title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 26 mai 2000

"Mesajul de dimineata"Zidurile orasului nostru au fost pictate, intr-o dimineata, cu mesaje prin care lui Pete Connelly, director cu aprovizionarea al Astra Trinity, i se solicita, in mod respectuos, sa isi vada de treaba, sau mai bine, sa plece, pur si simplu, acasa, in America. In orice caz, ideea este ca el sa nu se mai amestece in alegerile din Arad. Avand in vedere faptul ca aceste mesaje au aparut la scurt timp dupa declaratia publica a cetateanului american potrivit careia Astra Trinity sustine controversata candidatura a lui Dorel Popa pentru Primaria Aradului, afirmafie verificabila si prin aparitia ei in cotidianul aradean "Adevarul', nu putem sa nu facem conexiunea intre aceste doua evenimente. Aceasta sincera rabufnire a cetatenilor municipiului nostru ne face sa ne gandim ca, totusi, societatea civila incepe sa se manifeste, si sa nu mai accepte sa fie manipulata, in conditiile in care nu a existat o initiativa din partea formatiunilor politice de a pune sub cenzura legii candidatura "independentului" Dorel Popa, din motive care, acum, nu ne intereseaza. Prezenta americanului in prezidiu la lansarea candidaturii pastorului baptist nu ar fi avut nici o urmare negativa daca el si-ar fi respectat statutul de prieten al lui Dorel Popa si credincios baptist, membru al Biserici "pastorite" de candidatul pedserist. Potrivi Legii nr. 27/1996 a partidelor politice, el nu poate sa fie membru de partid, deci implicarea lui se limiteaza doar la finantarea sau la sustinerea PDSR ca simpla persoana fizica. Mai mult, cum aceeasi Lege a partidelor interzice "desfasurarea de activitati politice in cadrul agentilor economici" este evident ca Pete Connelly nu putea sa dobandeasca aceasta simpatie pentru PDSR si "independentul" sau candidat decat in calitate de prieten al acestuia sau de membru al Biserici baptiste "Maranata". Insa Pete Connelly nu s-a sfiit sa impuna audientei, cu prilejul lansarii candidaturii lui Dorel Popa, numele firmei la care este angajat, ca si cand ar reprezenta punctul ei de vedere. Asa ca pe langa dezacordul credinciosilor ortodocsi fata de candidatura unu pastor baptist, PDSR mai trebuie sa faca fata; si consecintelor unei iesiri publice care - dupa cum am fost informati din surse neoficiale nu este agreata nici macar de conducerea americana a Astra Trinity, conducere care doreste sa ramana, dupa cum este si firesc, in afara vietii nostre politice. In aceste conditii, ar fi firesc ca Astra Trinity sa ia masuri pe cale administrativa pentru a-si pune "supusii" la respect. Aceasta cu atat mai mult cu cat un alt angajat al Astra Trinity, Dan Coltea, tot cetatean american de origine romana, insa - si tot apartinand cultului neoprotestant baptist, afirma, in clipul elecoral al lui Dore Popa, ca Astra Trinity ii sustine acestuia candidatura, tot fara acordul sociatatii comerciale - aflam noi. Este prea mult sa cerem putina decenta?
Si rezervatia Parc-Castel Savarsin trebuie protejata - Virtual Arad News (c)2000In anul 1999 a luat fiinta in Romania Federatia EUROPARC. Ideea care a stat la baza infiintarii acestei Federatii "vizeaza salvarea patrimoniului natural si a mediului natural si uman". De aceea "cetateni ai Europei, reprezentanti ai guvernelor, serviciilor, ai organizatiilor voluntare si ai altor organizatii, cat si persoane particulare preocupate de problemele parcurilor naturale si nationale ale Europei au infiintat in 1973 o organizatie cu caracter prin excelenta non-guvernamental, numita Federatia Parcurilor Naturale si Nationale din Europa". Federatia are sediul in Grafenau, Germania, langa Padurea Bavareza. La 27 de ani de la infiintarea Federatiei EUROPARC, viziunea lui Alfred Toepfer (1894 - l993), initiatorul Federatiei, a devenit realitate. Federatia a devenit o organizatie ce indeplineste rolul de lider recunoscut si competent al ariilor protejate din Europa fiind, in acelasi timp, si independenta politic. Aproape 400 din ariile protejate apartinand unui numar de 34 de state ale Europei sunt membre ale Federatiei. Romania este reprezentata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Parcul National Retezat si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In ultimii doi ani, Romania a fost invitata sa participe la activitatile organizate de Federatie. In anul 1998 delegatii romani au participat la excursii de studii, ateliere de lucru si grupuri de lucru initiate si organizate de Federatia EUROPARC. Conducerea Federatiei si-a exprimat interesul si dorinta de a sprijini in continuare actiunile de promovare a ariilor protejate din Romania. In fiecare an, la 24 mai, in toata Europa, se sarbatoreste "Ziua Europeana a Parcurilor", initiata in anul 1999 de catre Federatia EUROPARC.
Care este situatia in judetul Arad?
Judetul Arad nu are constituite parcuri naturale si cu atat mai putin parcuri nationale. Exista in schimb o suprafata de 8.357 ha zone protejate - rezervatii de diverse tipuri, puse sub ocrotirea oficiala prin Hotararea nr. 1/1995 a Comisiei Administrative de pe langa Prefectura Judetului Arad. Este pe rol constituirea unei rezervatii numita Rezervatia Complexa Lunca Muresului Inferior, din aval de municipiul Arad pana la frontiera cu Ungaria. Exista de asemenea, un proiect de parc natural - Parcul Drocea - proiect initiat de dr. ing. Zeno Oarcea, ce ar urma sa cuprinda o serie de arborete de valoare din fondul forestier administrat de ocoalele silvice Gurahont, Barzava si Savarsin. Infiintarea acestui parc treneaza de cativa ani, datorita opozitiei Regiei Nationale a Padurilor. In prezent lucrurile s-au complicat prin aparitia Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Desi ziua de 24 mai ar fi trebuit sa marcheze un eveniment festiv si totodata un bilant pozitiv al realizarilor pe aceasta linie, din pacate materialul de fata nu poate constitui decat cel mult un apel si o chemare a tuturor factorilor de raspundere pentru a acorda atentia cuvenita de salvare a patrimoniului natural.
Ce se intampla in Romania?
Procentul actual de impadurire (27%) este cu 1/3 sub pragul critic de impadurire (40-42%). Suprafata terenurilor degradate, in crestere, ocupa peste 7 mil. ha, pe cand padurea ocupa doar 6,3 mil. ha. Intinderea padurilor primare, in regres, este depasita de suprafata padurilor afectate de uscare, in progres. Eroziunea omniprezenta risca sa provoace generatiei viitoare, reducerea capacitatii de nutritie la nivelul unei populatii de 5-8 mil. Interesul national impune realizarea echilibrului ecologic al tarii, prin vaste si urgente lucrari de restaurare forestiera. Astazi, dupa 10 ani, situatia este dezolanta. Exemple: - contrar conventiilor si acordurilor internationale la care Romania a aderat sau este parte, ariile protejate si cele 13 parcuri nationale sunt neoficializate, lipsite de administratie proprie si gestionate contrar statului raportat.
- Parcul National Retezat, desi oficializat din anul l935, detine tristul record de a fi astazi lipsit de administratie proprie, chiar la reamenajarea in curs de definitivare, suprafata exceptata de interventii silviculturale a fost ilegal redusa la jumatate;
- suprafata protejata nationala, raportata forurilor internationale, este nelegalizata si majorata artificial prin cumulari succesive;
- legea ariilor protejate nu a fost adoptata;
- obligatiile internationale asumate de presedintele tarii in fata organizatiilor mondiale privind conservarea padurilor si crearea unei retele de 17 parcuri nationale si alte arii protejate pe 12% din suprafata totala a padurilor este eludata, desi acest amenajament este monitorizat. In plus, Romania este singura tara europeana in care suprafata padurii scade sau stationeaza, in loc sa creasca. Conservarea padurilor virgine si csasivirgine romanesti, prin legiferarea retelei de parcuri nationale si arii protejate din fondul forestier, trebuie sa devina o componenta concreta in procesul de preaderare la Uniunea Europeana, iar conservarea biodiversitatii - un obiectiv prioritar al politicii romanesti de mediu.
Universitatea "Vasile Goldis" va avea inca o facultate acreditata - Virtual Arad News (c)2000Cu ocazia vizitei pe care a facut-o la Arad, pentru acreditarea Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", i-am solicitat un scurt interviu prof. univ. dr. Alexandru Bizam, presedintele Comisiei de Acreditare
- Cu ce ocazie la Arad?
- Am venit la Arad pentru doua zile, pentru acreditarea Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Am vizitat bazele sportive, am stat de vorba cu decanul, prodecanul, am vorbit despre evolutia facultatii si despre viitorul ei. Standardele principale care vizeaza acreditarea sunt in cea mai mare parte indeplinite. Dosarul va fi discutat la nivelul comisiei, dupa care va fi pus in discutie in Consiliul National de acreditare.
- Incercati un pronostic?
- Noi nu ne putem pronunta, dar speram sa fie acreditata, pentru ca rezultatele obtinute de facultate sunt bune. Facultatea de Educatie Fizica are o carte de vizita impresionanta, deja multi studenti au inceput sa se evidentieze pe plan sportiv la nivel national. Sunt nume de referinta in haltere, gimnastica, tenis de masa. Vizita noastra coincide cu un eveniment important in viata universitatii dumneavoastra.
- Ati mai vizitat Universitatea de Vest "Vasile Goldis" ?
- Am participat si in 1995, la acreditarea provizorie, si de atunci conditiile s-au schimbat in bine. Din punct de vedere al corpului profesoral, al bazei materiale, putem spune ca Aradul poate oferi un invatamant de calitate.
- Cum comentati afirmatia ca sportul este cel mai eficace ambasador al Romaniei in lume?
- Sportivii nu sunt cei mai reprezentativi ambasadori, dar oricum aportul lor nu trebuie subestimat in ceea ce priveste imaginea tarii in lume. Avem sportivi care s-au evidentiat in diverse competitii, si care au schimbat in bine imaginea Romaniei.
- Credeti ca sportul este suficient sustinut de conducerea tarii?
- Nu, cei care conduc tara ar trebui sa sprijine sportul de performanta si sa fie constienti ca prin sport se poate face sa se vorbeasca altfel despre Romania.
La Spitalul Judetean a fost privatizat serviciul de curatenie - Virtual Arad News (c)2000Micsorarea cheltuielilor bugetare este visul oricarui director de spital, in special dupa aparitia caselor de asigurari. Astfel, tot mai multe unitati sanitare au cautat sa privatizeze unele servicii, sumele platite unor SRL-uri fiind net inferioare fata de cheltuielile de regie. Spitalul Clinic Judetean a ales aceasta cale privatizand serviciile de curatenie si igienizare, prin licitatie, societatii "La Hurezeana" SRL. "Acum toate femeile de serviciu care figurau pe sfatul de plati al spitalului sunt platite de acest SRL, bugetul nostru fiind degrevat de o buna parte de cheltuieli, avand in vedere numarul mare de personal necesar - spune directorul spitalului, dr. Vasile Bucur. Sunt multumit de serviciile prestate de firma iar problemele inerente care apar se rezolva pe cale amiabila". Modalitatea de verificare a calitatii serviciilor se face prin asa numitele fise de apreciere anonime, care cuprind estimari ale personalului medical sau bolnavilor asupra activitatii femeilor de serviciu, fara specificarea numelui. Sesizarile cu privire la deficiente se discuta cu societatea in cauza si sunt corectate din mers, sistemul fiind fiabil si mulat dupa cerintele unui spital de talia Judeteanului.
In curand si Curticiul va fi legat la reteaua de gaz - Virtual Arad News (c)2000Un vechi vis al curticenilor, acela de a avea gaz metan, incepe sa prinda contur. In prezenta reprezentantilor proprietarilor de utilitati publice - Distrigaz Nord Tg. Mures, sucursala Arad, reprezentata de Nicolae Duma, sef de sector si de maistrul Dirnovan, Romtelecom, Conel, RAAC -a firmelor COMERA si Distrigaz Vest, representate de Liviu Ilievici, precum si a primarului Gheorghe Don, a avut loc predarea amplasamentului si trasarea viitoarei retele de gaz de la Curtici. Acesta este, de altfel, momentul demararii lucrarilor la viitoarea retea, un prim pas al unui proiect de mare anvergura, inceput in urma cu trei ani cand primarul Gheorghe Don a obtinut, dupa multa insistenta toate avizele la proiect si cota de gaz. Pana acum insa nu s-a putut continua proiectul din lipsa de fonduri. Ajutorul a venit in luna ianuarie a acestui an, cand, prin Ordonanta, Guvernul - a spart monopolul Romgaz in ce priveste distributia. Acest act normativ a permis atragerea unor credite externe pentru constructia de retele de gaze naturale, credite ce urmeaza a fi recuperate din distributia gazelor. In baza acestei Ordonante, a luat nastere in Arad prima societate particulara in domeniul distributiei gazelor naturale, Distrigaz Vest, din inifiativa si cu aportul firmei COMERA. Aceasta societate a reusit sa obtina creditele necesare pentru constructia de retele de gaze naturale, in valoare totala de 7,5 milioane dolari, dintre care un milion si jumatate pentru reteaua de la Curtici. O retea de 54 de km - din care 30 vor fi realizati in acest an, realizata cu tevi din polietilena de inalta densitate, COMERA fiind prima firma din Vestul tarii, abilitata sa utilizeze asemenea tevi. Investitia de la Curtici este prima de acest fel din tara, realizata cu fonduri private iar COMERA, respectiv Distrigaz Vest, primii care au inceput un asemenea proiect. Despre aceasta lucrare care va implini visul curticenilor si mai ales al primarului lor, Gheorghe Don, despre traseul retelei, despre bransamente si multe altele, in stiri viitoare.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}