title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 26 octombrie 2000

Batalionul mixt romano-maghiarIeri au fost depuse coroane pentru prima oara la mormintele ostasilor romani cazuti in al doilea razboi mondial, in batalia pentru eliberarea Budapestei. Pana acum, mormintele eroilor romani erau intr-un cimitir de la periferia Capitalei ungare, ele lipsind din cimitirul Rakoskeresztur, dedicat memoriei eroilor care au luptat pentru eliberarea Budapestei. Acum trei ani, generalul Mihai Popescu, seful Statului Major al Fortelor Terestre, le-a sugerat omologilor sai unguri stramutarea mormintelor. Anul acesta ea a fost efectuata, intru recunostinta jertfei ostasilor romani. Ministerele Apararii roman si ungar au decis, de comun acord, inaugurarea unui cimitir similar la Bucuresti, in anul 2001. Aici vor fi inhumati eroii maghiari cazuti in imprejurimile Capitalei in primul razboi mondial, care se odihnesc acum, prin cimitirele din, satele apropiate Bucurestiului. Militarii unguri au mai facut un gest de recunostinta, inapoind zilele trecute Romaniei ramasitele pamantesti ale generalului Avramescu, cazut la datorie in Ungaria. Alataieri seara, inaintea plecarii, generalul Mihail Popescu a inspectat la Arad militarii din detasamentul de onoare a modulului romanesc al Batalionului mixt romano-ungar, Generalul Popescu, impreuna cu comandantul batalionului, Avram Catanici, participa la sarbatorirea Zilei Armatei Romane in Ungaria.
Clubul Economic Germano-Roman la AradGerman poate fi sinonim cu eficienta, perseverenta si cu respectarea cuvantului dat. Bineinteles, aceste caracterizari se extind si la firmele cu capital german, in cele mai multe cazuri. De aceea, o infuzie de capital germana este un argument in plus pentru o afacere viabila. Pentru facilitarea contractelor s-a infiintat Clubul Economic Germano-Roman, la initiativa C.C.I.A. Arad. Marti, la Arad s-a desfasurat a treia sesiune a Zilei economice. Un numar de 10 firme din Germania si 28 de firme romanesti au onorat acest eveniment, care ar putea fi punctul de plecare pentru potentiale colaborari. Intalnirea a fost insa una si la nivel oficial. In sensul ca prezenta lui Klaus Hartig, de la Ministerul Germaniei pentru economie si tehnologie. Dar in fond, toata lumea asteapta bani. Insa banii nu vin cum ai bate din palme. In acest sens, Torsten Glette a prezentat un referat intitulat "Proiecte pentru Pactul de stabilitate in Europa de Sud-est, sanse noi de cooperare si investitie?" Insasi interogatia din titlu este o nuantare. Iar discursul lui Glette a confirmat aceasta supozitie "Sunt proiecte, nu sunt bani de acordat. Daca vor avea loc dezvoltari in regiune, exista sperante si pentru mijloace financiare".
IMM-urile romanesti ar putea participa indirect in calitate de subfurnizori la unele proiecte de anvergura. Dar chiar Glette a admis ca birocratia de la Bruxelles si ajungerea la un consens a donatorilor ia mult timp. In urmatorii ani, daca proiectele vor aduna toate mijloacele s-ar putea miza pe 11 miliarde de Euro. Insa e vorba de termene lungi si de 7 tari din sud-estul Europei. Interpretarea noastra a fost prea optimista si poate simplista. Acum trebuie sa fim mai realisti, in ceea ce priveste beneficiile din urma acestui Pact. In orice caz, unele retete de succes exista deja si in Arad. Ne referim la firmele Leoni si Contor Zenner. Iar, Dietmar Alker, consilierul presedintelui C.C.I.A. a facut o concisa si realista prezentare a oportunitatilor mediului economic aradean in vederea unor posibile cooperari romano-germane. Iar faptul ca 10 investitori germani au venit personal sa ia pulsul Aradului denota un interes. Si daca unul dintre ei se va hotari sa faca afaceri la Arad este deja ceva ...
La Victoria se fabrica piese si pentru autoturismele AudiFabrica de ceasuri "Victoria" este unica din tara care face acest tip de produse. Majoritatea productiei lua calea exportului si in state occidentale, dar in special pe fosta piata CAER. Dupa 1990, odata cu dizolvarea CAER au inceput si primele semne ale declinului. Partenerii traditionali au disparut, iar comenzile pentru altii nu s-au ridicat la capacitatea de productie a fabricii. Acest fapt a afectat si politica de personal, numarul muncitorilor scazand continuu. In decursul anilor, de la 1500 de angajati s-a ajuns la cateva sute. Dupa cateva tentative esuate de privatizare, in cele din urma, firma aradeana B.A.P.D. a achizitionat pachetul majoritar de actiuni, detinut de F.P.S. Problema cea mai mare era legata de nivelul datoriilor existente la acea ora: circa 45 miliarde de lei. "Stiam ca aceasta piatra de moara a datoriilor ar fi putut sa-mi dea peste cap toate planurile. Insa aveam ambitia sa demonstrez ca si in Romania se poate face o fabrica viabila, cu tehnoloaii moderne" isi aminteste Ioan Mainescu, patronul B.A.P.D. Din 1999 incoace s-a cautat ca productia sa fie reglata pe cereri reale si nu pe stocuri, care insemnau de fapt bani blocati, in niste produse despre care nu ai certitudinea ca vor fi vandute. De asemenea s-a trecut la reducerea costurilor de productie si difersificarea gamei de sortimente. S-au adus diverse tehnologii cu un randament mai bun. "Avem deja contractate utilaje tehnologice in valoare de peste 1,5 milioane D.M., cu care urmeaza sa dotam unele sectii ale fabricii", adauga Mainescu. In afara de ceasornice, care se vand unor clienti din Germania, Belgia, Franta, Portugalia, S.U.A., si Canada, "Victoria" mai produce si contoare pentru apa rece. Iar de putin timp este in productie si contorul pentru apa calda. O parte din inchizatoarele mecanice pentru automobilele Audi se fac la aceasta unitate. "Am inceput cu un lot de proba de 24 de bucati. Apoi am primit o comanda de 500 si vom perfecta un contract de 40.000 de bucati care va include 6 tipuri de produse de acest gen", precizeaza patronul fabricii. De asemenea, in aceste zile se negociaza cu firma germana Kinsley pentru producerea unor tahografe, iar pe viitor se incearca realizarea unor linii pentru executarea unor subansamble din mase plastice. Schimbarea strategiei "Victoria" a dus si la unele rezultate financiare notabile, desigur relative, tinand cont de "balastul" de 45 de miliarde de lei. "Dar am reusit sa avem astazi doar 12 miliarde de lei datorii. Obligatiile catre furnizori sunt achitate. Ma refer aici la momentul de cand am preluat fabrica", conchide acelasi vorbitor. Este ceva. Cel putin exista premisa ca directia e buna. Iar motivul este simplu: banii din propriul buzunar "ard" mai tare, decat cei din buzunarul statului. Ai nimanui cum gresit zic unii...
La Chisineu Cris s-a introdus televiziunea prin cablu - Virtual Arad News (c)2000Incepand cu ziua de ieri, 25 octombrie, orasul Chisineu Cris este conectat prin sistemul de fibra optica inter-city, la statia centrala din municipiul Arad. Aceasta modernizare a determinat modificarea grilei de programe, astfel ca abonatii din acest oras vor fi nevoiti sa isi reprogrameze televizoarele. Operatiunea va fi sprijinita si de echipele de interventie, pe care le puteti solicita telefonic la numarul 520724. Noua grila cuprinde 27 de programe (la fel ca in municipiul Arad), dintre  acestea facand parte si programele locale Intersat si TVA. Strategia de dezvoltare a firmei R.C.S. pentru judetul Arad in perioada imediat urmatoare, vizeaza pe langa cablarea optica in municipiu si extinderea retelei de fibra optica in localitatile Vladimirescu, Mandruloc, Cicir, Sambateni, Ghioroc, Paulis, Minis, Siria si Pancota.
Casatorie la Caminul de VarstniciIn timp ce numarul divorturilor mai ales la familiile tinere este in crestere, ieri, doua persoane de varsta a treia, au hotarat sa se casatoreasca. Este vorba de Frunzuc Moraru, 63 ani si Profira, 76 ani, care impreuna au ... 139 ani! Decizia lor pare si mai inedita intrucat cei doi au facut acest pas chiar in Caminul de Batrani din Arad, unde acum isi duc batranetile. Amandoi au mai fost casatoriti o data, sotii lor decedand in urma cu mai multi ani. Frunzuc a ajuns la Caminul din Arad anul acesta, iar Profira in 1999. Cauza internarii acestora este oarecum asemanatoare: ambii au ramas fara locuinte si copii sau alte rude apropiate. Dupa oficierea religioasa a casatoriei, celor doi li s-a pregatit o masa festiva, la care au fost invitati colegii lor. Conducerea Caminului (care a organizat nunta) a cinstit mirii cu un televizor color, iar firmele UNICUM si IZA s-au ingrijit de prajituri si flori.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}