title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 28 august 2000

In zona Mioritei - Micalaca s-a spart o conducta de apaO echipa a Regiei Autonome Apa-Canal a fost mobilizata, in noaptea de vineri spre sambata, sa intervina in cartierul Micalaca, unde a avut loc o explozie la o conducta de alimentare cu apa. In timpul interventiei, din cauza unor probleme tehnice la vanele de inchidere, acestea nu au putut fi oprite complet. Ca urmare, pomparea apei reci si a celei calde a fost oprita in intregime. In urma interventiilor telefonice din partea spitalelor din Arad si a Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" Arad reprazentantul Regiei Apa - Canal au decis reluarea furnizarii apei, cu riscul de a provoca pagube mai mari  locuitorilor din zona in care a avut loc avaria. Zona in care a explodat conducta a fost inundata, iar apa a patruns in subsolurile blocurilor din apropiere. Oamenii au fost nevoiti sa stranga apa cu galetile si sa deschida canalele pentru a stopa suvoaiele de apa. De la un functionar al Regiei autonome Apa Canal am aflat ca intregul incident a fost cauzat de radacinile unei salcii pletoase, radacini care au apasat pe conducta de apa potabila, aceasta explodand datorita presiunii la care a fost supusa. Furnizarea apei reci si a apei calde a fost reluata, astfel incat, sambata dupa-amiaza, toti consumatorii din Arad aveau apa.
La libraria "Corina" au fost aduse manuale alternative - Virtual Arad News (c)2000Mai sunt putine zile pana la inceperea unui nou an scolar, motiv pentru care principala preocupare a parintilor este procurarea manualelor scolare. La libraria "Corina" au fost aduse mostre de manuale alternative pentru ca profesorii sa aleaga manualul cel mai eficient pentru procesul de invatamant. De aici pot fi cumparate manuale alternative pentru clasele VII-VIII-IX si X, in timp ce pentru clasele XI si XII sunt valabile manualele de anul trecut, mai putin istoria, unde manualul este alternativ. In functie de optiunea profesorului, poate fi utilizat si manuatul de istorie contestat anul trecut pentru superficialitate si neadevar istoric. Acesta a fost imbunatatit, iar aberatiile autorilor au fost inlocuite cu texte decente. Sunt manuale alternative si pentru clasele I-IV, abecedare de la mai multe edituri, ia preturi cuprinse intre 11.500 lei si 59.000 lei. Celelalte manuale au preturi cuprinse intre. 8.000 si 58.000 de lei. Desi nu sunt vanzari de manuale la nivelul anului trecut, totusi aradenii vin si cumpara manuale pentru toate clasele. Dupa 1 septembrie, probabil ca numarul manualelor vandute va creste, tinand cont si de faptul ca vor fi aduse si pe baza de comanda, asta dupa ce cadrele didactice vor studia mostrele existente in librarie.
La Apromat se protesteaza impotriva desfiintariiIn cursul zilei de vineri, ziarul Observator a fost contactat telefonic de catre Apromat SA, pentru a trimite un redactor la aceasta societate, in urma izbucnirii unui conflict, intre acestia si SC Astra Trinity. Deplasandu-ne la fata locului am intrat in sala de sedinte, unde cei care lucreaza in cadrul acestei societati s-au adunat pentru a lua niste hotarari in ceea ce priveste soarta lor si a societatii. Iata ce declara directorul economic Sturza Rusu: "Astazi am fost anuntati de catre directorul general al Apromat ca a fost chemat de catre reprezentantii Companiei Astra Trinity, pentru a-si da demisia. Mai mult, este foarte sigur ca si noi, cei care lucram aici, am intrat in planul de reducere la care s-a gandit aceasta Companie. Ne-am adunat cu totii aici, impreuna cu reprezentantul salariatilor, care tine loc de lider de sindicat si cu juristul nostru, pentru a vedea ce este de facut. Vrem sa-l chemam in mijlocul nostru pe reprezentantul Companiei Astra Trinity, Thiese Rice, pentru a ne lamuri in legatura cu scopul demisiei directorului general si, bineinteles, de ce vor sa reduca personalul care a mai ramas (50 muncitori) la noua, dintre care sase Tessa plus trei muncitori." Reprezentantul salariatilor Nicolae Ratz, impreuna cu juristul Gheorghe Avramut au adaugat: "Noi stim ca societatea noastra este profitabila, nu intelegem de ce s-a ajuns la o asemenea hotarare din partea actionarului majoritar care este Astra Trinity. Il vom invita pe Thies Rice pentru a ne explica ratiunea acestor hotariri extrem de dure care ne vizeaza."   Intr-adevar aceasta intalnire a avut loc in sala de sedinte de la Astra Trinity, dar ceea ce s-a discutat a fost strict intre Apromat si Astra, fara prezenta presei, aceasta fiind dorinta partii americane. In urma acestei sedinte am aflat ca partea americana a ramas hotarata pentru urmatoarele puncte: ramane valabila demisia directorului Ioan Mircea Pavel, care este ceruta din "ratiuni economice", precum si disponibilizarea unui numar de 4l persoane de la Apromat. Juristul Gheorghe Avramut ne-a declarat in acest sens: "Luni se va face lista celor care vor fi disponibilizati, iar directorul Apromat este demis din functie. Singura noastra sansa este, probabil, Adunarea generala a salariatilor din data de 18 septembrie, care reprezinta totodata si actionarii nostri la Apromat. Vom cere separarea Apromat de Astra Trinity si, bineinteles ca astfel directorul nostru va reveni in functie. Deocamadata, nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem cum ne vom descurca pana atunci. Americanii, fiind actionari majoritari, au dreptul la decizii mai mult decat noi - din pacate- si au luat aceste hotarari din "ratiuni pur economice."  In zilele urmatoare vom afla amanunte concrete despre ceea ce s-a hotarat si discutat vineri la Astra Trinity despre soarta Apromat.
A inceput declinul fabricii de zaharViitorul Fabricii de zahar este de mult sub semnul intrebarii, desi cam toata lumea banuieste ce va urma: transformarea in ruine. Reprezentantii Sucre Union au promis sindicalistilor, in urmh cu o luna, ca isi vor prezenta intentiile legate de soarta societatii aradene, dar pana acum nu au prezentat nici un plan de actiune concret. Cert este, ca anul acesta, fabrica nu va lucra, fiind foloasita doar ca depozit de sfecla, iar sansele ca situatia sa se schimbe in anii viitori sunt conditionate, dupa spusele francezilor, de importanta si facilitatiile pe care statul roman le va acorda agriculturii. In prezent, "lupta" dintre reprezentantii Fabricii de zahar si presedintele Consiliului de administratie, Franck Barneville, este legata de negocierea unui nou contract colectiv de munca, ocazie cu care atat conducerea cat si liderii de sindicat isi pot face abonament pe ruta Arad- Bucuresti. Asta deoarece Franck Bameville considera ca e mai bine ca actiunea sa se desfasoare in capitala tarii, unde se simte mai in siguranta. Sosit vineri de la Bucuresti Costica Fluture, membru in comitetul sindical ne- a declarat: "S-a negociat contractul, articol cu articol. Problemele au aparut cand s-a luat in discutie salariul. Noi am propus 1.400.000 de lei, in timp ce ei au oferit doar 1.100.000 de lei. Intrucat nu am ajuns la un acord, s-a stabilit sa facem schimb de completari la contract, in sensul ca ei ne trimit propunerile lor, urmand ca noi sa le dam un raspuns la aceste propuneri, iar punctele divergente vor fi discutate intr-o intalnire ce va avea loc, probabil, la mijlocul lunii viitoare. Pe toata durata discutiilor am fost acuzati ca noi vrem ca fabrica sa isi inchida portile. " Nu avem cunostinta de felul in care se face negocierea unui contract de munca in Franta, dar in mod sigur drepturile muncitorilor sunt respectate.
Incendiu si pe Strand...Detasamentul de pompieri militari s-a deplasat, sambata, putin dupa ora 13,00, la Strandul Neptun, unde s-a anuntat ca s-a declansat un incendiu. Din cate am aflat, incendiul a fost provocat din neglijenta, dupa ce, la una dintre casutele de agrement de pe strand, situata chiar la limita cu perimetrul unitatii militare de la Subcetate, o persoana a lasat nesupravegheat focul de la un gratar. Din cadrul Grupului de pompieri "Vasile Goldis" Arad, locotenent-colonel Ioan Sechel ne-a declarat: "Incendiul nu a produs mari pagube, fiind localizat si stins la timp. Au fost salvate bunuri de peste 500 de milioane de lei. A ars doar vegetatia uscata pe o suprafata de un hectar." Din cauza vantului puternic, focul s-a extins foarte repede, ajungand in perimetrul unitatii militare din Subcetate, la stingerea incendiului contribuind si militarii in termen care isi desfasoara stagiul militar la unitatea de la Subcetate.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}