title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 29 mai 2000

La Simpozionul "Coordonate universitare ale Mileniului III" a fost lansata "Declaratia de la Arad" - Virtual Arad News (c)2000Unul din momentele de varf ale manifestarilor prilejuite de a X-a aniversare a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, a fost Simpozionul "Coordonate universitare ale Mileniului III". Organizat sub forma de Work- Shop. Simpozionul a beneficiat de prezenta reprezentantilor din peste 48 de universitati din tara si strainatate precum si de auspiciile Ministerului Educatiei Nationale din Romania, moderator fiind Prof. univ. dr. Constantin Bratianu, Directorul General al Directiei Generale de Invatamant Superior si Cercetare Stiintifica din cadrul M.E.N. Prin varietatea, actualitatea si importanta tematicilor abordate in cadrul lucrarilor stiintifice prezentate, Simpozionul "Coordonate universitare ale Mileniului III" se constituie in primul Simpozion de acest fel organizat in Romania. Astfel, o serie de lucrari stiintifice, au declansat discutii vii si creative pe marginea temelor abordate.. Concluziile desprinse din lucrarile Simpozionului se pot concretiza, parafrazandul pe Andre Malreaux, in aceea ca "secolul XX va fi secolul edu-catiei sau nu va fi deloc". De altfel, aceste imperative se regasesc si in "Declaratia de la Arad" a Rectorilor Universitatilor participante la Simpozionul "Coordonate universitare ale Mileniului III" adoptata la finele lucrarilor simpozionului si in care se stipuleaza ca Mileniul III va produce schimbari majore care vor afecta, deopotriva, structura si activitatea Universitatilor, schimbari datorate noilor realitati economice, sociale si politice. Universitatile au datoria, in Mileniul III, de a juca un rol major in promovarea unei interactiuni sporite in domenii ale dezvoltarii umanitatii si al educatiei prin realizarea urmatoaretor deziderate:
- Respectul valorilor- academice fundamentale: libertatea de a cerceta, invata si preda pe baza premisei ca educatia, descoperirea si aplicarea de noi cunostinte constituie un bun comun care serveste intereselor fundamentale ale intregii societati; Cooperarea academica, libera si deschisa, sa se desfasoare pe baza principiilor constitutionale ale fiecarei tari, avand la baza autonomia universitara;
- In organizarea si conducerea Universitatilor se va avea in vedere aplicarea principiilor nediscriminatorii, respingand in totalitate ideile, curentele si atitudinile antidemocratice, xenofobe, sovine si rasiale;
- Initierea de parteneriate academice bazate pe principiul Win-Win;
- Identificarea anilor de interes stiintific, cultural, economic, etc. pentru cooperarea interacademica;
- Organizarea de conferinte academice axate pe viata stiitifica, culturala si administrativa a Universitatilor;
- Universitatile vor urmari cu consecventa realizarea idealurilor- educationale intemeiate pe traditiile umaniste, pe valorile si aspiratiile societatii romanesti si a idealurilor nationale; Universitatile vor pune un accent deosebit pe prompvarea principiilor invatamantului democratic, garantarea drepturilor la educatie diferentiata pe baza pluralismului educational; Universitatile vor coopera in vederea aplicarii principiilor unui invatamant formativ, racordat sistemului educational al Comunitatii Europene si necesitatilor pietii muncii din Romania;
Prin importanta deosebita a efectelor concluziilor rezultate din acest simpozion in viata academica internationala si mai ales prin aprobarea "Declaratiei de la Arad", Universitatea de Vest "Vasile Goldis", a redat Aradului statutul de important centru universitar national si international.
Saptamana aceasta, o noua editie la Transport-AR - Virtual Arad News (c)2000Consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Franz Bachleitner, va veni in Arad, astazi dimineata, cand va avea o intalnire oficiala cu primarul Valentin -Neamt. Intrevederea dintre cei doi va avea loc la Primarie, intre orele 9,00 si 10,00 si vor fi abordate probleme economice, respectiv posibilitatile de investitie in municipiu. Vizita consilierului comercial se datoreaza unei intalniri care va avea loc intre reprezentantii cailor ferate din Romania, Ungaria si Austria. Cu aceasta ocazie, Austria isi va prezenta in Arad o noua locomotiva, denumita "Taurus". Prezentarea se va face in cadrul targului Transport - AR, care isi deschide portile saptamana aceasta. Vor mai veni in orasul nostru ambasadorul Austriei la Budapesta, o delegatie compusa din membrii Cancelariei Federale a Austriei si ai firmei Austria Rail Engineering, etc.
Terenul taberei Casoaia este mult disputat - Virtual Arad News (c)2000In urma articolului aparut in cotidianul Observator aradean, grupurile de influenta s-au pus deja in miscare, conducerea taberelor scolare fiind, deja, supusa presiunilor. "Nu stiu de unde a scos domnul Guty faptul ca eu as fi licitat contra sa, in nume propriu sau al taberelor - sustine Ioan Stana. Este un neadevar, mai ales ca nici nu am stiut despre vreo licitatie, iar agentia nu are posibilitatea financiara de a oferi 60 de milioane de lei pentru o ruina. Oricum, nu voi renunta la revizuirea procesului, deoarece s-a incalcat Legea 213, privcind proprietatea publica". In replica, Primaria Tarnova sustine ca poate dispune de terenul disputat, in baza hotararii Consiliului local, fiind vorba de domeniu public. "Avem intentia parcelari restului de teren de langa cabana forestiera contestata spune primarul Farcasiu - si dorim sa organizam o licitatie pentru a o introduce in circuitul turistic, deoarece suprafata in cauza nu este folosita de tabara scolara". Cat priveste cabana cumparata legal de Alexandru Guty, exista o prevedere in codul civil care stipuleaza ca imobilele urmeaza soarta terenului. Cu alte cuvinte, pe un teren al statului, o cladire ridicata din fondul statului ii revine tot acestuia. Astfel, este interesant de vazut cum a intrat Esparo Forest, aflata in lichidare judiciara, in posesia cabanei si terenului de 44 de ari.
La Indagrara a crescut pretul actiunilor - Virtual Arad News (c)2000O "sclipire" au avut in aceasta saptamana actiunile Indagrara, pretul lor urcand, la ultimele sedinte de tranzactionare pana la 95 lei/act. In ultimul an, pretul maxim de tranzactionare a actiunilor la societatea aradeana producatoare de alcool a fost de 125 lei/act., iar cel minim de 68 lei/act. Faptul ca americanii au preluat Astra Trinity nu impresioneaza investitorii de pe piata valorilor mobiliare. Revenita saptamana trecuta in ringul bursier, pretul actiunilor Astra este in scadere, ajungand la 1000 lei/act. Au revenit la BVB si actiunile S.C. Carne, dar fara succes. De la 3000 lei/act., valoarea actiunilor a scazut la 2550 lei/act. Actiunile la Banca Transilvania raman in topul celor mai tranzactionate actiuni, valoarea lor fiind la sfarsitul saptamanii de 1600 lei/act. Actiunile la Banca Turco - Romana s-au apreciat usor, fata de saptamana trecuta, valoarea lor ajungand la 2400 lei/act. Dar, pentru urmatoarele sedinte de tranzactionare nu se asteapta ca valoarea actiunilor la B.T.R. sa creasca semnificativ. Societatile de Investitii Financiare nu mai tin capul de afis la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea actiunilor SIF diminuandu-se substantial. SIF 1 Banat - Crisana intra in topul actiuni lor cu cea mai mare scadere a pretului mediu in ultima saptamana. Valoarea de tranzactionare la sfarsitul saptamanii fiind cuprinsa intre 430 - 450 lei/act. Vedeta ultimelor sedinte de tranzactionare la BVB este International Sinaia (societate de prestari servicii hoteliere) a carei actiuni sunt cumparate la orice pret si in pachete mari. Valoarea unei actiuni International Sinaia a ajuns la sfarsitul saptamanii la 15 700 lei, acest pret fiind un nou maxim istoric obtinut la tranzactionare. De mentionat ca valoarea nominala a unei actiuni la aceasta societate de turism este de 1000 lei/act., iar  valoarea dividendului pentru anul 1999 este de 64,69 lei/actiune.
Liceul de Arta este pepiniera viitorilor artisti - Virtual Arad News (c)2000La Liceul "Sabin Dragoi" se poduc manifestari muzicale intr- un ritm ametitor. O singura persoana nu reuseste sa asiste la toate, cu atat mai putin sa le si comenteze. Astfel, la o actiune care promitea sa fie doar una distractiva, cum a fost cea de la inceputul lui martie (Ziua Femeii), un grup de elevi din Batania (Ungaria) au interpretat la vioara, Blockflote, chitara, muzica baroca si clasica, pentru ca aradenii sa etaleze o parte dintr-un cvartet de Beethoven, cu o formatie de cordari, bine inchegata (Demetra Varyas, Ciprian Vicar, Marcel Camenita, Anca Lazarescu), indrumata de prof. Dan Boar. O alta surpriza a fost si cvartetul de clarinete al liceului (Lucian Nagy, Bian Avram, Cristian si Petru Dobanda - profesorul si initiatorul). Evantaiul uluitor - la care si-a adus contributia si acompaniamentul pianistic al d-nei Lucia Parvanescu - a cuprins sonoritatile sobre ale muzicii lui Palestrina, trecand prin cele ale inventivilor Telemann, Rameau, Kuhlau, poposind in savuroasa lume sonora a lui Johann Strauss, redand si cea ce este peren in muzica lui Martini, Mancini, Lennon, McCartney, fara a-l uita pe un Sostakovici. Cu aceasta ocazie, directoarea liceului, prof. Silvia Demian lansa ca proiect, manifestari cu muzica de Bach, aflandu-ne intr-un an aniversar, 250 de ani de la moartea marelui compozitor. Intre timp, pe micul podium al salii festive a liceului s-au perindat elevi aradeni, studenti timisoreni, dascali din ambele centre. Ca sa ramanem la tematica, amintim recitalul Bach, sustinut de profesoarele Eva Balogh si Carmen Craciun. Cele doua protagoniste ne-au transpus in lumea divina a unor corale de Bach. Colaborarea celor doua pianiste a culminat cu "Concertul in do" pentru doua piane al aceluiasi compozitor. Momente de admiratie si uimire fata de inventivitatea inepuizabila a genialului creator, a trezit interpretarea "Suitei franceze in Mi bemol" si a "Partidei in mi" de catre Eva Balogh si a "Preludiului in sol" in viziunea d-nei Carmen Craciun. In timp ce condeiul nostru abia, abia reuseste sa inchege o modesta cronica, Eva Balog s-a incumetat si la acompanierea solistilor si corului Filarmonicii in recviemul lui Mozart, pentru ca, si mai recent in sala festiva a liceului, sa acompanieze pe cantaretele Romelia Peter (cl. XII) si Diana Ardelean (cl.XI) ca si pe trompetistii prof. Ioan Cadariu, Mircea Florin Dan (cl.XI) si Radu Bogdan Barbu (cl. X) intr-un recital pregatitor pentru olimpiada. Orchestra scolii sub directia prof. Dan Boar - este in evidenta evolutie, demonstrand o treptata apropiere de profesionalism in acompanierea violonistei Ana Muteanu din clasa a VIII-a a Liceului de Arta din Timisoara (prof. Mircea Tatar si Dan Magearu) care, pur si simplu, a smuls ovatiile auditorilor cu "Melodii lautaresti" de Pablo Serasate. Aceeasi orchestra a fost la inaltime si in "Concertul pentru clarinet" de Weber, in care Lucian Nagy (cl. XI), prof. P. Dobanda, a realizat un discurs sensibil, expresiv, nedezmintindu-i daruirea. Cu "Concertul in Si bemol pentru violoncel" de Luigi Boccherini, Simona Botu - cl. a XII-a, prof. Carol Stettner - a surprins placut, mai ales pe cei ce stiu ea ea are doar patru ani de studiu la acest instrument. Aici, orchestra - e drept ca aceasta fusese prima piesa in program - nu a atins limpezimea sonoritatii clasice, care in general nu iarta, ceea ce impune mai mult studiu individual fiecarui component al formatiei si, bineinteles, de ansamblu. Indraznim sa facem facem aceasta consideratie tocmai pentru ca noi consideram ca orchestra a atins un asemenea nivel, incat poate lua in considerare aceasta pretentie, sp[re a netezi drumul sau spre profesionalismul de care aminteam. Promisiunea unei manifestari a elevilor cu muzica de Bach s-a concretizat printr-un recital al celor din Arad si Batania Ungaria. In 11 mai s-au putut auzi sonoritatile pianului, clavecinului, orgii, viorii, a chitarelor, flautului, cornului, apoi Blockflote sopran si alt. Cei 19 elevi au interpretat inventiuni, preludii si fugi, arii si diverse dansuri din suitele lui Bach. Relatiile liceului aradean cu Scoala de Muzica din Batania dateaza din 1993, cu cel putin o intalnire anuala. Incheiem cu recitalul de pian la patru maini, din l5 mai, al noului cuplu Eva Bologh Tunde Lang, profesoare ale liceului, cand auditorii au luat contact cu "Patru dansuri slave" ale lui - Antonio Dvorak, cu expansivul "Vals al florilor" de Ceaikovschi, cu zambetul trist a valsului din "Mascarade" al lui Haciaturian, cu scanteietoarele "Dansuri spaniole" ale lui De Falla si dramatismul poemului "O noapte pe muntele plesuv" de Modest Musorgski. Incheiem, asadar, ca nu sa ne prinda suvoiul muzical care emana permanent din mica sala festiva a Liceului de Arta, caci nu mai terminam cronica pana la vara.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}