare, cat si SNCFR-ului.
Impactul a fost violent
La primele ore ale diminetii de marti, la intrarea din Arad pe sensul de mers dinspre satul Horea, un autoturism marca Audi, cu numarul de inmatriculare BG 0824 PA, apartinand cetateanului italian Sala Pietro a intrat, din greseala pe vechiul traseu al soselei, unde se afla acum, calea ferata. In autoturism se aflau doua persoane. Fara a se sti cu precizie din ce cauza, la trecerea de nivel a caii ferate, autoturismul a ramas suspendat pe liniile de tren, fiind in imposibilitatea de a efectua vreo manevra. Ghinionul oelor doi a fost acela ca, exact in acel moment, se indrepta spre ei trenul international "Ovidius", care circula pe relatia Budapesta - Constanta. In clipa urmatoare, cei doi, sesizand pericolul, au sarit din masina si au facut semne disperate mecanicului de locomotiva, in speranta ca acesta va opri la timp si va putea evita impactul cu masina. Din pacate, impactul nu a putut fi evitat si datorita vitezei foarte mari, pe care garnitura de tren a avut-o, locomotiva a intrat din plin in masina, din partea stanga, si a impins-o pe o portiune de circa 250 de metri. Din cauza impactului deosebit de violent, autoturismul a fost distrus aproape in intregime.
Fuga-i rusinoasa, dar...
Dupa producerea accidentului, trenul international a oprit. Cei doi indivizi pareau deosebit de revoltati, si, dupa ce au purtat discutii aprinse cu mecanicul de locomotiva, acestia au disparut  de la fata locului, chiar inainte de sosirea organelor de politie. Cu toate acestea, din declaratiile martorilor cu privire la semnalmentele celor doi, se pare ca barbatii erau de culoare si ca unul dintre ei vorbea cursiv limba italiana. De la maior Floare Dan, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, am aflat: "Nu poate fi vorba de o infractiune. Cei doi nu au facut altceva decat sa-si paraseasca autoturismul. De aceea, nici nu se pune in discutie problema darii lor in urmarire generala". Dupa circa o ora de la producerea accidentului, masina a fost ridicata de pe linii, iar trenul si-a reluat circulatia, neexistand alte perturbari si intarzieri ale trenurilor. 
Spitalul judetean este conectat la Internet - Virtual Arad News (c)2000Saptamana trecuta, s-a reusit definitivarea lucrarilor de cablare pentru reteaua de calculatoare a Spitalului Judetean. Astfel, aceasta unitate sanitara a inregistrat inca o premiera pe plan local, posibilitatile deschise de aceasta lucrare fiind mai mult decat binevenite. De ieri, a aparut posibilitatea practica a interconectarii si a comunicarii intre toate sectiile spitalului, in cadrul unui circuit inchis. "Noutatea rezida in faptul ca personalul medical nu mai este obligat sa se deplaseze de la un etaj la celalalt pentru a comunica diverse date si acte, - spune directorul spitalului, dr. Vasile Bucur pe langa faptul ca, in prezent, medicii au deplin acces prin intermediul unui server, la baza centrala de date a spitalului. In plus, prin intermediul server-ului firmei D'Art, personalul are acces la informatii medicale de ultima ora aparute pe plan international, doar accesand site-urile de specialitate". Mai mult, medicii pot dialoga cu omologii de peste hotare, aspecte aparute in unele cazuri dificile, putand astfel beneficia si de experienta altora. Lucrarea de cablare s-a realizat in cea mai mare parte din sponsorizari, Fundatia Sörös din Timisoara fiind, in acest sens, principalul partener.
Dragan Petricevic va antrena nationala de baschet
In urma rezultatelor bune obtinute cu BC West Petrom Arad, antrenorul sarb, Dragan Petricevic va antrena selectionata nationala de baschet a Romaniei. Dragan Petricevic a venit la West Petrom si a reusit calificarea echipei in finala Campionatului national de baschet. In urma rezultatelor bune obtinute in acest sezon, invingand printre altele si campioana Romaniei, CSU Sibiu, Petricevic a atras atentia Federatiei Romane de Baschet, si in special, cea a secretarului general al federatiei, Mircea Campeanu. Dealtfel, marti seara tarziu, Mircea Campeanu a confirmat ziarului "Observator" numirea lui Dragan Petricevic la carma nationalei de baschet masculin. In cursul zilei de astazi, Petricevic se va prezenta la Federatie, pentru instalarea oficiala pe post.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}