title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori, incepand din data de 25 septembrie, am revenit la vechiul sistem de votare. Daca sunteti multumiti de prestatia noastra - VOTATI-NE !


Anunt:

Firma germana Baum Retech A.G. (www.baum.de) doreste sa isi consolideze echipa de dezvoltare software cu specialisti din Romania, de preferinta din Arad.

Va oferim un salariu atractiv, intr-o atmosfera destinsa, precum si posibilitatea de a va specializa in cele mai noi tehnici de dezvoltare software, atat in Romānia cat si in Germania. Daca doriti o munca interesanta, intr-un colectiv placut, si cunoasteti Windows, Visual C++, Visual Basic si COM, scrieti-ne cat de curānd la adresa mp@baum.de.


Stirile Zilei

Vineri, 29 septembrie 2000

Au inceput lucrarile la subtraversarea de la Strada Voinicilor - Virtual Arad News (c)2000Repararea podului de cale ferata de peste Mures, cel care face legatura dintre Arad si Timisoara, reprezinta cea mai importanta investitie din judetul nostru, din perioada post-decembrista. Istoria acestui pod este veche si cunoscuta, cu clare conotatii politice, si ele cunoscute. Incapatanarea si incercarea de a acumula capital politic au dus la oprirea circulatiei feroviare pe pod pentru o perioada de peste doi ani, fara ca practic sa se faca nimic. Lucrurile au inceput sa se miste abia in acest an. Costul intregii lucrari, fara a lua in calcul valoarea infrastructurii podului, este de circa 100 de miliarde de lei, din care au fost deja derulate 70 de miliarde. Plata pentru lucrari se vireaza esalonat, lunar, neexistand pana acum nici o restanta. Dupa cum si executantul se afla in avans cu lucrarea, fata de datele preconizate.
Subtraversarea de la "Voinicilor" - cel mai important punct
Acum, lucrarile se afla in plina desfasurare. Fonduri sunt, dorinta de munca asijderea, mai ales ca importanta obiectivului nu mai trebuie subliniata. Executantul, Trustul de Constructii Cai Ferate Bucuresti, lucreaza concomitent, atat la pod, cat si la lucrarile conexe. Dintre lucrarile conexe, cea mai mare amploare o are subtraversarea de la "Voinicilor". Aceasta subtraversare este astfel proiectata incat sa permita trecerea tramvaielor si realizarea legaturii dintre cele doua zone (II si III) ale cartierului Micalaca. In ceea ce priveste podul propriu-zis, "se lucreaza la deschiderile unu si doi" dupa cum a explicat, in termeni tehnici, directorul Regionalei CFR Timisoara, Iulian Stefanescu. Termenul de finalizare a lucrarii, inaintat de catre Iulian Stefanescu, este 30 noiembrie, "asta duca timpul se mentine frumos". Directorul Regionalei si-a explicat afirmatia anterioara prin faptul ca "in noiembrie avem de turnat o cuva de beton, care va sustine terasamentul caii ferate".
Primaria - doar in 2001
In ceea ce priveste aportul Primariei Arad, problema nu este tot atat de simpla. Si asta datorita unui motiv cvasi-cunoscut in realitatea economica romaneasca: lipsa banilor. Datorita faptului ca s-a tergiversat eliberarea autorizatiei de constructie, fosta conducere a Primariei nu a alocat fonduri pentru acest obiectv, de continuare a lucrarilor incepute de SNCFR, lucrari care se opresc la cativa metri de calea ferata, intr-o parte si in cealalta, si care constau in realizarea si amenajarea legaturilor rutiere si de tramvai. Mai mult, nu s-a alocat nici macar pentru proiect. Viceprimarul Emanoil Voicu ne-a declarat ca "la rectificarea bugetara vom cere bani pentru proiectul lucrarilor", urmand ca la bugetul pe 2001 sa fie prevazute sume pentru lucrarea propriu-zisa. Nu putem sa nu remarcam bila alba pe care a "incasat-o" primarul Dorel Popa, cel care a eliberat autorizatia de constructie, tinandu-si astfel promisiunea facuta ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.
Angajatii din sanatate vor intra de luni in greva de solidaritateNu este normal ca intr-o tara cu pretentii de aderare la Uniunea Europeana si NATO, Ministerul Sanatatii sa fie intr-o situatie atat de jalnica. Angajatii din sanatate vor intra luni, incepand cu ora noua, in greva de solidaritate, in timpul careia, intrarile in unitatile sanitare vor fi blocate. "S-a ajuns la greva pentru ca banii au fost depusi la trezorerii. Au fost blocati si credem ca acesti bani nici nu mai exista. Noi, cei din Arad, intram in greva de solidaritate, in acest timp facem demersurile necesare pentru greva generala", ne-a declarat liderul de sindicat, Delia Bonca. Pentru ca datoriile catre Casa de Asigurari sa poata fi achitate si salariile sa fie majorate, sunt necesare saizeci de miliarde lei. Casa Judeteana dispune de acesti bani, insa, conform "legii contabilitatii ", nu se poate folosi de ei. Din fondul de asigurari ar putea fi platiti si stagiarii si rezidenti. Guvernul se joaca de-a licitatia, dar o licitatie prost organizata, la sfarsitul careia din suma odata stabilita se mai scade. Asa se explica faptul ca Ministerului Sanatatii i s-au luat treizeci de miliarde lei. Revendicarile sustinute la nivelul Federatiei "SANITAS" si al Uniuniilor Judetene sunt considerate la fel de importante, acestea fiind: reglementarea statutului profesional al asistentilor medicali; acordarea unor facilitati personalului din unitatile sanitare si de asistenta sociala; acordarea tichetelor de masa personalului angajat in unitatile sanitare si de asistenta sociala; finantarea corespunzatoare a unitatilor sanitare de la bugetul asigurarilor de sanatate si bugetul de stat; aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului, ordonanta numarul 24/2000, in unitatile sanitare finantate de la bugetul asigurarilor de sanatate si bugetul de stat. Se pare ca fondurile destinate sanatatii raman blocate undeva, nu se stie unde, iar revendicarile intarzie sa-si gaseasca solutionarea. Singurul lucru bun care e pe cale sa se intample este aprobarea sporului de risc pe care l-au cerut angajatii din spitalele TBC.
Copiii abandonati vor putea fi adoptati in tara sau strainatateSa dai nastere unui copil inseamna responsabilitate. Sa nu iti asumi responsabilitatea cresterii acelui copil, inseamna inconstienta. Sa fii inconstient inseamna sa nu poti raspunde de ceea ce faci. Si totusi, se nasc copii si se abandoneaza copii. Acestia nu sunt vinovati pentru ca vin pe lume si nici nu trebuie sa dea socoteala nimanui atunci cand sunt considerati o adevarata povara. E crunt sa te maturizezi si sa-ti dai seama ca de fapt nu ai fost dorit, ca ai incomodat pe cineva. Ce e in sufletul celor care nu au pe cine sa numeasca mama, tata, sora, frate, nimeni nu poate sti, decat ei... orfanii. In ultimii ani au inceput si in tara noastra sa se adopte copii, fie de catre familii din tara, fie din strainatate. In Arad, in anul 1997 s-au efectuat doua proceduri de adoptie internationala. In 1998 insa, 95 de copii au parasit tara, iar 13 si-au gasit un loc in familii din tara. Anul trecut, din 86 de copii, 12 au fost adoptati in tara iar 74 in strainatate. Anul acesta, pana la data de 20.09.2000 s-au aprobat 77 de adoptii dintre care 14 nationale si 63 internationale. Se pare asadar, ca tot mai multe familii accepta in mijlocul lor copii abandonati. Pentru ca un cuplu sa poata adopta unul sau mai multi copii trebuie sa intruneasca urmatoarele calitati esentiale: sa nu aiba antecedente penale, si fie sanatosi clinic, sa aiba conditii materiale cel putin decente, un profil moral bun, sa primeasca acceptul celorlalti membrii ai familiei, sa fie integrii in ceea ce priveste personalitatea. Cuplului respectiv i se va face o evaluare timp de trei luni, de catre Directia Judeteana Pentru Drepturile Copilului. Familia poate sa refuze copilul in cazul in care acesta nu corespunde asteptarilor sau pur si simplu nu se adapteaza. Timp de trei saptamani, sau mai mult, se vor face vizite regulate la Centrul de Plasament. Daca totul merge bine, Comisia pentru Protectia Copilului hotaraste incredintarea copilului in vederea adoptiei in baza documentatiei intocmita de DJPDC. Comisia va elibera un aviz favorabil dupa care, dosarul se transmite la Bucuresti la Comitetul Roman pentru Adoptii care verifica dosarul si emite o decizie prin intermediul careia se confirma aprobarea adoptiei. Dosarul se intoarce la DJPDC dupa care familia isi ia un avocat. Se ajunge in instanta unde se elibereaza noul certificat de nastere al copilului, se stabileste sentinta de abandon si sentinta de adoptie. Copilul, odata ajuns in sanul unei noi familii va fi vizitat timp de doi ani de catre asistentii sociali. Se poate deci, ca acesti copii sa traiasca normal intr-o familie, desi ideal ar fi ca nimeni sa nu fie abandonat, privat de bucuria de a simti iubirea parinteasca, scutit de a fi ca o leguma la piata pe care cineva sa o ia sau sa o refuze.
Universitatea "V. Goldis" nu este implicata in "scandalul diplomelor"Cosmin Galu, purtator de cuvant, a deschis, ieri, conferinta de presa saptamanala a CDR 2000, desfasurata la sediul PNTCD. Retragerea seniorilor PNTCD de pe listele electorale, in opinia reprezentantilor PNTCD, "este un act de moralitate" si "ar fi cazul ca Ion Iliescu sa procedeze la fel deoarece a implinit 71 de ani". CDR 2000 nu i-a cerut lui Mugur Isarescu sa se inscrie intr-un partid deoarece "credem ca Romania are nevoie de un presedinte pentru tara, nu pentru partid". Rectorul Aurel Ardelean, candidat al CDR 2000 Arad pe listele de senatori, fiind intrebat de catre Observator, care este opinia sa in legatura cu scandalul diplomelor universitare false a Universitatii "Ecologice" din Bucuresti si decizia ministrului Marga, a precizat ca: "Aceasta este o masura luata in conformitate cu statutul cadrelor didactice". In ciuda acestor afirmatii, rectorul Aurel Ardelean a recunoscut ca "si Universitatea "Vasile Goldis" a avut oferte din Italia, dar au fost refuzate de la inceput".
Desi a condus corect BMW-ul a fost sifonat...Pe B-dul Revolutiei a avut loc, ieri, un accident rutier in care au fost implicate doua autoturisme. BMW-ul cu numarul de inmatriculare AR-03-YUS, condus regulamentar de Victor Bogdan Miutescu, de 21 de ani, din Arad, ruland dinspre Podgoria spre centru, a fost izbit intr-un pom de autoturismul Peugeot 309, cu numarul de inmatriculare AR-03-DDD, condus de Alexe Dragos, de 59 de ani, din Arad, care trebuia sa acorde prioritate - conform indicatorului aflat in intersectia respectiva. In urma impactului care a avut drept cauza viteza excesiva, Alexe Dragos - soferul vinovat din Peugeot - a fost ranit si transportat la spital. Diagnostic: "contuzie cerebrala minora, plaga contuza tempo-parietala stanga". Accidentatul a ramas in spital sub atenta observatie a medicilor. "Pentru fapta comisa, legea prevede retinerea permisului intre 30 - 90 zile" - ne-a declarat plutonier Petru Prundan, din cadrul Politiei rutiere Arad, primul agent de circulatie sosit la locul accidentului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}