title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 28 iulie 2000

Comisarul sef Romeo Rosianu respinge acuzeleFaptele sunt simple si nu necesita comentarii! Comisarul Pavel Roman din cadrul Garzii Financiare Arad, il acuza pe seful acestei institutii, respectiv pe Romeo Rosianu ca patroneaza Mafia petrolului din Arad. Pe ce se bazeaza afirmatiile sale dl. Roman, sa-l lasam pe el sa ne spuna.
"Eu am facut un raport la Comisarul general, unul catre Parlamentul Romaniei in care am spus ce am de spus. Am atras atentia ca in urma unui control facut la firma S.C. Laguna SRL, firma facuta de un aradean in numele unui cetatean maghiar Stejk Robert, care habar n-are ce se intampla, am constatat ca numai in decurs de o luna, s-a adus de la rafinaria Astra parca, combustibil de tip M in valoare de doua miliarde de lei. Domnul Cozma de la Infercom Romania SRL, a predat motorina, exista documente, in numele firmei Laguna care, a comercializat-o catre Intercom Romania, firma lui, ca fiind combustibil M si apoi a transformat-o in motorina. Eu am descoperit aceste probleme impreuna cu un ofiter de la Politie. I-am raportat d-lui Rosianu iar dinsul a spus ca nu e nici o problema, sa continuam ancheta. Asta nestiind ce firme mai stau in spate adica B.A.Z.A. Arad, Intercom Romania SRL si Laguna Com.
Concret, apoi nu mi s-a mai permis sa continuu cercetarile. Au fost trimisi alti doi comisari, care au intocmit un raport conform caruia nu s-a mai constatat nimic."

- Ati afirmat ca dl. Rosianu patroneaza Mafia petrolului ln Arad!
- Pai ganditi-va la acest aspect. De ce scoti oamenii din control? Asa degeaba?
- Va mentineti afirmatia?
- Bineinteles. Doar eu am probat-o. Mi-o mentin!
In replica, domnul Romeo Rosianu, seful Garzii Financiare Arad, neaga acuzatiile si il acuza la randul sau pe comisarul Pavel Roman. "Eu am cu acest om un conflict mai vechi. Adica, i-am facut niste referate la Garda centrala fiindca are o atitudine neconforma cu Regulamentul Garzii si atunci el s-a apucat sa faca tot felul de afirmatii pe care nu are cum sa le probeze. Daca ar fi fost asa cum spune, ar fi descoperit altii, Politia, Finantele etc. A spus ca eu as tine in brate anumite firme de petrol, ca am interzis controalele si altele. Eu nu i-am interzis nimic, nici un control. El ca sa se scuze face aceste afirmatii."
- De ce l-ati acuzat d-voastra?
- Pai este un tip indisciplinat in primul rand. La Timisoara, de unde este, nu l-au mai primit la Garda. La fel, in Arad, toti colegii au semnat ca nu mai vor sa lucreze cu el. Eu i-am facut raport la Bucuresti sa-l sanctioneze, sa-l detaseze, sa faca ceva cu el. Si atunci zice si el ceva de rau de seful  lui.
* Decocamdata, lucruriie sunt neclare. Comisarul general al Garzii Financiare Rusu a afirmat ca va demara un control intern la Arad pentru a constata cum stau lucrurile, iar daca se vor gasi probleme, vinovatii vor fi sanctionati aspru. Pana atunci, vom reveni cu amanunte in numerele viitoare ale stirilor.
A consemnat Serban Popescu
Ministrul Transporturilor a dat acceptul de finantare pentru Zona Libera CurticiRoadele vizitei ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, incep sa se vada. Ieri, Consiliul Judetean a primit de la MT acceptul de finantare a lucrarilor de modernizare a drumului de acces catre Zona Libera Curtici-Arad. Drumul de legatura costa 10,7 miliarde de lei. Lungimea drumului este de 2,7 km, iar prin lucrarile de modernizare se vor desfiinta cele patru curbe de 90 de grade care au existat pana acum. Pentru acest trimestru a fost alocata suma de 7,91 miliarde de lei, dintre care 6,5 miliarde vor fi folosite pentru ramforsarea DN 792C Curtici-Zona Libera iar 1,41 miliarde lei reprezinta banii necesari tratamentului bituminos pentru drumul Arad-Curtici. In trimestrul patru se vor mai aloca 5,5 miliarde de lei pentru continuarea ramforsarii DJ 792C. "Este imbucurator faptul ca ne-au fost alocate fonduri si pentru anul 2001. Astfel, vom mai primi 6.062.682.000 lei" ne-a declarat Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA. Acesti bani vor fi alocati din Fondul Special de Drumuri, iar ordonatorul de credite este CJA. Proiectul de modernizare a drumului de acces catre Zona Libera Curtici a fost finalizat, are avizul Ministerului si se afla la Timisoara, la Consiliul Tehnic al Agentiei Nationale de Drumuri si Poduri.
Americanii ne dau lectii de asistenta socialaIn Palatul Administrativ a avut loc, miercuri, seminarul cu tema "Rolul partenerilor sociali in gestionarea disponibilizirilor colective", organizat de Comisia consultativa de Dialog Social in parteneriat cu Programul de Redistribuire a Fortei de Munca (PRFM). Comisia consultativa este un organism tripartit format din reprezentanti ai administratiei publice locale, patronate, sindicate, coordonat fiind de Prefectura Arad. PRFM este un program de asistenta tehnica acordata Agentiei Nationale si Agentiilor Judetene de Ocupare si Formare Profesionala privind disponibilizarile colective, finantat de Banca Mondiala si Departamentul Muncii din Statele Unite (USDOL) si care a fost demarat in iulie 1997.  In cadrul seminarului, au fost prezentate componentele PRFM de catre Ion Pop, specialist in interventie rapida PRFM, si anume masuri active de combatere a somajului si dezvoltare economica locala, serviciile de preconcediere active etc. Cateva exemple concrete privind modelul american de restructurare a fortei de munca au fost relatate de Sue Nebrija, sef servicii de preconcediere din statul Oregon - SUA. Scopul seminarului a fost acela de a identifica rolurile partenerilor sociali in rezolvarea problemelor legate de disponibilizarile colective si de a gasi solutii concrete la acestea.
Homosexualii isi cer drepturileLegalizarea homosexualitatii in Romania a constituit subiectul a numeroase articole in paginile cotidianelor noastre. Biserica ortodoxa, neoprotestanti, medici, psihologi si-au exprimat parerile asupra acestui fapt. Cultele neoprotestante au organizat chiar si o manifestatie de protest intitulata sugestiv "Marsul Durerii", la care au participat in jur de 5000 de persoane. Am incercat, de asemenea, sa prezentam viata acestor oameni "condamnati" la un pacat considerat ca fiind deosebit de grav, si iata ca reactiile homosexualilor nu au intarziat sa apara. Zilele trecute, la redacfia ziarului "Adevarul" s-a prezentat un tanar care si-a declarat fara pudoare apartenenta la aceasta minoritate sexuala, dornic sa informeze cititorii si opinia publica despre modul lor de viata, despre sentimentele lor, despre dorintele lor.
" Un pacat vechi de cand lumea "
C. D. are 25 de ani si este agent de marketing si publicitate. Ii vom spune Cristi, desi nu acesta este numele lui real, din motive lesne de inteles. La prima vedere, Cristi e un tanar normal, se exprima elegant, coerent, si nimic din comportamentul lui nu-ti trezeste banuieli si nu te face sa gandesti ca, de fapt, viata lui difera foarte mult de a celorlalti. Mi-a spus ca e homosexual si ca doreste sa vorbeasea in numele mai multor prieteni despre necazurile lor. "Viata homosexualilor in Arad este una foarte complicata, in primul rand pentru ca nu avem unde sa ne intalnim fara sa deranjam lumea din jur. Locul nostru este mai ales parcul "Padurice", dar nu putem fi niciodata siguri ca nu va veni cineva sa ne injure, sau sa dea cu pietre in noi. Si aceste lucruri se intampla cu toate ca nu facem gesturi obscene, stam pur si simplu cate doi pe banca si vorbim. Dar pentru unii si acest lucru este deranjant." Cristi spune ca acel mars al cultelor neoprotestante i-a suparat foarte mult, mai ales ca in Arad a fost singurul loc unde s-a initiat o manifestare de acest gen. "Ei nu inteleg viata noastra, ne considera niste pacatosi, uitand ca pacatele sunt de multe feluri si ca homosexualitate a existat de cand, lumea si va exista fie ca e sau nu acceptata de catre societate."
"Unii cred ca e doar business din sex"
Cristi a simtit atractie pentru persoanele de acelasi sex inca de mic, dar a incercat sa nu se lase prada ispitei. "Am avut mai de mult si o prietena, dar relatia n-a mers. N-am simtit pentru ea nimic din ceea ce simt pentru un barbat. Atunci cand am realizat acest lucru, nu mi-a mai ramas nimic de facut decat sa ma accept asa cum sunt." Cei mai vechi in "meserie" se cunosc intre ei, si de obicei fiecare are un partener stabil. Mai dificil e cand intra in grup altii, mai noi, care o fac doar pentru ca au impresia ca homosexualii platesc bine. Or, asta nu e adevarat. Noi nu facem business din sex, avem o viata de cuplu normala. Cei care vin cu astfel de pareri sunt de obicei bisexuali si cand se conving ca asa nu se fac bani ne arata cu degetul pe strada, ne injura, tipa in gura mare ca suntem homosexuali. Si e dureros.
"Vom merge pana la Consiliul Europei"
Prin acest protest, homosexualii din Arad nu vor sa sensibilizeze opinia publica, nu doresc sa fie priviti cu mila. Cer sa fie lasati in pace, sa aiba locurile lor de intalnire, legale, asa cum exista in strainatate, sa poata sa-si traiasca viata pe care si-au ales-o fara sa fie aratati cu degetul si condamnati. Ei intentioneaza sa apeleze la Organizatia mondiala pentru drepturile minoritatiior sexuale si chiar la Consiliul Europei, in cazul in care nu le vor fi recunoscute drepturile. De asemenea, sunt dispusi sa-si apere pozitia, sa stea la discutii cu institutiile care au protestat atat de vehement impotriva lor, pentru a ajunge la o intelegere, la tolerare.
Un pas spre o noua "Era"
Poate multi dintre cititorii nostri vor fi indignati de "tupeul" acestui tanar. Momentan, este prima actiune de acest gen intreprinsa de minoritatiie sexuale la noi in tara, si se pare ca va trebui sa ne obisnuim cu manifestarile care e de presupus ca vor urma. Cert este ca acesti tineri sunt hotarati sa sparga toate barierele existente, sa fie acceptati in societate, sa fie tratati ca oameni normali. Si asa, incet,dar sigur, dupa droguri, prostitutie, infestari cu virusul HIV, pedofili, avem si homosexuali declarati, adica tot tacamul pentru a incepe o noua "era", infloritoare, care ne va duce, negresit, ceva mai aproape de Europa.
Taximetristii aradeni negociaza pentru tarif unic - Virtual Arad News (c)2000De vreo trei luni se tot discuta ideea, care pare buna, de a se introduce tariful unic la toate companiile de taximetre. Orase mari ale tarii (Craiova, Brasov, Constanta) au trecut deja la acest sistem de tarifare, care a inceput sa dea roade, in sensul ca s-a reusit reducerea speculei practicate de soferii taxiurilor cu acte mai mult sau mai putin legale. In localitatile in care, inca, nu s-a optat pentru tariful unic, diferenta de pret intre o companie de taxi si alta a ajuns sa fie tripla sau chiar mai mult. Soferii aradeni afiliati la Federatia Sindicatului Soferilor din Romania, prin Sindicatul Taximetristilor incearca sa multumeasca atat clientii cat si conducerea firmelor de taximetrie. Astfel, marti, s-a discutat printr-o negociere extrem de drastica a tarifelor si care a mers, dupa cum ne-a spus Daniel Tomuta, liderul de sindicat al taximetristilor aradeni, pana la "calculul ultimului pol". Nu s-a discutat, pana acum cu toate companiile de taxi aradene, dar se stie deja ca tariful pentru un kilometru parcurs se preconizeaza a fi 2.950 de lei. Compania "Diesel - Taxi" a negociat aproximativ doua ore pentru o suma de 20 de lei!, si pana in final s-a stabilit ca astazi vor participa toate firmele aradene de taximetrie, la o sedinta in urma careia vom fi in masura sa va informam in legatura cu viitorul tarif, care va fi practicat de taximetre. Daniel Tomuta a mai declarat: "Din punctul meu de vedere voi face tot posibilul pentru ca tariful unic, sistem de plata care este si el un pas spre lumea civilizata, si fie introdus si in orasul nostru, daca nu mai mult, macar pentru faptul ca atatia cetateni straini ne viziteaza si ne vor vizita".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}