title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 24 octombrie 2000

Prefectul Ovidiu Nila crede in colaborarea intre partide- Domnule prefect, sunteti in functie doar de cateva luni, dar ati luat masuri atat de radicale incat ati intors politica aradeana cu josul in sus. Nu credeti ca timpul pentru care ati fost numit prefect este prea scurt pentru decizii atat de importante?
- Spre deosebire de alte perioade, de cand sunt prefect nu s-a produs o dilutie a autoritatii statului, ci o intarire a acestei autoritati, fata de care cetateanul sa aiba incredere. Unora le era frica sa-si piarda scaunul. Cu umor, un politolog din Brazilia mi-a spus la o intalnire recenta: dumneata nu esti prefect, ci joci perfect rolul de prefect; de aceea poti lua orice decizii, pentru ca toti te vor urma, nefiind legat de scaun; maine poti face si altceva cu acelasi profesionalism.
- De unde v-a venit ideea de a promova o axa Arad-Timis, ca un model de integrare europeana?
- De la lansarea Agendei zilei, editia de Arad. Prefectul de Timis a spus atunci ca a adus in Arad o investitie. Eu i-am raspuns ca ar fi bine sa aduca inapoi Aradului institutiile pe care ni le-a luat Timisul. Am inteles atunci ca noi suntem sortiti sa ne realizam pe aceasta axa. De asemenea, Fokion Fotiadis a subliniat ca vestul Romaniei poate fi un model de integrare europeana. Iar noi suntem cele mai bine dezvoltate judete din aceasta parte de tara, deci putem deveni un model.
- Cum ar putea fi pusa in practica Axa Arad-Timis?
- Axa Arad-Timis poate sa smanteneasca acest proces. Bineinteles ca trebuie o strategie pentru dezvoltarea in comun a celor doua judete, iar administratia publica din Timis si-a aratat deja disponibilitatea pentru promovarea acestui concept. In loc sa cultivam adversitatile intre cele doua judete, mai bine dezvoltam o strategie in comun.
- Credeti ca urmasul dumneavoastra in functie va continua punerea in practica a ideii?
- Inca nu se pune problema inlocuirii. Aceasta strategie trebuie sa devina un pact semnat de catre toate partidele, pentru ca indiferent cine vine in functie sa aiba acelasi scop. La deschiderea punctului vamal de la Cenad am fost impreuna cu Zoltan Hosszu de la UDMR, iar inainte de a pleca am vorbit cu Avram Craciun de la PDSR. Toti au fost de acord ca trebuie sa luptam pentru ca autostrada sa treaca pe la Nadlac, si nu pe la Cenad. Deci se poate colabora.
A consemnat Ovidiu Balint 
Agenda zilei - editia de Arad
Se intentioneaza administrarea comuna a serviciilor publiceToti sunt de acord cu o singura regie, dar nimeni nu are initiativa
Saptamana trecuta, in mediile politice aradene, dar si pe la Prefectura, se vehicula ideea posibilitatii de infiintare a unei singure regii, ori societati comerciale, care sa furnizeze toate serviciile catre aradeni si care sa fie in subordinea Consiliului Local Municipal. Asta ar insemna ca Regia de Apa Canal, Societatea Comerciala Arterm S.A., Centrala de Energie Termica (CET), Electrica S.A., chiar si sucursala Arad a Romgaz sa se uneasca intr-o singura societate comerciala, in subordinea CLM. Din cate am aflat, ideea nu este noua, ea fiind promovata pentru prima oara, folosind un model german de administrare a serviciilor publice catre populatie, chiar din partea din partea directorului Arterm S.A., Doru Campan. Avantajele unei asemenea realizari sunt usor de estimat: cheltuielile ar fi mult mai mici, datorita necesarului de personal mai redus, incasarea platilor de la populatie ar fi mult mai rapida si mai eficienta, pretul energiilor furnizate ar scadea considerabil, birocratia s-ar reduce foarte aproape de disparitie, iar gestionarea retelelor ar fi de asemenea mult mai eficienta. Dezavantajele sunt aproape inexistente. Ele ar putea aparea, eventual, la constituirea unui singur Consiliu de Administratie, care nu le va putea reuni pe toate celelalte, ci le va anihila. Directorul general al CET Arad, Lucian Barniciu, s-a aratat extrem de interesat de idee. Si domnia sa a citat exemplul altor orase din strainatate unde acest sistem functioneaza de mult timp. "Ar fi foarte oportuna o asemenea initiativa, dar ea ar trebui sa fie patronata de primarul Aradului. Din pacate, nu exista o strategie pentru dezvoltarea energetica a orasului, daramite a judetului. Or, o asemenea strategie este mai mult decat necesara. Astept o intalnire intre conducerile regiilor si societatilor furnizoare de energii, patronata de primar", ne-a mai spus Lucian Barniciu. Doru Campan, directorul Arterm S.A., a fost si mai transant: "Nimeni si nimic nu ne-ar putea impiedica sa ducem la bun sfarsit initiativa. Din toate punctele de vedere este posibila realizarea ei. Numai avantaje am avea si noi, si aradenii".
Aradenii vor putea alege intre mai multe pachete de programe tv - Virtual Arad News (c)2000In ultimele zile, aradenii care nu suporta idea sa pierda vreun episod din serialul lor preferat, au avut cateva ore de cosmar. Posturile au disparut de pe ecran, locul lor fiind preluat de purecii catodici, atat de enervanti pentru televizomanul inrait. Interesandu-ne la singurul operator de cablu existent ia Arad este vorba despre RCS, am aflat ca disfunctionalitatile s-au datorat conectarii la o singura statie a retelei. Dupa cum ne-a informat directorul RCS Arad, Emilian Pintea, pana la preluarea de catre RCS a retelei, in Arad existau patru statii. De catva timp a inceput trecerea pe fibra optica, paralel cu conectarea intregii retele la o singura statie de emisie. In urma acestor operatii, pana la Anul Nou, reteaua de cablu a Aradului va functiona pe fibra optica, facand posibila introducerea a 45 de programe de televiziune. Pentru cele 45 de programe abonatul va plati in jur de 4 dolari, dar cei care nu au posibilitati materiale deosebite pot opta doar pentru anumite pachete. Astfel, pachetul de baza (TVR1, TVR2, Budapesta 1 si 2, ProTV, Antena 1 si Intersat) va costa in jur de 15.000 de lei. Cei doritori pot opta pentru programe foarte multe si deosebite ca si continut. Pe laga posturile cunoscute deja la Arad, apar noi oferte: Arte, National Geografic, Travel, programe de hobby (pentru pescari si vanatori), programe noi de sport si stiri, respectiv de filme, inclusiv cele recomandate doar adultilor. Dupa intrarea lor pe grila, aceste noi programe vor fi, in scurt timp, subtitrate.
Directorul Arterm - Doru Campan nu pare ingrijorat de debransariNu in atmosfera, ci in apartamente. Societatea comerciala Arterm S.A. a inceput sa furnizeze de ieri agent termic de incalzire in Arad. Decizia a fost luata datorita faptului ca in ultimele trei nopti temperatura a coborat sub 10 grade Celsius. Toate punctele termice au fost pornite, fara sa existe defectiuni majore ale retelei. Totusi, spre deosebire de alti ani, in toamna lui 2000 aradenii care beneficiaza de caldura furnizata de Arterm sunt tot mai putini. Unul dintre motive il constituie faptul ca multi aradeni, chiar asociatii intregi de proprietari sau locatari, s-au debransat de la reteaua de incalzire a orasului, preferind micro-centralele termice proprii. Statistica debransarilor din aceste motive este incerta, directorul Arterm, Doru Campan, neparand ingrijorat. Pe de alta parte, sucursala Arad a Romaaz nu mai face fata cererilor de bransamente de gaz pentru montarea de astfel de microcentrale termice, numarul solicitarilor zilnice depasind 50. Alti locatari au recurs la debransarea de la caldura a catorva calorifere, ori definitiva, din cauza pretului  foarte mare al gigacaloriei in aceasta iarna. Vestea buna este ca subventiile pentru caldura au fost acordate de la bugetul de stat.
Afisele sunt lipite si in locuri nepermise - Virtual Arad News (c)2000Amenzi intre 300 000 si 700 000 de lei pentru cei care nu respecta legea
Lipsa chiar de la inceputul campaniei a panourilor electorale, pe care partidele isi etaleaza "marfa", a creat in randurile partidelor aradene o degringolada. Ingeniosi, sefii de campanie nu s-au lasat batuti si au inceput distribuirea materialului electoral pe stalpi, ziduri si asfalt (chiar daca aracetul nu prinde prea bine). Incepand de miercuri, angajatii. RECONS au inceput amenajarea panourilor in locurile stabilite de Primarie. Aceasta intarziere de aproape o saptamana a fost cauzata, se pare, de deteriorarea unui numar mare de panouri in urma campaniei electorale de la alegerile locale. Primaria municipiului Arad, in intentia de a stopa cavalcada de afise in locuri nepermise a procedat la emiterea unei dispozitii, prin care se vor percepe amenzi intre 300 000 si 700 000 de lei pentru nerespectarea locurilor de afisaj. Persoanele imputernicite de primarul Aradului, Dorel Popa, pentru a aplica aceste amenzi, in cazul depistarii autorilor, sunt angajatii politiei, jandarmeriei, gardienii publici si inspectorii tehnici din cadrul Primariei angrenati in buna desfasurare a campaniei electorale.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}