title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 25 februarie 2000

Greva s-a incheiat prin victoria profesorilorLefurile dascalilor se majoreaza incepand cu 1 aprilie
Cea mai lunga greva a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din istoria post-decembrista a Romaniei a luat, ieri, sfarsit. Dascalii, cei mai oropsiti dintre bugetari (tocmai pentru ca nu au iesit cu ciomagul in strada sa faca scandal), au obtinut o mare victorie impotriva puterii executive, care ani in sir nu le-a bagat in seama doleantele. A fost nevoie de nu mai putin de o luna de zile, timp in care sindicalistii din invatamant s-au mentinut ferm pe pozitie, ca Guvernul sa realizeze ca trebuie sa scoata bani si pentru acest sector (asa cum se scot din piatra seaca pentru plata unui aparat birocratic imens si ineficient), atat de esential pentru viitorul tarii. Slujitorilor catedrei le ajunsese cutitul la os. Cu salariile de mizerie de pana acum ar fi ajuns muritori de foame. Mai ales daca intr-o familie si sotul si sotia sunt profesori ori invatatori. De data asta au fost hotarati sa-si obtina neaparat drepturile legale si au castigat. Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care salariile cadrelor didactice vor creste, incepand cu 1 aprilie 2000. De asemenea, cel de-al 13-lea salariu, ca si diferentele salariale vor fi achitate. Totul e ca, de aceasta data, ordonanta emisa sa se si aplice ( de pacaleli lumea e satula), nu ca in cazul Legii 154/1998, de punerea careia in practica guvernantii au "uitat".
Ce spune ordonanta
Prezentam, in cele de mai jos, textul OUG nr. 8/23 II 2000:
"In temeiul prevederilor art. 114 alin (4) din Constitutia Romaniei, Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta: Art. I Prevederile art. 48 din Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic se completeaza cu alineatele (3), (4) gi (5), cu urmatorul continut:
"(3) Salariile de baza pentru personalul didactic si didactic auxiliar se stabilesc pe baza urmatoarelor elemente: a) valoarea coeficientului de multiplicare 1,000; b) coeficientii de multiplicare prevazuti in anexa 1 si in anexa nr. 2, care fac parte integranta din prezenta lege. (4) Valoarea coeficientului de multipicare 1,000 se corecteaza anual prin hotarare a Guvernului, dupa aprobarea bugetului de stat, in limita fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru cheltuielile cu salariile, in vederea realizarii obiectivelor, programelor si proiectelor stabilite. (5) Indemnizatiile de conducere specifice din activitatea de invatamant sunt prevazute in anexa nr. 3 care face parte din prezenta lege. Art. 2 (1) Incepand cu data de l aprilie 2000, pentru functiile mentionate in anexa nr. l si anexa nr. 2 la Legea nr. 128/1997 valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 se stabileste la nivelul 800.000 lei. (2) Incepand cu data de 1 septembrie 2000, pentru functiile mentionate in anexa nr. 2 la Legea nr. 128/1997, valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 se stabileste la nivelul 900.000 lei. Art. 3. Salarizarea functiilor didactice auxiliare care pot fi utilizate in conditiile stabilite la art. 6 alin (2) din Legea nr. I28/1997 se face conform salarizarii functiilor cu care acestea sunt asimilate, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, cu avizul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Art. 4 Prevederile art. 23, ale Anexei nr. 1 nr. crt. 7, ale Anexei nr. VII/1 si ale Anexei nr. IX/2, lit. B, d), pct. 1 din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de salarizare a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 266 din 16 iulie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga. Art. 5 Anexele nr. 1, nr. 2 si nr. 3 la prezenta ordonanta de urgenta devine anexele nr. 1, nr. 2 si respectiv nr. 3 la Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Art. 6 Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile incepand cu data de 1 aprilie 2000. "

Salariile din invatamantul preuniversitar
Un profesor cu o vechime 18-22 ani (n.n. punct de referinta in anexa Ordonantei de urgenta aprobata in 21 februarie 2000) are, in prezent, salariul de incadrare de 1.371.432 lei daca are gradul didactic I si va putea primi in perioada 1 aprilie - 31 septembrie 2000, 2.172.500 lei, iar dupa 1 septembrie pana la 31decembrie 2000 va avea 2.444.400 lei. In cazul unui profesor cu gradul didactic definitiv salariul este de 1.371.432 lei si va avea conform ordonantei, un salar de incadrare de 1.705.000 lei   (1 aprilie - 31 august 2000) 1.917.000 lei (intervalul  1 septembrie - 31 decembrie 2000 ) Un invatator, cu gradul didactic I, are in prezent 1.024.443 lei (n.n. aflat in aceeasi grupa de vechime 18-22 de ani) si va avea de la l aprilie 2000. 1.540.000 lei, iar din 1 septembrie 2000 1.732.500 lei. Invatatorul sau educatoarea debutanta in invatamant are acum 859.210 lei (salariul de incadrare), iar un invatator/educator cu 18-22 ani de vechime, definitiv, are in prezent 892.257 lei si va avea de la l aprilie 2000 1.485.000 (salariul de incadrare iar de la 1 septembrie decembrie 2000, 1.670.400 lei.
A inceput sezonul martisoarelor - Virtual Arad News (c)2000Intotdeauna, luna martie este echivalenta cu luna martisorului. Municipiul este, de cateva zile, impanzit cu tarabe, pe care sunt insirate diferite accesorii si martisoare felurite. Preturile acestora se incadreaza in sume cuprinse intre 3000 si 30.000 de lei. "Martisoarele de 3000 de lei sunt cele mai simple dar si cele mai cautate. Cei mai  multi oameni au luat aceste martisoare pentru ca sunt cele mai ieftine si pentru ca foarte putini oameni isi permit sa dea mai multi bani pe acestea. Comparativ cu anul trecut cererea nu mai este atat mare" - ne-a declarat un vanzator de la Podgoria. Totusi, vanzatorii speira ca cel putin in aceasta saptamana, cererea sa devina mult mai mare si sa vanda cat mai multe martisoare, avand in vedere ca, macar la 1 martie, barbatii ar trebui sa acorde mai multa atentie jumatatii care le infrumuseteaza viata.
Directorul Eugen Vancu apreciaza ca disponibilizarile nu vor fi semnificativePentru ca Ministerul Sanatatii a primit de la bugetul de stat doar o treime din banii de care ar fi avut nevoie, conform celor spuse de Hajdu Gabor, ministrul Sanatatii, singura solutie va fi trecerea la noi disponibilizari de personal. Astfel, se pare ca Sanatatea isi va trimite in somaj cel putin 1.200 de persoane, ca urmare a necesitatii de, a echilibra deficitul bugetar aparut. Eugen Vancu, director al Directiei de Sanatate Publica, ne-a spus: "Deocamdata nu ni s-a comunicat nimic oficial. Acum trei saptamani ne-a fost cerut statul de functii pentru toate unitatile din judet si municipiu, insa nu pot spune o cifra exacta a celor care vor fi disponibilizati pentru ca aceasta nu ne-a fost comunicata nici noua. " De asemenea, Eugen Vancu apreciaza ca reducerile de personal care vor avea loc sunt nesemnificative, avand in vedere ca cele 1200 de cadre disponibilizate se impart la 40 de judete ale tarii.
Si in lacul de la Ghioroc scafandrii isi vor desfasura activitatea - Virtual Arad News (c)2000Clubul speologic Speowest Arad, impreuna cu Asociatia Scafandrilor pentru Cercetarea si Protejarea Mediului Subacvatic "Napo-Scuba" si Scoala de Scafandri "Heidi Dive Center" din Romania vor organiza un curs de scafandri, la Arad. Cursul se va desfasura cu sprijinul organizatiilor Professional Association of Diving Instructors - California si National Association of Under-water Instructors - Florida si are ca scop promovarea sporturilor subacvatice in Romania, prin educatia ecologica a tineretului, privind protejarea mediilor subacvatice. Asociatia Speowest va initia in acest sens, un curs de scafandri cu aparat autonom, curs care se va desfasura in trei etape. Se vor insusi astfel, cunostinte teoretice si se vor invata deprinderi de scufundare in piscina, iar la sfarsit scufundari in apa deschisa. Doritorii vor avea la dispozitie manuale si casete video prezentate pe module care vor fi insotite de teste. Echipamentele folosite sunt de inalta performanta, instructorii sunt membri ai organizatiilor PADI si NAUI din SUA, iar brevetele obtinute sunt internationale si vor fi eliberate de Organizatia Nationala a Instructorilor de Scafandri din SUA si acreditate de Consiliul American de Educatie. "Dupa absolvirea cursului, asiguram posibilitatea practicarii acestui sport si specializari in diverse domenii: pro- tectia mediului subacvatic, scufundari de pestera, fotografie subacvatica, investigatii subacvatice, scufundari profesioniste si tehnice" ne-a declarat Bogdan Anghel, presedintele Clubului Speowest. Informatii suplimentare se pot obtine la telefonul 092607486 - Bogdan Anghel sau in fiecare marti, orele 19 20 la sediul Asociatiei Speologice Speowest, b-dul Revolutiei nr. 73.
Liderul PROPACT Nicolaie Chirila asteapta ajutoare de la GuvernPe ultima suta de metri a mandatului, actuala putere se dovedeste foarte interesata de problemele agricultorilor. Astfel, acestora li se deschid noi orizonturi, li se ofera posibilitatea sa se doteze cu utilaje agricole pe care sa le poata plati cu produsele obtinute de pe pamantul pe care il lucreaza. Cele trei legi referitoare la retrocedarea terenurilor fostilor proprietari aparute in ultimii zece ani, nu au reusit decat sa invrajbeasca neamurile si sa creasca numarul proceselor de la judecatorii, unele chiar penale. In schimb, unii reprezentanti ai puterii s-au capatuit, devenind, in mod abuziv, proprietari cu acte in regula ai unor terenuri. Va informam despre propunerea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei in legatura cu infiintarea unei societati prin intermediul careia agricultorii sa-si poata procura masini si utilaje, la schimb cu produse agricole. Nicolaie Chirila, presedintele sindicatului agricultorilor PROPACT, filiala Arad, declara, referitor la intentia ministrului Muresan de a pune pe picioare acest proiect, urmatoarele: "Taranii asteapta cu nerabdare definitivarea acestei intentii. Daca Guvernul va asigura o piata de desfacere si vinderea produselor la un pret rezonabil, atunci agricultorul ar avea de unde sa plateasca utilajele. De zece ani de zile ne tot chinuim cum putem. Sunt, insa, multi care inca nu si-au primit pamantul inapoi; unii nici nu stiu unde se afla. Deci, inainte trebuie sa devenim proprietari si abia dupa aceea putem sa facem planuri si sa ne gandim la viitor. Noi nu cerem nimic de la nimeni, nici de la stat, nici macar de la Dumnezeu, vrem doar ce este al nostru. In rest, munca este esentiala." Referitor la cupoanele gratuite, interlocutorul nostru ne-a spus: "Sunt binevenite, e un ajutor, chiar daca nu substantial, dar taranul vede ca si agricultura reprezinta un punct de interes pentru Putere. " Poate s-a inteles, in sfarsit, ca pentru a construi tarii un viitor trebuie sa se porneasca de jos, de la tarani, cei care sunt numiti "talpa tarii", tocmai pentru ca ei reprezinta baza societatii. Daca stam sa ne gandim, multe sectoare economice ar trebui ajutate in tara noastra si de multe ori s-au "pompat" bani acolo unde nici macar un sfant din ceruri nu mai putea face nimic. Chiar daca avem in mana un capat de ata, nu putem descurca itele mult prea incurcate ale situatiei taranului roman si nu ne ramane decat sa speram intr-o rezolvare rapida si benefica a problemelor proprietarului de pamant.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}