title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 29 iulie 2000

Gradinita PP6 a fost evacuata silitIeri dimineata, in jurul orei 9,00, executorul judecatoresc Horia Pasculescu, insotit de avocatul proprietarului si inca vreo 10 muncitori s-au prezentat la imobilul din strada Unirii care gazduia Gradinita cu Program Prelungit nr. 6, pentru a pune in aplicare sentinta definitiva a Judecatoriei.
Imobilul in cauza a fost proprietate particulara, insa a fost rechizitionata de armata sovietica care si-a instalat acolo o unitate de invatamant prescolar, unde copiii ofiterilor rusi isi petreceau cea mai mare parte a zilei. Dupa plecarea armatei rosii, in acelasi local s-a instalat o gradinita cu program prelungit, care a functionat aproape 40 de ani.
Dupa Revolutia din Decembrie 1989, revendicandu-si dreptul la mostenire, dl. Faltin Imre castiga procesul cu Statul roman, acestuia restituindu-se proprietatea, dupa care acesta vinde imobilul D-lui Ladislau Boros, din Arad. 
Cu toata tentativa de blocare a evacuarii, de catre directoarea si educatoarele gradinitei, bunurile au fost ridicate si mutate intr-un depozit. Inspectoratul scolar a facut contestatie referitor la decizia judecatoriei de a fi evacuati. Desi pronuntarea sentintei a fost amanata pana la 1 august, Horia Pasculescu, executorul judecatoresc, a declarat: " Contestatia din partea Inspectoratului scolar nu are efect asupra executarii silite. Noi lucram numai pe chestii definite si executorii. Nu avem ce face, asta e legea, asta aplicam. Trebuie sa le scoatem lucrurile in strada. Dupa aceea vom incheia un proces-verbal cu tot ce s-a intamplat, inclusiv cu acuzele si reclamatiile ce se fac." O vorba veche ne spune ca unde-i lege, nu poate fi tocmeala...
Vara studentii se angajeaza la Strand ca ospatariDaca pana nu demult, pentru un tanar, notiunea de a lucra in timpul liber era de neconceput, in ziua de azi, tot mai multi elevi si studenti isi cauta de lucru. Acest fenomen este perceput de majoritatea acestora ca o necesitate de a supravietui, in conditiile in care banii primiti de la parinti sunt insuficienti. Motivul principal pentru care tinerii aradeni asalteaza strandul este, in mod evident, distractia. Printre acestia se afla elevi si studenti care isi sacrifica vacanta si se distreaza ... muncind. "Toti angajatii invata ceva. Vad cum se castiga banul si se angajeaza pentru complementare financiara", ne-a declarat un patron al unui bar. Acesta angajeaza dupa principiul "la o clientela tanara trebuie angajati tineri". Dar in spatele acestui principiu se ascunde adevaratul motiv: "O persoana matura, serioasa nu vine sa se angajeze pe strand". Tinerii angajati la acest bar trebuie sa locuiasca aproape de locul de munca si sa primeasca acceptul parintilor. Seful are o singura nemultumire: "Toti vor sa stea noaptea in discoteca, dar sa si castige bani," Din nefericire, nu toti angajatii raspund cu brio cerintelor clientilor sau ale patronului. De exemplu, anul trecut, la acest bar s-au perindat 26 de ospatari. "In serile aglomerate, clientul intelege ca deservirea nu se poate face prea repede. Dar nici ospatarul nu face toate eforturile pentru a fi prompt. Eu nu prea am ce sa le fac, sunt tineri. Iar eu nu pot si-mi petrec fiecare noapte pentru a-i supraveghea", a spus acelasi patron care a preferat sa nu-si dezvaluie identitatea. Gheorghe Ratiu, patron la Ratie West, nu a angajat elevi deoarece acestia nu au pregatirea necesara. "Elevii nu pot fi angajati decat ca ajutor de ospatar. Si oricum, tinerii nu se inghesuie sa se angajeze pe strand deoarece ei cred ca pot castiga mai multi bani altundeva fara sa munceasca. Din pacate, aceasta e mentalitatea romanului, dar sa nu uite ca a munci nu e o rusine. " Am stat de vorba si cu adevaratii "protagonisti" ai acestui reportaj din dorinta de a afla care au fost motivele lor pentru a se angaja pe perioada verii. D.C., 17 ani, a acceptat sa lucreze pe strand pentru a fi cu prietenul ei, angajat la aceeasi unitate. "Nu m-am angajat pentru bani. Salariul e mic, conditiile sunt greu de suportat. De la praf si de la curent m-am imbolnavit. Seara e destul de periculos, deoarece unii clienti mai fac glume de prost gust, imi fac avansuri." Dar cand dragostea e mare, iti asumi toate riscurile. G.A., 18 ani, a mai lucrat si anul trecut pe strand: "Din dorinta de a fi independenta financiar, m-am angajat ca ospatar. Mi-a placut, si anul acesta am venit si lucrez inca din luna aprilie." Singura ei nemultumire o reprezinta programul obositor, dar acest dezavantaj e compensat de distractie. Iata ca si la noi slujba de o vara este o idee din ce in ce mai agreata de elevi si studenti, pentru care cea mai buna solutie ramane strandul.
Centrul de primire aduna minorii cu problemePentru protejarea copiilor, statul roman a infiintat numeroase institutii, unde copiii maltratati de parinti, abandonati sau cei care fug de acasa, din diverse motive, sa beneficieze de asistenta sociala. In Arad, in cadrul Agentiei pentru Protectia si Drepturile Copilului, exista Centrul de Primire Minori, unde la ora actuala sunt in ingrijire 29 de copiii, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, iar la Leganul de Copii sunt doi copii in varsta de pana la trei ani. Aici sunt asistati social copii care au fost maltratati de parinti si pana la finalizarea anchetei sociale, care va hotari viitorul lor, raman in grija personalului de la Centrul de Primire. Tot aici sunt si copii care datorita nivelului scazut de trai al parintilor sunt plasati temporar, pana la rezolvarea situatiei. Dupa cum ne-a spus Erika Stark, din cadrul Centrului de Primire Minori, numarul acestor copii este tot mai mare: "Daca pana acum numarul copiilor lasati de parinti la noi, din cauza saraciei, era mai mare iarna, acum datorita scaderii continue a nivelului de trai, numarul copiilor nu mai tine cont de anotimp. Unii parinti mai vin dupa copii, dar altii nu". La Centrul de Primire Minori sunt adusi si copiii care au fugit de acasa, multi dintre ei fara nici un act de identitate, si care raman aici pana cand le sunt gasite familiile. Daca familiile din care provin nu ii accepta, copii sunt institutionalizati, prin intermediul Agentiei pentru Protectia si Drepturile Copilului. Cu toate ca legea prevede pentru asemenea cazuri doar 15 zile de ingrijire, sunt dese cazurile cand copiii sunt tinuti mult peste limita prevazuta. "Noi suntem o institutie care are grija de copii, astfel acest termen este depasit uneori. Nu ne putem permite sa aruncam copiii pe strada" - a spus Erika Stark.
Bariera de pe Centura produce nervi soferilorBariera peste calea ferata Arad - Deva de la marginea Aradului, pe soseaua ce duce spre Horia este o adevarata fabrica de nervi pentru soferi. La culoarea rosie a semaforului timpul de asteptare se ridica de foarte multe ori pana la 20 - 30 de minute! Dupa atata asteptare uneori vine pe linie in viteza de melc cate-o locomotiva fara vagoane. Incet- incet, parca in ciuda soferilor... In aceste conditii, nu de putine ori automobilistii isi iau inima in dinti si profitand de vizibilitatea buna trec liniile, chiar daca semaforul arata rosu! Un adevarat pericol pentru ei si pentru circulatia feroviara in zona. Sa nu uitam ca la aceeasi bariera s-a produs tragicul accident cu soferul turc, care a trecut pe rosu si trenul i-a spulberat, remorca tirului. Accident in urma caruia un tanar din Siria, in varsta de doar 23 de ani, si-a pierdut viata. "Trecerea este dirijata de instalatia electrica si numai forurile superioare de la Timisoara ar putea lua o decizie in privinta schimbarii timpilor de asteptare. Si eu circul deseori pe ruta respectiva cu masina si uneori stau la bariera de creste iarba!", ne spunea un functionar de la comanda Statiei CFR Arad. Am sunat si la Regionala CFR Timisoara, serviciul siguranta circulatiei de unde am fost informati "ca asa sunt prevazuti timpii in graficul de circulatie. Daca e asa cum spuneti dumnevoastra atunci trebuie facuta o reanalizare a timpilor scursi intre plecarea trenurilor din statiile limitrofe si sosirea lor la bariera, in functie de acestia putand fi modificati timpii de asteptare. Acest lucru ar trebui sa-l faca cei de la serviciul infrastructura". Speram sa se faca analiza respectiva si sa se ia si masurile care se impun. Cu atat mai mult cu cat un cititor ne-a sesizat faptul ca intr-o noapte recenta la bariera cu pricina, in timp ce trecea liniile pe culoarea galbena a semaforului la nici o suta de metri se apropia cu viteza un tren...
Elevii nereusiti la licee se pot inscrie la scoli profesionaleUltima sesiune de admitere in licee s-a incheiat miercuri, dar inscrierile la scolile profesionale si cele de ucenici continua pana la data de 29 iulie. Aceste scoli sunt o sansa pentru acei elevii care nu au trecut de examenul de capacitate, dar si pentru cei care, datorita mediei, nu au reusit admiterea intr-un liceu. Dupa cum ne-a informat Sorin Haiduc, inspector scolar adjunct, elevii care au promovat examenul de capacitate au prioritate la inscrierile in scolile profesionale si de ucenici, ocupand locurile din start. Pentru cei care au ratat examenul de capacitate, inscrierile se fac in functie de numarul locurilor ramase disponibile. "Pentru a se evita haosul, ii sfatuim pe elevi, in special pe cei fara examenul de capacitate, sa se inscrie in timp util si sa nu lase totul pentru ultima zi. Astfel, elevii pot afla din timp locurile ramase disponibile" - ne-a declarat Sorin Haiduc. Conform regulamentului scolar, elevii care au fost respinsi la examenul de capacitate si urmeaza cursurile clasei a IX- a la scolile profesionale sau de ucenici pot sustine capacitatea, din nou, in sesiunea din anul urmator.
Dacia 28 iulie - 3 august "28 de zile" - (SUA)
Muresul 28 iulie - 3 august   Al 13- lea razboinic - (SUA)
Arta 28 iulie - 3 august - Sala A Jaf in timpul potopului  - Lumea e prea mica - (SUA)
Arta 28 iulie - 3 august - Sala B Echipa de soc - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}