title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Martisor

Martisorul este vestitorul sosirii primaverii la romani
Virtual Arad il ofera vizitatorilor de pretutindeni.


Stirile Zilei

Sambata, 26 februarie 2000

La Astra - Calatori firma ALSTROM va moderniza vagoanePrimul semn bun pentru Astra Vagoane Calatori, anul acesta, se dovedeste a veni de la grupul franco-britanic Alstom care a castigat in licitatie un proiect de modernizare a 100 de vagoane calatori. "Desi bazele acestui parteneriat au fost puse inca din 1997, doar la sfarsitul anului trecut a intrat in vigoare contractul si in momentul de fata actiunea mai are cativa metri si trece linia de sosire, adica, tradus in interval de timp, cam in doua saptamani ultimele detalii vor deja puse la punct" - a spus Liviu Bobar, directorul societatii. Proiectul se va desfasura pe o perioada de doi ani, el are o valoare totala de 52 milioane euro si va fi finantat de banca Paribas (65 %), BERD (26 %) si CFR (9 %). Divizia de transport a grupului Alstom a incheiat contractul de modernizare a vagoanelor cu CFR, care a ales societatea aradeana pentru realizarea modernizarilor. Din cele 100 de vagoane ce urmeaza a se moderniza, 30 vor fi pentru clasa I, 60 pentru clasa a II-a si 10 vagoane bar. Ele vor putea circula la viteze de 200 km/ora, lucru posibil prin dotarea cu boghiuri Y 32, Astra Calatori Arad fiind singurul producator din tara de astfel de boghiuri. Francezii vor asigura o parte din proiectare si echipamentele care nu pot fi procurate de la noi din tara. Uzina va primi 26-28 la suta din valoarea proiectului, Comform contractului. Aceasta colaborare cu grupul Alstom nu este prima, ci s-au mai realizat cateva vagoane de tip AVA 200 Corail, francezii fiind prezenti pe piata romaneasca de mai mult timp, atat in domeniul transportului feroviar, cat si al echipamentelor energetice. In asteptarea votarii bugetului pe acest an, parteneriatul cu francezii reprezinta o adevarata gura de oxigen pentru societatea aradeana. La ora actuala, din cauza datoriilor pe care le are la CET, a fost sistata furnizarea caldurii, a aburului si a apei. Lipsa materiilor prime este principalul motiv pentru care muncitorii de la Astra Calatori vor mai beneficia de o "vacanta" de doua saptamani. Peste putin timp va avea loc o alta licitatie pentru vanzarea actiunilor detinute de Astra, iar Alstom desi nu a prezentat oferta pana acum, nu elimina posibilitatea unei colaborari mai largi, aratand ca "inca este interesata de aceasta societate."
Prof. Cristian Moisescu este candidatul PPR la functia de primarComitetul de Initiativa al PPR Arad, prin prezenta deputatului Mihaita Calimente, Gheorghe Laszlo, Florin Baboi, Ioan Muresan, vicepresedintele CJA Romulus Tasca, Otilia Hutiu, au tinut ieri o conferinta de presa in restaurantul "Lotus", unde patron este Tiberiu Dekany, demisionar din PNTCD. Fostul primar al Aradului, Cristian Moisescu (demisionar din PNTCD) s-a alaturat Comitetului de Initiativa al PPR, fiind si el prezent la conferinta de presa. In alta ordine de idei, deputatul Mihaita Calimente a specificat ca "in tara, PPR are deja patru la suta", iar pe plan local, la alegerile locale, aceasta formatiune are ca tinta un procent.de "zece la suta". La Tribunalul Municipal Bucuresti s-au depus urmatoarele documente: modificarea statutului Partidului Dreapta Romaneasca, modificarea denumirii partidului si noua sigla a partidului care reprezinta: torta olimpica pe un fond galben cu inscrisul PPdR (pentru a nu intra in disputa cu Partidul Pensionarilor). Vizavi de scandalul dintre PD si PNL legat de persoana lui Babiuc, deputatul Mihaita Calimente il considera "o incalcare a protocolului care s-a incheiat si este normal ca acel protocol al coalitiei sa fie respectat."   Consilierul judetean Gheorghe Laszlo a precizat faptul ca sunt "grupuri de initiativa a PPR in peste 31 de localitati si comune ale judetului, urmand ca pana la 15 martie sa fie definitivate listele electorale in toate localitatile si comunele." Desi se confrunta cu probleme, in special lipsa unui sediu, "popularii" isi poarta actele in geanta si acasa. In aceasta privinta consilierul municipal Ioan Muresan l-a acuzat pe actualul primar, Paul Valentin Neamt, de "intarziere nejustificata pentru acordarea unui sediu pentru formatiunea politica PPR, facand abuz de functia pe care o detine". Totodata, primarul PNL, Valentin Neamt a fost acuzat ca, fara consultarea si votul CLM, a dispus "acordarea spatiului aflat pe Horia nr. 2, unde a functionat cabinetul domnului deputat Ion Ratiu, pentru un deputat PNL", stiindu-se, dupa afirmatia lui Gheorghe Laszlo ca: "deputatul Mihaita Calimente nu are la ora actuala cabinet parlamentar, care era normal sa-i fie acordat pe strada Horia nr.2 sau in alta parte, prin repartitia facuta de CLM. " Cei doi demisionari din PNTCD, anume lectorul universitar Cristian Moisescu si economist Tiberiu Dekany au fost cooptati in Comitetul de Initiativa a PPR al "Ansamblului judetean si municipal Arad. " Comitetul de Initiativa al PPR sustine candidatura domnului Cristian Moisescu pentru primaria urbei noastre. Lansarea oficiala a candidaturii si programului de administrare al municipiului se va face in prezenta presedintelui partidului PPR, fostul prim ministru, Radu Vasile, in cursul lunii martie.
In vami activitatea s-a desfasurat aproape normalVamesii aradeni au continuat, si ieri, miscarea de protest declansata cu doua zile in urma, asteptand ca Executivul sa aprobe Statutul functionarului din finante publice, ceea ce ar face posibile rezolvarea cererilor salariale si imbunatatirea conditiilor de munca, atat ale vamesilor, cat si ale lucratorilor din finantele publice. Va reamintim ca lucratorii finantelor publice aradene, nefiind organizati in sindicat, nu au dreptul legal de a face greva. Protestul din finante publice implica oprirea totala a activitatii in directiile financiare, in centrele de colectare a impozitelor si inasprirea controalelor in punctele vamale. Sindicalistii cer ca legislatia privind drepturile si obligatiile angajatului din finante publice sa fie astfel modificate incat sa elimine posibilitatile de promovare ori sanctionare pe criterii subiective si sa permita cresterea salariilor si imbunatatire a conditiilor munca. Ei considera ca Statutul functionarului public nu suficient pentru a reglementa situatia finantistilor, reprezentand doar o lege-cadru si ca au nevoie de un act normativ, specific domeniului din care ei fac parte. Pentru ca in toate vamile aradene traficul este foarte scazut protestul oamenilor nu provoaca perturbari de trafic la iesirea, si la intrarea in tara. La Vama Curtici, trenurile personale au foarte putini calatori, iar cele de marfa nu au intarzieri. La Vama Nadlac, traficul era ieri, fluent, doar miercuri seara vama fiind ceva mai aglomerata datorita celor care se intorc seara din Ungaria.
Nevazatorii spera ca vor fi ajutatiIn 7 februarie, reprezentantii nevazatorilor ar fi trebuit sa intre in greva foamei. Aceasta masura de protest a fost amanata cu trei saptamani, avand in vedere ca ministrul Mircea Ciumara a promis ca va incerca sa solutioneze problemele. Pana acum, Asociatia Nevazatorilor nu a primit deocamdata nici un raspuns. "Deocamdata asteptam si speram ca raspunsul va fi favorabil. In caz contrar, nu ne ramane altceva de facut decat sa intram in greva"- ne-au spus surse din cadrul Asociatiei Nevazatorilor Arad. Totul a pornit odata cu emiterea, la data de 30 iunie 1999, Ordonantei de Urgenta nr. 102, de modificare a Legii 53 si 57/1992, referitoare la persoanele cu handicap. Ordonanta a anulat o serie de facilitati, iar altele au fost diminuate. Cei mai dezavantajati au fost nevazatorii. Desi s-au facut propuneri in ceea ce priveste imbunatatirea ordonantei, pana in prezent nu s-a rezolvat nimic. Ordonanta 102 a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2000. Pensia sociala stabilita la nivelul salariului minim brut pe tara a fost diminuata si este, in prezent, de 417.144 lei pentru gradul I si 208.572 lei pentru gradul II, la care se adauga o indemnizatie de insotitor pentru gradul I de 36.013 lei. Nevazatorii nu mai sunt scutiti de plata taxelor vamale pentru aparatura si materiale ajutatoare compensatorii, cum sunt ceasurile si hartia Braille, bastoane albe, etc.
Posta va mari pretul la serviciiOficiul Concurentei a avizat majorarea tarifelor postale de baza interne si externe, urmand ca acestea sa fie aplicate incepand de luni. Pentru tarifele interne de baza, ajustarea s-a facut cu 15,1%, valoarea indicelui preturilor de consum aferent lunilor septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 1999. Tarifele externe de baza vor fi modificate cu l3,9 %, conform cursului mediu de schimb leu/dolar. Din perioada 1-20 ianuarie. Modificarile de tarife la serviciile interne sunt: pentru corespondenta simpla de pana la 20 g au crescut de la 1.500 la 1.700 lei, iar pentru corespondenta simpla intre 21-50 g de la 2.100 la 2.400 lei; pentru carte postala simpla au crescut de la 700 la 800 lei, iar pentru carte postala ilustrata-felicitare de a 900 la 1.000 lei; pentru acte de procedura (citatii, notificari, hotarari), tarifele au crescut de la 3.400 la 3.900 lei. Tarifele pentru transmiterea mandatelor postale au ramas nemodificate. La serviciile externe, majorarile s-au facut dupa cum urmeaza: pentru corespondenta simpla de pana la 20 g de la 7.950 la 9.050 lei, iar pentru corespondenta simpla intre 21-50 g de la 13.300 la 15.100 lei; pentru carte postala simpla tarifele au crescut de la 5.100 la 5.800 lei; pentru imprimate (publicatii, carti, brosuri) pana la 20 g au crescut de la 3.750 la 4.300 lei, pentru cele intre 21-50 g de la 6.150 lei la 7.000 lei, iar pentru cele intre 51-100 g de la 8.400 la 9.600 I ei. Tarifele postale la serviciile deschise concurentei au ramas nemodificate.
Dacia 25 februarie - 02 martie American Beauty - (SUA)
Muresul 25 februarie - 02 martie Ora de varf  - (SUA)
Arta 25 februarie - 02 martie - Sala A Cu nasu´ la psihiatru - (SUA)
Arta 25 februarie - 02 martie - Sala B Mama vitrega - (SUA)
Progresul - 27 februarie Inspector Gadget - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}