xtree6.gif (8191 bytes)anim_comic_snowman01.gif (20468 bytes)title

 

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 27 decembrie 2000

De Craciun bisericile au fost arhiplineBisericile s-au dovedit a fi neincapatoare pentru "marea" de credinciosi care a depasit asteptarile
"Dintre praznicele crestine, Criciunul aduce, in mod aparte, in suflete multumirea de a-l fi ajuns iarasi, cu harul, mila si pacea de la Dumnezeu, potrivit cuvantului Apostolului Neamurilor. Cu atat mai mult anul acesta, al 2000-lea de la nasterea Mantuitorului", a rostit Preasfintia Sa Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, prin pastorala de Craciun, Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost primita si traita de toata suflarea ortodoxa aradeana. Duminica, in Ajunul Craciunului  lacasurile de cult s-au dovedit a fi neincapatoare pentru multimea care a dorit sa se inchine lui Dumnezeu si sa-i aduca multumire pentru ca au ajuns sa traiasca cu pace si sanatate aceasta mare Sarbatoare. "Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege ca pe cei de sub Lege sa-i rascumpere, ca sa dobandeasca invierea", acestea au fost cuvintele Apostolului, care au putut fi ascultate la sfanta slujba a celei dintai zile de sarbatoare. La Catedrala Ortodoxa Noua, numarul credinciosilor prezenti la slujbe a depasit cu mult asteptarile, multi dintre acestia ascultand Sfanta Liturghie afara, in curtea bisericii, pentru ca inauntru, putin dupa ora zece era foarte greu sa mai gasesti un loc. La Manastirea Hodos Bodrog, cu o saptamana inainte de Craciun, credinciosii s-au putut pregati spiritual pentru Sfanta Sarbatoare, in fiecare zi, de la ora 9,30 dimineata, rugandu-se la utrenia cu cele sapte laude si la Sfanta liturghie, iar seara la vecernie. Vinerea, de la ora 10,30 pana la ora 12,00 are loc slujba de rugaciune pentru cei bolnavi, maslul. "O, ce veste minunata!", colindul sfant ce vesteste Nasterea Mantuitorului nostru, a putut fi auzit si se va mai canta pana in ziua de Boboteaza. Pentru cei care au fost plecati, astazi vor mai fi oficiate slujbe inchinate Arhidiaconului Stefan, slujbe care vor incepe in toate lacasurile de cult  cu acatistul de la 8,45, vor continua cu Sfanta liturghie si se  vor incheia cu vecernia de la ora 18,00.
Ovidiu Nila a simtit spiritul de echipaA fost un an in care Aradul nu a iernat in intuneric
Desi toti reprezentantii conducerii administratiei publice locale erau acasa in a doua zi de Craciun, in sanul familiei, au fost de acord sa ne acorde declaratii oficiale privitoare la parerea lor despre felul in care a functionat administratia aradeana in acest an. Ovidiu Nila, prefectul judetului: "Pot sa spun ca, pentru prima oara, in administratia aradeana s-a simtit spiritul de echipa. Administratia a inceput sa intre in normalitate, folosind modelul occidental. Schimbarea puterii la nivel central nu a afectat deloc negativ administratia locala. Pe de alta parte, functionarul public are si un alt statut, simtindu-se protejat de lege si apreciat". Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean: "Nu pot face referire decat la perioada acestui an de dupa 1 iulie, data la care am fost ales in functie. Consiliul Judetean nu a resimtit schimbarea executivului, iar in functionarea lui nu s-au produs disfunctionaitati. Bugetul pe anul 2000 a fost putin mai darnic decat cel din anii precedenti, ceea ce a dus la o relativa multumire a primariilor din comunele si orasele judetului. Aradul nu a mai trait sarbatorile in intuneric, pentru ca au fost bani pentru iluminatul public, iar la capitolul salarii functionarii au fost multumiti". Claudiu Cristea, vicepresedinte al CJA: "Chiar daca s-au continuat si proiecte mai vechi, s-a simtit un suflu nou in spiritul administratiei locale, astfel incat nevoile cetatenilor sa determine administratia sa fie pregatita pentru integrarea in Uniunea Europeana. Speram ca Guvernul Nastase sa continue procesul de descentralizare inceput, mai ales in planul financiar". Levente Bognar, viceprimar al Aradului: "Tinand cont ca este un bilant de jumatate de an, cred ca in administratia locala am reusit sa gasim o forma de lucru, o colaborare prin care am facut-o cu totii sa functioneze mai bine, chiar in domeniile in care aceste reusite nu s-au intalnit. Am simtit ca la Primarie, dar nu numai, am lucrat in echipa".
De Craciun, in penitenciar, femeile au putut sa-si intalneasca familiileLa Penitenciar au putut fi primite pachete de pana la 20 de kilograme
Ca in fiecare an, detinutii "cazati" la Penitenciarul Arad au simtit si ei din plin bucuria Craciunului. Un numar de 12 detinuti, care s-au comportat bine in cursul anului, au putut sa-si viziteze familiile, in timp ce restul au beneficiat de un meniu imbunatatit. De asemenea, la Penitenciarul Arad a fost oficiata o slujba de Craciun, la care a fost invitat si PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei.. De Sarbatori, detinutii au putut primi de la rude pachete cu alimente care au depasit greutatea de cinci kilograme. Pe langa aceste pachete, cei din Penitenciarul Arad au mai putut primi pachete suplimentare care sa contina, pe langa alimente si sucuri, fructe si legume, in greutate de pana la 20 de kilograme. Pe de alta parte, detinutii de la Penitenciarul Arad au fost spectatorii unui program de colinde. Detinutii au mai primit pachete cu alimente si dulciuri prin intermediul unor institutii ca Misiunea Crestina pentru Inchisori, Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, filiala Banat, episcopia Aradului si alti sponsori. Reprezentantii unor culte religioase, cum ar fi cultul baptist, reformat sau grecocatolic, au vizitat Penitenciarul Arad si au oficiat slujbe pentru detinutii a caror religie este una dintre acestea. Cat despre detinutii cu conduita buna in decursul anului, 12 din acestia au beneficiat, sau vor beneficia, de invoiri perioada 23 decembrie - 27 decembrie si 30 decembie - 3 ianuarie 2001. Peste cateva zile, cu ocazia intrarii in mileniul III, detinutii vor mai beneficia de astfel de inlesniri si vor putea participa la manifestari de acest gen.
FPS nu a reusit sa vanda Moneasa SA - Virtual Arad News (c)2000Societatile UTA si Ardealul vor fi privatizate in anul 2001
Directia Teritoriala a Fondului Proprietatii de Stat Arad se pregateste pentru a preda atributiile sale unei alte institutii care se va infiinta in primele luni ale anului viitor. Spre deosebire de alte Directii, cea din Arad, condusa de catre Doru Sever Puia, mai are in portofoliu doar cateva societati comerciale in care principalul actionar este statul. Una dintre firmele la care FPS detine majoritatea actiunilor este fabrica de textile SC UTA SA. Desi pana acum s-au organizat doua licitatii de vanzare a pachetului majoritar de actiuni, fabrica nu a fost vanduta. Aceasta in ciuda faptului ca, la cea de a doua licitatie, pretul actiunilor a scazut la jumatate, adica de la 25.000 lei/actiune la 12.500 lei/actiune. Una dintre cele mai atractive societati comerciale in care FPS detine majoritatea actiunilor, circa 76%, este SC Ardealul SA. Aceasta firma, care are in proprietate hotelurile Aradul si Ardealul, va fi scoasa la vanzare, cel mai probabil, in luna martie a anului viitor. Complicata ramane, in continuare, situatia SC Moneasa SA. In aceasta societate comerciala FPS mai are circa 30% din actiuni fapt pentru care, in luna noiembrie, s-a organizat o licitatie de vanzare prin negocire directa a acestora. Desi la negocieri s-a prezentat doua firme, Petro Banat Holding din Timisoara, si Laicom SRL, din Arad, cea care mai detine circa 60% din actiunile SC Moneasa SA, nici un dintre acestea nu a intrat in gratiile comisiei de licitatie a FPS Arad.
Activitatea sportivului Iulian Raicea este apreciata si de autoritatile aradeneIn topul realizat de Federatia Romana de Tir, aradeanul Sorin Babii s-a clasat pe locul doi
Pentru Iulian Raicea, anul 2000 a fost excelent. Sportivul legitimat la Clubul Sportiv Municipal Conar - Arad, antrenat de Virgil Atanasiu si Ioan Vasilescu, a reusit sa-si confirme valoarea pe parcursul acestui sezon. Tocmai din acest motiv, Federatia Romana de Tir l-a desemnat, recent, drept cel mai bun sportiv din anul 2000. El este urmat in ierarhia FRT de un alt aradean. Este vorba despre Sorin Babii, un tragator legitimat in prezent la Dinamo Bucuresti, plecat insa de la Clubul Sportiv UTA. Revenind la Iulian Raicea, sa spunem ca cea mai buna performanta a sa din acest an s-a consumat la Jocurile Olimpice de la Sydney. Raicea a cucerit medalia de bronz in proba de pistol viteza 25 de metri, insa trebuie sa spunem ca medalia lui putea fi mult mai stralucitoare, aradeanului lipsindu-i putin pentru a intra in posesia argintului. In afara JO de la Sydney, Iulian Raicea s-a remarcat in cadrul Cupei Mondiale competitie in cadrul careia tragatorul legitimat la CSM Conar a obtinut doua locuri trei si un loc sase, toate la proba de pistol viteza. In urma acestor rezultate Raicea a obtinut dreptul de participare la Supercupa Mondiala, competitie la care participa primii opt tragatori din lume. Nici la acest concurs al elitelor Raicea nu s-a dezmintit, el ocupand locul doi in proba sa favorita - pistol viteza.

santwav.gif (30620 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}