title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 23 iunie 2000

Emanoil Voicu si Levente Bognar sunt noii viceprimari alesiSedinta de constituire a CLM Arad, desfasurata miercuri, a fost parca trasa la indigo dupa aceea de constituire a Consiliului Judetean. Si de aceasta data, manevrele de culise ale celor care erau priviti ca victime sigure au functionat, transformandu-i in invingatori. Inca din prima faza, votarea comisiei de validare a mandatelor, a devenit clar ca in "monolitul" format in ziua anterioara nu a intervenit nici o fisura. Presedinte a fost ales Marcel Chiscan (CDR), secretar - Horvath Levente (UDMR), membri Gheorghe Seculici (PD), Gheorghe Hutiu (PPDR) si Doru Sever Puia (PNL). Faptul ca sedinta a fost condusa de catre un presedinte PDSR-ist (Mihai Nastase, ca decan de varsta) secondat de catre un altul (Ciprian Zelotar, cel mai tanar consilier) plus moderatul Tiberiu Dekany (PPDR), nu i-a folosit PDSR-ului cu nimic. Ba, dimpotriva.
Surprize si voturi nastrusnice
Prima surpriza a survenit imediat dupa citirea Procesului - verbal al comisiei de validare. Dupa ce s-a anuntat intrarea pe lista a lui Ioan Iliescu (PDSR) in locul lui Doru Popa si a lui Tiberiu Dekany (PPDR) in locul lui Cristian Moisescu, a fost anuntata si demisia lui Levente Bognar (UDMR) din functia de subprefect. Era clar ca nu de "florile marului" si-a dat demisia... Hotarata, cica, sa evite "bulibaseala" din ziua precedenta, cand s-a discutat ore intregi pe seama procedurii de validare, comisia a propus ca fiecare consilier sa fie votat prin vot secret, cel supus validarii neavand dreptul sa voteze. Ca atare, fiecare a primit cate un buletin de vot cu 24 de pozitii, numele sau lipsind.
Compatibil...Incompatibil
Tocmai cand sa inceapa votarea, presedintele de sedinta a fost sesizat ca in cazul lui Ovidiu Marian este o situatie de incompatibilitate, intrucat acesta este administrator al Gospodiririi Comunale. Si au inceput discutiile... S-a discutat degeaba, pentru ca prin intermediul "masinii de vot" s-a "demonstrat" ca S.C. Gospodarirea Comunala nu este un serviciu public! Fiind "lamurita" problema, s-a trecut la vot. Dupa ce sapte consilieri votasera, cineva si-a dat seama ca votul secret numai secret nu este, din moment ce oricine poate deduce cui apartine fiecare buletin de vot (numele celui care vota fiind pe buletin). Iarasi, discutii. Dilema era totala, toata lumea recunoscand ca votul secret nu era secret sub acea forma, dar nestiind ce este de facut pentru ca fiecare consilier sa fie votat prin vot secret. Pana la urma, "nodul gordian" a fost taiat: sa se voteze prin vot deschis lista de 25 de consilieri ! Dupa ce s-a votat in unanimitate, cei care votasera si-au dat seama ca au validat CLM-ul, deci l-au validat si pe Ovidiu Marian. Prea tarziu, asa ca s-a trecut la urmatorul punct de pe ordinea de zi, citirea Hotararii de investire oficiala a lui Dorel Popa in functia de primar al Aradului.
* A urmat depunerea juramantului consilierilor, dupa care presedintele de sedinta a putut sa rasufle usurat, domnia-sa si cei doi asistenti incheindu-si misiunea.
Presedintele de sedinta
Din aceasta faza, sedinta urma sa fie condusa de catre un presedinte de sedinta. Au fost propusi Mircea Roman si Gheorghe Seculici. Dupa cum era de asteptat, a castigat Gheorghe Seculici cu 14 voturi la 10.
"Nu-i voi mai cunoaste pe tradatori"
Urmatorul punct pe ordinea de zi a fost depunerea juramantului de catre primarul ales, Dorel Popa. In scurtul discurs pe care l-a rostit dupa juramant, Dorel Popa a spus cateva cuvinte care ar fi trebuit sa-i puna pe unii in garda: "Nu cunosc tradarea si nu-i voi mai cunoaste
Sedinta de alegeri la CJA pe tradatori."
20 de minute de ... transpiratii
Fiind foarte siguri de victorie, aliatii anti PDSR au lasat pentru o clipa garda jos, tocmai cand nu trebuia, adica la votarea viceprimarilor. Doru Sever Puia a propus ca amandoi viceprimarii sa fie votati concomitent, pe acelasi buletin de vot. S-a aprobat si Sever Puia i-a propus pe Levente Boghar (UDMR) si Emanoil Voicu (PD). PDSR-ul l-a propus pe Gavril Popescu (ApR), iar primarul Dorel Popa l-a propus pe Paul Valentin Neamt. Toti cei patru urma sa fie trecuti pe buletinul de vot. Consilierii s-au ridicat de pe scaune si au iesit la o tigara. Nu au scaparat bine brichetele, cand a cazut lovitura de traznet: Valentin Paul Neamt nici nu se gandea sa renunte la candidatura ! Un adevarat dezastru! Prin candidatura lui Neamt era in pericol sa piarda... Levente Bognar! Dupa ce isi anuntase demisia din functia de prefect ! Pe coridoare era jale mare, erau in pericol toate intelegerile, se ducea naibii "armonia"! Toate tentativele de a-l indupleca pe Valentin Neamt au fost zadarnice. S-a intrat in sala pentru a se distribui buletinele de vot.
Spaima mare !
Cand sa se distribuie buletinete de vot, presedintele de sedinta Gheorghe Seculici, a anuntat ca exista sesizari ca nu este corecta procedura de votare, viceprimarii trebuind votati pe rand, asa ca trebuie sa supuna la vot procedura de votare. Zadarnic au demonstrat cei din tabara PDSR ca nu este legal, Seculici a ramas intransigent: daca s-a propus sa se schimbe, trebuie supusa la vot schimbarea! Nu conta ca deja se votase! Se supune la vot si... stupoare! Propunerea de schimbare cade la vot, asadar ramane cum s-a stabilit! Incepe procedura de votare, fiecare consilier intrand pe rand in cabina de vot. Asteptare, vanzoleala pe coridoare, valuri de transpiratie, fete negre de suparare.
Relaxarea
Dupa 20 de minute de chin, s-a terminat si votarea si a inceput numaratoarea, in fata prezidiului. Cand s-a bifat si ultimul buletin, cei care stateau buluc peste comisia de numarare au irupt ca un veritabil vulcan. Dupa zece minute de pupaturi, imbratisari etc. s-a anuntat si rezultatul. Emanoil Voicu - 15 voturi Levente Bognar - 14 Valentin Neamt - 11 Gavril Popescu - 10 Asadar, au castigat cei care trebuia sa castige. Dupa consumarea bucuriei, s-a putut derula in continuare ordinea de zi, trecandu-se la constituirea celor cinci comisii de specialitate.
S-au constituit comisiile de specialitate ale CLM
I. Comisia de studii, prognoze economice, sociale, buget-finante si administratie publica locala
1. Roman Mircea 2. Puia Sever Doru 3. Nastase Mihai 4. Dekany Tiberiu 5. Bognar Levente
II..Comisia de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura
1. Gheorghe Seculici 2. Ioan Darida 3 Blajovici Ioan 4. Masut Bruno 5. Mladin Nicolae
III. Comisia pentru administrarea domeniului public si privat, servicii publice si comert
1. Marcel Chiscan 2. Marian Ovidiu 3 Hutiu Gheorghe 4. Trut Sorin 5. Horvath Levente
IV. Comisia pentru sedinta, invatamant, sanatate, cultura, culte, protectie sociala si activitati recreative
1. Aslau Amalia 2. Zolotar Ciprian 3 Foslea Mircea 4 Voicu Emanoil 5 .Vancu Eugen
V. Comisia pentru ordine publica, juridica, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, culte, relatii externe si parteneriat
1. Borza Rodica, 2. Valentin Paul Neamt, 3.Adrian Muresan, 4.Popescu Gavril, 5.Iliescu Ioan
Domnul Michael Trainer prezinta concernul OMVOMV, cel mai mare concern austriac cotat pe piata bursiera a deschis si in Arad o statie de benzina. Noua statie de benzina OMV este situata pe strada Banul Maracine. Evenimentul de inaugurare a avut loc ieri, la ora 12,00. Printre invitati au fost prezenti: din partea concernului austriac dl. Michael Trainer, dl. Vlad Seitan - Manager OMV Romania, dl. Caius Parpala - Presedintele Consiliului Judetean Arad, oameni de afaceri, reprezentanti ai presei locale si centrale si multi automobilisti. Dar iata cum prezinta dl. Michael Trainer cencernul OMV. "Gama larga de produse OMV contribuie la obtinerea unui randament excelent in exploatarea motoarelor moderne. OMV garanteaza calitatea combustibililor si a lubrifiantilor, transformandu-i intr-un avan- taj in intretinerea masinilor. Un alt atu al marcii OMV este marea varietate a serviciilor si un concept de magazin foarte bine pus la punct. Practic, OMV a creat un nou concept pentru statia de benzina. In viitor, acestea vor fi considerate centre de prestari servicii, unde, pe langa comercializarea de produse, clientii vor putea beneficia de servicii suplimentare pentru masina si persoane. Astfel, clientii OMV au la dispozitie o cafenea si un snack-bar. Oferta diversificata are ca scop satisfacerea deplina a cerintelor clientilor. Din 1999 concernul ONV este prezent si in Romania. Dupa investitia de succes din tarile vecine Austriei, OMV a hotarat extinderea retelei sale si in Europa de Est - Romania si Bulgaria. In aceasta zona, Romania reprezinta pentru OMV cea mai mare piata de distributie de carburanti prin statii de benzina. Conform studiilor de piata pe care OMV le are la dispozitie, in Romania este nevoie de un numar mult mai mare de statii de benzina, lucru care justifica investitia importanta pe care OMV o face aici. De altfel, in zona Europei de Est, Romania ocupa o pozitie privilegiata datorita cresterii economice prevazuta pentru urmatorii ani.
OMV va dezvolta in Romania o retea de statii de benzina pe intreg teritoriul tarii, investitia pe termen lung sa atinga 160 de milioane de dolari. Trebuie precizat faptul ca OMV a investit anul trecut in Romania peste 20 de milioane de dolari. Noua imagine pe care compania o va impune pe piata tine de oferta larga si de calitatea serviciilor - combustibil de calitate superioara, un magazin foarte bine aprovizionat, snack- bar si cafenea. Pe termen mediu OWV isi propune sa fie unul dintre primele trei firme in domeniu, ceea ce inseamna o cota de piata de cel putin 10%"

Merita sa fii oaspete la OMV! Pentru ca OMV promite calitate. Festivitatea deschiderii benzinariei OMV a atras peste 100 de autoturisme pentru ca: primele 20 au primit un plin de benzina si un cos cu produse alimentare. Alte 80 de autoturisme tot cate un cos cu produse alimentare. Premiul cel mai mare, O TONA DE BENZINA, s-a acordat d-lui BUNTA SIMION din Arad, str. Alba Iulia, Nr. 13 Bl. 542, Ap.16; Etaj III. Acest premiu a fost castigat prin extragerea taloanelor. "O TONA DE BENZINA", acordate in lunile trecute celor care au alimentat autoturismul cu benzina de la OMV.
OMV - Multumit din plin - un slogan pe care il vom auzi tot mai des in Arad.
Nici la proba de matematica, de la Capacitate, nu au fost incidenteSi proba la matematica a examenului de capacitate s-a desfasurat in conditii foarte bune. La Liceul Ghiba Birta s-au prezentat toti cei 143 de inscrisi, care, asa cum a afirmat Chirila Viorica au iesit din examen plini de entuziasm. Nici la Liceul Moise Nicoara nu au fost incidente in timpul examenului, toti cei 133 de inscrisi fiind prezenti. La scoala generala numarul 1, insa, din 241 de inscrisi s-au prezentat 235, nesemnalandu-se alte incidente. La scoala generala numarul 3, din 92 de inscrisi s-au prezentat 91, iar la scoala generala numarul 4, s-a prezentat toata lumea. Dupa cum ne-a declarat Mihai Matekovits, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului scolar, el insusi profesor de matematica, probele au fost abordabile. Din 13 exercitii, doar 3 au fost mai dificile, acestea fiind cotate cu 10, 15 si respectiv 20 de puncte; celelalte 9 fiind cotate cu cate 5 puncte. Din oficiu s-au acordat 10 puncte. Se pare ca desi acest examen de capacitate i-a " terorizat " putin pe elevii din clasele terminale, totusi el se desfasoara mai mult decat normal. Desi sunt putini cei care au renuntat la sustinerea acestui examen, ei exista: Ramane sa vedem ce se va intampla la urmatoarea proba si, bineinteles, care vor fi rezultatele.
La Santana a fost inaugurata o noua investitieMiercuri, in prezenta oficialitatilor judetene si locale, a preotilor comunei si a numerosi invitati, s-a inaugurat la Santana noua hala a prestigioasei firme Electrokontakt. EKR Elektrokontakt Romania SRL a fost constituita in 1996 ca persoana juridica romana cu capital german. Produsele realizate - cablaje electrice pentru praducatori cu renume in industria germana de automobile (BMW, Volkswagen, Audi) sunt executate in sistem Iohn si sunt livrate exclusiv firmei mama. EKR apartine concernului ALCATEL - grupului AUTOELECTRIC, care activeaza, cu aproximativ 1500 de angajati, in Germania, Cehia si Romania. Cca. 10% din totalul productiei se realizeaza acum in Santana. In noua hala, cu o suprafata de 5200 m. p. vor fi create 400 de noi locuri de munca.
Padurile de la Varfuri starnesc discutii - Virtual Arad News (c)2000Aparitia Legii 1/2000 si aplicarea ei in teritoriu a facut obiectul mai multor materiale de presa si pana in momentul aplicarii, sigur va mai constitui obiectul unor astfel de materiale. Nemultumirea oamenilor este in cele mai multe cazuri justificata, cele semnalate de ei sunt reale. Exista insa si cateva cazuri in care oamenii, pentru ca nu cunosc legea sau o interpreteaza gresit, sesizeaza lucruri nereale, ingreunand punerea in aplicare a legii.  O astfel de situatie am intalnit la Varfurile,semnalata de Aurel Roman in numele mai multor cetateni. Deplasandu-ne la fata locului am constatat ca cele relatate de Aurel Roman nu sunt in confornsitate cu realitatea si, in plus, nu sunt sustinute de ceilalti cetateni. Suprafetele revendicate de Aurel Roman intra sub incidenta legii invocate, in aceasta perioada intocmindu-se actele necesare in vederea formarii unei asociatii composesorale. Cu toate ca, atat noi, cat si reprezentantii primariei si unii cetateni din comuna, am incercat sa-i explicam domnului Aurel Roman care sunt prevederile exprese ale legii, el nu s-a lasat induplecat, sustinand sus si tare ca prezinta 85% din locuitorii comunei, lucru total eronat. "Peste 85 % dintre cetatenii comunei Varfurile doresc ca statul roman sa le dea inapoi dreptul de proprietate sau sa despagubeasca dupa cum prevede legea drepturilor omului. Noi refuzam sa intram in aceste C.A.P.-uri forestiere". spune indignat, dar vadit in necunostinta de cauza, Aurel Roman

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}