title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori, incepand de astazi am revenit la vechiul sistem de votare. Daca sunteti multumiti de prestatia noastra - VOTATI-NE !


Stirile Zilei

Marti, 26 septembrie 2000

Angajatii din Sanatate vor sa declanseze greva generalaDupa ce la rectificarea de buget, Guvernul a decis reducerea cu 30 de miliarde de lei a bugetului Ministerului Sanatatii, impiedicand acordarea majorarilor salariale prevazute de lege, asistentii medicali ar putea grabi declansarea grevei generale, pornind protestul in aceasta saptamana. Presedinele Sindicatului Sanitas a spus ca, in urma rectificarii negative a bugetului, Ministerul Sanatatii se va afla in imposibilitatea de a acoperi plata salariilor majorate si cheltuielile materiale ale unitatilor pe care le are in subordine. In acelasi timp, nici sanitarii din sistemul asigurarilor de sanatate nu vor putea primi salarii mai mari, intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va incasa de la Ministerul de Finante o suma de trei ori mai mica decat cea solicitata. Liderul Sanitas sustine ca reprezentantii CNAS au fost informati ca vor primi doar 1.200 din cele 3.400 de miliarde de lei a caror deblocare din trezorerii a cerut o de la Ministerul de Finante, contrar promisiunilor facute de catre primul ministru Mugur Isarescu si de ministrul de Finante, Decebal Traian Remes. Sindicalistii sustin ca suma mentionata ar fi putut acoperi majorarile salariale prevazute de Ordonanta de Urgenta 24, salariile medicilor rezidenti, plata medicamentelor, precum si o parte din datoriile din sistemul asigurarilor de sanatate. In conditiile in care nu vor exista bani pentru a acorda majorarile salariale aprobate de Guvern acum cateva luni si neplatite inca, amanarea grevei generale anuntate de asistentii medicali nu se mai justifica. N-a fost stabilita inca data de incepere a protestului, dar este posibil ca acesta sa fie declansat saptamana aceasta, dupa inregistrarea conflictului de munca la nivel national. Sindicatele sanitare din aproape zece judete au declansat deja greva generala, cerand sa le fie acordate majorarile salariale aprobate de Guvern acum citeva luni si care se ridica, in medie, la 25 la suta. Dupa cum se stie, Sanitas, inclusiv filiala din Arad, a hotarat sa declanseze greva generala in sistemul sanitar, incepand de miercuri, 20 septembrie. Presedintele Casei Nationale de Asigurari a solicitat insa Federatiei amanarea grevei generale pana la sfarsitul lunii, angajandu-se ca, in zece zile, sa rezolve problemele majore de finantare ale unitatilor sanitare. Majoritatea organizatiilor judetene au acordat credit solicitarii presedintelui CNAS, dar sapte dintre ele au decis totusi declansarea grevei de avertisment, ca urmare a "situatiei critice" cauzate de neacordarea drepturilor salariale.
La Casa Neuman, cele mai bune firme au fost premiateCele mai bune firme aradene, premiate pentru realizarile de anul trecut, au fost prezente, vineri, la Casa Neumann, intr-un decor de sarbatoare, cu sampanie si mancaruri pe masura evenimentului. Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, a tinut sa precizeze, in deschidere, contributia a doua departamente (de Economie interna si Marketing), responsabile pentru alcatuirea topului si faptul ca mai mult de jumatate din firmele premiate sunt membre al Camerei. Pentru realizarea ierarhiei au fost luate in considerare numai firmele de tip SA, SRL, SNC, SCS, SCA, OC care nu au restante la platile obligatorii mai mult de 20 la suta din cifra de afaceri, au un profit brut de cel putin 10 milioane de lei, o cifra de afaceri de 100 de milioane si minim doi angajati. Incadrate in domeniul de activitate specific, in functie de activitatea cu ponderea cea mai mare in veniturile firmei, agentii economici, cu rezulate senmificative, au primit premii speciale. Astfel, in topul exportatorilor directi, "aurul" a revenit, si in acest an, societatii Traft, urmata pe podium de Moda si Contor Zenner. In clasamentul facut pe baza cifrei de afaceri s- au aflat Mikey Mouse SRL, Feroneria ( la categoria microintreprinderi), Agrirom SRL, Grup Codlea SRL ( intreprinderi mici), Darimex Trading SRL ( intreprinderi mijlocii), Luxten Lighiting SRL ( intreprinderi mari), Traft SA, Feroneria Prop SA si CTP (intreprinderi foarte mari). Un alt clasament, interesant, a fost cel care a luat in considerare efortul pentru dezvoltare, alcatuit din Feroneria SA,  Archim SA. Ultimul top," ravnit si privit cu cel mai mare interes, a fost cel bazat pe productivitatea firmelor. Aici, castigatorii au fost Feroneria SA, Traft SA, Moda SA si CTP (intreprinderi foarte mari Astral Impex SRL (intreprinderi foarte mari), Falcotrade Romania SA, si Podagro-Bian SRL (intreprideri mijlocii), Rohun Trade SRL (intrepnnderi mici). Feroneria SA a realizat performanta de a fi premiata la sase categorii, Lucia Iordan, directorul economic al societatii, fiind nevoita sa iasa la rampa de tot atatea ori pentru a primi trofeele. Cu toate ca s-a realizat cu un buget de austeritate, putem recunoaste ca acest top a fost o reusita intr-o perioada de dense incertitudini privind dezvoltarea  economica in Romania.
Toamna a sosit si trebuie asigurata si mentinuta curatenia - Virtual Arad News (c)2000Indiferent de anotimpul in care ne aflam, trotuarele, strazile si spatiile verzi trebuiesc intretinute. Pentru aceasta, fiecare dintre noi trebuie sa aiba simtul responsabilitatii si bunavointa de a ingriji cel putin spatiul din jurul casei. Cu toate astea, inca mai sunt oameni care, fugind de vechea "munca patriotica", sunt dezinteresati de felul in care arata orasul. In acest sens, in conformitate cu prevederile articolului 3, litera b. din Hotararea CLM numarul 64/1993, modificata prin Hotararea CLM numarul 71/1997, toti cetatenii au obligatia intretinerii permanente a starii de curatenie a trotuarului si a zonei verzi din imediata apropiere a imobilului in care locuiesc. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie, fiind sanctionata cu amenda intre 100.000 si 200.000 de lei pentru persoanele fizice, si intre 170.000 si 300.000 de lei pentru persoanele juridice. Si acum, la inceput de toamna, Primaria Municipiului Arad depune eforturi financiare deosebite pentru asigurarea si mentinerea starii de curatenie in orasul nostru. In acest scop, Primaria Arad a demarat un program pilot care are menirea de a asigura o salubrizare cat mai eficienta. Lucrarile constau in defrisarea vegetatiei uscate si degradate, si in saparea spatiilor verzi, in vederea replantarii gardului viu si a arborilor. Toate lucrarile de curatenie vor fi asistate de S.C. "Gospodarire Comunala" S.A. Intr-o prima etapa a acestor lucrari, curatenia va incepe in jurul pietelor - cu atat mai mult cu cat aceste locuri sunt cele mai aglomerate - (Miorita, Soarelui, Mihai Viteazul, Catedralei, Pompierilor, Fortuna). Strazile vizate pentru aceasta prima etapa sunt: Crisan, Ghiba Birta, Aleea Saturn si zona blocurilor Z-25 din cartierul Aurel Vlaicu. Bineinteles ca nici celelalte strazi importante nu vor ramane pe dinafara, urmand o alta etapa in care acestea vor beneficia de acelasi tratament de salubrizare, dupa care urmeaza Faleza Muresului si zonele periferice ale orasului. Chiar daca sunt destui angajati ai serviciului de salubritate in cadrul Gospodariei Comunale, programul pilot al Primariei incearca o implicare activa a tuturor cetatenilor, alaturi de salariatii Primariei, in curatenia orasului.
La Centrul de Transfuzii continua protestulLa Centrul de Transfuzii s-au prezentat ieri, la primele ore ale diminetii, peste treizeci de donatori. Deoarece salariile celor treizeci si trei de angajati ai Centrului sunt mici, acestia sunt nemultumiti si hotarati sa continue protestul inceput saptamana trecuta, desfasurandu-si activitatea de recoltare a sangelui doar pana la ora zece. Guvernul a aprobat intre timp ordonanta de urgenta pentru modificarea bugetului de stat, insa, culmea, acolo unde trebuia pus, de acolo s-a luat. Ministerului Sanatatii, care trece printr-o criza evidenta, i s-au mai taiat cateva zeci de miliarde, fiind lasat sa se descurce cu bani si mai putini ca pana acum. In acelasi timp, cam toti cei care se invart pe langa presedintie s-au mai ales cu ceva miliarde in plus, inclusiv presedintia a mai obtinut patru miliarde. Ca urmare a reactiei ministrilor neindreptatiti in urma rectificarii de buget, primul ministru, Mugur Isarescu le-a promis acestora ca le va mai acorda o sansa de a obtine in continuare sume suplimentare. Asta insemna ca nici in urmatoarele luni, probabil, problema rectificarii bugetului, acolo unde este nevoie, nu va fi rezolvata. Asa ca ne putem astepta oricand la actiuni de protest. Si care vor fi rezultatele acestor proteste stim cu totii - noi fiind adevarati experti in fuga dupa Fata Morgana. Dar revenind la oile noastre (negre?), nu intelegem de ce fondurile obtinute din livrarile pe care le face Centrul de Transfuzii spitalelor, nu pot fi folosite tot in scopuri proprii, acest lucru fiind interzis de catre Institutul de Hematologie din Bucuresti. Pana sa fie rezolvate toate aceste probleme, salariul unui medic din Centrul de Transfuzii, chiar si cu o vechime de peste douazeci de ani, ramane de numai 1.650.000 lei.
La expozitia Nicolae Chirilovici culoarea este suverana"A picta nu inseamna a copia obiectul, ci a produce senzatii colorate". (Cezanne).
Exponent al scolii de pictura baimarene (vezi: cap." Nicolae Chirilovici si Scoala de pictura de la Baia Mare", semnat  (in vol. "Culoare si forma", Ed. "Mirador", l996] de criticul de arta Horia Medeleanu), Nicolae Chirilovici (1910-1993) e prezent - la galeria -"Delta" a Uniunii Artistilor Plastici - prin desenele sale. Sunteti invitati, asadar, sa patrundeti in universul senzatiilor colorate, asa cum le-a simtit si trait Nicolae Chirilovici. Artistul sondeaza peisajul cu strazi infesate de case, luminisuri de padure... cu mijloace plastice specifice, necopiind "obiectele", ci producand "senzatii colorate". In felul acesta isi apropie peisajul Nicolae Chirilovici. Cu simt al culorii, al dimensiunilor, el opreste clipa, imortalizand parfumul strazii si zgomotul padurii. "Urmarind sa redea spectacolul colorat al naturii, Chirilovici renunta la iluzia volumelor si nu e interesat nici de materialitatea sau ponderea lucrurilor. In aceasta viziune bidimensionala, obiectele sunt tratate ca niste suprafete colorate, iar cele din adancimea spatiului sunt pictate ca si cum ar fi vazute in prim plan. Impresia succesiunii lucrurilor in spatiu e creata numai de alaturarea si opozitia zonelor de culoare calda si rece. Culoarea este suverana pe intreaga suprafata a tabloului ".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}